Home ΚοινωνίαΣάμος Το ΕΚΣ και Σύλλογοι Γυναικών καταγγέλλουν τις διώξεις εργαζομένων

Το ΕΚΣ και Σύλλογοι Γυναικών καταγγέλλουν τις διώξεις εργαζομένων

by ikariaki.gr
2 views

Νοσοκομείο θήβαςΤις διώξεις εναντίον εργαζομένων που αντέδρασαν στη φασιστικής έμπνευσης αιμοδοσία που διοργάνωσε η Χρυσή Αυγή τον περασμένο Απρίλη στο νοσοκομείο της Σάμου, καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους το Εργατικό Κέντρο του νησιού, η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, ο Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών και η Ομάδα ΟΓΕ Καρλόβασου.

Στηρίζουν τους εργαζόμενους και καλούν το λαό της Σάμου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από το φασιστικό έγκλημα στην Καστανιά και τα γύρω χωριά, το Σάββατο 31 Αυγούστου στις 5 μ.μ. στην Καστανιά και στις 8:30 μ.μ. στη συγκέντρωση στην πλατεία Καρλοβάσου.

Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου καταγγέλλει την προσπάθεια ποινικοποίησης της δράσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, φορέων και συνδικαλιστών, που συμμετείχαν σε διαμαρτυρία, όπου ματαιώθηκε η φασιστικής έμπνευσης "αιμοδοσία" που οργάνωσε η νεοναζιστική – φασιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής (ΧΑ).

Στηρίζει και συμπαραστέκεται σε όλους τους εργαζόμενος που σήμερα έχουν μπει στο στόχαστρο προανάκρισης που διενεργείται από τον εισαγγελέα, μετά από αναφορά της διοικήτριας του νοσοκομείου, εκ των οποίων ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΓΝ Σάμου και πρόεδρος του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και αρκετά άλλα στελέχη του μαζικού κινήματος. Έτσι στοχοποιείται η συνδικαλιστική δράση και τα σωματεία, ενώ κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας αποδέχονται και στηρίζουν την τακτική και τη δράση των φασιστοειδών.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου, μέρες πριν την αιμοδοσία του μίσους της Χρυσής Αυγής, με παρέμβασή μας προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου καλέσαμε να την αποτρέψουν. Συμμετείχαμε και εμείς μαζί με πολλούς άλλους φορείς και δεκάδες εργαζόμενους στη διαμαρτυρία εναντίον της ρατσιστικής – φασιστικής αντίληψης "αίμα μόνο για Έλληνες" που οργάνωσε σε πανελλαδική κλίμακα με φανφάρες, παράτες και προκλητικό τρόπο η ΧΑ.

Ο ρόλος της Χρυσής Αυγής είναι να κάνουν τα μαντρόσκυλα του κεφαλαίου. Προτείνουν τζάμπα κρατικό χρήμα για τη μεγαλοεργοδοσία και εξαθλιωμένους εργαζόμενους με μεροκάματα 14 και 18 ευρώ. Καλούμε τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τις λαϊκές επιτροπές να καταδικάσουν την προσπάθεια ποινικοποίησης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους συνδικαλιστές. Καλούμε την εργατική τάξη και όλο το λαό των νησιών μας να εκφράσουν με κάθε τρόπο τις αντιρατσιστικές – αντιφασιστικές παραδόσεις και την ιστορία του τόπου μας».

Στην ανακοίνωσή τους η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, ο Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών και η Ομάδα ΟΓΕ Καρλόβασου επισημαίνουν:

«Εμείς οι γυναίκες μέλη των παραπάνω συλλόγων, διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλλουμε την προσπάθεια ποινικοποίησης της δράσης του εργατικού –  λαϊκού κινήματος και τις διαδικασίες ποινικών διώξεων ενάντια σε άτομα, εκπροσώπους φορέων, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση για να υπερασπιστούν τον πραγματικό χαρακτήρα της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Η αιμοδοσία, με τον όρο "μόνο για Έλληνες", της Χρυσής Αυγής, εκτός του ότι είναι παράνομη, στάζει δηλητήριο μίσους, ρατσισμού, μισανθρωπισμού και διχασμού.

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι πράξη αλληλεγγύης, όταν αυτή γίνεται χωρίς διακρίσεις φυλετικές, εθνικές, θρησκευτικές.

Όλοι εμείς που συμμετείχαμε στην κινητοποίηση, για να προστατέψουμε την πραγματική έννοια της εθελοντικής αιμοδοσίας, το αποδείξαμε έμπρακτα την ίδια μέρα δίνοντας αίμα για να σωθεί μετανάστρια που κινδύνευε η ζωή της.

Εμείς οι γυναίκες που φέρνουμε στον κόσμο τη ζωή, θέλουμε να τη βλέπουμε να αναπτύσσεται και να ολοκληρώνει τον κύκλο της με αξιοπρέπεια, αγάπη, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, ειρήνη.

Δεν θα επιτρέψουμε σε αυτούς που κάνουν δουλεμπόριο για να εξασφαλίζουν στα αφεντικά τους, τζάμπα εργάτες χωρίς δικαιώματα, να επιβάλλουν τη βαρβαρότητα στη ζωή μας.

Καλούμε τις γυναίκες να απομονώσουν τους απογόνους του ναζισμού και τις πρακτικές τους. Να ανατρέψουμε τις αιτίες που γεννούν την εκμετάλλευση, το ναζισμό και τη βαρβαρότητα.

Να παλέψουμε για αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Έτσι δεν θα υπάρχει έδαφος για να φυτρώνει το αποκρουστικό πρόσωπο του ναζισμού – φασισμού.

Συμπαραστεκόμαστε και στηρίζουμε τους συναγωνιστές μας που, σήμερα, καλούνται από τον εισαγγελέα για προανάκριση, μετά από αναφορά της διοικήτριας του νοσοκομείου.

Αλήθεια, που είναι οι αναφορές της διοικήτριας για τις εγκληματικές ελλείψεις στο νοσοκομείο μας, όταν αυτό ξέμεινε από οξυγόνο και κινδύνεψαν οι ζωές των ασθενών;

Δεν ξεχνάμε ότι πριν 70 χρόνια στην Καστανιά δεκάδες αγωνιστές και αγωνίστριες, δολοφονήθηκαν από τους φασίστες. Σήμερα, οι απόγονοι αυτών χύνουν και πάλι το δηλητήριό τους. Καλούμε τις γυναίκες να πάρουν μαζικά μέρος στις εκδηλώσεις της Πανσαμιακής Επιτροπής για την Ειρήνη για τα 70 χρόνια από το φασιστικό έγκλημα στην Καστανιά και τα γύρω χωριά, το Σάββατο 31/8 στις 5 μ.μ. στην Καστανιά και στις 8:30 στη συγκέντρωση στην πλατεία Καρλοβάσου».

 

902.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue