Home ΚοινωνίαΠολιτικήΒουλευτικές Εκλογές 2023 Πολιτική συγκέντρωση παρουσίασης των υποψηφίων του ΚΚΕ του Νομού Σάμου

Πολιτική συγκέντρωση παρουσίασης των υποψηφίων του ΚΚΕ του Νομού Σάμου

by ikariaki.gr
81 views

Σε φορτισμένο από συγκίνηση κλίμα από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη , στην κατάμεστη  αίθουσα του δημαρχιακού Μεγάρου Ανατολικής Σάμου, έγινε το Σάββατο 4 Μάρτη 2023, η συγκέντρωση – παρουσίαση των υποψηφίων του ΚΚΕ στο νομό Σάμο, η οποία ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των δεκάδων θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Στη συγκέντρωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση  στους δύο δήμους Βασίλης Κοσμάς, Χρήστος Πανούσος, Μανώλης Παχυμανώλης και Κώστας Τζίχας. Παραβρέθηκαν επίσης ο δήμαρχος Ανατ. Σάμου Γιώργος Στάντζος και ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Μητσός.

Την συγκέντρωση άνοιξε ο γραμματέας της Τ.Ε Σάμου Σταμάτης Φιλιππής ο οποίος καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους, επισήμανε τη σημασία της εκλογικής αναμέτρησης και της ενίσχυσης του ΚΚΕ και παρουσίασε τους τρείς υποψηφίους.

Λεωνίδας Βαρδαρός:  « Εγγύηση της λαϊκής αντεπίθεσης με δυνατό ΚΚΕ, οι αγωνιστικές παραδόσεις των νησιών μας»

 Ο Λεωνίδας  Βαρδαρός από την Ικαρία,  ηθοποιός και σκηνοθέτης με πλούσιο κινηματογραφικό, θεατρικό και  ερευνητικό έργο μέσα από ντοκιμαντέρ, αλλά και πολύχρονη προσφορά στο συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου, στο σύντομο χαιρετισμό του, στάθηκε στις αγωνιστικές παραδόσεις των νησιών μας από το 1821 μέχρι τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα στη διάρκεια της φασιστικής κατοχής, την εποποιϊα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ,τους μετέπειτα λαϊκούς αγώνες μέχρι σήμερα, παραδόσεις που όπως είπε εγγυώνται ότι αυτός ο λαός θα δώσει τελικά διέξοδο από τη δυστυχία και τους πολέμους που του έχουν επιβάλλει οι αντιλαϊκές πολιτικές. Βασικό στοιχείο αυτής της διεξόδου υπογράμμισε είναι και η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Βάσω Βρυνιώτη: «Ισχυρό ΚΚΕ για να δυναμώσουν οι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες»

banner

Η Βάσω Βρυνιώτη οικονομολόγος, ιδιωτική υπάλληλος και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Μπροστά στις εκλογές καλούμε το λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του από την ίδια του την πείρα. Οι κομμουνιστές μέσα από τα σωματεία και τους φορείς του κινήματος, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της οργάνωσης αγώνων για τα εργασιακά, την υγεία, την παιδεία, την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, ενάντια στους πλειστηριασμούς, για τα δικαιώματα της γυναίκας και του παιδιού. Κάνουμε κάλεσμα σε όλους τους  εργαζόμενους που αναγνωρίζουν την αγωνιστικότητα, τη μαχητικότητα και την εντιμότητά μας, να κάνουν το βήμα και να στηρίξουν το ΚΚΕ και με την ψήφο τους,  γιατί ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει δυνατό εργατικό – λαϊκό κίνημα, στήριγμα στην πάλη για τις ανάγκες του λαού, ισχυρός αντίπαλος στα αντιλαϊκά σχέδια της επόμενης κυβέρνησης.»

Βαγγέλης Μαρούπας: «Από το νομό Σάμου θα στείλουμε μήνυμα ανυπακοής και αντεπίθεσης»

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Βαγγέλης Μαρούπας  μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ, δάσκαλος,  Γραμματέας του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου ξεκίνησε την ομιλία του από το δυστύχημα στα Τέμπη τονίζοντας ανάμεσα στα άλλα: «Απαιτούμε, αν θέλετε και ως ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα, να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος, να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη!

Έχουμε πείρα – είπε -και εδώ στο νησί από το τι πάει να πει μεταφορά με κινδύνους. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο τραγικό ναυάγιο του ΣΑΜΙΝΑ, που και τότε είχαν αναδειχτεί συναφή ζητήματα. Μόλις πριν λίγες εβδομάδες αποκαλύφθηκε ότι το ΜΥΚΟΝΟΣ ταξίδευε με μια μηχανή λιγότερη και με πλήρωμα που δουλεύει, και λόγω της μειωμένης σύνθεσης, διαρκώς στο κόκκινο.Φτάνει πια

Στη συνέχεια ανέδειξε με πολλά παραδείγματά τόσο το πόσο εχθρικό είναι το αστικό κράτος, αλλά και πώς σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι, νεολαία, ο λαός πήραν την κατάσταση στα χέρια τους ακυρώνοντας αντιλαϊκούς νόμους στην πράξη πχ πλειστηριασμοί, υπογραφή ΣΣΕ, μπλόκο στην πανεπιστημιακή αστυνομία και άλλα πολλά. Επιβεβαιώνεται ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!

Στη συνέχεια με βάση την κρίσιμη συγκυρία λόγω της κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία και την άμεση εμπλοκή της χώρας, αλλά και της απότομης επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου έθεσε το πραγματικό δίλημμα των επερχόμενων εκλογών, από τη σκοπιά των σύγχρονων λαϊκών αναγκών: «Σε αυτή τη συγκυρία έχουμε μπροστά μας μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Ποιο είναι το πραγματικό δίλημμα;

Το πραγματικό δίλλημα – υπογράμμισε- είναι: Μετά τις εκλογές θα έχουμε Ισχυρή αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα κουνά το δάχτυλο στο λαό ότι “έχει εγκρίνει το πρόγραμμά της” και θα πάει η καταστολή γόνα, ή θα είναι ισχυρός ο λαός, ικανός να αντιπαλέψει την αντιλαϊκή πολιτική και που γι’ αυτό εγγύηση είναι το ισχυρό ΚΚΕ.»

Στη συνέχεια ανέλυσε ότι όπως και σε άλλες περιπτώσεις το σύστημα θα βγάλει την άκρη για να σχηματιστεί η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση. Απάντησε στη συκοφαντία ότι το ΚΚΕ δε θέλει να κυβερνήσει, παρουσιάζοντας συνοπτικά πλευρές από το πρόγραμμα εξουσίας- διακυβέρνησης του ΚΚΕ και απηύθυνε κάλεσμα συστράτευσης σ’ όλο το λαό και ιδιαίτερα . στη νεολαία, και ειδικά αυτή που ψηφίζει πρώτη φορά να μη βολεύεται με λιγότερο ουρανό. Να είναι ΚΟΚΚΙΝΗ η πρώτη ψήφος.

Αναφέρθηκε στη δράση των άλλων κομμάτων και κεντρικά και στο νομό  με την καταστροφική αντιλαϊκή πολιτική τους, καταλήγοντας:

«Φτάνει με τους σωτήρες. Αρκετά μας έσωσαν από το 2009 και μετά. Δε θέλουμε άλλο.»

Είναι γνωστό σε όλους τους καλοπροαίρετους ανθρώπους – υπογράμμισε- ότι «Το ΚΚΕ καταθέτει την ψήφο του λαού στην οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης, των αγροτών, των μικρομεσαίων επαγγελματιών, της νεολαίας. Δε θα γίνει λάφυρο για παζάρεμα. Θα είναι βόλι στην καρδιά του σάπιου συστήματός τους.

Το ΚΚΕ με όσο μεγαλύτερη δύναμη έχει στη βουλή θα συμβάλει στην αποκάλυψη των αντιλαϊκών πολιτικών. Θα συμβάλει στο να φτάνει στη βουλή η φωνή των νησιωτών, όπως έγινε με τις δεκάδες παρεμβάσεις που αφορούν τις τιμές των εισιτηρίων, την αποκατάσταση των ζημιών από το σεισμό, το πώς ζουν οι εργαζόμενοι του τουρισμού, για την προστασία του εισοδήματος των αγροτών, για τη μείωση του ΦΠΑ, για το προσφυγικό, για το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας του νομού και πολλά άλλα. Και όλα αυτά χωρίς να έχει το ΚΚΕ βουλευτή στο νόμο.

Και ο νομός της Σάμου που είναι από τα κάστρα του ΚΚΕ, που δίνει το μεγαλύτερο ποσοστό σε επίπεδο νομού στο ΚΚΕ θα συμβάλει στο να σταλεί μήνυμα ανυπακοής και αντεπίθεσης.

Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, στο δρόμο της ανατροπής μαζί με το ΚΚΕ!»

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Ρούλα Στεφανάκη: «Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι καταδίκη της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους»

Στη συνέχεια έγιναν παρεμβάσεις συμπόρευσης και καλέσματος υπερψήφισης του ΚΚΕ.

Η Ρούλα Στεφανάκη γιατρός – ακτινοδιαγνώστρια, μέλος τους Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και πρόεδρος  της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης αναφέρθηκε στη συμβολή του ΚΚΕ στους αγώνες για την Ειρήνη και κατέληξε τονίζοντας:  «Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι εντολή για νέους, ακόμα πιο δυναμικούς αγώνες ενάντια στα πολεμικά ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Με ψήφο στο ΚΚΕ ο λαός μπορεί να υψώσει περισσότερα εμπόδια στην επικίνδυνη δίνη της εμπλοκής. Να σταματήσει η Ελλάδα να είναι ορμητήριο πολέμου, να γυρίσει πίσω στην Ελλάδα το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που έχει σταλεί εκτός συνόρων, να μην πάει κανένας έλληνας αξιωματικός ή φαντάρος, ένστολος ή όχι, στην Ουκρανία. Να δυναμώσει η φωνή που λέει ότι δεν θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε τον πόλεμό σας.

Είναι ψήφος ενίσχυσης της πάλης για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, να μην ανοίξουν νέες.

Η ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει ενίσχυση της προοπτικής για να αποδεσμευτεί η χώρα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τον λαό στο τιμόνι της εξουσίας.

Η ψήφος στο ΚΚΕ δικαιώνει τους αγώνες χιλιάδων αγωνιστών που χρόνια τώρα έδωσαν την ζωή και το αίμα τους για μια Ελλάδα ειρηνική με δικαιοσύνη. Μια Ελλάδα που ο λαός θα απολαμβάνει τους καρπούς του ιδρώτα του

Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με ΚΚΕ δυνατό!»

 

Σταύρος Κουτράκης: Ψηφίζουμε ανυπόταχτο ΚΚΕ για πολιτισμό πανανθρώπινης δικαιοσύνης»

Ο Σταύρος Κουτράκης λογοτέχνης – μουσικός και εικαστικός τόνισε την εντυπωσιακή προσφορά και προσήλωση του ΚΚΕ στον πολιτισμό και ιδιαίτερα στις καλές Τέχνες με στόχο να ανεβάσει και να κρατήσει ψηλά το πνευματικό επίπεδο του λαού, με περιεχόμενο γεμάτο μηνύματα πανανθρώπινης δικαιοσύνης και συναδέλφωσης των λαών. Εμείς οι κομμουνιστές – υπογράμμισε- ζώντας σαν ναυαγοί στο ξερονήσι του καπιταλισμού θα γεμίζουμε τα λιγοστά μας μπουκάλια πριν τα ρίξουμε στη θάλασσα, με τα μηνύματα των αξιών του σοσιαλισμού, τιμώντας μέχρι κεραίας τον ποιητή  του «Άξιον Εστί» που  ορίζει:  «Έξόριστε ποιητή στον αιώνα σου λέγε τι βλέπεις…!!!» Και αυτή τη φορά λοιπόν ψηφίζουμε το Κόμμα που δεν διστάζει να δείξει τον ένοχο. Το ανυπόταχτο ΚΚΕ»

Γιάννης Μυσιρλής: « Τέλος στην απάθεια και στην υποταγή. Μόνιμη σίγουρη ελπίδα για τη νεολαία η ψήφος στο ΚΚΕ»

Ο Γιάννης Μυσιρλής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, αφού σημείωσε ότι όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα που διακηρύχτηκαν το 1948 από τον ΟΗΕ σχεδόν καταργήθηκαν, ιδιαίτερα μετά τις ανατροπές στη Σ.Ε. και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, και πλέον με πολέμους, γενίκευση της φτώχιας, του φόβου, της απάθειας, και της φθοράς των συνειδήσεων επιβάλουν τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, απευθύνθηκε στις μανάδες και πατεράδες να μη μείνουν άμοιροι, άβουλοι και σκυφτοκεφαλάκηδες.

Στους εργάτες, δασκάλους και άλλους εργαζόμενους να μην αφήσουν να μας κάνουν

αμαχητί ζόμπι, ρομπότ και δουλοπάροικους.

Ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι το ΚΚΕ ένα πράγμα κάνει καλά! Ενημερώνει, οργανώνει,

συζητάει, αποκαλύπτει, δείχνει τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα. Ότι δεν έχει εξαρτήσεις. Τέλος κάλεσε τη νεολαία, που νοιώθει προδομένη ,να σκεφτεί αν η αποχή ή το άκυρο  τιμωρούν η βοηθούν τελικά τους δυνάστες τους; Μήπως έτσι συμμαχούν, άθελά τους, με τους βιαστές της γης και της κοινωνίας; Μόνη σίγουρη  ελπίδα – κατέληξε  – είναι η ψήφος στο ΚΚΕ.

Γιώργος Λάφης: « Δυνατό ΚΚΕ για να μην μας ξεριζώσουν από τη γη μας»

Τέλος,  ο Γιώργος Λάφης αγρότης , πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σάμου κάλεσε τους συναδέλφους του  να δώσουν και στην κάλπη απάντηση καταδίκης της αντιαγροτικής πολιτικής, που διώχνει τους αγρότες από τη γη τους, που κάνει τη χώρα και το λαό μας εξαρτώμενους από εισαγωγές  διατροφικών προϊόντων τη στιγμή που η Ελλάδα και η Σάμος έχουν τη δυνατότητα μεγάλης παραγωγής και κάλυψης των αναγκών του λαού. Τους κάλεσε να δώσουν απάντηση στην ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχια, τα απλησίαστα αγροτικά εφόδια, λιπάσματα, φυτοφάρμακα κλπ από τα οποία πλουτίζουν τα μονοπώλια. Και η απάντηση αυτή – τόνισε – έχει όνομα και Κόμμα. Το ΚΚΕ που είναι εγγύηση από τη εκατόχρονη ιστορία του και τους καθημερινούς του αγώνες στο πλευρό του λαού.

  • Κλείνοντας την εκδήλωση ο Σταμάτης Φιλιππής ,μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και

συνθημάτων κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος σε εξόρμηση προς το λαό του νησιού για να φτάσει το κάλεσμα για συμπόρευση και εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ, σε κάθε εργαζόμενο, αυτοαπασχολούμενο και αγρότη στις γυναίκες και τους νέους των λαϊκών οικογενειών, τονίζοντας: «Το έχουμε ξανακάνει και μπορούμε και τώρα μπροστά στη χρεωκοπία της πολιτικής όλων των αστικών κομμάτων, να στείλουμε ξανά κομμουνιστή βουλευτή στη Βουλή».

Τέλος κάλεσε όλο το λαό σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις,  του συνδικαλιστικού κινήματος και των άλλων φορέων,  που κλιμακώνονται για το έγκλημα στα Τέμπη. Για να μη ξεχαστεί  και να αποδοθούν ποινικές και πολιτικές ευθύνες στους υπεύθυνους της τραγωδίας και πρώτα απ’ όλους στα κόμματα που κυβέρνησαν και διαμόρφωσαν αυτή την εγκληματική πολιτική ανασφάλειας και θανάτου για το λαό.

Βιογραφικά υποψηφίων

Βιογραφικό Βαρδαρός Λεωνίδας


Ο σύντροφος Λεωνίδας Βαρδαρός γεννήθηκε στην Ικαρία το 1950. Σπούδασε θέατρο και κινηματογράφο στην Αθήνα και έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με διάφορες πρωτοποριακές θεατρικές ομάδες, με δημοτικά και κρατικά θέατρα. Έχει σκηνοθετήσει για την κρατική τηλεόραση πολιτιστικά και ιστορικά ντοκιμαντέρ σχετικά με εθνικά και κοινωνικά κινήματα στο Αιγαίο, καθώς και μια σειρά ημίωρων πολιτιστικών ταινιών για παιδιά.
Έχει διατελέσει πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), της Πανελλήνια Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) και μέλος Δ.Σ στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών.
Είναι ένας πανταχού παρών κινηματογραφιστής εκεί που δρουν και αναπνέουν η εργατική τάξη και οι λαϊκοί αγώνες ενάντια στο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα. Με το έργο του, διασώζοντας πολύτιμες μνήμες και μαρτυρίες, συμβάλλει στην καταγραφή μεγάλων ιστορικών στιγμών, στη διατήρηση της μνήμης.
Τα σπουδαιότερα, έως τώρα, έργα του είναι μεταξύ άλλων:
Ούλοι εμείς εφέντη, που αναφέρεται στην ηρωική πορεία της οκταμελούς ομάδας ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην Ικαρία.
Ludlow, οι Έλληνες στους Πολέμους του Άνθρακα που αναφέρεται στον αγώνα των Ελλήνων μεταναστών για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και το μακελειό του Κολοράντο που ακολούθησε για να σπάσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις .
Ο αντιφασιστικός αγώνας στη Μέσα Ανατολή, όπου παρουσιάζονται 20 χρόνια συνεντεύξεων από Έλληνες αγωνιστές, που την περίοδο 1941-1944 βρίσκονται στη Μέση Ανατολή καθώς και η δράση της Αντιφασιστικής Στρατιωτικής Οργάνωσης (ΑΣΟ).
Γυναίκες Μαχήτριες – Η τριπλή απελευθέρωση, όπου 22 γυναίκες εργάτριες, αγωνίστριες που μπήκαν στην ΕΠΟΝ και μετά στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, που υπόφεραν και άντεξαν στην περίοδο της «λευκής τρομοκρατίας» και μετέπειτα στα ξερονήσια και τις φυλακές, καταθέτουν αυτά που έζησαν από το 1930 έως το 1949.

Βιογραφικό Βασιλική Βρυνιώτη


Η Βασιλική Βρυνιώτη είναι 44 χρονών.
Κατάγεται από την Αλφειούσα του Πύργου Ηλείας.
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Στατιστικής, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), με μεταπτυχιακό στο τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο.
Από το 2007 ζει μόνιμα στο νησί και εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος σε Λογιστικό Γραφείο.
Είναι Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου από το 2013 και μέλος της Τ.Ε. Σάμου του ΚΚΕ.

Βιογραφικό Μαρούπα Βαγγέλη


Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Είναι 43 ετών. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Ο πατέρας του είναι συνταξιούχος ναυτεργάτης ηλεκτρολόγος και η μητέρα του συνταξιούχος δικαστικός υπάλληλος.
Απόφοιτος του τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ). Από φοιτητής έχει δουλέψει σε διάφορες δουλειές (επισιτισμός, τυπογραφείο, φροντιστήριο αγγλικών, ιδιαίτερα μαθήματα, ωρομίσθιος εκπαιδευτικός, τηλεφωνικό κέντρο).
Από το καλοκαίρι του 2020 ζει με την οικογένειά του στη Σάμο, στα Κοντακαίικα, έχοντας διοριστεί ως δάσκαλος πληροφορικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Είναι γραμματέας του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου και μέλος του ΔΣ του συλλόγου γονέων Κοντακαίικων.

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue