Home ΑρθρογράφοιΔημήτρης Φιλιπποπολίτης Συγκοινωνίες στα νησιά μας: Νέα δεδομένα και νέες προκλήσεις

Συγκοινωνίες στα νησιά μας: Νέα δεδομένα και νέες προκλήσεις

Μπροστά στην νέα τουριστική σεζόν

by ikariaki.gr
2,1K views

Συνέντευξη στον Δημήτρη Φιλιπποπολίτη

Καλοκαιρινή περίοδος και έχουν ανακοινωθεί τα δρομολόγια των πλοίων και των αεροπλάνων για την επερχόμενη τουριστική σεζόν των νησιών μας, συνομιλούμε για μια ακόμα φορά με τον τουριστικό πράκτορα Χριστόδουλο Γλαρό (Albatross trips) για να μας πεί λεπτομέρειες για τις ακτοπλοϊκές (και όχι μόνο) μετακινήσεις και για την ανάπτυξη του τουρισμού στα νησιά μας.

Αγαπητέ Δημήτρη , χαίρομαι που για ακόμα μια φορά μέσα από το μέσο ενημέρωσης που εκπροσωπείς μου δίνεται η ευκαιρία να αναλύσουμε θέματα τις ακτοπλοΐας και γενικότερα του τουρισμού!

Αρχικά να πούμε ότι διανύουμε την περίοδο αναζήτησης!

Οι επισκέπτες αξιολογούν τις επιλογές και μπορώ να πω με απολυτή σιγουριά, ότι φέτος οι η Ικαρία και οι Φούρνοι θα έχουν τον πρώτο λόγο στις επιλογές των τουριστών.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες βέβαια, ήταν

  1. Η γρήγορη ανακοίνωση των δρομολογίων σε πλοία και αεροπλάνα με ημέρες και ώρες ευνοϊκές για τους επισκέπτες και τις τοπικές επιχειρήσεις.
  2. Αλλά και οι ενεργείς που έγιναν ώστε να εφαρμοστούν εκπτώσεις στις μετακινήσεις των κατοίκων και επισκεπτών!

(Εδώ θα μου επιτρέψεις να ευχαριστήσω την Δημοτική αρχή της Ικαρίας & των Φούρνων όπου με τις γρήγορες και αποτελεσματικές ενέργειες τους ,έχουμε το σημερινό αποτέλεσμα)

Αυτή την στιγμή υπάρχει καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με πλοίο από Πειραιά με Ικαρία αλλά και Ικαρία με Πειραιά. Επίσης υπάρχει σύνδεση και με την Βόρεια Ελλάδα 2 φόρες την εβδομάδα αλλά και σύνδεση 3 φόρες την εβδομάδα με τα Δωδεκάνησα. Τέλος υπάρχει και καθημερινή αεροπορική σύνδεση από Θεσσαλονίκη και από Αθήνα (Μάλιστα από Αθήνα είναι 2 δρομολόγια την ημέρα από 2 διαφορετικές εταιρίες)

Ένα από τα μεγαλύτερα ”αγκάθια” στο κομμάτι των μεταφορών και για τους ντόπιους αλλά κυρίως για τους επισκέπτες που αναμένουμε να προσελκύσουμε είναι το κόστος των εισιτηρίων.

Το κόστος μετακίνησης παραμένει ακόμα ένα πρόβλημα όπου τουλάχιστον στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια δίνονται έμμεσες λύσεις από την Εταιρία που εκπροσωπώ! Η έκπτωση 20% σε κατόχους sea smiles σε όλες τις θέσεις σε συνδυασμό με το μεταφορικό ισοδύναμο που ήδη εφαρμόζονται ,έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του κόστους κυρίως των κατοίκων των νησιών μας αλλά και των μελλοντικών επισκεπτών. Επίσης το πρόγραμμα της Cosmote Deals For You που αναμένουμε να ανακοινωθεί , θα τονώσει ακόμα περισσότερο την επιθυμία των τουριστών να επισκεφθούν τα νησί μας!
Όσο αφορά το κόστος των αεροπορικών εισιτήριων , παραμένουν χαμηλοί σε σχέση με άλλα αεροδρόμια της Χώρας και αυτό είναι ένα λόγος που μπορεί το αεροδρόμιο της Ικαρίας να γίνει πύλη εισόδου και για επισκέπτες άλλων κοντινών νησιών, όπως την Πάτμο και τους Λειψούς

banner

Τι μπορεί να προσφέρει η Ικαρία σε έναν επισκέπτη και τι θα μπορούσε να αναπτυχθεί επιπλέον;

Η Ικαρία τα τελευταία χρόνια μπορεί να προσφέρει πολλά σε έναν επισκέπτη. Υπάρχει μια ραγδαία ανάπτυξη σε διαφορά ήδη τουρισμού, όπως ο εκκλησιαστικός Τουρισμός, της γαστρονομία , την οινογνωσίας , τον περιπατητικό τουρισμό αλλά και από όσο γνωρίζω γίνονται προσπάθειες να ξανά λειτουργήσει ο ιαματικός τουρισμός αλλά και τον τουρισμό μέσα από την κρουαζιέρα!

Τουρισμός Κρουαζιέρας στην Ικαρία, ένα θέμα και μια μια ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού μας που είδαμε να αναπτύσσεται ιδιαίτερα το προηγούμενο καλοκαίρι με τις πολλαπλές συνδέσεις του Monet αλλά και του Noble Caledonia.

Σίγουρα πολλοί θυμόμαστε την άφιξη του Salamis Filoxenia χρόνια πριν, προσέγγιση που όμως δεν είναι μέλλον, στο επίπεδο των μικρότερων κρουαζιερόπλοιων που ήρθαν στην Ικαρία στους Φούρνους και στη Σάμο, και έχουν ανακοινώσει για για το Καλοκαίρι του 2023 νέες αφίξεις.

Παρατηρήσαμε ότι το 2022 υπήρχε ενδιαφέρον και από έναν ακόμα είδος τουρισμού , παρεξηγημένου θα έλεγα για τα νησιά μας, αυτός της κρουαζιέρας. Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων , δεν έχουν στο μυαλό τους να αγοράζουν προϊόντα σε κάθε μέρος που επισκέπτονται! Το είδος αυτό προσφέρει στην Ικαρία μια επιπλέον δωρεάν διαφήμιση , αυτή του δια στόματος. Οι επισκέπτες μέσω της κρουαζιέρας, θα γυρίσουν στον τόπο τους και θα μεταφέρουν τις εμπειρίες του κάθε τόπου και θα γίνουν εν δύναμη μεμονωμένοι επισκέπτες στο μέλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα , ότι φέτος είχαμε στο γραφείο μας , 4 κρατήσεις από συγγενείς επισκεπτών κρουαζιέρας πράγμα που σημαίνει ότι το προϊών δουλεύει !

Το 2022 λοιπόν είχαμε 4 αφίξεις με 680 επιβιβασθέντες επισκέπτες στο νησί της Ικαρίας και μια άφιξη στους Φούρνους με 80 επιβιβασθέντες!

Το 2023 έχουμε 6 επιβεβαιωμένες άφιξης και συζητάμε για άλλες 3.

Εδώ και πάλι εάν μου επιτρέπετε θα πρέπει να πούμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στις λιμενικές και τελωνειακές αρχές για την άριστη συνεργασία που έχουμε!

Βλέπουμε πολλά σχόλια από αναγνώστες που αναρωτιούνται γιατί δεν επισκέπτεται και ένα μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο την Ικαρία.

Θα πρέπει να γνωρίζεται ότι οι εταιρίες που διαχειρίζονται κρουαζιερόπλοια , το πρώτο πράγμα που εξετάζουν για να προσεγγίσουν σε έναν προορισμό , είναι εάν το λιμάνι πλήρη τις προϋποθέσεις στο θέμα ασφάλεια. Στα λιμάνια μας , θα πρέπει να φροντίσει το λιμενικο ταμείο αλλά και οι Δήμοι, να υπάρχουν σχέδια Ασφάλειας συμφωνά με των κώδικα ISPS.

Τι μπορεί να περιμένει η Ικαρία ως αναπτυσσόμενος τουριστικός προορισμός

Δημήτρη το σίγουρο είναι ότι η Ικαρία και οι Φούρνοι αλλάζουν. Η τάση από τις εταιρίες είναι να στηρίξουν και να σεβαστούν αυτά τα δύο νησιά . Στο χέρι μας λοιπόν είναι , να αλλάξουμε , μόνο προς το καλύτερο!

Σε ευχαριστώ!

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue