Home ΠερίθαλψηΓηροκομείο Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας: “Μισές Αλήθειες Νο2”

Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας: “Μισές Αλήθειες Νο2”

by ikariaki.gr
1,3K views

Νέα απάντηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας σχετικά με τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων του Δήμου Ικαρίας και την ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δημάρχου Νίκου Καλαμπόγια σχετικά με το θέμα.

Διαβάστε επίσης: Π.Ε.Α. : Γηροκομείο Ικαρίας – Η μεγάλη καθυστέρηση αποτέλεσμα αδράνειας, αδιαφορίας ή σκοπιμότητας;

Η ανακοίνωση-απάντηση της ΛΑΣ Ικαρίας

Μισές αλήθειες…. Νο 2

Πρόσφατα ο κ. Δήμαρχος σε μια ανάρτηση στο Facebook  (Η μόνη αλήθεια για το Γηροκομείο Ικαρίας13/9/2023), σχολιάζει το ενημερωτικό σημείωμα (http://www.lasikarias.gr/schetika-me-tin-poreia-dimiourgias-pronoiakis-domis-gia-ilikiomenous-apo-ton-dimo-ikarias) που δώσαμε στην δημοσιότητα σχετικά την πορεία δημιουργίας Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων από τον Δήμο Ικαρίας.

Αρχικά κρίνουμε ως θετική εξέλιξη ότι ο κ. δήμαρχος μετά από 4 χρόνια συνειδητοποίησε την ανάγκη να δημοσιοποιεί τις απόψεις του (έστω και με το γνωστό ύφος πομπώδους αυταρέσκειας που χαρακτηρίζει τις δημοσιεύσεις του) σχετικά με τις θέσεις που διατυπώνουμε. Αν αυτό γινόταν με ανάλογο τρόπο και με τα εκατοντάδες ερωτήματα που έχει απευθύνει η Λαϊκή Συσπείρωση, θα ήμασταν όλοι καλύτερα ενημερωμένοι για τις θέσεις του για  διάφορα θέματα .

Πιστεύοντας ότι η πλειονότητα των κατοίκων της Ικαρίας έχει την δυνατότητα να σχηματίσει εικόνα από τα δυο δημοσιεύματα για την συμβολή κάθε παράταξης στην πορεία δημιουργίας Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων από τον Δήμο Ικαρίας, δεν θα συνεχίσουμε την ανταλλαγή κείμενων στο διαδίκτυο. Άλλωστε εμείς προτιμάμε να συζητάμε με τους συμπατριώτες μας  πρόσωπο με πρόσωπο.

  Ωστόσο για όσους τους ενδιαφέρουν τα πραγματικά γεγονότα, και όχι η προσαρμογή τους στην «μόνη αλήθεια» που μπορεί να πιστεύουν, θέτουμε στην κρίση τους ορισμένους προβληματισμούς :

  • Αυτόν που σε κατηγορεί για ψεύτη αλλά δεν διαψεύδει, ότι του παρέδωσες κτήριο που δεν είχε ο δήμος για να στεγάσει την Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, πως θα μπορούσες να τον χαρακτηρίσεις;
  • Αυτόν που σε κατηγορεί για ψεύτη αλλά δεν διαψεύδει, ότι του παρέδωσες δημοπρατημένο έργο για να διαμορφωθούν στο κτήριο οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να αδειοδοτηθεί η λειτουργία της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων,  πως θα μπορούσες να τον χαρακτηρίσεις;
  • Αυτόν που ισχυρίζεται ότι ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με την «Καυτή πατάτα» του γηροκομείου (όπως ο ίδιος την αποκαλεί), «ξεχνώντας» όλα τα παραπάνω , όπως και ότι η παράταξη του ήταν στην διοίκηση του δήμου και το διάστημα 2012-2015, όταν και σταμάτησε η νόμιμη λειτουργία του εκκλησιαστικού γηροκομείου, χωρίς να κάνει τίποτα απολύτως στην κατεύθυνση να δημιουργηθεί Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων από τον Δήμο Ικαρίας πως θα μπορούσες να τον χαρακτηρίσεις;
  • Αυτόν που σε κατηγορεί για ψεύτη αλλά δεν διαψεύδει, ότι με βάση το θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, δεν υπάρχει η δυνατότητα στο Νομικό Πρόσωπο που έχει την ευθύνη λειτουργίας της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων να προσλάβει ούτε έναν εργαζόμενο με σταθερή σχέση εργασίας. Αλλά σε παραπέμπει στον ανασφαλή και για την μονάδα και για τους φιλοξενούμενους δρόμο των ελαστικών σχέσεων εργασίας (συμβασιούχοι από προγράμματα της ΔΥΠΑ), πως θα μπορούσες να τον χαρακτηρίσεις;

Διαβάστε επίσης: Γηροκομείο Ικαρίας: 8 χρόνια αγώνων ποιά η αντιμετώπιση;

Σε ότι αφορά το «αποκαλυπτικό έγγραφο»  (Απάντηση του Υπουργείου Eργασίας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ)  που δημοσίευσε ο κ. Δήμαρχος αρχικά να θυμίσουμε ότι δεν είναι μυστικό το περιεχόμενο του, αφού με βάση αυτό ενημερώθηκε σε συνεδρίαση το Δ.Σ (Μάιος 2016), ότι δίνεται θεσμική διέξοδος τουλάχιστον στην διαδικασία αδειοδότησης της μονάδας, διότι μέχρι τότε τα συναρμόδια υπουργεία δεν έδιναν αυτή την κατεύθυνση (όπως θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Δήμαρχος αφού αυτή την ενημέρωση είχε κάνει στο Δ.Σ και ο προκάτοχος του κ. Σταυρινάδης το διάστημα που διατέλεσε Δήμαρχος, εκτός και αν χαρακτηρίζει και εκείνο ψεύτη).           

  Αφού αποσπάστηκε θετική γνώμη από τα συναρμόδια υπουργεία, ο δήμος κινήθηκε προς την κατεύθυνση απόκτησης κτηρίου, προετοιμασίας του κτηρίου για αδειοδότηση και κατάθεσης του αρχικού φακέλου στην αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου για την έκδοση άδειας  λειτουργίας.

Σε ότι αφορά την προσπάθεια δημιουργίας προϋποθέσεων για να αποκτήσει η  Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων το αναγκαίο για την λειτουργία της προσωπικό με σταθερή σχέση εργασίας : Δεν «Φτιάξαμε δικό μας» θεσμικό πλαίσιο όπως λέει ο κ. Δήμαρχος, αλλά ακολουθήσαμε την μόνη νόμιμη οδό που άφηνε ανοικτή το θεσμικό πλαίσιο που επικαλείται (και δεν έχει καμία διάθεση να αμφισβητήσει).

Να τροποποιηθεί ο οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας (ΟΕΥ) του δήμου και να προστεθούν 10 θέσεις για την στελέχωση της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, για να μπορέσουμε σε θεσμικό επίπεδο να εξασφαλίσουμε την έγκριση σταθερών θέσεων εργασίας. Για τον πολύ απλό λόγο ότι τα οικονομικά του δήμου επιτρέπουν την τροποποίηση του ΟΕΥ, αλλά τα οικονομικά του Ν.Π.Δ.Δ «Γιάννης Τσαρνάς» δεν επιτρέπουν την τροποποίηση του ΟΕΥ του νομικού προσώπου που έχει την ευθύνη της λειτουργιάς της μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Αν υπήρχε άλλη δυνατότητα γιατί δεν υλοποιήθηκε από την σημερινή διοίκηση του δήμου;

Σε απλά ελληνικά αν δεν δοθεί πολιτική λύση σε αυτό το νομοθετικό εμπόδιο το γηροκομείο δεν θα αποκτήσει πότε το αναγκαίο προσωπικό με σταθερή εργασιακή σχέση.

Κλείνοντας για μια ακόμα φορά τονίζουμε ότι κατά την άποψη μας (όσο και αν αυτό δεν αρέσει στο κ. Δήμαρχο) είναι απαράδεκτο το κράτος δια των κυβερνήσεων του να αποποιείται των ευθυνών του αφήνοντας τη φροντίδα των ηλικιωμένων έρμαιο στα χέρια του κάθε «φιλάνθρωπου», κάνοντας τελικά τους ηλικιωμένους σε όλη την χώρα  μπαλάκι ανάμεσα σε διάφορα συμφέροντα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν στο δρόμο.  Με αυτό το σκεπτικό το επόμενο διάστημα παράλληλα με την φροντίδα για την λειτουργία της δημοτικής πλέον  δομής,  θα διεκδικήσουμε  να στηριχτεί η μοναδική Δημόσια Μ.Φ.Η, και με κρατική χρηματοδότηση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επέκταση των κτιριακών υποδομών, ώστε η λειτουργία της να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες, διαρκώς διευρυνόμενες ανάγκες.

Διαβάστε επίσης: Για τις Εργασίες στο Γηροκομείο Ικαρίας – Ρεπορτάζ

Τέλος απευθυνόμαστε ξανά σε κάθε καλόπιστο Ικαριώτη και Ικαριώτισσα, και τους  καλούμε να κρίνουν την στάση όλων όσων διοίκησαν τον Δήμο Ικαρίας, στην πορεία δημιουργίας Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων  από τον Δήμο, με βάση τα γεγονότα και όχι   την προσαρμογή της πραγματικότητας  στα μέτρα και τις επιδιώξεις του κάθε υποψήφιου δημάρχου.

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue