Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔημοτικές Εκλογές 2019 Αφιέρωμα: Οι 19 γυναίκες δήμαρχοι στην ανδροκρατούμενη Ελλάδα

Αφιέρωμα: Οι 19 γυναίκες δήμαρχοι στην ανδροκρατούμενη Ελλάδα

by ikariaki.gr
137 views

banner

Έλενα Τρουπιώτη

Γυναίκες δημάρχους ανέδειξαν 19 Δήμοι της Ελλάδας στις αυτοδιοικητικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 26 Μαΐου και 2 Ιουνίου 2019. Σημειώνεται ότι στις εκλογές του 2014 μόνο σε 15 εκ των 331 Δήμων εκλέχθηκαν γυναίκες στο αξίωμα της Δημάρχου, στοιχείο που μας δείχνει ότι υπάρχει μια – μικρή έστω – προοδευτική εξέλιξη. Μένουν ακόμη βήματα πολλά. Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου στα νησιά, καθώς γυναίκες δήμαρχοι εξελέγησαν στην Κέρκυρα, στη Γαύδο, στη Φολέγανδρο, στην Τήλο, στη Σίφνο, στην Κέα και στον Άγιο Ευστράτιο, όπου η Μαρία Κακαλή κατόρθωσε να συγκεντρώσει το σύνολο των ψήφων των κατοίκων του νησιού. Ακολουθούν οι γυναίκες δήμαρχοι που αναδείχθηκαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019:

Κεντρική Μακεδονία

Δήμος Κασσάνδρας

Τα καθήκοντα της Δημάρχου στο Δήμο Κασσάνδρας αναλαμβάνει η κ. Αναστασία Χαλκιά Δημητροπούλου. Γεννημένη στην Κασσάνδρεια, αποφοίτησε από τη Σχολή Λογιστικής Ι.Ε.Σ.Ε. και συνέχισε τις σπουδές της στον τομέα του Προγραμματισμού και Χειρισμού Η/Υ στο Ελληνικό Κέντρο Παραγωγικότητας. Διαθέτει λογιστικό γραφείο στην Κασσάνδρεια Χαλκιδικής από το 1989 και διατελεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δήμου Κασσάνδρας ως Οικονομική Επόπτρια του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής. Παράλληλα, είναι μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στη Βάση Ετοιμότητας Κασσάνδρας και του Συλλόγου Φίλων Εθελοντών Μονάδων Υγείας Κασσάνδρας.

Δήμος Σκύδρας

Στο Δήμο Σκύδρας, τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών ανέδειξαν για δεύτερη φορά Δήμαρχο την επικεφαλής της παράταξης “Συμμαχία πολιτών για το Δήμο Σκύδρας” δικηγόρο κ. Κατερίνα Ιγνατιάδου με ποσοστό 58,99%.

 

Ήπειρος

Δήμος Νικολάου Σκουφά

Η κ. Ροζίνα Βαβέτση είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το αξίωμα του Δημάρχου στο Δήμο Νικολάου Σκουφά. Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Αντιδημάρχου τα προηγούμενα εννέα χρόνια εστίασε στην ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς του Δήμου, ο οποίος αποτελεί τον τόπο καταγωγής του ιδρυτή της Φιλικής Εταιρείας Νικολάου Σκουφά.

Ιόνιοι Νήσοι

Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας

Στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας με ποσοστό 65,30% Δήμαρχος αναδείχθηκε η δικηγόρος κ. Μερόπη Υδραίου. Είναι κάτοχος πτυχίου νομικής από τη Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακού τίτλου στον τομέα του Διεθνούς Δικαίου Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Manchester. Σε ηλικία 30 ετών διατέλεσε Νομαρχιακή Σύμβουλος, ενώ έχει διατελέσει και ως Αντινομάρχης Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος.

 

Στερεά Ελλάδα

Δήμος Αμφίκλειας – Ελάτειας

Τα εκλογικά αποτελέσματα στο Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας ανέδειξαν ως Δήμαρχο την οικονομολόγο κ. Αθανασία Στιβακτή με ποσοστό 54,16%. Είναι απόφοιτος της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Παντείου και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στον τομέα Φορολογίας και Ελεγκτικής της Παντείου. Έχει εργαστεί ως οικονομολόγος στο Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού και έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος στο Δήμο Αμφίκλειας, ενώ έχει εργαστεί και στο Υπουργείο Υγείας στη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας.

 

Δήμος Ορχομενού

Στο Δήμο Ορχομενού, η οδοντίατρος κ. Παρασκευή Καράλη αποτελεί την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει καθήκοντα Δημάρχου. Η κ. Καράλη έχει εκλεγεί δύο φορές Δημοτική Σύμβουλος, ενώ έχει τελέσει Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Υπεύθυνη για την αναγέννηση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ορχομενού.

 

Δήμος Στυλίδας

Το αξίωμα της Δημάρχου στο Δήμο Στυλίδας καταλαμβάνει με ποσοστό 53,45% η κ. Βιργινία Στεργίου. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών στον τομέα της Διδακτικής, Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Μαθηματικών και υπήρξε διοικητικό στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας. Επιπλέον, έχει διατελέσει Σύμβουλος Εκπαίδευσης στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στο Διεθνή Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και τις Επιστήμες.

 

Δήμος Χαλκιδέων

Δήμαρχος για το Δήμο Χαλκιδέων με ποσοστό 62,84% αναδείχθηκε η δικηγόρος κ. Ελένη Βάκα. Αποτελεί μέλος του δικηγορικού συλλόγου Χαλκίδας, ενώ από το 2011 αποτελεί μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων. Επιπλέον, έχει διατελέσει Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοίκησης, Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χαλκίδας και της καλλικρατικής Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Χαλκίδας.

 

Αττική

Δήμος Αγίου Δημητρίου

Στο Δήμο Αγίου Δημητρίου επανεκλέγεται για τρίτη φορά ως Δήμαρχος η κ. Μαρία Ανδρούτσου. Είναι κάτοχος πτυχίου στον τομέα της φυσικής από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Master από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2002 εξελέγη για πρώτη φορά Δημοτική Σύμβουλος, ενώ έχει διατελέσει ως Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, μέλος της Δημαρχιακής Επιτροπής και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού.

 

Δήμος Νέας Ιωνίας

Τα εκλογικά αποτελέσματα στο Δήμο Νέας Ιωνίας ανέδειξαν Δήμαρχο την πολιτικό μηχανικό κ. Δέσποινα Θωμαΐδου. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στον τομέα της Εδαφομηχανικής και Θεμελιώσεων και στο Νέο Αντισεισμικό Κανονισμό. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του ΚΕ.ΒΡΕ.ΝΑ.ΝΙ, Αντιπρόεδρος της ΔΕ.ΠΕ.Α,, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Αντιδήμαρχος Γεωτεχνικών Υπηρεσιών και Πρασίνου και Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Νέας Ιωνίας.

 

Δήμος Πεντέλης

Το αξίωμα του Δημάρχου στο Δήμο Πεντέλης καταλαμβάνει η κ. Δήμητρα Κεχαγιά με ποσοστό 55,02%. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Εθνικής Δημόσιας Σχολής Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Έχει διατελέσει Δημοτική Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μελισσίων, ενώ μέχρι τις εκλογές αποτελούσε και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πεντέλης.

 

Πελοπόννησος

Δήμος Ελαφονήσου

Στο Δήμο Ελαφονήσου Δήμαρχος αναδείχθηκε η κ. Ευσταθία Λιάρου με ποσοστό 64,30%. Η κ. Λιάρου, επικεφαλής της παράταξης “Αλλαγή και Δημιουργία”, είχε αναλάβει καθήκοντα Δημάρχου τον προηγούμενο χρόνο και επανεξελέγη ως Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

 

Δήμος Οιχαλίας

Η επιχειρηματίας κ. Παναγιώτα Γεωργακοπούλου εξελέγη Δήμαρχος στο Δήμο Οιχαλίας με ποσοστό 57,08%, ούσα η μόνη γυναίκα Δήμαρχος στη Μεσσηνία. Η κ. Γεωργακοπούλου σημείωσε σημαντικό προβάδισμα σε ψήφους από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής 26 Μαΐου.

 

Βόρειο Αιγαίο

Δήμος Αγίου Ευστρατίου

Το σύνολο των ψήφων των κατοίκων του Δήμου Αγίου Ευστρατίου συγκέντρωσε η κ. Μαρία Κακαλή, η οποία κατείχε το αξίωμα της Δημάρχου από τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το 2014. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ έχει διατελέσει Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίου Ευστρατίου.

 

Νότιο Αιγαίο

Δήμος Κέας

 

Η εκλογική αναμέτρηση στο Δήμο Κέας ανέδειξε Δήμαρχο την επιχειρηματία κ. Ειρήνη Βελισσαροπούλου με ποσοστό 51,74%. Η κ. Βελισσαροπούλου διατέλεσε την προηγούμενη τετραετία Αντιδήμαρχος στο Δήμο Κέας στο πλευρό του πρώην Δημάρχου του νησιού κ. Νίκου Δεμέναγα.

 

Δήμος Σίφνου

Στο Δήμο Σίφνου ποσοστό 88,50% εκλέχθηκε στο αξίωμα της Δημάρχου η κ. Μαρία Ναδάλη. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διατέλεσε γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου και των Επιτροπών του Δήμου Σίφνου.

 

Δήμος Τήλου

Για δεύτερη φορά αναδείχθηκε Δήμαρχος του Δήμου Τήλου η κ. Μαρία Καμμά Αλιφέρη με ποσοστό 55,09%. Είναι κάτοχος πτυχίου από τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΕΑΠ, ενώ έχει διατελέσει Δημοτική Σύμβουλος και Προϊσταμένη του ταμείου του Δήμου Τήλου και από το 1993 εργάζεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

Δήμος Φολεγάνδρου

 

Τα καθήκοντα Δημάρχου στο Δήμο Φολεγάνδρου αναλαμβάνει η επιχειρηματίας κ. Ευθαλία Παπαδοπούλου με ποσοστό 69,39%. Η κ. Παπαδοπούλου διατέλεσε Αντιδήμαρχος του νησιού στο πλευρό του τέως Δημάρχου κ. Λευτέρη Βένιου.

 

Κρήτη

Δήμος Γαύδου

 

Στο Δήμου Γαύδου το αποτέλεσμα των εκλογών ανέδειξε Δήμαρχο την επικεφαλής της παράταξης “Γαύδος με Όραμα” δασολόγο κ. Μανωλία Στεφανάκη, η οποία επικράτησε επί της τέως Δημάρχου κ. Ευαγγελίας Καλινίκου με ποσοστό 50,29%.

Αναδημοσίευση από : https://parallaximag.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue