Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Το ΚΚΕ για τις τουρκικές προκλήσεις και τα ταμειακά διαθέσιμα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Το ΚΚΕ για τις τουρκικές προκλήσεις και τα ταμειακά διαθέσιμα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

by ikariaki.gr
7 views

thumb_640

 

κκε 1

 

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΑΜΟΥ

banner

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (2-2-2015)

 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας επισημαίνει τα εξής:

 

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη νέα προκλητική απόφαση – αναγγελία της τουρκικής κυβέρνησης, με την οποία δεσμεύει από 2 Μάρτη μέχρι το τέλος του χρόνου τον εναέριο χώρο από τη Σκύρο μέχρι τη Λήμνο με τον ισχυρισμό της πραγματοποίησης στρατιωτικών ασκήσεων.

Η αγγελία αυτή (ΝΟΤΑΜ 889/15) περιλαμβάνει τμήμα του FIR Αθηνών, παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο, προκαλεί προβλήματα στους σχετικούς αεροδιάδρομους.

Με την πρόκληση αυτή κλιμακώνονται οι ενέργειες στις οποίες συστηματικά προβαίνει η Τουρκία για μεγάλο χρονικό διάστημα, στo πλαίσιo της αμφισβήτησης τόσο της κυπριακής ΑΟΖ όσο και των ελληνικών συνόρων, στη γραμμή της διχοτόμησης του Αιγαίου, που ενθαρρύνεται και από τους σχετικούς σχεδιασμούς και πρακτικές του ΝΑΤΟ.

Κι αυτό, την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δίνει όρκους πίστης στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν να συμμετέχουν, μαζί με τουρκικές, σε ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις και σε “προγράμματα συνεκπαίδευσης” που εντάσσονται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς στην περιοχή.

Τα διαβήματα διαμαρτυρίας της ελληνικής κυβέρνησης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν μπορούν να κρύψουν ότι στην πράξη αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η ενσωμάτωση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όχι μόνο δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά γεννά κινδύνους και βάζει το λαό σε νέες περιπέτειες.

Η θέση του ΚΚΕ για απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, το κλείσιμο των ευρωατλαντικών βάσεων στην Ελλάδα, η επιστροφή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από τις επιθετικές αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και η αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του και την ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών σχέσεων με άλλα κράτη, αντιστοιχούν στα συμφέροντα του λαού μας και επιβάλλεται να γίνουν στόχοι της πάλης του».

 

newego_LARGE_t_1101_54137615

 

Στην Τράπεζα της Ελλάδας και τα διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ: Αμεσο πλήγμα για αγρότες και κτηνοτρόφους

Δημοσίευση: Τρί, 03/03/2015 – 08:09

Στο βαρέλι δίχως πάτο, δηλαδή στην εφαρμογή του Μνημονίου και ειδικά για την εξόφληση της δανειακής σύμβασης ρίχνονται, με κυβερνητική απόφαση, και τα χρήματα που προορίζονταν για πληρωμή των αγροτών.

Στο φύλλο 293 της Εφημερίδας της Κυβέρνησης στις 27 Φλεβάρη 2015 δημοσιεύθηκε η απόφαση – διαταγή της κυβέρνησης να δοθούν τα διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα της Ελλάδας, στερώντας σε πρώτη φάση περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ από τους αγρότες που περιμένουν να εισπράξουν. Τη διαταγή υπογράφουν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μαρδάς.

Η σχετική διαταγή υπογράφηκε την ώρα που χιλιάδες κτηνοτρόφοι περιμένουν ακόμα να πάρουν την εξισωτική αποζημίωση για να κινηθούν (καθώς ρευστό δεν υπάρχει, αφού δεν πληρώνουν οι έμποροι παρά μετά από μήνες). Η αποζημίωση δεν έχει καταβληθεί έως τώρα, εξαιτίας της αλλαγής που έγινε στον προσδιορισμό των βοσκήσιμων εκτάσεων σε βάρος των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων.

Ταυτόχρονα, καθυστερούν ενισχύσεις που δικαιούνται οι αγρότες και τις περιμένουν για να ξεκινήσουν τώρα την άνοιξη τις καλλιεργητικές δραστηριότητες. Αντί να λυθούν άμεσα αυτά τα προβλήματα, η κατάσταση θα επιδεινωθεί με την απόφαση – διαταγή της κυβέρνησης να διατεθούν τα χρήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα της Ελλάδας για να μπαλώσει η κυβέρνηση άλλες τρύπες…

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, μετά τις εκλογές έχουν μείνει πίσω διάφορες πληρωμές όπως βιοκαλλιεργητών, κτηνοτρόφων (βιολογικά και εξισωτική), βαμβακοκαλλιεργητών (συνδεδεμένη ενίσχυση), επαγγελματιών (ΦΠΑ και αγροτικό πετρέλαιο), τευτλοκαλλιεργητών (ολοκληρωμένη) και πολλών άλλων κατηγοριών που ήδη αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα προβλήματα ρευστότητας.

Με τη νέα κυβερνητική απόφαση, το πρόβλημα οξύνεται περισσότερο, καθώς θα καθυστερήσουν κι άλλο οι πληρωμές που σχετίζονται με την καταβολή κοινοτικών ενισχύσεων και επιστροφών φόρου σε εκμεταλλεύσεις και νοικοκυριά.

Κι αυτό για να μπορέσει η κυβέρνηση με το χρήμα που παίρνει από τους φορείς ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΕΛΓΟ κ.α. να αντιμετωπίσει άλλες ανάγκες με βάση τις υποχρεώσεις της από την τελευταία συμφωνία με τους δανειστές. Η απόφαση για τα χρήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ εκτιμάται ότι αφαιρεί από τον οργανισμό περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ που είχε στα ταμεία του μετά το 2007 με τη μορφή προκαταβολής ενισχύσεων και το οποίο ποσό του έδινε τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί άμεσες ανάγκες του.

 

 

 

ΚΚΕ: Σχόλιο για τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση

Δημοσίευση: Δευ, 02/03/2015 – 14:21

Τελευταία Ενημέρωση: Τρί, 03/03/2015 – 08:35

Για συζήτηση αλλά όχι για ψήφιση σκοπεύει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να φέρει στη Βουλή τη συμφωνία επέκτασης της δανειακής σύμβασης και τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που τη συνοδεύουν, προκειμένου να αποφύγει την ταύτιση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην υπερψήφιση μιας αντιλαϊκής συμφωνίας και ενδεχομένως ορισμένες δικές της διαρροές.

Μάλιστα, φαίνεται πως έχει αποφασιστεί να διεξαχθεί η συζήτηση με συνοπτικές διαδικασίες, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, δίχως τη δυνατότητα να τοποθετηθούν βουλευτές, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του κανονισμού της Βουλής. Σ’ αυτό προβλέπονται μια δεκάλεπτη δήλωση του πρωθυπουργού, κι επιπλέον 8 λεπτά για να απαντήσει στις τοποθετήσεις των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης, που θα έχουν μέγιστη διάρκεια οκτώ λεπτά (πρωτολογία και δευτερολογία) για τον καθένα…

Να σημειώσουμε ότι ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να έρθει η συμφωνία για κύρωση στη Βουλή, μόνο το ΚΚΕ το ζητά από θέση εναντίωσης στο αντιλαϊκό της περιεχόμενο και προτρέπει σε καταψήφισή της και μάλιστα με ονομαστική ψηφοφορία, ώστε να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του απέναντι στη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων.

Αντίθετα, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ (που, σημειωτέον, ως πρώην συγκυβέρνηση ακολούθησαν παρόμοιες απαράδεκτες πρακτικές με αυτές των διαδόχων τους) έχουν δηλώσει ότι θα την υπερψηφίσουν, ενώ στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται να κινείται και το Ποτάμι.

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση, αναφέρονται τα εξής:

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην έρθει άμεσα για ενημέρωση, συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή η συμφωνία επέκτασης της δανειακής σύμβασης – μνημονίου, που υπέγραψε η κυβέρνηση. Τα προσχήματα που χρησιμοποιεί για να αποφύγει την αυτονόητη αυτή υποχρέωση, έχουν μοναδικό στόχο να κρύψουν από το λαό ότι η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεσμεύεται για τη διατήρηση των υποχρεώσεων και των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου, αλλά υιοθετεί και παρόμοιες πρακτικές με τις προηγούμενες κυβερνήσεις για να τις επιβάλει».

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue