Home ΚοινωνίαΠολιτική Σταμάτης Βαρδαρός: «Ο λαός έχει και μνήμη και γνώση και κρίση»

Σταμάτης Βαρδαρός: «Ο λαός έχει και μνήμη και γνώση και κρίση»

by ikariaki.gr
66 views

Κανείς δεν διεκδίκησε στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τον τίτλο του σωτήρα. Από το 2015 έως το 2019 ο λαός μας εμπιστεύθηκε την ευθύνη διακυβέρνησης της πτωχευμένης χώρας μας και προσπαθήσαμε σε αυτή τη συνθήκη να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια, να προστατέψουμε τους πιο αδύνατους, να καταπολεμήσουμε την υγειονομική φτώχεια, να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στα νησιά μας. Και αυτός είναι ο πυρήνας της δικής μας προγραμματικής πρότασης και σε αυτές τις εκλογές.

Αφού κάποιοι επιλέγουν την ατζέντα της υγείας για να αντιπαρατεθούν είναι χρήσιμο να γνωρίζουν ότι:

Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ που ήταν 5,6 δις € όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά διασφαλίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ήταν η πρώτη φορά κατά την περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής όπου οι ασφαλιστικές εισφορές αποδίδονταν απευθείας στον ΕΟΠΥΥ και δεν παρακρατούνταν από το ΙΚΑ. Αυτό που μειώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας και του συμβεβλημένου ιδιωτικού τομέα με τον ΕΟΠΥΥ καθώς εφαρμόζονταν οι μηχανισμοί του clawback και του rebate. Μηχανισμοί δηλαδή έκπτωσης και κουρέματος υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ προς τον ιδιωτικό τομέα της υγείας, χωρίς καμία επίπτωση στους πολίτες. Γιατί

Στις θεραπείες ειδικής αγωγής, όπου ήταν ένας τομέας κατεξοχήν εκμετάλλευσης (party) των οικογενειών και των δημόσιων πόρων, συνδέθηκαν με αμιγώς ιατρικά κριτήρια 2.500 περίπου παθήσεις με συγκεκριμένο αριθμό θεραπειών. Αριθμός που μπορούσε να αυξηθεί εφόσον υπήρχε θεραπευτική αναγκαιότητα μέσω της διαδικασίας του ΑΥΣ (Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο), το οποίο συνεδρίαζε σε εβδομαδιαία βάση. Για την ιστορία οι αιτήσεις κατ’ εξαίρεση υλοποίησης περισσότερων θεραπειών από τις προβλεπόμενες ήταν ελάχιστες και στο σύνολό τους εγκρίνονταν.

Για την εμμονή κάποιων με το Νοσοκομείο Σαντορίνης και τη λειτουργία του ως πρώτης ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Ιδιωτικού Δημόσιου Τομέα) στην υγεία είναι άξιο απορίας που βλέπουν τη ΣΔΙΤ. Το νοσοκομείο Σαντορίνης λειτούργησε το 2016 ως δημόσια δομή υγείας υπό τη Διοίκηση της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας Α.Ε. (ΑΕΜΥ Α.Ε.), μιας μονομετοχικής εταιρείας του Δημοσίου. Επιλογή που έγινε για λόγους καθαρά υπέρβασης των μνημονιακών περιορισμών σχετικά με τις προσλήψεις στο ΕΣΥ και τα όρια δαπανών στην υγεία. Προφανώς το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η οργανική ένταξη του Νοσοκομείου Σαντορίνης στο ΕΣΥ.

Η δική μας στρατηγική είναι στρατηγική ανασυγκρότησης του ΕΣΥ, ενδυνάμωσής του, ανάπτυξης νέων υπηρεσιών, κάλυψης των αναγκών υγείας των ανθρώπων με καθολικό και ισότιμο τρόπο. Και έχουμε δώσει δείγματα γραφής για αυτό. Όποιος αξιολογεί την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της υγείας κατά την περίοδο 2015-2019 ως αντιλαϊκή μάλλον πρέπει να ρωτήσει τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας (παλιούς και νεοδιόριστους) τους 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας, τους νέους επιστήμονες που στελέχωσαν τις 127 νέες δημόσιες δομές υγείας, τις ΤΟΜΥ, τους χιλιάδες εργαζόμενους στην καθαριότητα, στην φύλαξη και στη σίτιση στα νοσοκομεία που γλύτωσαν από τους εργολάβους (οι οποίοι τώρα επιστρέφουν) κι ας κάνει τον κόπο να ρωτήσει τους Καριώτες και τις Καριωτίνες πως ήταν το Νοσοκομείο Ικαρίας το 2015 και πως το 2019.

Αντί για υστερόγραφο παραπέμπω στην υπ’ αρ. Α6γ/Γ.Π.οικ.72763/28-09-2017 (Α.Δ.Α.7ΤΚΞ465ΦΥΟ-ΕΨΣ) απόφαση ένταξης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2017 του Υπουργείου Υγείας για την προμήθεια αξονικού τομογράφου. Τον αξονικό τομογράφο δεν τον πλήρωσαν οι «Ικαριώτες της Αμερικής», αλλά το ελληνικό Δημόσιο με πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η προμήθειά του ολοκληρώθηκε το 2019, οπότε και τέθηκε σε λειτουργία. Υπάρχει άλλωστε αναλυτική ενημέρωση στον Απολογισμό θητείας του Αναπληρωτή Διοικητή 05/2016 – 01/2020.

Για οποιαδήποτε άλλη απορία σε σχέση με τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ ή με το σχέδιο του για την επόμενη μέρα, στη διάθεσή σας. Ελπίζω πάντως να είναι το τελευταίο επεισόδιο στον δρόμο της αντιπαράθεσης που επιλέγουν κάποιοι αντί για ενιαίο μέτωπο απέναντι στις πολιτικές Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση ίσως είναι σκόπιμο να αποφεύγεται ο χώρος της υγείας. Ο λαός έχει και μνήμη και γνώση και κρίση.

Σταμάτης Βαρδαρός

banner

Υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ν. Σάμου

πρώην Αν. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Υγείας

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue