Home ΚοινωνίαΚόσμος Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία επισκευάζει σοβιετικά καταφύγια σε όλη τη χώρα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία επισκευάζει σοβιετικά καταφύγια σε όλη τη χώρα

by ikariaki.gr
60 views

Οι πληροφορίες για προετοιμασία των καταφυγίων είναι άλλο ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η εισβολή, στον ένατο μήνα της πια, στρατιωτικοποιεί ευρύτερα τη ρωσική κοινωνία.

Τα αντιαεροπορικά καταφύγια σε ολόκληρη τη Ρωσία ξαναζωντανεύουν, μετά από τρεις και παραπάνω δεκαετίες παραμέλησης από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, καταδεικνύοντας τον πολεμικό συναγερμό που έχει σημάνει το Κρεμλίνο, όπως επισημαίνει το Βloomberg.

Κρατικοί υπάλληλοι ελέγχουν αθόρυβα τα υπόγεια και άλλες προστατευμένες εγκαταστάσεις, ενώ επισκευάζουν και καθαρίζουν χώρους που δεν χρησιμοποιήθηκαν από τη σοβιετική εποχή, με στόχο να διασφαλιστεί ότι η υποδομή πολιτικής άμυνας είναι έτοιμη σε περίπτωση ευρύτερης σύγκρουσης, σημειώνουν πηγές υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Διαβάστε επίσης: «Το όνειρο δεν θα πεθάνει ποτέ» – Το θηριώδες αεροσκάφος πάλι στους αιθέρες

Το έργο δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα και δεν συνοδεύεται από απειλές ή οδηγίες χρήσης. Όμως, αφού η ξαφνική επιστράτευση 300.000 εφέδρων που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο κηλιδώθηκε από γραφειοκρατικά λάθη και πισωγυρίσματα, οι αρχές δεν το ρισκάρουν ξανά, σε ό,τι αφορά άλλες προετοιμασίες που σχετίζονται με τον πόλεμο. 

Στρατιωτικοποιείται η ρωσική κοινωνία

Οι πληροφορίες για προετοιμασία των καταφυγίων είναι άλλο ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η εισβολή, στον ένατο μήνα της πια, στρατιωτικοποιεί ευρύτερα τη ρωσική κοινωνία. Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι από το επόμενο έτος θα επανέλθει η βασική στρατιωτική εκπαίδευση της σοβιετικής εποχής στα σχολεία όλης της χώρας.

Η Ουκρανία δεν φαίνεται να έχει πλήξει στόχους στη Ρωσία, πέρα από ζώνες κοντά στα σύνορα, ενώ αξιωματούχοι στο Κίεβο λένε ότι στόχος τους είναι μόνο να διώξουν τα στρατεύματα του Κρεμλίνου από το έδαφός τους.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν οριοθετήσει τις προμήθειες προς την Ουκρανία σε ορισμένα όπλα μακράς εμβέλειας, προκειμένου να συγκρατήσουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης. 

Aπογραφή καταφυγίων

Στις λίγες ρωσικές περιοχές κοντά στην εμπόλεμη ζώνη, όπου οι επιθέσεις έχουν ξεσπάσει πέρα από τα σύνορα, οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν δημόσια την προετοιμασία των αντιαεροπορικών καταφυγίων. Ένας ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας του Κρεμλίνου, ο Νικολάι Πατρούσεφ, διέταξε από τον Απρίλιο πλήρη απογραφή των καταφυγίων στη νότια Ρωσία, απαιτώντας να επιστραφούν όσα είχαν τεθεί εκτός ομοσπονδιακής ιδιοκτησίας.

Όμως, οι επιθεωρήσεις και οι καθαρισμοί εγκαταστάσεων πολιτικής άμυνας, που στη σοβιετική εποχή κατασκευάζονταν συνήθως στα υπόγεια πολυκατοικιών, σχολείων και κυβερνητικών κτιρίων, πραγματοποιούνται σε πόλεις όλης της χώρας, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg. 

Σχετικές αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν τους τοπικούς αξιωματούχους να διαψεύσουν τις πληροφορίες. Τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι δεν φυτεύει χειρουργεία στα υπόγεια, ενώ εκπαιδευτικοί υπάλληλοι στη Μόσχα αρνήθηκαν ότι γίνονται έλεγχοι στα σχολεία.

Εντούτοις, είτε υλοποιείται είτε όχι, το εγχείρημα έχει σφηνωθεί στη συνείδηση του κόσμου. Μεσίτρια στη Μόσχα είπε ότι ορισμένοι πελάτες της ρωτούν αν τα διαμερίσματα που προσφέρει διαθέτουν καταφύγια για βομβαρδισμούς, ως έξτρα εξοπλισμό.

Στην Ουκρανία, εξάλλου, τα καταφύγια έχουν σώσει αμέτρητες ζωές εν μέσω συνεχιζόμενων ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους. Για την προστασία των κατοίκων των μεγάλων πόλεων χρησιμεύουν ομοίως και οι σταθμοί του μετρό.

Πηγή: in.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue