Home ΠερίθαλψηΓηροκομείο Ανοιχτή Επιστολή Πολιτών Ικαρίας προς τον Αντιπεριφερειάρχη για το κλείσιμο του Γηροκομείου

Ανοιχτή Επιστολή Πολιτών Ικαρίας προς τον Αντιπεριφερειάρχη για το κλείσιμο του Γηροκομείου

by ikariaki.gr
7 views

Γηροκομείο Ικαρίας - Ghrokomeio Ikarias13/09/2012

Αγαπητέ  Συμπολίτη και Αντιπεριφερειάρχη κ.Παπαθεοφάνους,

Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε το Δελτίο Τύπου της 7ης Σεπτεμβρίου 2012 που απευθύνετε στους συμπολίτες σας στη Σάμο, στην Ικαρία και στους Φούρνους, για το θέμα του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Ικαρίας, «Η Στέγη της Παναγιάς». Έκπληξη, διότι μετά από 14 συναπτά έτη λειτουργίας ‘θυμηθήκατε’ ότι «το εν λόγω γηροκομείο, δε διαθέτει άδεια λειτουργίας». Έκπληξη, διότι σε ολόκληρο το δελτίο τύπου σας δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά στον έως τώρα «φορέα διαχείρισης» του γηροκομείου του νησιού μας, στο κληροδότημα του μακαρίτη συντοπίτη μας Ιωάννη Σουρουμάνη, και στη πολύχρονη και συνεχη υλική και ηθική προσφορά των απανταχού Ικαριωτών και φίλων της Ικαρίας, που τόσα χρόνια κατέστησαν την ανοικοδόμηση και λειτουργία του Γηροκομείου μας δυνατή, και τους όρους διαβίωσης σε αυτό (ακόμα και τώρα που σας γράφουμε), βαθιά ανθρώπινους.

Από το 1998 που λειτουργεί το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Ικαρίας, ο πρώην διαχειριστής του, ήτοι η Ιερά Μητρόπολη Σάμου-Ικαρίας-Φούρνων, δεν έχει ενδιαφερθεί για την έκδοση άδειας λειτουργίας ούτε για την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών φροντίδας, ώστε, όπως υποστηρίζετε, να παρουσιάζει σήμερα «σοβαρότατες ελλείψεις, που καθιστούν την έκδοση άδειας λειτουργίας του αδύνατη». Δε θα όφειλε λοιπόν η Ι.Μ. Σάμου-Ικαρίας-Φούρνων να απολογηθεί γι’ αυτά; Και ειδικότερα, να απαντήσει στις παρακάτω ερωτήσεις: Γιατί τόσα χρόνια δεν είχε εκδώσει άδεια λειτουργίας για το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Ικαρίας; Γιατί όλα αυτά τα χρόνια δε φρόντισε να ικανοποιήσει τους βασικούς έστω όρους που θα βελτίωναν ποιοτικά τις υπηρεσίες φροντίδας του Γηροκομείου (π.χ. παρέχοντας στο υπάρχον προσωπικό δυνατότητες ειδίκευσης και προσλαμβάνοντας εργοθεραπευτές, ψυχολόγους και άλλες ειδικότητες); Και αντί να προσπαθεί γι’ αυτά, μετά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας απέναντι στη προοπτική να κλείσει το Γηροκομείο, αποφάσισε την 1/2/20012 να δώσει 3μηνη παράταση λειτουργίας, απολύοντας παράλληλα τους εργαζόμενους σε αυτό!!

Όμως, αντί να απαιτείτε να λογοδοτήσει η Ιερά Μητρόπολη γι΄αυτές τις «ελλείψεις», μιλάτε για μια ακόμα έλλειψη: την «έλλειψη φορέα διαχείρισης»!!. Ως εκ θαύματος δηλαδή, ξεχνάτε ότι η Ιερά Μητρόπολη ήταν φορέας διαχείρισης εδώ και 14 συναπτά έτη. Μάλλον ο τίτλος του γηροκομείου «Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Ικαρίας» ήταν τυχαίο γεγονός, όπως άλλωστε και η είσπραξη των συντάξεων των ηλικιωμένων από την Ιερά Μητρόπολη! [Αλήθεια, εκ παραδρομής δεν αναφέρεστε στο Δελτίο Τύπου σας στο γηροκομείο του νησιού μας ως «Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Ικαρίας» όπως άλλωστε είναι και ο τίτλος του;] Ξεχνάτε επίσης ότι ο Δήμος Ικαρίας έχει επανειλλημένα ζητήσει να αναλάβει τη διαχείριση του Γηροκομείου, -αίτημα που εκφράζει την επιθυμία της Ικαριώτικης κοινωνίας, και απέναντι στο οποίο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.Ιερώνυμος, στέκεται θετικά.

Όσο για το «πρόβλημα στατικότητας» του κτιρίου, σας ενημερώνουμε για τη μελέτη του κ.Γλαρού, ανεξάρτητου μηχανικού, ο οποίος υποστηρίζει ότι το κτίριο χρήζει μεν επισκευών, άλλα δεν παρουσιάζει πρόβλημα στατικότητας. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει και η μελέτη του μηχανικού της Νομαρχίας κ.Κουτσούρη, ο οποίος γράφει για τα δωμάτια που χρήζουν επισκευών: «με βάση τα παραπάνω προτείνεται η απομάκρυνση ηλικιωμένων και εργαζόμενων από τα τέσσερα (4 από τα 14!) δωμάτια της νότιας πτέρυγας». Το ίδιο επιβεβαιώνουν σημαντικοί εμπειροτέχνες του νησιού μας, που χαίρουν την εκτίμηση των συμπολιτών τους ως τέτοιοι και που έτυχε να επισκεφθούν το Γηροκομείο πρόσφατα, για να προσφέρουν τον οβολό τους, μέρος των προϊόντων που παράγουν (κατσίκια, σταφύλια, φρούτα, λάδι και άλλα) ή στα πλαίσια των κινητοποιήσεων μας ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο του κλεισίματος του Γηροκομείου, μόνιμου ή προσωρινού.

Αναφέρεστε λοιπόν σε μια «Επιτροπή» που διαπίστωσε το αντίθετο. Η Επιτροπή αυτή αποτελούνταν από μηχανικούς; Ή μήπως αναφέρεστε στην παραποιημένη ανάγνωση της  μελέτης του κ.Κουτσούρη, όπως αυτή χρησιμοποιείται από εκπροσώπους της Ι.Μ.Σάμου-Ικαρίας-Φούρνων; Εσείς, ως εκλεγμένος εκπρόσωπος της κοσμικής εξουσίας (που πρέπει να διακρίνεται από την ιερή εξουσία όπως φανταζόμαστε θα συμφωνείτε κι εσείς) δεν έχετε υποχρέωση να διερευνήσετε το θέμα της στατικότητας με τρόπο που να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα της μελέτης και τα αποτελέσματά της να είναι ανεξάρτητα από επιμέρους συμφέροντα και τυχόν πελατειακές σχέσεις;

Στη συνέχεια του Δελτίου Τύπου, μας ενημερώνετε για την ‘υποχρέωσή’ σας να προχωρήσετε σε «έκδοση Απόφασης Αναστολής της λειτουργίας και στο κλείσιμο του Γηροκομείου Ικαρίας». Και μάλιστα αναφέρεστε σε λόγους  «ηθικούς» και «νομικούς».

Και αναρωτιόμαστε ποιοί ηθικοί και νομικοί λόγοι καθιστούν άσχετη με τη παρούσα υπόθεση τη δωρεά του ενός εκατομμυρίου δολαρίων του μακαρίτη Ιωάννη Σουρουμάνη. Έχετε υπόψη σας αν η αναστολή της λειτουργίας του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Ικαρίας θα σημάνει την απόδοση του εν λόγω -διόλου ευκαταφρόνητου- ποσού στην Ιερά Μητρόπολη; Έχετε υπόψη σας ότι το κληροδότημα αυτό αποτελεί αντικείμενο δικαστικής διένεξης μεταξύ Ι.Μ. Σάμου-Ικαρίας-Φούρνων και της Πανικαριακής Αδελφότητας Αμερικής στα δικαστήρια της Αμερικής; Είναι αυτά τόσο μικρής σημασίας ώστε δεν άξιζαν να τα αναφέρετε στο Δελτίο Τύπου σας;

Σύμφωνα με ποιες ηθικές αρχές κηρύττετε τις επί 14 συναπτά έτη προσφορές των συμπολιτών μας και των απανταχού Ικαριωτών και φίλων της Ικαρίας, ελλειπείς, καθώς, κατά την εκτίμησή σας δεν βελτίωσαν ούτε εξασφάλισαν «αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας» για τους ηλικιωμένους μας, με αποτέλεσμα σήμερα, όπως ισχυρίζεστε, να είναι σαφώς χειρότερες από αυτές του Γηροκομείου Καρλοβάσου! Ποιες ηθικές και νομικές αρχές ορίζουν ότι οι γέροντές μας δεν έχουν δικαίωμα να εξακολουθήσουν να ζουν στο τόπο που οι ίδιοι έχουν επιλέξει, με τους ανθρώπους που για τόσα χρόνια δεν άφησαν το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο και τους φιλοξενούμενους του στη μοίρα τους;

banner

Να είστε σίγουρος ότι οι γέροντες και οι γερόντισσές μας θα ταλαιπωρηθούν  (μπορείτε να αφαιρέσετε το «ίσως» από τη πρότασή σας) είτε αποφασίσουν «να μεταφερθούν» είτε όχι. Να είστε σίγουρος ότι ήδη ταλαιπωρούνται οι υπερήλικες και ηλικιωμένοι φιλοξενούμενοι στο Γηροκομείο, από την πολύμηνη άσκηση ψυχολογικής βίας με τις συνεχείς απειλές για το κλείσιμο του Γηροκομείου, τις απόπειρες μεταφοράς τους παρά τη θέλησή τους- συνθήκες που παραβαίνουν κατοχυρωμένα δικαιώματα των υπερήλικων και ανάπηρων συμπολιτών μας και που αναγνωρίζονται τόσο από το εθνικό όσο και από το Ευρωπαϊκό δίκαιο, όπως και σε αλλεπάλληλες συμβάσεις και συμφωνίες που έχει συνυπογράψει η χώρα μας (π.χ. αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας ή ηλικίας, άρθρα του Chapter of Fundamental Rights of the European Union, το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Ψυχική Υγεία και Ευεξία, τις διατάξεις τις σχετικές με τη νομική προστασία των υπερήλικων και ανάπηρων συμπολιτών μας). Και εάν επαναλειτουργήσει ποτέ το Γηροκομείο Ικαρίας, «νόμιμα και με ασφάλεια» οι περισσότεροι από αυτούς δε θα είναι εν ζωή, καθώς δε προβλέπεται να είναι έτοιμο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μα πάνω απ’ όλα, η απόφασή σας για αναστολή της λειτουργίας και κλείσιμο του Γηροκομείου Ικαρίας, παραβαίνει κάθε έννοια ηθικής: ο Μητροπολίτης κος Ευσέβιος και η Ιερά Μητρόπολη Σάμου-Ικαρίας-Φούρνων, δηλαδή η μια πλευρά της δικαστικής διένεξης, εμφανίζεται ως ‘εγγυητής’ για τη κατάσταση που επικρατεί στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Καρλοβάσου. Δηλαδή, ο ίδιος φορέας υπό τη σκέπη του οποίου ήταν το Γηροκομείο Ικαρίας όλα αυτά τα χρόνια, και που κατά τις εκτιμήσεις της ‘Επιτροπής’ σας, απέτυχε να βελτιώσει τις συνθήκες φιλοξενίας τηρώντας τα νομικά προαπαιτούμενα, ο ίδιος φορέας που έχει συμφέρον να ανασταλεί η λειτουργία του Γηροκομείου έστω και για μια μέρα, εγγυάται ότι στο Καρλόβασι θα είναι καλύτερα!! Η απόφασή σας είναι ανήθικη γιατί μετατρέπει τη «Στέγη της Παναγιάς» σε αφιλόξενη στέγη- τέτοια που δε ταιριάζει στο χριστιανικό μας αίσθημα-, όπου οι προσφορές και οι θυσίες των συμπολιτών μας απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης, δεν είχαν εν τέλει καμία σημασία. Και από πάνω, ο εμπαιγμός: το κλείσιμο του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Ικαρίας, η απελπισία των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας που γίνονται ξαφνικά ανεπιθύμητοι στον τόπο τους και αντικείμενο μεταφοράς, είναι «μια ευκαιρία να αποκτήσει η Ικαρία μια πρωτότυπη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων», και μάλιστα τη στιγμή που κάθε προνοιακή δομή της χώρας μας κατεδαφίζεται με ραγδαίους ρυθμούς. Πιθανόν να πρόκειται για ‘ευκαιρία’. Μόνο που δεν γνωρίζουμε για ποιόν και με τι όφελος.

Μήπως η υποχρέωσή σας, για ηθικούς και νομικούς λόγους, είναι να διασφαλίσετε την απρόσκοπτη λειτουργία του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Ικαρίας, τουλάχιστον μέχρι να επιλυθεί δικαστικά η υπόθεση της δωρεάς του μακαρίτη ομογενή μας Ιω.Σουρουμάνη, ώστε να μην είναι δυνατόν να θεωρήσουμε ότι η απόφασή σας αποτελεί πολιτική παρέμβαση προς εξυπηρέτηση εκκλησιαστικών συμφερόντων;

Με εκτίμηση
Συμπολίτες σας από την Ικαρία

Αναδημοσίευση από το ikariamag.gr

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue