Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Στρατής Κόρακας : Σχέδιο ψηφίσματος για το φορολογικό των νησιών μας στο Π. Συμβούλιο

Στρατής Κόρακας : Σχέδιο ψηφίσματος για το φορολογικό των νησιών μας στο Π. Συμβούλιο

by ikariaki.gr
4 views

maxresdefault

nea_eikona_1_3

Παρέμβαση του περιφερειακού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Στρατή Κόρακα στο Π.Σ.Β.Αι για το θέμα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά.

 

«Κυρίες, κύριοι,

 

Βλέπω, μεταξύ των εκπροσώπων των φορέων που επιλεκτικά προσκλήθηκαν και παρευρίσκονται εδώ σήμερα και ορισμένους με τους οποίους είχαμε αγωνιστεί τον Φλεβάρη-Μάρτη του 1987 σ’ εκείνες τις μεγαλειώδεις παλλαϊκές κινητοποιήσεις με βασικό αίτημα την λήψη μέτρων για την «επιβίωση και ανάπτυξη της Λέσβου». Τότε ένα από τα επιμέρους αιτήματα ήταν και η μείωση κατά 50% του ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, λόγω μιας σειράς παραγόντων που κάνουν τη ζωή σ’ αυτά τα νησιά πιο ακριβή και πιο δύσκολη.

 

Από τότε και μέχρι το Φεβρουάριο του 1990, καταθέσαμε ως ΚΚΕ στη Βουλή επανειλημμένα τροπολογία με αίτημα την μείωση του ΦΠΑ κατά 50%. Κάθε φορά οι αρμόδιοι Υπουργοί δήλωναν, υποκριτικά,  ευαισθησία και κατανόηση αλλά μας παρέπεμπαν σε ένα…. προσεχές νομοσχέδιο. Τελικά το Φεβρουάριο του 1990, επί κυβέρνησης Ζολώτα, με ιδιαίτερη πίεσή μας, έγινε δεκτή εν μέρει η τροπολογία μας για 30% μείωση του ΦΠΑ. Δηλώσαμε τότε  ότι δεχόμαστε το μέτρο ως ένα πρώτο βήμα, αλλά θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τη λήψη μέτρων για την επιβίωση και ανάπτυξη  της Λέσβου και μείωση κατά 50%. Φυσικά, το κατά πόσο ωφελήθηκαν οι κάτοικοι των νησιών μας από το μέτρο αυτό χρειάζεται συζήτηση.

 

banner

Θέλω εδώ να υπενθυμίσω ότι τότε τα νησιά μας δεν αντιμετώπιζαν προσφυγικό -μεταναστευτικό αλλά μια σειρά, όπως είπαμε,  αρνητικών παραγόντων που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν τη ζωή πιο δύσκολη στα νησιά. Θέλω λοιπόν να ρωτήσω τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των φορέων τι άλλαξε από τότε και έρχονται σήμερα και επικαλούνται αποκλειστικά το προσφυγικό-μεταναστευτικό ως βασικό λόγο διεκδίκησης της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ; Εξέλειπαν οι λόγοι που τον επέβαλαν το 1990; Δεν έχουν υπόψη τους ότι ορισμένοι, όπως τα συνεχώς ακριβότερα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, έχουν επιδεινωθεί; Αλλά, κυρίως, έχουν υπολογίσει σε ποιο ύψους ανέρχονται οι απώλειες εισοδήματος από τις  περικοπές μισθών και συντάξεων (έως και 50%), από την τεράστια και συνεχώς αυξανόμενη φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων –και με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και θα συζητηθεί κι αυτό και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος κατ’ απαίτηση των «εταίρων» τους; Υπολόγισαν πόσο εισόδημα αφαιρούν τα διάφορα αυξανόμενα χαράτσια; Γιατί δεν βρήκαν μια λέξη να πουν γι αυτή τη λαίλαπα που χτυπά την λαϊκή οικογένεια αλλά περιορίστηκαν μόνο στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, που όπως οι ίδιοι σημείωσαν αντιπροσωπεύει μερικές δεκάδες μόνο εκατομμυρίων ευρώ δηλ. σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με την καταιγίδα που πλήττει το εισόδημα του λαού μας και συνεπώς και την αγορά;

 

Και φυσικά θεωρούμε ολωσδιόλου απαράδεκτο το αίτημα που προβλήθηκε σήμερα από ορισμένους εκπροσώπους για διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ για 6 μήνες ή όσο θα διαρκεί το προσφυγικό. Πρόκειται για αποπροσανατολιστικό εμπαιγμό που επιχειρεί και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του Ν. Λέσβου στις παρεμβάσεις του, αντί να απολογηθεί για την ολόπλευρη υποστήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

 

Σε ότι μας αφορά, προτείνουμε σήμερα να εγκρίνει το Περιφ. Συμβούλιο ένα ψήφισμα προς την κυβέρνηση που θα εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην σκληρή αντιλαϊκή πολιτική, που, επί 6 χρόνια, οδηγεί το λαό μας  στην εξαθλίωση, στη μαζική ανεργία και μετανάστευση και στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας . Για να μη μακρηγορήσω θα περιοριστώ να διαβάσω το «δια ταύτα» του ψηφίσματος που προτείνουμε:

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο επισημαίνει ότι παρόμοια μέτρα μειωμένων –και σε μεγαλύτερο βαθμό- φορολογικών συντελεστών εφαρμόζονται  στις νησιωτικές περιοχές και άλλων χωρών της ΕΕ.

 

Ζητά από την Κυβέρνηση :

-Να μην επιδεινώσει παραπέρα την ήδη απελπιστικά δεινή κατάσταση στα νησιά μας με την κατάργηση της μείωσης του ΦΠΑ,

-Να μην προχωρήσει στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ,  που θα  εντείνουν παραπέρα την δραματική δημογραφική αιμορραγία που βιώνουν τα νησιά μας.

-Να μην καταθέσει και να αποσύρει οριστικά το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

-Να πάρει πίσω τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν  και κάνουν τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων μαρτύριο, με κατάργηση των μνημονίων και των μνημονιακών νόμων, διαγραφή του χρέους.

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου καλεί τους κατοίκους των νησιών μας  :

-Να εκφράσουν  δυναμικά την αντίθεσή τους στην επίθεση που δέχονται τα εισοδήματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων,  καθώς και στο ενδεχόμενο κατάργησης της μείωσης κατά 30% του ΦΠΑ για τα νησιά μας.

-Να διεκδικήσουν, μαζί με τον υπόλοιπο ελληνικό λαό, την κατάργηση του  ΕΝΦΙΑ – που υποτίθεται ότι ήταν προσωρινός- και του ΦΠΑ στα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, στα φάρμακα, τα βιβλία, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, του νερού, του τηλεφώνου και των καυσίμων..

 Ουσιαστικά μέτρα προστασίας, με διαγραφή και πάγωμα χρεών για ανέργους, φτωχούς μισθωτούς, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.

-Να  απαιτήσουν την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων στους τομείς της υγείας, πρόνοιας, παιδείας.

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες δράσεις για την διεκδίκηση των παραπάνω αιτημάτων.»

 

                                                                                           Μυτιλήνη, 17/05/2016

 

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue