Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Συνέντευξη – Ανοιχτή συζήτηση Τ.Ε. Σάμου του ΚΚΕ για την υγεία & επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή

Συνέντευξη – Ανοιχτή συζήτηση Τ.Ε. Σάμου του ΚΚΕ για την υγεία & επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή

by ikariaki.gr
7 views

DSC_222868 (1)

κκε 1

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή φορέων, ΜΜΕ, κόσμου, στη συνέντευξη τύπου – ανοιχτή συζήτηση, που προκάλεσε η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ, για την επικίνδυνη κατάσταση στο χώρο της υγείας, τη Δευτέρα 11 Γενάρη στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Σάμου.

Συγκεκριμένα, λόγω μη λειτουργίας των κλιβάνων αποστείρωσης κλείνει η χειρουργική μονάδα του νοσοκομείου Σάμου ενώ σε λίγο καιρό θα κλείσει και η παιδιατρική κλινική λόγω έλλειψης παιδιάτρου.  Όσον αφορά τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου, αυτή θα ανασταλεί αφού μετά τις 18 του μηνός δεν θα μπορεί να εφημερεύσει καθώς οι γιατροί του μετακινούνται για να καλύψουν ελλείψεις του νοσοκομείου.

Τα προβλήματα αυτά έρχονται να προστεθούν στα ήδη οξυμένα προβλήματα στο χώρο της υγείας στο νησί όπως η κάλυψη του νησιού από ένα ασθενοφόρο, οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, η έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς επίσης και οι ελλείψεις σε φάρμακα για σοβαρές ασθένειες.

Από τις ομιλίες των εισηγητών, αλλά και τις παρεμβάσεις φορέων, δημοσιογράφων, κόσμου, αναδείχθηκαν οι αιτίες της κατάστασης στην υγεία που δεν είναι άλλες από την αντιμετώπιση της σημαντικής αυτής πλευράς της ζωής του λαού ως πεδίο κερδοφορίας για τα μονοπώλια του φαρμάκου, των ιδιωτικών εταιρειών ασφάλισης και υγείας. Η πολιτική της ΕΕ, που εκφράζει τα συμφέροντα των μονοπωλίων, ακολουθήθηκε πιστά όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ ενώ και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει απαρέγκλιτα αυτή τη ρότα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της λογικής που έχει η κυβέρνηση εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την επιχειρηματικότητα στην υγεία, που αναφέρθηκε στη συζήτηση, είναι το νοσοκομείο της Σαντορίνης  που στο σχέδιο του παράλληλου προγράμματος προέβλεπε κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της χρηματοδότησής του από επιχειρηματική δράση.

Τονίστηκε η άμεση σύνδεση της υγείας με το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης  και πως αποτελούν δυο ζητήματα που πραγματικά αφορούν όλο το λαό.

Προβλήθηκε η αναγκαιότητα και η ρεαλιστικότητα της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ καθώς με άλλη οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας μπορούν να λυθούν, ικανοποιώντας τις σύγχρονες ανάγκες, και το ζήτημα της ασφάλισης και το ζήτημα της υγείας.

Αναφέρθηκε επίσης ότι επερώτηση στη Βουλή για το θέμα γίνεται από τους βουλευτές του ΚΚΕ. Ανάλογες παρεμβάσεις για σύγκλιση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου (13/1) και συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, γίνονται από τους κομμουνιστές αιρετούς της Λαϊκής Συσπείρωσης

Η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ κάλεσε τους εργάτες, τους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, τους άνεργους, τις γυναίκες και τη νεολαία του νησιού, να παρέμβουν άμεσα με δυναμικό και αγωνιστικό τρόπο, μέσα από τα σωματεία, τις λαϊκές επιτροπές, τους γυναικείους συλλόγους, να απαιτήσουν εδώ και τώρα λύσεις για τα οξυμένα προβλήματα της υγείας στο νησί, αλλά και να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους.

banner

 

                                                         Σάμος, 12/1/2016

 

DSC_222856 (1)

 

κκε 1

Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ στη βουλή σχετικά με τον κίνδυνο να κλείσουν τα χειρουργεία του Γ.Ν. Σάμου

 

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος σχετικά με τον κίνδυνο να κλείσουν τα χειρουργεία του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου. Αναλυτικά, το κείμενο:

 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον υπουργό Υγείας

Θέμα: Με κλείσιμο κινδυνεύουν τα χειρουργεία του Γενικού Νοσοκομείου

Με τον κίνδυνο να κλείσουν απειλούνται τα χειρουργεία του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, με κύριο αυτό της Κεντρικής Αποστείρωσης του Νοσοκομείου λόγω βλάβης των κλιβάνων.

Στο Νοσοκομείο δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα αποστείρωσης εργαλείων και υλικών για την τέλεση έκτακτων και τακτικών χειρουργείων καθώς και μικροεπεμβάσεων. Η αποστείρωση των εργαλείων και υλικών που γίνονταν προσωρινά από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο δεν είναι πλέον ούτε αυτή εφικτή, καθώς ο κλίβανος παρουσίασε βλάβη. Δεδομένου ότι ο κλίβανος είναι ο μοναδικός στον Νομό, τίθεται άμεσα πρόβλημα ασφάλειας όλων των κατοίκων.

Ο κλίβανος της Κεντρικής Αποστείρωσης λειτουργεί από το 1989 και υποστηρίζει όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου (Κλινικές, Εξωτερικά Ιατρεία και Μονάδες). Πλέον η λειτουργία του και η ασφάλεια των εργαζόμενων που τον χειρίζονται είναι επικίνδυνη. Υπάρχει ακόμη ένας δεύτερος κλίβανος για έκτακτες ανάγκες, ο οποίος εγκαταστάθηκε το 1991, αλλά ούτε αυτός λειτουργεί σωστά και με ασφάλεια.

Από την Τεχνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου έχει κατατεθεί έκθεση στη Διοίκηση και σε όλους τους αρμόδιους του Νοσοκομείου για την κατάσταση και την επικινδυνότητα των κλιβάνων πριν από ενάμιση χρόνο. Ωστόσο, η διοίκηση φέρει ευθύνες γιατί δεν έχει φροντίσει ώστε να αντικατασταθούν οι κλίβανοι έγκαιρα και να αποκατασταθούν και τα υπόλοιπα προβλήματα, διότι η αδυναμία αποστείρωσης δεν είναι το μόνο πρόβλημα του χειρουργείου. Υπάρχουν σημαντικές βλάβες στις κτιριακές υποδομές (εισροή υδάτων από την οροφή, κατεστραμμένες ψευδοροφές και πατώματα) που εμποδίζουν την ασφαλή χρήση του χώρου και εμπεριέχουν μεγάλο κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία.

Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που συνεχίζει να εφαρμόζει πιστά την πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας των προηγούμενων κυβερνήσεων, ανοίγοντας από τη μια το δρόμο της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο και διαμορφώνοντας από την άλλη μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία του λαού.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει ώστε άμεσα να αντικατασταθούν οι κλίβανοι αποστείρωσης και να αποκατασταθούν οι βλάβες στο χώρο του χειρουργείου ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια της λειτουργίας τους και να μην μπει σε κίνδυνο η υγεία εργαζομένων και ασθενών.

 

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue