Home ΚοινωνίαΠολιτική Ανακοίνωση για τα ερευνητικά προγράμματα και τις πρυτανικές αμοιβές στο Παν.Αιγαίου

Ανακοίνωση για τα ερευνητικά προγράμματα και τις πρυτανικές αμοιβές στο Παν.Αιγαίου

by ikariaki.gr
6 views

KOMMATIKH EPITROPI AIGAIOU KKEΤο τελευταίο διάστημα, με αφορμή δημοσιεύματα στο τύπο, άνοιξε συζήτηση σχετικά με τις πρόσθετες αμοιβές της Πρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ορισμένων υψηλόβαθμων στελεχών του ιδρύματος μέσω διαφόρων προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ μέσω των "Ειδικών Λογαριασμών Έρευνας".

banner

 

 

Γίνεται για πολλοστή φορά κατανοητό ότι, ενώ η τριτοβάθμια εκπαίδευση δοκιμάζεται, οι σπουδαστές και οι φοιτητές των λαϊκών οικογενειών στην κυριολεξία πεθαίνουν από το κρύο, η φοιτητική μέριμνα είναι πλέον υποτυπώδης, η σίτιση κατέληξε ανταποδοτική σε χαλεπούς καιρούς, οξύνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τον ταξικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης, οι συμβασιούχοι διδάσκοντες για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 δεν έχουν πληρωθεί ακόμη, τα προγράμματα σπουδών γίνονται όλο και πιο φτωχά, υποβαθμίζονται κ.ο.κ., την ίδια στιγμή παρατηρούμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ να κατευθύνονται στο στενό κύκλο της Πρυτανικής αρχής ως πρόσθετες αμοιβές.

 

Διαμορφώνεται έτσι ένα τοπίο μέσα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, διαφόρων ταχυτήτων, απλήρωτοι εργαζόμενοι, εργαζόμενοι ΔΕΠ με μισθούς εξαθλίωσης, διοικητικοί υπάλληλοι υπό την απειλή της διαθεσιμότητας/απόλυσης, σε αντίθεση με την πρυτανική αρχή και τον περίγυρό της, που νέμεται τα διάφορα κονδύλια κατά το δοκούν.


Επιπλέον, μέσω των προγραμμάτων αυτών επιδιώκουν να ενσωματώσουν το ΔΕΠ, να το κατευθύνουν στο να αναζητά και να βρίσκει τις καλύτερες δυνατές λύσεις για την υλοποίηση των επιλογών των επιχειρηματικών ομίλων, δίνοντας υλικά κίνητρα στους πρόθυμους. Αποτελεί άλλωστε διακηρυγμένο στρατηγικό στόχο της ΕΕ η πλήρης υποταγή της έρευνας στις ανάγκες των μονοπωλίων και αυτό θα υλοποιηθεί από το νέο νόμο πλαίσιο και το σχέδιο "Αθηνά" που επιδιώκουν να εφαρμόσουν.

 

Απόδειξη του ρόλου που θα έχει το Συμβούλιο Ιδρύματος στη νέα διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αποτελεί το γεγονός της επιλογής εξωτερικού μέλους του γνωστού εφοπλιστή Κούστα Ιωάννη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της DANAOS SHIPPING CO LTD.

 

Την ίδια στιγμή, σε άλλα ιδρύματα για την κάλυψη των θέσεων του Συμβουλίου, συνωστίζονται εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου με μεγαλοστελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ μιας που κοινός τους στόχος είναι η υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ. Από την άλλη μεριά η προσπάθεια της κυβέρνησης για ανάδειξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε «κέντρο αριστείας για τη νησιωτικότητα» δεν είναι τίποτα άλλο από την άμεση σύνδεσή του με την «αγορά», καλλιεργώντας την υποταγή, τον ανταγωνισμό και την ιδιοτέλεια, οδηγώντας έτσι την επιστήμη και την έρευνα στην κατεύθυνση που επιθυμεί η άρχουσα τάξη.

 

Είναι σημαντικό σ αυτή τη φάση να βγούν συμπεράσματα. Να μπουν στην ημερήσια διάταξη αιτήματα και στόχοι που δίνουν ανάσα στην λαϊκή οικογένεια που υπηρετούν το πανεπιστήμιο των λαικών αναγκών . Χρειάζεται σήμερα να διεκδικήσουμε:


• Κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάλυψη των ελλείψεων της δημόσιας Εκπαίδευσης (μόνιμο εκπαιδευτικό διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, δωρεάν παροχή βιβλίων και συγγραμμάτων, σίτιση – στέγαση για όλους κ.ά.).


• Επαναπροσδιορισμό της έρευνας, ώστε η αποστολή της να μην καθορίζεται από τα ιδεολογικά, πολιτικά, οικονομικά συμφέροντα των επιχειρηματιών, αλλά να υπηρετεί το λαό. Χρηματοδότησή της από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλύπτονται με επάρκεια όλοι οι τομείς της και να συμμετέχει σ' αυτήν το σύνολο των ιδρυμάτων και ερευνητών.


• Θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου με επαρκείς αμοιβές των λειτουργών του, που ταυτόχρονα να έχουν ως πλήρη και αποκλειστική απασχόληση την ενασχόληση με την επιστημονική έρευνα και διδασκαλία, χωρίς να υποβάλλονται σε εκβιασμούς για να γίνουν επιχειρηματίες ή υπεργολάβοι και υπάλληλοι επιχειρηματικών συμφερόντων.


• Απάλειψη κάθε δυνατότητας επιχειρηματικής δραστηριότητας και δημιουργίας εταιρειών οποιοδήποτε τύπου (κερδοσκοπικές, εμπορικές, τεχνοβλαστοί, ΙΕΚ, ΚΕΚ, κτλ) είτε από τα ίδια τα πανεπιστήμια, είτε από μέλη ΔΕΠ.

 

Να καταργηθεί η διαδικασία διαχείρισης του δημόσιου χρήματος από τους Ειδικούς Λογαριασμούς με την ένταξή τους στον κρατικό προϋπολογισμό.


Να καταργηθεί κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης και να στηριχτεί παιδεία που θα ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες και όχι στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.


Η αναγκαία αναμόρφωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς σύγκρουση με τους μηχανισμούς της ΕΕ, του ΔΝΤ και των άλλων κέντρων που καθοδηγούν και υπαγορεύουν την πολιτική στην παιδεία, στην εργασία, συνολικά στην κοινωνική ζωή.

 

Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι που δεν έχουν υποκύψει στην λογική του «Πανεπιστήμιου-Α.Ε.» οφείλουν να αγωνιστούν για μια Παιδεία που θα υπηρετεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού και όχι του κεφαλαίου. Για άλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου οι άνθρωποι του μόχθου θα καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν. Για μια κοινωνία που θα έχει ως κινητήρια δύναμη την ανθρώπινη ευημερία και όχι το επιχειρηματικό κέρδος.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue