Home ΚοινωνίαΣάμος Σάμος: Οξυμένα προβλήματα στο χώρο της υγείας

Σάμος: Οξυμένα προβλήματα στο χώρο της υγείας

by ikariaki.gr
8 views

Νοσοκομείο ΣάμουΤα οξυμένα προβλήματα στον χώρο της υγείας στην Σάμο – Ικαρία – Φούρνους, ιδιαίτερα μετά και τις τελευταίες αντιλαϊκές κυβερνητικές παρεμβάσεις, αναδεικνύει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο του Νησιού, ενώ παράλληλα θέτει και το διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων.

Ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του επισημαίνει:«Τα προβλήματα στο χώρο της Δημόσιας Υγείας οξύνονται καθημερινά, βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων φτωχών ανθρώπων, που είναι άνεργοι, ανασφάλιστοι και δεν μπορούν να πληρώσουν. Οι εργαζόμενοι στην Υγεία βιώνουν την κόλαση της εξουθένωσης, της ανασφάλειας και της απειλής.

Ύστερα από το κλείσιμο και τη συγχώνευση Κέντρων Υγείας και Νοσοκομείων, η κυβέρνηση έκλεισε τα πολύ – ιατρεία του ΕΟΠΥΥ διαλύοντας στην κυριολεξία την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Με τον νέο οργανισμό που έφτιαξε το ΠΕΔΥ έχουμε λιγότερες υγειονομικές μονάδες, λιγότερα εργαστήρια, λιγότερους γιατρούς και άλλους υγειονομικούς και ακόμα λιγότερες δωρεάν παροχές.

Οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, βοηθητικό και τεχνικό προσωπικό, οι ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, υποδομές και υγειονομικό υλικό σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία αλλά και η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ, υποβαθμίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας, δημιουργούν μια εφιαλτική κατάσταση για εργαζόμενους και ασθενείς μια επικίνδυνη κατάσταση για την ζωή όλων μας.

Όλα αυτά δεν δημιουργήθηκαν μέσα σε μια νύχτα. Έχουν δρομολογηθεί εδώ και χρόνια και εφαρμόζονται πιστά κατ ‘εντολήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης από όλες τις κυβερνήσεις είτε είναι μονοκομματικές, οικουμενικές, δικομματικές ή τρικομματικές. Στόχος τους, ανεξάρτητα από την οικονομική κρίση, ήταν και είναι η εκχώρηση της δημόσιας υγείας στους επιχειρηματίες και στα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα τη στιγμή που σήμερα περισσότερο από ποτέ την έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου πάντα ενημέρωνε τους εργαζόμενους και τον λαό τον νησιών μας για την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία άλλα και για τις αλλαγές που θα γίνονταν σε βάρος τους. Καλούσαμε και καλούμε λοιπόν το λαό και τους εργαζόμενους, να πάρουν και εκείνοι τα δικά τους μέτρα και να εμποδίσουν την διάλυση της δημόσιας υγείας, των ασφαλιστικών ταμείων και των εργασιακών σχέσεων, προς όφελος των ιδιωτών, των πολυεθνικών και των μεγάλων κλινικαρχών.

Προηγούμενες διοικήσεις για να αντιμετωπίσουν ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού μετακίνησαν γενικούς γιατρούς από το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου και παιδίατρους, στο Νοσοκομείο Σάμου, αγροτικούς γιατρούς σε Κ.Υ Καρλοβάσου και Νοσοκομείο για εφημερία, οδηγούς του Κ.Υ Καρλοβάσου στο Νοσοκομείο, χωρίς να δίνουν ουσιαστική λύση στο μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης των μονάδων Υγείας και του ΕΚΑΒ, υλοποιώντας στο ακέραιο την πολιτική της συρρίκνωσης και διάλυσης των δημόσιων υπηρεσιών, την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της υγείας.

Η εκρηκτική κατάσταση της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού σε όλες της υγειονομικές μονάδες των νησιών του νομού μας, αντιμετωπίζεται από τη σημερινή διοίκηση του Νοσοκομείου Σάμου, με τον ίδιο και πιο αυταρχικό τρόπο, υλοποιώντας την ίδια ακριβώς ολέθρια πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης. Κάνοντας χρήση του εντέλλεσθε για μετακινήσεις προσωπικού και όχι μόνο δημιούργησε γραφείο συνταγογράφησης με ειδικευόμενους γιατρούς, αντικείμενο το οποίο ανήκει στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τη στιγμή που είναι ελάχιστοι, και δεν καλύπτονται οι εφημερίες. Τους περιορίζει την εκπαίδευση, που για αυτή βρίσκονται στο Νοσοκομείο. Μετακινεί τηλεφωνητές και παρασκευάστρια από το Κ.Υ Καρλοβάσου, ειδικευόμενο γιατρό από το Νοσοκομείο Σάμου στο Αγροτικό Ιατρείο Φούρνων, αλλά και γιατρό μικροβιολόγο και παρασκευάστρια από το Νοσοκομείο Ικαρίας και Κ.Υ Ευδήλου.

Δημιουργεί έτσι την ψευδαίσθηση στους εργαζόμενους αλλά και στον λαό των νησιών μας ότι λύνει προβλήματα.

Με μπαλώματα πολιτική υγείας δεν μπορεί να γίνει.

Όμως ο τελικός αποδέκτης αυτής της γενικότερης κατάστασης είναι ο λαός των νησιών μας, που χωρίς λεφτά δεν μπορεί να έχει υπηρεσίες Υγείας και οι εργαζόμενοι, που ξεσπιτώνονται και διαλύουν τις οικογένειες τους, αλλά και την ίδια τους τη ζωή, γυρνώντας από μονάδα σε μονάδα και από νησί σε νησί, για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες που δεν γίνεται να καλυφτούν και να δώσουν λύση στα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν.

Βέβαια η κυβέρνηση, φρόντισε να οπλίσει καλά το χέρι της κάθε διοίκησης ,ψηφίζοντας πρόσφατα νόμο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, που διώχνει το 15% του προσωπικού σε κινητικότητα, διαθεσιμότητα και απόλυση. Έτσι λοιπόν με το πιστόλι της απόλυσης στο κρόταφο, ο κάθε εργαζόμενος είναι στην διάθεση των αναγκών, των προσταγών και των εντολών της κάθε διοίκησης.

Δεν υπάρχει μέτρο αντιλαϊκό, αντεργατικό, που να έχει την σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην σπεύδουν να το υλοποιήσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Σοβαρές ευθύνες έχουν και οι πλειοψηφίες στην τοπική διοίκηση, στις περιφέρειες και στους δήμους που συνέβαλαν στην εφαρμογή και υλοποίηση αυτών των μέτρων.

Στην ενιαία επίθεση κυβέρνησης, ΔΝΤ και ΕΕ είναι ανάγκη να απαντήσουμε με ενιαίο μέτωπο υγειονομικών και λαού μαζί, που να αντεπιτεθεί για να ανατρέψει αυτή τη πολιτική ,που διαλύει την δημόσια υγεία, τις εργασιακές σχέσεις και τη ζωή μας, που να αγωνίζεται για:

  • Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.
  • Τη στελέχωση όλων των υπηρεσιών Υγείας με μόνιμο προσωπικό χωρίς κινητικότητα, διαθεσιμότητα και απολύσεις.
  • Να σταματήσει τη σύγχρονη σκλαβιά στην εργασία για 5 μήνες τον χρόνο με 400€ μισθό χωρίς ασφάλεια και δικαιώματα.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους.

Απαιτούμε

  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και των ειδικοτήτων. Να καλυφτούν όλα τα κενά σε όλες της μονάδες υγείας στον Νομό μας ώστε να μπορεί ο λαός της Σάμου της Ικαρίας και τον Φούρνων, να εξετάζεται και να θεραπεύεται εντελώς δωρεάν στον χώρο που κατοικεί, χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται υγειονομικοί από νησί σε νησί και από μονάδα σε μονάδα, χωρίς να δίνεται ουσιαστική λύση στα οξυμένα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού.
  • Να σταματήσει τώρα κάθε μετακίνηση εργαζόμενου και η τακτική του "βούρδουλα" με το δελτίο ΕΝΤΕΛΕΣΤΕ προς τους εργαζόμενους που κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα τους.
  • Να χορηγηθούν άμεσα όλες η οφειλόμενες κανονικές άδειες και τα ρεπό σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Να καταβληθούν τώρα τα δεδουλευμένα περασμένων ετών.
  • Να προμηθευτεί άμεσα το νοσοκομείο το αναγκαίο υγειονομικό υλικό και τον απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις υπάρχουσες ανάγκες τον ασθενών.
  • Άμεση λήψη μέτρων για την υγιεινή και την ασφάλεια εργαζομένων και ασθενών.

Ο σύλλογος εργαζομένων του Γ.Ν Σάμου:

Καλεί όλους τους εργαζόμενους και όλο το σαμιώτικο, ικαριώτικο και φουρνιώτικο λαό να απαντήσει ενιαία στην επίθεση της κυβέρνησης και της Ε.Ε, ενάντια στη διάλυση της δημόσιας υγείας και στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Να εμποδίσει και να ανατρέψει την αντιλαϊκή επίθεση, να αγωνισθεί για μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας από τις συνέπειες της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για αξιοπρεπείς μισθούς, για μια ζωή με δικαιώματα για μας και τα παιδιά μας, για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί της λαϊκές μας ανάγκες.

Αυτόν τον δρόμο, αυτήν την προοπτική, αυτήν την ενότητα υπηρετούμε, και αυτό το περιεχόμενο αυτή την κατεύθυνση πρέπει να έχουν οι αγώνες μας.

Αυτός είναι ο δρόμος του λαού. Άλλος δρόμος που υπηρετεί τον λαό δεν υπάρχει

Κανένα κλείσιμο μονάδων υγείας, κανένας νέος οργανισμός, καμία μετακίνηση εργαζόμενου, κανένα εντέλλεστε και καμία αυτονομία ή ημιαυτονομία νοσοκομείου, δεν πρόκειται να δώσει λύση στα οξυμένα προβλήματα στον χώρο της υγείας.

Κανένας σωτήρας από πάνω, καμία κυβερνητική εναλλαγή, κανένα μίγμα της διαχείρισης της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, δεν μπορεί να έχει φιλολαϊκό χαρακτήρα και να δώσει διέξοδο σε όφελος του λαού.

Η βελτίωση της ζωής μας είναι στα χέρια μας».

902.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue