Home ΣυγκοινωνίεςΑκτοπλοϊκό Σάμος: Κάλεσμα κίνησης πολιτών για το Ακτοπλοϊκό

Σάμος: Κάλεσμα κίνησης πολιτών για το Ακτοπλοϊκό

by ikariaki.gr
5 views

πλοία ακτοπλοικόΚΑΛΕΣΜΑ

 

Προς Πολίτες της Σάμου, Φορείς, Σωματεία, Εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη 2013 συστήθηκε στο Βαθύ  Κίνηση Πολιτών για την επίλυση του προβλήματος των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Οι έως τώρα προσπάθειες των τοπικών αρχών, προσκρούουν στο επιχείρημα «λεφτά δεν υπάρχουν» και στην αδιαφορία των αρμόδιων υπουργών για  ουσιαστική επίλυση του προβλήματος. Το συνταγματικό δικαίωμα της ανεμπόδιστης μετακίνησης των πολιτών εντός της ελληνικής επικράτειας έχει αφεθεί στις κερδοσκοπικές βλέψεις των ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων. Στο όνομα του κέρδους αραιώνουν δρομολόγια πλοίων, καταργούνται ακτοπλοϊκές γραμμές και η εξυπηρέτηση των δυσπρόσιτων προορισμών της άγονης γραμμής εγκαταλείπονται στην απομόνωση. Θύμα αυτής της κερδοσκοπικής πολιτικής ο πολίτης.

 

Ειδικότερα για το νομό  Σάμου το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο. Με την αραίωση των δρομολογίων των πλοίων, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, το νησί έχει σχεδόν αποκοπεί από τον επικοινωνιακό ιστό του υπόλοιπου ελλαδικού χώρου και οι κάτοικοί του έχουν  καταδικαστεί στην απομόνωση. Η επικοινωνία με τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Αθήνα –Θεσσαλονίκη),  έχει καταστεί προβληματική, εξαντλητικά πολύωρη και οικονομικά δυσβάσταχτη, ενώ με τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου μπορεί να χαρακτηριστεί από δύσκολη έως σχεδόν αδύνατη. Όμως ακόμη και μεταξύ των νησιών του νομού μας η επικοινωνία έχει γίνει προβληματική και άβολη. Δεν λείπουν επίσης οι περιπτώσεις που το ακτοπλοϊκό ταξίδι μετατρέπεται σε ριψοκίνδυνη περιπέτεια εξαιτίας της παλαιότητας των καραβιών. Απ’ την άλλη, το μεγάλο κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων καθιστά τους κατοίκους του νομού μας, αλλά και τους επισκέπτες, ομήρους του μονοπωλίου των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εταιρειών.

 

Η κατάσταση αυτή δεν  έχει ως αποτέλεσμα  μόνο την ταλαιπωρία των πολιτών στις μετακινήσεις τους .Αποτελεί καθοριστικό παράγοντα της μείωσης της τουριστικής κίνησης στο νομό μας, επιβαρύνοντας κατ’ επέκταση την οικονομική του ανάπτυξη.

 

Το όλο πρόβλημα δεν είναι άσχετο βέβαια με τη γενικότερη πολιτική περικοπών, λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια από τις ντόπιες δοσίλογες κυβερνήσεις υπό το καθεστώς κατοχής της ΤΡΟΪΚΑΣ και της Ε.Ε.

 

Στόχος μας είναι η  ανάδειξη του προβλήματος, η κινητοποίηση των κατοίκων του νησιού μας ώστε  να πιεστεί  η κεντρική διοίκηση για την άμεση και ουσιαστική επίλυση του προβλήματος και με τις ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις, να αναγκάσει τα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιρειών να προσαρμοστούν  στις  δικές μας απαιτήσεις.

 Καλούμε όλους τους σαμιώτες πολίτες, φορείς, σωματεία, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να πλαισιώσουν το εγχείρημά μας. Να συμμετέχουν ενεργά στις συζητήσεις, στις κινητοποιήσεις και στην ανεύρεση λύσεων. Να ανοίξουν με φαντασία το δρόμο που αργότερα θα χαίρονται πολλοί.

Το επόμενό μας βήμα θα είναι η συλλογική μας διαμαρτυρία  στο Βαθύ, την Κυριακή 17 Νοέμβρη 2013, στα πλαίσια του εορτασμού της Ένωσης της Σάμου.

 

 

ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ.

ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue