Home ΠεριβάλλονΑρχιπέλαγος Προ των ευθυνών τους, οι Ευρωβουλευτές, για την παράκτια αλιεία!

Προ των ευθυνών τους, οι Ευρωβουλευτές, για την παράκτια αλιεία!

by ikariaki.gr
5 views

Με μία συμβολική κάλπη το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος μαζί με Έλληνες εκπροσώπους παράκτιων αλιευτικών φορέων έθεσαν τους Έλληνες και Κύπριους Ευρωβουλευτές προ των ευθυνών τους, όσον αφορά στο μέλλον της αλιείας. Η επίσκεψη  αυτή στις Βρυξέλλες έγινε στο πλαίσιο των δράσεων του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Ocean2012 που εκπροσωπείται στην Ελλάδα και την Κύπρο από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».
«Μία τελευταία ευκαιρία έχουν οι Ευρωβουλευτές προκειμένου να αποδείξουν στους  πολίτες της Ευρώπης και τους αλιείς ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να δώσει τέλος στις χρηματοδοτήσεις για σκάφη-καταστροφείς του θαλάσσιου περιβάλλοντος και να προωθήσει πολιτικές και εφαρμογές των μέτρων που θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων και τη βιωσιμότητα της αλιείας!» σημείωσε η διευθύντρια έρευνας του «Αρχιπελάγους» κα. Αναστασία Μήλιου. 

banner

Art2

H Κύπρια Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους,
με την Αναστασία Μήλιου (Αρχιπέλαγος) και
τον Χρήστο Τσακυριό (Αλιευτικός Σύλλογος
Λέρου), στην συμβολική ψηφοφορία για "MORE FISH"

SANYO DIGITAL CAMERA

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής Θεόδωρος Σκυλακάκης, 
με την Αναστασία Μήλιου (Αρχιπέλαγος), στην 
συμβολική ψηφοφορία για «MORE FISH»

 

Η επίσκεψη του «Αρχιπελάγους» και των εκπροσώπων αλιευτικών φορέων από το Αιγαίο στις Βρυξέλλες, το ουσιαστικό κέντρο λήψης των αποφάσεων, πραγματοποιήθηκε με στρατηγική σκέψη καθώς η ψηφοφορία για το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας & Αλιείας βρίσκεται σε τελικό στάδιο της διαβούλευσης. Οι  πρόεδροι των Αλιευτικών Συλλόγων Λέρου και Λειψών μαζί με την κα. Μήλιου, η οποία είναι συντονίστρια του Δικτύου Ocean2012 για την Ελλάδα και την Κύπρο, ενημέρωσαν τους Έλληνες και Κύπριους Ευρωβουλευτές σχετικά με τις λεπτομέρειες αυτού του ψηφίσματος και πώς αυτό θα επηρεάσει τη ζωή των παράκτιων αλιέων, τις τοπικές κοινωνίες αλλά και τη βιωσιμότητα των θαλασσίων ειδών.

art1-300x225O Έλληνας Ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος, με την
Αναστασία Μήλιου (Αρχιπέλαγος) και τον Βασίλη
Σκλαβούνο (Αλιευτικός Σύλλογος Λειψών),
στην συμβολική ψηφοφορία για «MORE FISH

Art4-300x225

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής Νικόλαος Σαλαβράκος, 
με την Αναστασία Μήλιου (Αρχιπέλαγος),  
στην συμβολική ψηφοφορία για «MORE FISH»

Είναι μία από τις ελάχιστες φορές που εκπρόσωποι φορέων της παράκτιας αλιείας στην Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν με τους Ευρωβουλευτές κατά τη διαμόρφωση αποφάσεων που μπορεί να υποθηκεύσουν ή να υποστηρίξουν το μέλλον. Οι παράκτιοι ψαράδες του Αιγαίου μετέφεραν στις Βρυξέλλες την αγωνία των συναδέλφων τους και ζήτησαν επενδύσεις στις βιώσιμες μορφές αλιείας και όχι στα αλιευτικά trust και τα μεγάλα συμφέροντα, που εδώ και δεκαετίες λυμαίνονται τη Μεσόγειο, συχνά με την ανοχή της Ε.Ε.

Θετικότατο ήταν το αποτέλεσμα της συμβολικής ψηφοφορίας που διενεργήθηκε, καθώς η κάλπη με το σύνθημα «more fish» γέμισε υποστηρικτικές ψήφους, ενώ εκείνη που ανέγραφε «more boats» έμεινε άδεια.

Απομένει τώρα να δούμε, εν όψει της επίσημης ψηφοφορίας που θα διενεργηθεί αύριο, 23 Οκτωβρίου στο Στρασβούργο, εάν οι Ευρωβουλευτές θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα πάψουν με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων να στηρίζουν την υπεραλίευση και την cosa nostra της αλιείας. Εάν δηλαδή επενδύσουν στη βιώσιμη αλιεία και στην αυξημένη πρόσβαση σε αυτήν, με περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια.
 

Συνεργάτες του «Αρχιπελάγους» από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Ocean2012 βρίσκονται αυτές τις μέρες στο Στρασβούργο, ασκώντας μία ύστατη πίεση στους Ευρωβουλευτές, ώστε η αυριανή απόφαση να συμβάλει στο τέλος της υπεραλίευσης στα ευρωπαϊκά νερά.

Στόχος του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» είναι να μεταφέρει την εμπειρία του από την πραγματική κατάσταση της αλιείας και των θαλασσών στη βορειοανατολική Μεσόγειο, στα κέντρα λήψης αποφάσεων, τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς, ενώ παράλληλα να βοηθά ώστε η φωνή των τοπικών κοινωνιών να ακούγεται.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue