Home ΚοινωνίαΑιγαίο Ανταρσία στο Αιγαίο: Το πρόγραμμα δράσης της κ. Καλογήρου. Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ….καταγεγραμμένοι

Ανταρσία στο Αιγαίο: Το πρόγραμμα δράσης της κ. Καλογήρου. Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ….καταγεγραμμένοι

by ikariaki.gr
2 views

Η τοποθέτηση της παράταξης Ανταρσία στο Αιγαίο στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

“Με τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου είθισται να ξεκινά επί της ουσίας η νέα χρονιά για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με την έγκριση από την πλειοψηφία της κ. Καλογήρου άλλου ενός ετήσιου προγράμματος δράσης, του τελευταίου της θητείας της παρούσας περιφερειακής αρχής. Και αυτό, τηρώντας την παράδοση των προηγούμενων, ήταν ένα ευχολόγιο και τίποτα περισσότερο. Περιελάμβανε έργα συνολικού προϋπολογισμού 385 εκ. Ευρώ που για να τα υλοποιήσει η περιφέρεια χρειάζεται περί τα ….20 χρόνια. Πρόκειται δηλαδή όχι για ένα κείμενο με τις προτεραιότητες και το σχεδιασμό της Περιφερειακής αρχής αλλά για πλίνθους και κεράμους ατάκτως ….καταγεγραμμένους που εξυπηρετεί τις υποσχέσεις και τις προεκλογικές σκοπιμότητες της κ. Καλογήρου και των συνεργατών της. Χωρίς προτεραιότητες, χωρίς κανένα πολιτικό σχεδιασμό, που εν τέλει, το Περιφερειακό Συμβούλιο καλείται να κρίνει, ως πολιτικό όργανο εκλεγμένο για αυτό το σκοπό από τους κατοίκους των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Η όλη διαδικασία είναι για να παίρνει κάθε φορά στον τομέα των έργων και του προϋπολογισμού τους η περιφερειακή αρχή λευκή επιταγή, για να πορεύεται την υπόλοιπη χρονιά, μια λευκή επιταγή ιδιαίτερα χρήσιμη φέτος που είναι και χρονιά εκλογών για την Τοπική Διοίκηση. Φυσικά καταψηφίσαμε το πρόγραμμα.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε επί της Ημερήσιας Διάταξης με τη δεύτερη τροποποίηση του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος, την οποία καταψηφίσαμε μια και έχουμε ήδη καταψηφίσει ως Ανταρσία στο Αιγαίο συνολικά τον προϋπολογισμό, ενώ στο θέμα της έγκρισης του ετήσιου προγράμματος έργων της περιφέρειας για το 2019, απαιτήσαμε το διαχωρισμό των θεμάτων κατά την ψηφοφορία αφού στο “πακέτο” μαζί με την απαραίτητη αύξηση των κονδυλίων για τη δακοκτονία περιλαμβανόταν και η περίφημη ….τουριστική προβολή της περιφέρειας, στην ουσία δηλαδή, η χρηματοδότηση των μεγαλοξενοδόχων και των τουριστικών πρακτόρων του Βορείου Αιγαίου, που την ίδια στιγμή που χρηματοδοτούνται από τα χρήματα των πολιτών του Βορείου Αιγαίου, ξεζουμίζουν τους εργαζόμενούς τους, όντας πρωταθλητές στη μαύρη και υποασφαλισμένη και ανασφάλιστη εργασία και στις απάνθρωπες συνθήκες για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις τους (ωράρια, μισθοί κλπ). Ζητήσαμε να ξεχωρίσει η δακοκτονία από το πακέτο για να μπορέσουμε να εκφράσουμε τη θετική μας γνώμη γι αυτή και να καταψηφίσουμε το πρόγραμμα τουριστικής προβολής.

Σε δυο θέματα που αφορούσαν την πρόσληψη εκτάκτου προσωπικού στην περιφέρεια, τονίσαμε ότι πρόκειται για πάγιες και διαρκείς ανάγκες ιδιαίτερα των θέσεων κτηνιάτρων που περιλαμβανόταν στα δυο θέματα αλλά απ’ την άλλη δεν μπορούμε να γινόμαστε συνένοχοι στο άθλιο καθεστώς της ελαστικής εργασίας που εμπεδώνουν τέτοιες πρακτικές προσλήψεων εκτάκτου προσωπικού. Γι αυτό και στα δυο θέματα ψηφίσαμε κατά.

Η πάγια θέση μας να μην υπάρχουν οποιουδήποτε απευθείας αναθέσεις έργων από την περιφέρεια, ήταν η αιτία που καταψηφίσαμε στο θέμα για την έγκριση απευθείας αναθέσεων έστω και μικρού προϋπολογισμού συμβάσεων μελετών και παροχής τεχνικών και συναφών επιστημονικών υπηρεσιών.

Προεκλογικές προγραμματικές συμβάσεις

Η περιφερειακή αρχή από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς έχει αρχίσει να ξεδιπλώνει την προεκλογική της ατζέντα, ώστε κατά τις περιοδείες των στελεχών της στα νησιά πριν τις εκλογές να παρουσιάζει “έργο”. Έτσι σε ένα ακόμη περιφερειακό συμβούλιο, παρουσιάστηκαν προς έγκριση προγραμματικές συμβάσεις για έργα αθλητικού χαρακτήρα κυρίως στη Λέσβο αλλά και στη Χίο. Σε όλα αυτά ψηφίσαμε Λευκό αφού αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα για έργα στα γήπεδα των νησιών, έργα που ιδιαίτερα ενδιαφέρουν τους νέους σε αυτά, αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να τα υπερψηφίσουμε αφού όλα γίνονται με προεκλογική στόχευση λίγους μήνες πριν τις εκλογές ενώ θα παραδοθούν τελικά στους κατοίκους πολύ αργότερα. Τα προηγούμενα χρόνια η Περιφερειακή Αρχή στην ουσία είχε εγκαταλείψει τα χωριά και σε αυτό το τομέα περιμένοντας στο παρά πέντε λήξης της θητείας της να τάξει “έργα” στους κατοίκους τους ως νέος Μαυρογιαλούρος.

Το τελευταίο θέμα βέβαια στο πακέτο προγραμματικών συμβάσεων, αφορούσε συμβάσεις με τις μητροπόλεις της Λέσβου και χρηματοδότηση από τον κορβανά της περιφέρειας της εκκλησίας με την τεράστια περιουσία (και της Μητρόπολης Μυτιλήνης που εξαφάνισε τα χρήματα των ομογενών της Αυστραλίας μετά το σεισμό που χτύπησε πρόπερσι τη Λέσβο). Από τα τέσσερα έργα ψηφίσαμε κατά σε αυτά της Αγίας Τριάδας στο Συνοικισμό της Μυτιλήνης και ενός εσωτερικού οδικού έργου στη Μονή Ταξιαρχών Μανταμάδου, ενώ ψηφίσαμε Λευκό για έργα που αφορούσαν εκκλησίας με κάποιο ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Κοινωνική πρόνοια με …φιλανθρωπικά τέια

Μερικές φορές ακούγοντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο τους εκπροσώπους της Περιφερειακής αρχής να μιλάνε, νομίζεις ότι ζουν σε άλλη εποχή. Μακριά από τις ανάγκες και τις αγωνίες των κατοίκων των νησιών ή καλύτερα των ανθρώπων που η κατέστρεψε η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, των ανθρώπων που η ανεργία και η καταλήστευσή τους από κυβερνήσεις ΕΕ και κεφάλαιο οδήγησε στην ένδεια και την απόγνωση. Για αυτούς τους ανθρώπους η Περιφερειακή Αρχή το μόνο που έχει να προσφέρει είναι “τσάι και συμπάθεια” ή μάλλον ημερίδες και φιλανθρωπία. “Σαν κυρίες που κρινολίνα του 19ου αιώνα” τόνισε ο εκπρόσωπος της Ανταρσία στο Αιγαίο, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, Αριστείδης Σγατζός “….εκφράζετε με ψίχουλα τη συμπάθειά σας στους χειμαζόμενους συμπολίτες μας τη στιγμή που εθελοντικές ομάδες αλληλεγγύης αυτοοργανωμένες προσφέρουν πολλαπλάσια με υλική και ψυχολογική βοήθεια, με επανασυνδέσεις ρεύματος σε νοικοκυριά που η πολιτική που στηρίζετε τα έχει καταστρέψει” τονίσαμε καταψηφίζοντας το ψευδεπίγραφο τομεακό πρόγραμμα “κοινωνικής πρόνοιας”.

banner

Επίσης καταψηφίσαμε το αντίστοιχο πρόγραμμα δράσης για τον αθλητισμό μια κοπτοραπτική εκδηλώσεων χωρίς κανένα σχεδιασμό για την άθληση της νεολαίας και το μαζικό λαϊκό αθλητισμό.

Πανηγυράκια προς τιμήν των ιμπεριαλιστών

Γι άλλη μια φορά η Περιφέρεια με τις εκδηλώσεις που προγραμματίζει στη Λήμνο έρχεται να τιμήσει τους σφαγιαστές των λαών στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Τονίσαμε ότι πρόκειται για εκδηλώσεις ντροπή που προσβάλλουν τη συλλογική μνήμη. “Τι τιμάτε; Γνωρίζετε τι έγινε στην Καλλίπολη; Τιμάτε τον τότε υπουργό ναυτικών της Μ. Βρετανίας που έστειλε χιλιάδες νέους κυρίως από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία να γίνουν λίπασμα στα κανόνια που φύλαγαν στα Στενά; Για πια ιδανικά μιλάει η εισήγηση; Αυτές τις μέρες προβάλλεται στην ΕΡΤ η Ζωή εν τάφω του Μυριβήλη, αν δεν το έχετε διαβάσει δείτε τη σειρά, θα καταλάβετε τι είναι αυτό που τιμάτε” ενώ επισημάναμε ότι ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος μια καθαρά ιμπεριαλιστική σύγκρουση που βύθισε στο αίμα κυρίως την Ευρώπη έληξε μόνο όταν ξεσηκώθηκαν οι λαοί ενάντια στην ανθρωποσφαγή με την νικηφόρα Οκτωβριανή Επανάσταση αλλά και τον ξεσηκωμό των Γερμανών εργαζομένων το 1919” (φέτος τιμάμε τα 100 χρόνια της). Φυσικά καταψηφίσαμε την τέλεση των σχετικών εκδηλώσεων.

Τέλος σε μια σειρά διαδικαστικών και διαχειριστικών θεμάτων ψηφίσαμε λευκό ή υπέρ ανάλογα με το θέμα.”

Αναδημοσίευση από : http://voreioaigaio.ert.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue