Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα ΣΕΝΙ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Παρασκευή 8/12 στις 11 το πρωί στο Νοσοκομείο Ικαρίας

ΣΕΝΙ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Παρασκευή 8/12 στις 11 το πρωί στο Νοσοκομείο Ικαρίας

by ikariaki.gr
565 views

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

6/12/2023

ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ – ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΚΟΡΟΪΔΙΑ

ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

 

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που δόθηκε στη διαβούλευση προβλέπονται διατάξεις – κοροϊδία για τους συμβασιούχους εργαζόμενους.

 

Οι επικουρικοί ανανεώνονται για έξι μήνες, οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές για δύο μήνες (χωρίς να εντάσσονται στο επικουρικό προσωπικό που ζητήσαμε), οι συνάδελφοι που ήρθαν προς αντικατάσταση των ανεμβολίαστων για τρεις μήνες, οι προνοιακοί υπάλληλοι που προσλήφθηκαν για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας για τρείς μήνες και οι 6.000 συμβασιούχοι ΣΟΧ, στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης για τρεις μήνες και παράλληλα συνεχίζονται οι διαγωνισμοί για την εκχώρηση των εν λόγω υπηρεσιών στους εργολάβους. Μάλιστα τέλος του χρόνου πάρα πολλά νοσοκομεία ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς και οι συνάδελφοι ΣΟΧ παρότι θα έχουν ενεργείς συμβάσεις θα απολυθούν και θα εγκατασταθούν οι εργολάβοι που προσφέρουν συνθήκες μεσαίωνα στους εργαζόμενους.

Πρόκειται για συναδέλφους που ενώ αρχικά προσλήφθηκαν για κάποιους μήνες ή χρόνο, κάτω από την πίεση της τραγικής υποστελέχωσης του ΕΣΥ και των πιέσεων των σωματείων, παρέμειναν τελικά για πολλά χρόνια στην δουλειά μέσω διαδοχικών παρατάσεων (κάποιοι εξ αυτών κλείνουν 7 ετία!!). Από μόνες τους οι διαδοχικές αυτές ανανεώσεις αποδεικνύουν το πόσο αναγκαίοι και άκρως απαραίτητοι είναι οι συμβασιούχοι.

Καλύπτουν εδώ και χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες, κάνουν όσα ακριβώς και οι μόνιμοι συνάδελφοί τους αλλά φυσικά είναι φθηνότεροι, ελαστικότεροι και δεν δικαιούνται ούτε μισθολογική εξέλιξη, ούτε επιδόματα.

banner

Και ενώ στήριξαν και στηρίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας κρατώντας ολόκληρα τμήματα ανοιχτά, η κυβέρνηση σταθερή στην πολιτική της αποδόμησης της δημόσιας υγείας και προώθησης των ΣΔΙΤ και των ιδιωτικοποιήσεων, κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να τους διώξει. Με τους ιδιώτες εργολάβους να καραδοκούν για να αρπάξουν εστίαση, καθαριότητα ή ότι άλλο τους παρέχουν απλόχερα οι πολιτικές των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων.

 

Στα Νοσοκομεία έχουμε 40.000 κενές οργανικές θέσεις και υπηρετούν 20.000 συμβασιούχοι. Το 35% των δασωστών στο ΕΚΑΒ, των εργαζόμενων στην Πρωτοβάθμια και των προνοιακών υπαλλήλων στις προνοιακές μονάδες είναι συμβασιούχοι. Εφέτος το χειμώνα δουλεύουμε στα Νοσοκομεία με 3.000 λιγότερο προσωπικό από πέρυσι, λόγω μαζικών αποχωρήσεων και μηδενικών προσλήψεων. Το κύμα φυγής πέραν των άλλων αιτιών (χαμηλοί μισθοί, συνεχής κοροϊδία με την ένταξη στα ΒΑΕ, δυσμενείς συνθήκες εργασίας) ενισχύεται από την άρνηση της κυβέρνησης για την απευθείας μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

 

Στο νοσοκομείο της Ικαρίας, οι μισοί σχεδόν εργαζόμενοι είναι συμβασιούχοι. Ολόκληρες υπηρεσίες όπως η καθαριότητα, κουζίνα, πλυντήρια και νοσηλευτικό τμήμα βασίζονται στους συμβασιούχους. Χωρίς αυτούς το νοσοκομείο μας δεν μπορεί να λειτουργήσει.

 

Υπάρχει  εμπαιγμός και κοροϊδία. Η ρύθμιση αυτή είναι δυσμενής όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά για ολόκληρο το δημόσιο σύστημα υγείας. Καλλιεργεί την ανασφάλεια στους συμβασιούχους οι οποίοι παραιτούνται κατά εκατοντάδες και αναζητούν εργασία στον ιδιωτικό τομέα ή το εξωτερικό.

 

Την ίδια στιγμή, οι προσλήψεις που ανακοινώνονται, όποτε και αν γίνουν, δεν αρκούν ούτε για την αναπλήρωση όσων έχουν παραιτηθεί λόγω των συνθηκών γαλέρας στα δημόσια νοσοκομεία ή βγήκαν/βγαίνουν στην συνταξιοδότηση.

 

Εάν δεν θέλει η κυβέρνηση ο τελευταίος συμβασιούχος να κλείσει την πόρτα του ΕΣΥ, εάν δεν θέλει να αναστείλουν τη λειτουργία τους τμήματα και μονάδες ζωτικής σημασίας στα Νοσοκομεία, να τροποποιήσει ΤΩΡΑ την διάταξη, όχι μόνο προς την κατεύθυνση των αρχικών της δεσμεύσεων για ένα χρόνο παράταση των συμβασιούχων, αλλά για την απευθείας μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (ΟΑΕΔ, επικουρικών, ειδικευόμενων νοσηλευτών, συμβασιούχων προς αντικατάσταση ανεμβολίαστων, ΣΟΧ, συμβασιούχων πρόνοιας κα).

 

Την Παρασκευή 8/12/2023 η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σε

Πανελλαδική 5ωρη Στάση Εργασίας 10.00 – 15.00.

Ο Σ.Ε.Ν.Ι. καλεί τους εργαζόμενους σε Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας

στο προαύλιο του νοσοκομείου στον Άγιο στις 11 το πρωί.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue