Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Σωματείο Τουρισμού – Επισιτισμού Σάμου : Τετάρτη 25 Γενάρη ημέρα Πανελλαδικής δράσης

Σωματείο Τουρισμού – Επισιτισμού Σάμου : Τετάρτη 25 Γενάρη ημέρα Πανελλαδικής δράσης

by ikariaki.gr
2 views

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ & ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΑΜΟΥ
ΣΜΥΡΝΗΣ 2 -83100- ΣΑΜΟΣ  #  ΤΗΛ: 22730 27561FAX: 22730 28440E-MAIL: [email protected]

Σάμος, Τετάρτη 25 Γενάρη 2017

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΓΕΝΑΡΗ ΗΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

 

Συνάδελφοι,

Το σωματείο εργαζομένων στον Τουρισμό-Επισιτισμό Σάμου συμμετέχει μαζί με δεκάδες άλλα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου απ’ όλη τη χώρα, στη μέρα Πανελλαδικής Δράσης.

Η μέρα αυτή είναι η Τετάρτη 25 Γενάρη και κατά τη διάρκειά της οργανώνουμε κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις, συσκέψεις και άλλες δράσεις με αιχμή τα ζητήματα για την υποχρεωτική εφαρμογή των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας παντού και την προστασία των ανέργων, αλλά και για να προβάλλουμε ακόμα πιο έντονα τις διεκδικήσεις μας για καλύτερες συνθήκες ζωής και δουλειάς για τους εργαζόμενους του κλάδου.

 

Στην Αθήνα την μέρα αυτή θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας, την οποία και στηρίζουμε, ενώ κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις, εξορμήσεις, θα γίνουν σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα.

banner

 

Στη Σάμο και στα παραπάνω πλαίσια θα πραγματοποιήσουμε το πρωί της Τετάρτης στις 11.30΄, παρέμβαση-εξόρμηση του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου μας στο τοπικό κατάστημα του ΟΑΕΔ στο Βαθύ, διεκδικώντας:

  • Να γίνει υποχρεωτική η εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων σε ξενοδοχεία, επισιτισμό, ζαχαρώδη σε όλη τη χώρα και για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.
  • Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και εποχικών συναδέλφων.
  • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους, άνεργους και εποχικούς και για όλο το διάστημα της ανεργίας. Η χορήγηση του επιδόματος να γίνεται άμεσα, με την εγγραφή του εργαζόμενου στους καταλόγους του ΟΑΕΔ.
  • Να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας.

 

Συνάδελφοι,

Οι εργαζόμενοι του κλάδου περάσαμε τα έξι τελευταία χρόνια μέσα από καπιταλιστική κρίση που άλλαξε τη ζωή των οικογενειών μας. Η επίθεση στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις μας ήταν ολομέτωπη και συνολική και δεν πρόκειται να σταματήσει, αφού η μία κυβέρνηση μετά την άλλη θα συνεχίζει να νομοθετεί αντεργατικά μέτρα όσο δεν τους σταματάμε.

Οι μεγάλες ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις εφάρμοσαν όλα όσα έφεραν τα μνημόνια, πριν ακόμη γίνουν αντεργατικοί νόμοι. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα από τη μια να ανέβουν οι εισπράξεις και τα κέρδη των εργοδοτών, σημειώνοντας ρεκόρ τις τελευταίες τρεις χρονιές, κι από την άλλη να σακατευτούν τα κορμιά των εργαζομένων από την εντατικοποίηση.

Η Ανάπτυξη στον κλάδο όχι μόνο δε μείωσε την ανεργία, αλλά αντίθετα συνοδεύτηκε από συρρίκνωση των μηνών απασχόλησης για την πλειοψηφία των εποχικών συναδέλφων και μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς τους. Η πλειοψηφία των ανέργων δεν παίρνει ούτε το επίδομα ανεργίας. Στις περιοχές που κυριαρχεί η εποχικότητα, όπως στη Σάμο, το επίδομα δίνεται μόνο για ένα τρίμηνο, ενώ υπάρχουν και περιοχές όπως η Κως π.χ. που δίνεται και με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, ιδιαίτερα φέτος.

Οι συλλογικές συμβάσεις είναι στα χαρτιά. Οι εργοδότες δεν εφαρμόζουν τίποτε από όσα προβλέπονται. Φεύγουν από τις εργοδοτικές ενώσεις για να πληρώνουν 420 ευρώ, με δουλειά χωρίς σταματημό, για ατέλειωτες ώρες.

Οι εργασιακές σχέσεις είναι διαλυμένες και όσοι ακόμη έχουν σταθερή δουλειά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να αντικατασταθούν από άλλους με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Η Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού, μια σειρά από κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία σε όλη τη χώρα, είναι στα χέρια των εργοδοτών και της κυβέρνησης. Δεν περιμένουμε τίποτε από τις ηγεσίες που έχουν μπει μπροστά εδώ και χρόνια συμβάλλοντας στην εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων, πριν ακόμη ψηφιστούν. Είναι μέρος του προβλήματος και όχι η λύση. Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαλλαγούν το συντομότερο από τέτοιες ηγεσίες.

Σήμερα, μετά από άλλη μια χρονιά με πάνω από 25 εκατομμύρια τουρίστες, με πάνω από 17 δις ευρώ έσοδα, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια σε κάθε εργαζόμενο του κλάδου είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Για την μείωση των αφίξεων στη Σάμο λένε πως φταίνε οι πρόσφυγες, χωρίς να λένε ότι είναι θύματα του πολέμου για τα κέρδη των «μεγάλων» και μη βάζοντας ότι η τουριστική κίνηση καθορίζεται από τις ορέξεις και τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων και των tour operator, ανάλογα με τα κέρδη τους, ότι ρόλο έχει παίξει η ανασφάλεια που υπάρχει στα νησιά μας λόγω του πολέμου και της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και κυρίως ότι αν δεν έχει λεφτά ο έλληνας ή ο ξένος δεν μπορεί ούτως ή άλλως να κάνει διακοπές.

Πάντως τόσο πριν που δεν ήταν οι πρόσφυγες όσο και τώρα, οι εργαζόμενοι πληρώνουν τη «νύφη» της κρίσης και της ανάπτυξης, με κάθε χρόνο και χειρότερες συνθήκες δουλειάς και ζωής στο βωμό τους κέρδους. Για παράδειγμα δεν μας κατάργησαν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας λόγω των προσφύγων. Μας τις έχουν καταργήσει χρόνια τώρα και τώρα!

Μένει λοιπόν σε μας, τις ταξικές εργατικές οργανώσεις, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή, σε κάθε εργαζόμενο, η ευθύνη να πάρουμε την υπόθεση της οργάνωσης στα χέρια μας, να αναμετρηθούμε με τον ατομικό και συλλογικό εργοδότη, με την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της, αλλά και με τις δικές μας αδυναμίες.

 

Ξενοδοχοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι σε επισιτιστικά καταστήματα και σε ζαχαρώδη, έχουμε ένα μόνο δρόμο.

  • Να επιβάλλουμε με τον αγώνα μας να εφαρμοστούν οι συλλογικές συμβάσεις που υπάρχουν στον κλάδο, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση που κοροϊδεύει με το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, που δεν είναι άλλο από αυτό που θέλουν οι εργοδότες: 400 ευρώ για όλους …και πολλά είναι!
  • 600 ευρώ επίδομα ανεργίας για όλους, άνεργους και εποχικούς για όλο το διάστημα της ανεργίας. Η χορήγηση του επιδόματος να γίνεται άμεσα, με την εγγραφή του εργαζόμενου στους καταλόγους του ΟΑΕΔ.

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue