Home ΚοινωνίαΠολιτική Πέραμα: Μαζική και μαχητική εργατική συγκέντρωση και πορεία καταδίκης της Χρυσής Αυγής

Πέραμα: Μαζική και μαχητική εργατική συγκέντρωση και πορεία καταδίκης της Χρυσής Αυγής

by ikariaki.gr
32 views

περαμαΜεγάλο πλήθος εργαζομένων και άλλων ανθρώπων του μόχθου, εργατικών και λαϊκών οικογενειών συμμετείχε στην συγκέντρωση καταδίκης της Χρυσής Αυγής και της φονικής επίθεσης εναντίον πρωτοπόρων εργατών μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που έγινε το απόγευμα της Τρίτης έξω από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Στη συνέχεια έγινε μαχητική πορεία στους δρόμους του Περάματος (δείτε εδώ βίντεο από την πορεία) με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης. Διαδήλωσαν για την ανάγκη αλλά και την αποφασιστικότητα του εργατικού λαϊκού κινήματος να μπει μπροστά και οργανωμένα για να απομονώσει τη Χρυσή Αυγή. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Γόντικα μέλος του Πολιτικού Γραφείου. 

Συμμετείχε επίσης και αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας αποτελούμενη από τον ΓΓ της Ομοσπονδίας Γιώργο Μαυρίκο και εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων  από τη Δανία, την Αγγλία και τη Νότια Αφρική.

Ο Εμίλ Όλσεν, οικοδόμος από τη Δανία, χαιρέτισε τη συγκέντρωση και εξέφρασε την αλληλεγγύη των Δανών εργαζομένων προς την εργατική τάξη της Ελλάδας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Και εμείς αντιμετωπίζουμε αυτήν τη μαύρη δύναμη στην Ευρώπη. Έρχεται ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθείται συνολικά στην Ευρώπη σε βάρος της εργατικής τάξης. Είναι οι ομάδες εξουσίας που σπρώχνουν αυτή τη μαύρη χολέρα. Όποιος χτυπάει ταξικό εργάτη στην Ελλάδα ή όπου αλλού, είναι σαν να χτυπάει όλους τους εργάτες. Αυτό δε θα τους το επιτρέψουμε».  (Δείτε εδώ βίντεο με απόσπασμα από τον χαιρετισμό του)

Μπιστικοί των εργολάβων οι χρυσαυγίτες στη Ζώνη

Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σωτήρης Πουλικόγιαννης, ο οποίος είπε:

«Δίνουμε σήμερα μία ακόμα αποστομωτική απάντηση στους τραμπούκους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Και από τη σημερινή μεγάλη συγκέντρωση των σωματείων της ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και των υπόλοιπων ταξικών, αγωνιστικών σωματείων του Πειραιά, στέλνουμε το μήνυμα στην ομάδα των εφοπλιστών και των μεγαλοεργολάβων που τους σπονσοράρουν ότι δεν μπορούν να μας τρομοκρατήσουν, δεν μπορούν να μας στείλουν σπίτια μας με τέτοιες ενέργειες και τακτικές. Εδώ δεν μας έκαναν να κιοτέψουμε άλλα κι άλλα, αυτοί θα μας κάνουν;

Η επίθεση που δεχτήκαμε την Πέμπτη το βράδυ ήταν μαφιόζικη, από το σχεδιασμό μέχρι την εκτέλεσή της. Δεν θα μπορούσε να την εκτελέσει με δική του πρωτοβουλία κανένα τοπικό ή περιφερειακό στέλεχος της Χρυσής Αυγής. Η εντολή δόθηκε σίγουρα από πολύ ψηλά. Πρέπει να βγουν συμπεράσματα και να διαλυθούν αυταπάτες για τον πραγματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής. Όλοι μας έχουμε χρέος να βοηθήσουμε περισσότερο κόσμο να καταλάβει το ρόλο της Χρυσής Αυγής.

Κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύεται περισσότερο ότι τίποτα κοινό δεν έχουν με τον εργατόκοσμο και τον φτωχό λαό. Είναι το μακρύ, το πιο βρώμικο χέρι της εργοδοσίας. Όποιος ακούσει για παράδειγμα την χτεσινή ομιλία στα γραφεία τους στο Πέραμα, όπου μαζεύτηκαν 60 – 70 νοματαίοι, παθαίνει σύγχυση. Δεν ξέρει αν ακούει εργοδότη ή αυτούς. Εφοπλιστή ή μεγαλοεργολάβο θα ακούσει, ή κάτι τέτοιο.

Τι είπανε; Ο,τι μας λένε στις συναντήσεις ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργολάβων της Ζώνης, ο Μεταξάς, οι δύο πρόεδροι εναλλάξ της Ένωσης των εργολάβων της Ζώνης, ο Αθανασόπουλος και ο Πυρινής, ή ο άλλος μεγαλοεργολάβος εδώ της Ζώνης, ο οποίος τους έχει φιλοξενήσει στο εργοστάσιό του τελευταία, δύο – τρεις φορές, ο Δελής. Ο,τι λένε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ: Να ξεχάσουμε τις κατακτήσεις μας, το ωράριό μας, τα θεσμικά, όλα. Να δουλεύουμε για ένα κομμάτι ψωμί. Ότι οι απεργίες διώχνουν τα καράβια, φταίει το μεροκάματο, φταίνε οι επιτροπές για τον έλεγχο των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Ετοιμάζουν δουλεμπορικά γραφεία

banner

Βγήκε χτες ο Κυριτσόπουλος, ως ο εκπρόσωπος του εθνικιστικού φορέα – σωματείου της Ζώνης, να πει ότι θα φτιάξουν σωματείο με δικά τους μικρά μεροκάματα και θα δεσμευτούν στους εφοπλιστές ότι δεν θα ξανακάνουν απεργία. Δουλεμπορικό γραφείο ετοιμάζουν, όπως αυτό που έχουν φτιάξει στην Εύβοια και διαφημίζουν στα σάιτ τους, με 18 ευρώ μεροκάματο. Άλλωστε, τα πρωτοπαλίκαρά τους στη Ζώνη, Κυριτσόπουλος – Μιχαλάρος – Αντώναρος, έχουν ιστορία σ' αυτά και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.

Δεν έχουν καμία διάθεση να κάνουν σωματείο, με την έννοια που όλοι εμείς το εννοούμε. Άλλωστε το λένε και στο πρόγραμμά τους, ότι είναι ενάντια σε κάθε μορφή οργάνωσης των εργαζομένων και αν έρθουν στα πράγματα θα τα διαλύσουν όλα. Τέτοια θέση βέβαια δεν έχουν μόνο εδώ, είναι η γενική τους στάση αυτή. Έχουμε το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Χαλυβουργίας στο Βόλο.

Μας κατηγορούν ότι θέλουμε να διώχνουμε τις δουλειές. Γιατί; Εμείς δηλαδή δεν θέλουμε να δουλεύουμε; Πότε ήταν πιο δυνατά τα σωματεία μας; Όταν είχε δουλειές ή τώρα; Ποιος κράτησε τη Ζώνη ανοιχτή, όταν οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ από το 1995 μέχρι σήμερα προσπαθούν να την κλείσουν; Ποιος δίνει μάχη κόντρα στις οδηγίες της ΕΕ, που θέλει να συρρικνώσει, μέχρι να κλείσει την ναυπηγική βιομηχανία της χώρας μας; Ποιος δίνει μάχη μέσα από την επιτροπή αγώνα της ναυπηγικής βιομηχανίας, για να σωθούν τα ναυπηγεία της χώρας;

Η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής είναι υπόθεση του λαού, των οργανώσεών του, των συνδικάτων, των λαϊκών επιτροπών. Πρέπει να μη βρίσκουν χώρο να σταθούν, να μην τους δίνουν βήμα οι εργάτες. Να καταλάβει και ο τελευταίος πως είναι μεγάλο παραμύθι ότι θα μπουν στη Βουλή και "θα ρίξουν και καμία". Στη Βουλή στήνουν σόου, καταγγέλλοντας τα προνόμια των βουλευτών και την ίδια στιγμή ζητάνε συνεχώς νέα προνόμια για βιομηχάνους, εφοπλιστές, το μεγάλο κεφάλαιο. Στην πραγματικότητα, χτυπάνε μόνο τίποτα κακόμοιρους μετανάστες και όποιον τολμάει να σηκώσει κεφάλι κόντρα στα αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα.

Χρειάζεται ανασύνταξη του κινήματος

Όλοι οι εργάτες να οργανωθούν και να συμμετέχουν στα συνδικάτα. Τα συνδικάτα να γίνουν χώρος καθημερινής αναφοράς για όλους. Συνδικάτα που πρέπει επιτέλους να πολιτικοποιήσουν την δράση τους. Που θα αξιοποιήσουν την πείρα, την πρόσφατη και παλιότερη. Η κρίση θα ξεπεραστεί είτε σε βάρος των εργαζομένων, είτε σε βάρος των εργοδοτών. Μέση λύση δεν υπάρχει. Ανασύνταξη του κινήματος τώρα, οργάνωση με βάση το χώρο δουλειάς, με βάση τον τόπο κατοικίας στις λαϊκές επιτροπές.

Μπορούμε να παλεύουμε για όλα. Από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο: Για τα κομμένα ρεύματα, τις κατασχέσεις, τη πιάτο το φαΐ στο συνάδελφό μας, την ψυχαγωγία, τα μέτρα προστασίας των ανέργων, την οικονομική τους ενίσχυση, τα βιβλιάρια ασθενείας. Για Υγεία – Πρόνοια – Παιδεία. Για να ανοίξουν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, να μην περάσει το λιμάνι στο μεγάλο κεφάλαιο. Με ταξική αλληλεγγύη, να μη μείνει κανένας μόνος του.

Η Χρυσή Αυγή και το μεγάλο κεφάλαιο στοχοποιούν τους πρωτοπόρους του εργατικού λαϊκού κινήματος, τα ταξικά συνδικάτα, γιατί θέλουν να ξεμπερδεύουν μαζί μας. Θέλουν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε σκλάβους του 21ου αιώνα. Να γιγαντώσουν την εργασιακή εκμετάλλευση. Στον αντίποδα, εμείς θέτουμε σαν στόχο την ανασύνταξη του κινήματος, σε ταξική κατεύθυνση. Να αναπτύξουμε αγώνες ανά κλάδο. Αγώνες που θα έχουν στόχο να ξεμπερδέψουμε εμείς με αυτούς και να καταργήσουμε την εκμετάλλευση.

Αυτό απαιτεί συνδικάτα μαζικά, ταξικά, δυνατά, στρατηγεία του αγώνα. Όχι για μια μάχη, αλλά για έναν πόλεμο με πολλές μάχες, που στο τέλος θα οδηγεί σε μια νίκη, έπαθλο της οποία είναι ότι εμείς, οι άνθρωποι του μόχθου, οι παραγωγοί του πλούτου όλου, με το μυαλό μας και με τον ιδρώτα μας, θα κάνουμε κουμάντο στις ζωές μας».

Την απάντηση θα την πάρουν από την εργατική τάξη

Ο Θανάσης Ευαγγελάκης, Α' Γραμματέας της ΠΕΜΕΝ σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Η σημερινή εκδήλωση είναι ενάντια στα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής. Καταδικάζουμε τη δολοφονική επίθεση την οποία εξαπέλυσαν σε συνδικαλιστικά στελέχη και στελέχη του ΚΚΕ. Την απάντηση θα την πάρουν από την ίδια την εργατική τάξη. Τα φασιστοειδή της χρυσής αυγής αποτελούν το μακρύ χέρι του κεφαλαίου, των εφοπλιστών και επιδιώκουν μαζί με το κεφάλαιο, εργάτες χωρίς συλλογική σύμβαση εργασίας, χωρίς κοινωνικοασφαλιστική προστασία. Ο αγώνας θα συνεχιστεί συνολικά ενάντια σε αυτή την αντιλαική πολιτική που γεννά και τα φασιστοειδή της Xρυσής Aυγής». (Δείτε εδώ βίντεο με τη δήλωση)

Στη σημερινή κινητοποίηση έχουν καλέσει: Εργατικό Κέντρο Πειραιά, Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Πανελλήνια Ένωση Αμμοβολιστών – Καθαριστών, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής ΕΝ «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ένωση Ρυμουλκών – Ναυαγοσωστικών, Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, Σωματείο Ελαιουργοσαπουνοποιών, οι Σύλλογοι Εργαζομένων στους Δήμους Περάματος, Κερατσινίου, Κορυδαλλού. Επίσης καλούν: Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία, ΕΛΜΕ Πειραιά, Παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου Οικοδόμων, Σύλλογος Λογιστών Πειραιά

Την κινητοποίηση στηρίζουν: Σωματείο Καθαριστριών Πειραιά, Παράρτημα Επισιτισμού – Τουρισμού Πειραιά, οι Γυναικείοι Σύλλογοι Πειραιά (ΟΓΕ), οι Ενώσεις Γονέων Περάματος, Κερατσινίου, Κορυδαλλού, ο Σύλλογος Ικαριωτών Περάματος, Ενώσεις Συλλόγων Γονέων του 5ου Διαμερίσματος Πειραιά και της Νίκαιας, οι Πολιτιστικοί Εξωραϊστικοί Σύλλογοι Νίκαιας ΕΦΟΝ, ΑΦΟΑ και Χαραυγή, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, Νίκαιας, Κορυδαλλού, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πειραιά, Νίκαιας, Κορυδαλλού και τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Πειραιά, Κερατσινίου, Νίκαιας, Κορυδαλλού.

 

902.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue