Home ΠολιτισμόςΕθελοντισμός Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου – Ολοκληρώθηκε η Ημερίδα καταδυτικής ιατρικής και ασφάλειας του δύτη

Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου – Ολοκληρώθηκε η Ημερίδα καταδυτικής ιατρικής και ασφάλειας του δύτη

by ikariaki.gr
14 views

01 autodytes samou

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 08 Νοεμβρίου η Ημερίδα καταδυτικής ιατρικής και ασφάλειας του δύτη, που οργάνωσε ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Παράρτημα Σάμου και ο Δήμος Σάμου.

Την Ημερίδα παρακολούθησαν μεγάλος αριθμός από αυτοδύτες απ’ όλη τη Σάμο και τα γύρο νησιά, δύτες της ελεύθερης κατάδυσης, επαγγελματίες εκπαιδευτές καταδύσεων, διασώστες, ιατροί, φίλοι της θάλασσας και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

Το Σεμινάριο ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, κ. Αλέξανδρο Μαλαγάρη ο οποίος ανέλυσε το πρόγραμμα της ημερίδας.

Πριν ξεκινήσουν οι ομιλίες ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου βράβευσε με τη πλακέτα του Συλλόγου και ανακήρυξε επίτιμο μέλος του, τον Διοικητή της 79 ΑΔΤΕ Ταξίαρχο κο. Χαράλαμπο Λαλούση για τη σημαντική συμβολή του στο δίκτυο ασφάλεια των δυτών στους διεθνείς αγώνες ελεύθερης κατάδυσης με Σκαταλόπετρα, που φιλοξένησε η Σάμος το 2014.

Ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου βράβευσε επίσης με τη πλακέτα του Συλλόγου και ανακήρυξε επίτιμο μέλος του, τον κο. Στέφανο Τσαγκρίδη για τη σημαντική συμβολή του στην ανάπτυξη της έρευνας και διάσωσης στο θαλάσσιο χώρο της Σάμου, με τη δωρεά του ταχύπλοου σκάφους Γοργώ, τύπου Oceanic Soda 800, στους αυτοδύτες της Σάμου.

Πρώτος και βασικός ομιλητής της Ημερίδας ήταν ο κος. Γεώργιος Σιδηράς Ιατρός Π.Ν. Πλωτάρχης Επιμελητής Μονάδας Υπερβαρικής Καταδυτικής Ιατρικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Με απλή και κατανοητή γλώσσα, παρουσίασε σε βάθος και διεξοδικά τις ενότητες: α) Αιτιολογία και αντιμετώπιση ατυχημάτων στην αυτόνομη κατάδυση και β) Πρόληψη καταδυτικών ατυχημάτων. Ακολούθησε γόνιμος διάλογος με το ακροατήριο, όπου δύτες της ελεύθερης και αυτόνομης κατάδυσης ζήτησαν διευκρινήσεις στα παραπάνω θέματα και είχαν την ευκαιρία να αποσαφηνίσουν πτυχές της ασφάλειας τους κατά την κατάδυση άμεσα από τον ομιλητή.

Δεύτερος ομιλητής της Ημερίδας ήταν ο κος.  Δημήτριος Καλατζής εκπαιδευτής της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και του International Maritime Rescue. Ο κος Καλατζής ανέλυσε τους κινδύνους και τις προκλήσεις του υγρού περιβάλλοντος στις οποίες καλείται ο άνθρωπος να ανταπεξέλθει σε καταστάσεις επιβίωσης. Παράλληλα παρουσίασε ατομικές και ομαδικές τεχνικές και στρατηγικές επιβίωσης σε περιπτώσεις θαλάσσιων ατυχημάτων.

Στη συνέχεια ο εκπαιδευτής καταδύσεων κος. Αγαμέμνων Αγγελετόπουλος παρουσίασε για πρώτη φορά στη Σάμο και ίσως στη Ελλάδα, την νέα ειδικότητα  ‘Δύτης Δημόσιας Ασφάλειας’ της PADI, (Public Safety Diver) η οποία κρίνεται απαραίτητη για τα μέλη εθελοντικών καταδυτικών ομάδων που στα πλαίσια της συμμετοχής τους στη πολιτική προστασία, καλούνται από τις αρχές να συνδράμουν σε επιχειρήσεις έρευνας, διάσωσης και ανέλκυσης.

banner

Η Ημερίδα έκλεισε με τη βράβευση του Ιατρού κου. Γεωργίου Σιδηρά για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της ασφαλούς κατάδυσης στη Σάμο. Η ανακήρυξη του σε επίτιμο μέλος του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου με τον οποίο έχει καταδυθεί αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες, τον χαροποίησε ιδιαίτερα.

Η ετήσια ημερίδα καταδυτικής ιατρικής που οργανώνεται εδώ και τέσσερα χρόνια στο νησί μας, προσθέτει στην εκπαίδευση και ενημέρωσης των δυτών, φέρνει στην επιφάνεια τον κίνδυνο της υπερεκτίμησης των δυνατοτήτων του δύτη και καλλιεργεί την νοοτροπία του ιδανικού ‘Συντηρητικού Δύτη’.

 

04 autodytes samou

 

 

19  autodytes samou

 

 

08  autodytes samou

 

 

39  autodytes samou

 

 

20141108_182331 - ---------autodytes samou

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue