Home ΚοινωνίαΙστορικά Σαν σήμερα: Η 28η Αυγούστου στην Ιστορία – Ένα πάντα ζωντανό όνειρο, αυτό του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Σαν σήμερα: Η 28η Αυγούστου στην Ιστορία – Ένα πάντα ζωντανό όνειρο, αυτό του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

by ikariaki.gr
24 views

Η 28η Αυγούστου είναι η 240η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και 241η σε δίσεκτα έτη. Είναι η ημέρα που ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ χάρισε στην ανθρωπότητα ένα διαχρονικό όνειρο

Στις 28 Αυγούστου 1749 γεννιέται ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε, ο άνθρωπος για τον οποίον αξίζει να μάθει κανείς γερμανικά προκειμένου να τον διαβάζει από το πρωτότυπο.

Την ίδια ημερομηνία το 1828, έρχεται στον κόσμο ένας από τους μεγάλους Ρώσους συγγραφείς, ο Λέων Τολστόι.

Στις 28 Αυγούστου 1963, πραγματοποιείται τεράστια αντιπολεμική πορεία και συγκέντρωση στην Ουάσινγκτον, το οποίο είναι σημαντικό από μόνο του, αλλά γίνεται ακόμη σημαντικότερο καθώς ήταν εκεί που ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ μίλησε στην ανθρωπότητα για το όνειρό του…

«Έχω ένα όνειρο»

«…Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα αυτό το έθνος θα ξεσηκωθεί και θα ζήσει το αληθινό νόημα της πεποίθησής του: Θεωρούμε αυτές τις αλήθειες αυταπόδεικτες, ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δημιουργηθεί ίσοι».

Το καλοκαίρι του 1963 οι ΗΠΑ ζουν ακόμη υπό τη σκοτεινή σκιά του ρατσισμού και των φυλετικών και κοινωνικών διακρίσεων. Ειδικά στις νότιες πολιτείες ακροδεξιές ρατσιστικές οργανώσεις, με επικεφαλής τη διαβόητη «Κου – Κλουξ – Κλαν», αλλά και οι αστυνομικές δυνάμεις, απαντούν με ωμή βία στις διεκδικήσεις των μαύρων για τα δικαιώματα στην εργασία και την εκπαίδευση, αλλά και την αναγνώριση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων, που διαρκώς παραβιάζονται.

Στις 28 Αυγούστου, 1963 στην Ουάσιγκτον, πραγματοποιείται μια ιστορική διαδήλωση, στην οποία πήραν μέρος πάνω από 200.000 άτομα.

Κεντρικός ομιλητής στην τεράστια συγκέντρωση είναι ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και η ομιλία του έμεινε στην ιστορία με τον τίτλο «Εχω ένα όνειρο…». Η ομιλία του αυτή ήταν μια καθοριστική στιγμή του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων και μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων ομιλιών στην αμερικανική, αλλά και την παγκόσμια ιστορία.

Ευρέως αναγνωρισμένη ως αριστούργημα ρητορικής, η ομιλία του Κινγκ επικαλείται βασικά τεκμήρια στην αμερικανική ιστορία, όπως η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, η Διακήρυξη χειραφέτησης και το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η επανάληψη μιας φράσης στην αρχή των προτάσεων χρησιμοποιείται σε όλη την ομιλία. Νωρίς στην ομιλία του, ο Κινγκ προτρέπει το ακροατήριό του να αδράξει τη στιγμή. Η φράση «τώρα είναι η ώρα» επαναλαμβάνεται τρεις φορές στην έκτη παράγραφο. Το πιο ευρέως αναφερόμενο παράδειγμα επανάληψης βρίσκεται στην συχνά αναφερόμενη φράση «έχω ένα όνειρο», η οποία επαναλαμβάνεται οκτώ φορές καθώς ο Κίνγκ φτιάχνει την εικόνα μιας χωρίς φυλετικές διακρίσεις, ενοποιημένης Αμερικής.

Ο Κίνγκ ήταν ο δέκατος έκτος από δεκαοχτώ άτομα που μίλησαν εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα.

Η ομιλία επαινέθηκε τις επόμενες μέρες και θεωρήθηκε ευρέως το δυναμικότερο σημείο της Διαδήλωσης από τους σύγχρονους παρατηρητές. Ο Τζέιμς Ρέστον έγραψε στους New York Times: «Ο δρ. Κίνγκ άγγιξε όλα τα θέματα της ημέρας, απλά καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο. Ήταν γεμάτος από τον συμβολισμό του Λίνκολν και του Γκάντι, και τους ρυθμούς της Βίβλου. Ήταν τόσο μαχητικός όσο και θλιβερός, και έκανε το πλήθος φεύγοντας να πιστεύει ότι το μεγάλο τους ταξίδι άξιζε τον κόπο».

Η συγκέντρωση θεωρήθηκε «θρίαμβος ειρηνικής διαμαρτυρίας» και δεν έγινε ούτε μια σύλληψη. Ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φ. Κένεντι είχε παρακολουθήσει την ομιλία του Κίνγκ στην τηλεόραση και ήταν πολύ εντυπωσιασμένος. Στη συνέχεια, οι διοργανωτές της διαδήλωσης δέχτηκαν πρόσκληση στον Λευκό Οίκο για να συναντηθούν μαζί του. Ο Κένεντι αισθάνθηκε ότι η διαδήλωση ενίσχυσε τις πιθανότητες υπέρ του για να περάσει τους νόμους για τα πολιτικά δικαιώματα.

Μετά από την ομιλία, ο Κίνγκ ονομάστηκε Άνθρωπος της Χρονιάς από το περιοδικό TIME για το 1963 και το 1964 έγινε ο νεότερος άνθρωπος που πήρε ποτέ το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Η πλήρης ομιλία δεν εμφανίστηκε γραπτώς μέχρι τον Αύγουστο του 1983, περίπου 15 χρόνια μετά το θάνατο του Κίνγκ, όταν δημοσιεύθηκε ένα αντίγραφό της στην εφημερίδα Washington Post.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ δολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου 1968. Όχι το όνειρό του όμως.

Πηγή: cnn.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue