Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή – Εφιαλτικά και τα δύο σενάρια για την ακτοπλοΐα στο Βόρειο Αιγαίο

Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή – Εφιαλτικά και τα δύο σενάρια για την ακτοπλοΐα στο Βόρειο Αιγαίο

by ikariaki.gr
0 views

βορ. αιγαιο γονιμη γραμμηΚαταστροφικές για το Βόρειο Αιγαίο είναι και οι δύο προτάσεις στις οποίες κατάληξε στην πρόσφατη συνεδρίασή του το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), μία εκ των οποίων αναμένεται να επιλέξει αύριο, Τρίτη 16/9, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Όποια πρόταση κι αν, τελικά, επιλεγεί, αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στο ακριτικό Βόρειο Αιγαίο, αφού πλέον θα υπάρχουν το πολύ 2 δρομολόγια την εβδομάδα αντί για 3, θα σταματήσει η σύνδεση των νησιών με τη Θεσσαλονίκη, με τη σύνδεση να γίνεται μόνο με την Καβάλα, ενώ στον αποκλεισμό οδηγούνται οι Φούρνοι, αφού σταματά η απευθείας συγκοινωνία με τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και τον Πειραιά.
Είναι προφανές ότι πρόκειται για έναν ακόμη υποβιβασμό των κατοίκων των νησιών του Βορείου Αιγαίου, για μια ακόμα πιο προκλητική απαξίωση της ζωής των νησιωτών μας, ενώ ταυτόχρονα οδηγούνται στο αδιέξοδο και την ανεργία και οι 500 ναυτεργάτες που εργάζονταν στην έκπτωτη ΝΕΛ.
Στην τελευταία συνεδρίαση του ΣΑΣ, εκ μέρους της Παράταξης Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή παραβρέθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Αλέξανδρος Σταθακιός, ο οποίος στην παρέμβασή του τόνισε ότι «δεν μπορούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να δεχθούν λιγότερα δρομολόγια στη γραμμή Σάμου – Ικαρίας – Χίου – Λέσβου- Λήμνου – Θεσσαλονίκης / Καβάλας απ’ αυτά που μέχρι σήμερα πραγματοποιούσαν τα πλοία της ΝΕΛ, δηλαδή 3 την εβδομάδα.
Με δεδομένο ότι, εκτός των άλλων, τα δρομολόγια αυτά εξυπηρετούν και τη σύνδεση μεταξύ των νησιών, περαιτέρω μείωσή τους θα σημάνει αυτόματα και το τέλος της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ως γεωγραφικής – οικονομικής – κοινωνικής ενότητας, η οποία θα θέσει σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές».
Επίσης, ο Αλ. Σταθακιός υπογράμμισε «τη σημασία του αισθήματος ασφάλειας στο ταξίδι και της αξιοπιστίας των δρομολογίων για την καθημερινότητα στα νησιά και επισήμανε την ανάγκη σύνδεσης και των πιο μικρών νησιών, όπως οι Φούρνοι», ενώ χαρακτήρισε καταστροφική τη μη σύνδεση με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Η παράταξή μας επαναλαμβάνει την πάγια θέση της, η οποία εκφράστηκε και στην πρόσφατη διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Μυτιλήνη, ότι το μοντέλο των επιδοτούμενων ακτοπλοϊκών μεταφορών από ιδιωτικές εταιρείες έχει αποτύχει πλήρως. Μακροπρόθεσμα, και ειδικά για περιοχές σαν το Βόρειο Αιγαίο, απαιτείται δημόσιος φορέας μεταφορών που στόχο θα έχει όχι το κέρδος αλλά την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών,φυσικά με κοινωνικό έλεγχο και εξορθολογισμένη οικονομική λειτουργία.
Απαιτείται εθνική ακτοπλοϊκή πολιτική, η οποία σε συνεργασία με την περιφέρεια θα έχει στο επίκεντρό της τον τόπο και τους ανθρώπους του και όχι τα κέρδη των εφοπλιστών και την υλοποίηση μνημονιακών δεσμεύσεων. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στο Βόρειο Αιγαίο είναι συνειδητή πολιτική επιλογή που τα τελευταία χρόνια κορυφώνεται.
Δεσμευόμαστε ότι θα φέρουμε άμεσα το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ζητώντας από τους πάντες να πάρουν θέση, καλώντας τη νέα Περιφερειακή Αρχή να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο και δράση προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς την κινητοποίηση των ίδιων των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου.
Πηγή : http://aglaiakiritsi.blogspot.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue