Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΠεριφέρεια Β.Αιγαίου Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου για τις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου για τις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό

by ikariaki.gr
2 views

 

 

 

Σάμος, 11 Ιανουαρίου 2016

katrakazos κατρακάζος

 

 

 

Από την πρώτη στιγμή που το νησί μας άρχισε να δέχεται τις απίστευτα αυξανόμενες προσφυγικές ροές, και ο τόπος μας βρέθηκε απροετοίμαστος και χωρίς πόρους, κινηθήκαμε και κινούμαστε με οδηγό τις εξής βασικές αρχές – παραδοχές :

 

banner

 

 

Α) το προσφυγικό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που η λύση του ξεφεύγει από τα τοπικά, αλλά και από τα εθνικά πλαίσια. Μια λύση που δεν είναι ορατή στο άμεσο μέλλον. Όταν λοιπόν τα νησιά μας είναι πλημμυρισμένα από μετανάστες που καθημερινά έρχονται ακόμη και με πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες (το Σάββατο, στην καρδιά του χειμώνα, ήρθαν 550 άτομα και την Κυριακή 500), και οι επιπτώσεις είναι ορατές σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής, οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε ότι με αφορισμούς, ιδεοληψίες και μεγαλοστομίες, το πρόβλημα δε λύνεται και οι ροές δε σταματάνε. Αλλά και ούτε κρύβεται. Αντίθετα, ο κίνδυνος για οδυνηρότερες επιπτώσεις μεγαλώνει. Είναι κοινή παραδοχή εξάλλου ότι το νησί μας κατάφερε με τη συνέργεια των δύο βαθμών της τοπικής αυτοδιοίκησης, των σωμάτων που έχουν αναλάβει τη δημόσια ασφάλεια και των ντόπιων εθελοντών να διαχειριστεί το πρόβλημα, το καλοκαίρι που μας πέρασε, με έναν τρόπο που μείωσε τις συνέπειες σε σχέση με τα γειτονικά νησιά μας.

 

 

 

Β) Βασική αδιαπραγμάτευτη θέση μας είναι ότι τα νησιά μας δεν μπορούν να δεχτούν και να αντέξουν παραμονή μεταναστών και προσφύγων πέραν του ενός 48ώρου. Ζητήσαμε και ζητάμε από την κυβέρνηση να οργανώσει υποδομή τέτοια (και ας την ονομάσει όπως θέλει), ώστε οι άνθρωποι αυτοί να καταγράφονται με σύγχρονα μέσα και επαρκή ανθρώπινη και υλική υποδομή και το αργότερο σε δύο μέρες να επιβιβάζονται στα πλοία και να αναχωρούν. Ζητήσαμε επίσης, να οργανωθούν συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης για τη σύντομη παραμονή των μεταναστών στον τόπο μας. Η θέση μας αυτή, είναι αδιαπραγμάτευτη και οποιαδήποτε άλλη σκέψη θα μας βρει δυναμικά απέναντι.

 

 

 

Γ) Ζητάμε οργανωμένα σημεία στα νησιά μας για την άμεση καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών, δεδομένης την αυξανόμενης έντασης του φαινόμενου, έτσι ώστε να αποχωρούν το ταχύτερο δυνατό χωρίς καμία επιπλέον παραμονή. Η χωροθέτηση αυτών των σημείων θα πρέπει, εκτός των άλλων αναγκαίων προϋποθέσεων, να προκαλεί τις λιγότερες δυνατόν αρνητικές συνέπειες στην ομαλή κοινωνική και οικονομική ζωή του κάθε νησιού.

 

 

 

Δ) Οφείλει η κεντρική διοίκηση να θέσει σαφείς κανόνες κάτω από τους οποίους θα λειτουργούν οι δεκάδες ΜΚΟ που έχουν κατακλείσει τα νησιά μας, έτσι ώστε να μην υποκαθιστούν – αντικαθιστούν το κράτος, να βρίσκονται υπό συνεχή έλεγχο, αλλά και η βοήθεια που προσφέρουν να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

 

 

Τέλος, σε ένα νησί που το κύριο έσοδό του προέρχεται από τον τουρισμό, και που πλέον οι αρνητικές επιπτώσεις είναι μετρήσιμες με πολύ ανησυχητικά ποσοστά για την ερχόμενη τουριστική περίοδο, οφείλουμε όλοι να λειτουργήσουμε με υπευθυνότητα στοχεύοντας την ουσία.

 

Ως περιφερειακή αρχή με επικεφαλής την Περιφερειάρχη μας, διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για να μειώσουμε τις συνέπειες αυτές. Ήδη σήμερα, ταξιδεύουμε για την Ολλανδία για να συμμετέχουμε ως Περιφέρεια στην έκθεση τουρισμού της Ουτρέχτης, δεδομένου ότι η αγορά της Ολλανδίας είναι μια από τις καλύτερες αγορές για τα νησιά μας.

 

 

 

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΑΜΟΥ

 

 

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΡΑΚΑΖΟΣ

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue