Home ΚοινωνίαΣάμος Σαμιώτες «ανασκουμπώνονται» για Τουρισμό!

Σαμιώτες «ανασκουμπώνονται» για Τουρισμό!

by ikariaki.gr
3 views

Basic CMYK (γράφει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Ικαρίου)

Των… φρονίμων τα παιδιά, αναφέρει η λαϊκή θυμοσοφία. Πόσο «φρόνιμο» βέβαια είναι να μιλά κανείς για τουρισμό σε μια περιοχή που εμφανίζει τη μεγαλύτερη πτώση στην προσέλευση επισκεπτών, σε σχέση με τη λοιπή Ελλάδα;

Στη Σάμο, η απόγνωση έχει χτυπήσει κόκκινο. Τα ποσοστά μιλούν για μείωση που ξεπερνά το 35%, οι αριθμοί αφίξεων δείχνουν απώλεια 60 χιλιάδων τουριστών μέσα στα τελευταία χρόνια και οι προοπτικές ανάκαμψης δεν είναι καθόλου ευοίωνες. Η οικονομική δυσπραγία καθιστά ολοένα και δυσκολοτερη τη διατήρηση της επιχειρηματικότητας στο νησί του Πυθαγόρα, ενώ η ανεργία ανέρχεται σε δυσθεώρητα ύψη.

Τη μίζερη επωδό του «κάθε πέρυσι και καλύτερα», έρχεται να ανατρέψει μια ξαφνική πρωτοβουλία πολιτών της Σάμου και μάλιστα ατόμων που επαγγελματικά δεν σχετίζονται άμεσα με το τουριστικό προϊόν. Η ιδέα «έπεσε» διαδικτυακά, η ανάγκη «κάτι να γίνει» και μάλιστα άμεσα, ώθησε ορισμένους νέους ανθρώπους να ανασκουμπωθούν και να πραγματοποιήσουν μέσα σε λίγες μόνο μέρες, εντελώς εθελοντικά και χωρίς πολιτικά, παραταξιακά, κομματικά ή ωφελιμιστικά κίνητρα, αυτό που φαινόταν αδιανόητο: Να προκαλέσουν την ενεργοποίηση μιας ολόκληρης κοινωνίας, προκειμένου να αλλάξει άρδην το σκηνικό στον Τουρισμό, βασικό άξονα οικονομίας, του ακριτικού νησιού.

Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, διοργανώνεται στη Σάμο η 1η Ημερίδα πρωτοβουλίας των πολιτών με τίτλο «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΑΜΟΥ: ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ».

Στόχο έχει να εξευρεθούν και καταγραφούν εφικτές και εφαρμόσιμες λύσεις –με επιστημονική προσέγγιση- που να οδηγήσουν στον περιορισμό του πτωτικού φαινομένου και τη σταδιακή βελτίωση της κατάστασης. Πρόκειται επί της ουσίας για μια καινοτόμα προσπάθεια  «επανεκκίνησης» του Σαμιακού Τουριστικού προϊόντος.

Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί και θα μετέχουν εισηγητές με μακρά εμπειρία και εξειδίκευση στο αντικείμενο. Πρόκειται για τη Δρ. Μαριάννα Σιγάλα, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, τον Δρ. Ευάγγελο Χρήστου, καθηγητή τουριστικού marketing και τον κ. Βασίλη Καραγιαννόπουλο Digital Marketing Consultant.

Θα αναλυθούν οι τρόποι ένταξης και αξιοποίησης νέων μορφών τουρισμού υπό ένα σύγχρονο σχεδιασμό, οι δυνατότητες επιτυχίας τουριστικού marketing σε περιόδους κρίσης, η «θέση» της Σάμου στον τουριστικό χάρτη της χώρας, ο ρόλος του διαδικτύου στην τουριστική προσέλκυση καθώς και οι προκλήσεις, προοπτικές, τάσεις και ευκαιρίες. Θα ακολουθήσει ανοιχτή διεξοδική συζήτηση και ανάλυση των προτάσεων.

Σημειώνεται πως την υλοποίηση όλου αυτού του εγχειρήματος έχουν αναλάβει η «Εθελοντική ομάδα εργασίας για την ανάδειξη του τουρισμού της Σάμου» και η «Κοινωνία Ενεργών Πολιτών Σάμου» (ΚΕΠΣ). Γιατί, όπως έλεγε κι ο φιλόσοφος και μαθηματικός Πυθαγόρας, γενέτειρα του οποίου υπήρξε η Σάμος, «φορτίον μη συγκαθαιρείν, αλλά συνανατιθέναι τοις βαστάζουσι» δηλαδή: μη βοηθάς να αφήσουν κάτω το φορτίο, αλλά βοήθα να το κουβαλήσουν!

 

banner

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue