Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔημοτικές Εκλογές 2019 Το αναπτυξιακό πρόγραμμα του συνδυασμού “ΠΟΡΕΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ”

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα του συνδυασμού “ΠΟΡΕΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ”

by ikariaki.gr
4 views

ΠΟΡΕΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ  – ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ 

  1. Διαχείριση του Μεταναστευτικού στη Σάμο (δόθηκε στη δημοσιότητα)
  2. Κοινωνική Μέριμνα (δόθηκε στη δημοσιότητα)
  3. ΑΝΑΠΤΥΞΗ

«Στόχος μας η εξεύρεση προγραμμάτων χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων, αλλά και η δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της διευκόλυνσης λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων»

α. Συγκοινωνίες

Οι σωστές συγκοινωνίες είναι πολλαπλασιαστής ανάπτυξης και ευημερίας, διότι εκτός της εξυπηρέτησης των δημοτών, συμβάλουν και στην προσέγγιση τουριστών. Είναι λίαν επιεικώς απαράδεκτο και εξευτελιστικό να δεχόμαστε επί τόσα χρόνια τη σημερινή κατάσταση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Σύνδεση με τον Πειραιά τον χειμώνα τρεις φορές την εβδομάδα και μάλιστα σε ώρες εντελώς ακατάλληλες και αποκλεισμός του νησιού μας από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, είναι ζητήματα που πρέπει να λυθούν δυναμικά και οργανωμένα ως θεσμός (Δήμος – Περιφέρεια) και όχι καιροσκοπικά με ψηφίσματα Δημοτικού Συμβουλίου.

Παράλληλα έχουμε στόχο να εντάξουμε τον Δήμο μας στο συγκοινωνιακό δίκτυο υδροπλάνων νησιωτικών προορισμών και να διερευνήσουμε τις προϋποθέσεις δημιουργίας υδατοδρομίου σε κατάλληλα επιλεγμένη ακτή του Δήμου μας.

Επίσης, επιτακτική ανάγκη αποτελεί και η βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών, σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ, αλλά και με τα σωματεία των ΤΑΞΙ, ώστε να υπάρχει καθημερινή συγκοινωνία με τα χωριά χειμώνα καλοκαίρι.

β. Τουρισμός

Η παροχή τουριστικών προϊόντων στο νησί μας έχει παραμείνει στην αρχική ιδέα ήλιος –  θάλασσα  –  φαγητό, με τη ζήτηση σε φθίνουσα πορεία. Θα επιδιώξουμε μέσα από την εξωστρέφεια και την στοχευόμενη τουριστική προβολή στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, να προσεγγίσουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, εκμεταλλευόμενοι στο μέγιστο τις δυνατότητες που μας παρέχει απλόχερα ο τόπος μας. Τέτοιες μορφές τουρισμού είναι ο αγροτικός, ορειβατικός, καταδυτικός, ιστορικός, γαστρονομικός και θρησκευτικός τουρισμός. Για την υλοποίηση των παραπάνω εναλλακτικών μορφών τουρισμού, απαιτείται στενή συνεργασία των δραστηριοποιούμενων φορέων με τον τουρισμό. Ο Δήμος θα είναι ο αμέριστος αρωγός αυτής της συνεργασίας, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια στο να υλοποιηθούν οι προτάσεις ανάπτυξης που θα υποβάλλονται από τους αρμόδιους φορείς.

Παράλληλα στόχος μας θα είναι να εκμεταλλευτούμε το όνομα του παγκοσμίως γνωστού Σάμιου φιλοσόφου και μαθηματικού Πυθαγόρα, από το όνομα του οποίου ως γνωστόν η Σάμος ονομάζεται και «νησί του Πυθαγόρα», για την αύξηση της επισκεψιμότητας στο νησί μας. Επίσης, στόχος μας είναι να αυξήσουμε την  επισκεψιμότητα στο Δήμο μας και κατ’ επέκταση στο νησί μας, με τη δημιουργία ενός σύγχρονου μουσείου νεότερης ιστορίας, για την ανάδειξη προσώπων και γεγονότων της ιστορίας και του πολιτισμού του νησιού μας.

banner

Απαραίτητη προϋπόθεση της σωστής τουριστικής ανάπτυξης αποτελεί και η επαγγελματική επάρκεια του προσωπικού, συνεπώς θα επιδιώξουμε τη διεξαγωγή σεμιναρίων, για την επιμόρφωση του προσωπικού που ασχολείται με τον τουρισμό και τα συναφή με αυτόν επαγγέλματα.

Σε όλα τα παραπάνω δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει η απαίτηση για μία σοβαρή επανεξέταση του σε ισχύ σήμερα αντιαναπτυξιακού χωροταξικού, με στόχο την ανοικοδόμηση νέων τουριστικών μονάδων και την τουριστική ανάπτυξη. Η δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και η χάραξη ζωνών νυκτερινής ζωής και διασκέδασης θα αποτελέσει διαρκή μας μέριμνα.

γ. Αγροκτηνοτροφία

Το νησί μας αδυνατεί να καλύψει με ίδια παραγωγή τις απαιτήσεις σε προϊόντα αγροκτηνοτροφίας, ειδικά τους θερινούς μήνες όπου οι απαιτήσεις πολλαπλασιάζονται. Ο Δήμος θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την στήριξη και διευκόλυνση της οποιαδήποτε ιδιωτικής πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στην ανάπτυξη επιχειρήσεων παραγωγής και μεταποίησης αγροκτηνοτροφικών προϊόντων. Θα επιδιώξουμε την ανάπτυξη πρωτοβουλίας για τη δημιουργία ομάδων επεξεργασίας και τυποποίησης προϊόντων του πρωτογενή τομέα, όπως για παράδειγμα για την παρασκευή χυμών από τα πορτοκάλια της περιοχής των Μύλων.

Θα επιδιώξουμε σε συνεργασία με τους παραγωγούς και την Περιφέρεια την προβολή των προϊόντων ετικέτας (κρασί, ελαιόλαδο, τυροκομικά προϊόντα, οπωροκηπευτικά, αρωματικά φυτά, εσπεριδοειδή, μέλι, αλιευτικά, κλπ)  και την παραγωγή και διακίνηση ποιοτικών πιστοποιημένων προϊόντων τα οποία θα  επιφέρουν σημαντική ανάπτυξη και κατ’ επέκταση νέες θέσεις εργασίας. Στόχος μας να καταστεί η Σάμος σημείο αναφοράς βιολογικών προϊόντων.

Θα επιδιώξουμε επίσης την δυνατότητα συνεργασίας με ιδιωτικές επιχειρήσεις για τη δυνατότητα αξιοποίησης πηγών ύδατος και τη δημιουργία σε αυτές μονάδων εμφιάλωσης νερού.

Επίσης, επιτακτική ανάγκη αποτελεί σήμερα η αναζήτηση προγραμμάτων δημιουργίας δημοτικού σφαγείου, για την εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων μας.

Τέλος, θα επιδιώξουμε τη λειτουργία σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο, οργανωμένου δημοτικού παζαριού μικροπωλητών με τοπικά προϊόντα, αλλά και ιδιωτών που επιθυμούν να διαθέσουν προς πώληση διάφορα προσωπικά τους αντικείμενα, όπως συμβαίνει σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

δ. Δημοτικά Έργα

Η αστοχία των δημοσίων έργων είναι φράση και έννοια ξένη για μας, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πειραματίζεται με το δημόσιο χρήμα. Ο έλεγχος των προσφορών έκπτωσης κατά τη δημοπράτηση ενός έργου, για το κατά πόσο ανταποκρίνεται με την πραγματικότητα, η απόδοση ευθυνών σε όσους εμπλέκονται σε αστοχίες και παραλείψεις που οδηγούν στην ολική ή μερική καταστροφή ενός έργου και η οργάνωση συνεργείων μικρών έργων υποδομών και συντηρήσεως αποτελούν για μας δέσμευση.

Επιδίωξη μας να προχωρήσουμε άμεσα σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τα αρμόδια υπουργεία στην υλοποίηση των παρακάτω μεγάλων έργων υποδομής:

(1) Κατασκευής της περιμετρικής οδού Πυθαγορείου

(2) Κατασκευή έργων διαχείρισης και αξιοποίησης των υδάτινων πόρων για επαρκή και υγιεινή υδροδότηση όλων των αστικών περιοχών.

(3) Επίλυση του σοβαρού προβλήματος της μη λειτουργίας του βιολογικού Βαθέος.

(4) Κατασκευή μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στους Μυτιληνιούς ή η σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου των Μυτιληνιών με το βιολογικό της Χώρας, αφού πρώτα πραγματοποιηθεί η επισκευή και η σωστή επαναλειτουργία αυτού.

(5) Χάραξη δρόμου από το λιμάνι Πυθαγορείου μέχρι το δημοτικό σχολείο για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στην παραλιακή ζώνη Πυθαγορείου και την εξυπηρέτηση του λιμανιού.

(6) Την σύνταξη μελέτης δημιουργίας αθλητικού κέντρου στο Κοκκάρι και την άμεση  ασφαλτόστρωση των δύο πάρκινγκ Κοκκαρίου.

Παράλληλα στόχος μας είναι να προχωρήσουμε άμεσα:

-Στην καταγραφή και αξιοποίηση όλης της δημοτικής περιουσίας.

-Στην ένταξη στο σχέδιο αστικών περιοχών τις κατοικημένες περιοχές εκτός σχεδίου, με προτεραιότητα τα Περιβόλια της πόλης της Σάμου και την περιοχή Πολυκράτια του Πυθαγορείου.

-Σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε όλα τα υφιστάμενα δημόσια κτήρια και τη μετατροπή  τους σε ενεργειακά.

-Στη δημιουργία σημείων υδροληψίας πόσιμου ύδατος, σε κομβικά σημεία, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων που δεν χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό.

-Στη διευθέτηση και αξιοποίηση των παραλιών με τεχνικές παρεμβάσεις όπου απαιτείται και εγκατάσταση αποδυτηρίων και ντους. Επίσης, θα επιδιώξουμε να εγκαταστήσουμε πλωτές προβλήτες σε υπήνεμες ακτές και παραλίες για την προσέγγιση σκαφών αναψυχής, που ως γνωστό σήμερα χρησιμοποιούνται ευρέως τόσο για τις νέες μαρίνες, όσο και για τον εκσυγχρονισμό υπαρχόντων λιμένων, χάρη στην ευελιξία τους, την ανθεκτικότητα και την λειτουργικότητά τους.

-Στην συντήρηση όλων των πλακόστρωτων δρόμων και των πλατειών των χωριών, καθώς και των χώρων πρασίνου και αναψυχής.

-Στην κατεδάφιση εγκαταλελειμμένων κτιρίων και επικίνδυνων για την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία.

-Στην αναζήτηση και εξασφάλιση χώρων θέσεων πάρκινγκ και παιδικών χαρών, καθώς και στη συντήρηση των υπαρχόντων, για την εξυπηρέτηση των χωριών αλλά και των κατοίκων στις πυκνοκατοικημένες γειτονιές των μεγάλων κοινοτήτων.

-Στην επανεξέταση και επανατοποθέτηση των κατεστραμμένων σημάτων κυκλοφορίας και στις μονοδρομήσεις και αμφιδρομήσεις οδών, καθώς και στην τοποθέτηση – επανατοποθέτηση πινακίδων ονομασίας οδών και αρίθμησης οικιών.

ε. Αναπτυξιακή προοπτική

Στο αναπτυξιακό μας πρόγραμμα πέραν των ανωτέρω, θα αναζητήσουμε και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να εντάξουμε στην πόλη της Σάμου την ίδρυση κρατικών σχολών Σωμάτων Ασφαλείας ή την ίδρυση τμημάτων ΤΕΙ, με αντικείμενο συναφή με το νησί μας, δηλαδή τμημάτων Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών και Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Σήμερα η αναπτυξιακή προοπτική της πρωτεύουσας του νησιού μας, αλλά και κατ’ επέκταση του νησιού μας, είναι καθηλωμένη αφενός κάτω από την δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας μας και αφετέρου κάτω από τις δυσμενείς επιπτώσεις του μεταναστευτικού ζητήματος. Συνεπώς για να έχει το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα εφαρμογή πρέπει να αναζητηθούν προγράμματα χρηματοδότησης και κυρίως πρέπει οπωσδήποτε να εκλείψουν οι επιπτώσεις του μεταναστευτικού ζητήματος.

ΠΟΡΕΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ

Αντώνης Σίμος – Υποψήφιος Δήμαρχος

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue