Home ΑρθρογράφοιΔημήτρης Φιλιπποπολίτης Πήγαμε στη βιβλιοπαρουσίαση ”100 Χρόνια Ικαριακής Εξωτερικής Μετανάστευσης” στην Αθήνα – Βίντεο

Πήγαμε στη βιβλιοπαρουσίαση ”100 Χρόνια Ικαριακής Εξωτερικής Μετανάστευσης” στην Αθήνα – Βίντεο

by ikariaki.gr
6 views


Έγινε την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017 η πρώτη βιβλιοπαρουσίαση της εξαίρετης εργασίας του συγγραφέα-ερευνητή κ.Στέλιου Σιμάκη επί ”Αθηναϊκού” εδάφους, του βιβλίου ”100 χρόνια Ικαριακής Εξωτερικής Μετανάστευσης 1892-1991” το οποίο είναι αφιερωμένο σε όλους τους Ικαριώτες Μετανάστες εκείνης της περιόδου και της Ικαριακής Ομογένειας που εκείνοι δημιούργησαν.

Η παρουσίαση που διοργάνωσαν τα Ικαριακά Δρώμενα – Φεστιβάλ Ικαρίας στο Polis art Cafe έφερε κοντά την Ικαριακή Παροικία της Αθήνας σε ένα θέμα που λίγο πολύ όλες οι Ελληνικές Οικογένειες άλλες σε λίγο άλλες σε μεγάλο βαθμό έχουν μέσα τους, την Εξωτερική Μετανάστευση των προγόνων τους.

Την παρουσίαση-ομιλία συντόνισε ο καθηγητής κ.Βασίλης Καρναβάς – Εκδόσεις Νότιος Άνεμος.

                                             Ο κ.Βασίλης Καρναβάς, εκδόσεις Νότιος Άνεμος

 

O Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ.Μιχάλης Κόκκινος

Μετά το καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ Ικαρίας κ.Σταμάτη Βασίλαρο, τον λόγο έλαβε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ.Μιχάλης Κόκκινος ο οποίος μίλησε και για την εργασία του κ. Σιμάκη αλλά και για την παρουσία του Ικαριακού στοιχείου σε ολόκληρο τον Απόδημο Ελληνισμό, την εφαρμογή στη πράξη της Αλληλεγγύης και της συμμετοχής στα Μαζικά Κινήματα και Πρωτοβουλίες από την απαρχή του φαινομένου της Ελληνικής Μετανάστευσης μέχρι και τις μέρες μας.

Σταμάτης Βασίλαρος – Πρόεδρος Φεστιβάλ Ικαρίας

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ.Ηλίας Γιαννίρης, Πολεοδόμος, Χωροτάκτης τ.Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και τ.Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου, ο οποίος έδωσε την δική του πινελιά στη παρουσίαση, όπως είπε και στη τοποθέτηση του ο κ. Γιαννίρης ήταν από τους πρώτους που ο συγγραφέας μοιράστηκε την ιδέα έκδοσης ενός τέτοιου πονήματος πριν το κάνει πράξη.

Ο αντιπρόεδρος του Φεστιβάλ Ικαρίας κ.Θεμιστοκλής Σπέης πήρε στη συνέχεια το λόγο για να εκφράσει την δική του οπτική στο θέμα της Μετανάστευσης όντας και ο ίδιος και μετανάστης αλλά και πρόσφυγας στα δύσκολα χρόνια του πολέμου. Πολλά από τα άτομα που αναφέρονται μέσα στην έκδοση ο κ. Σπέης όπως είπε είχε την τιμή να τα γνωρίσει και προσωπικά.

Σταμάτης Βασίλαρος - Πρόεδρος Φεστιβάλ Ικαρίας
Ο κ.Βασίλης Καρναβάς, εκδόσεις Νότιος Άνεμος

Τελικός ομιλητής ήταν ο συγγραφέας του έργου ”100 χρόνια Ικαριακής Εξωτερικής Μετανάστευσης 1892-1991” κ.Στέλιος Σιμάκης, ο οποίος έθεσε το πλαίσιο του βιβλίου, τον τρόπο δηλαδή συλλογής των πληροφοριών και της σύνθεσης του, των δυσκολιών που αντιμετώπισε αλλά και της σημασίας που βρήκε στην συγγραφή ενός τόσο σημαντικού έργου.

banner

Η Ικαριακή Ραδιοφωνία ήταν παρούσα σε αυτή την πολύ ζεστή εκδήλωση και συγχαίρει την πρωτοβουλία έκδοσης του έργου τον κ. Σιμάκη, αλλά και όλους τους συντελεστές της.

Οι απαραίτητες γέφυρες μεταξύ των Ικαρίων στο νησί αλλά και όπου βρίσκονται πρέπει να χτιστούν (ξανά), και είμαστε σίγουροι πως η παρούσα έκδοση βάζει τα καλύτερα θεμέλια. Θα θέλαμε να μην μείνουμε όμως στο βιβλίο και να πάμε ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας έκκληση σε όλους μας, φορείς ή μονάδες, να αγκαλιάσουμε αυτή τη προσπάθεια εύρεσης και ανάδειξης του παρελθόντος μας, όποιος έχει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν (μαρτυρίες, δεδομένα ή γεγονότα) ας έρθει σε επαφή ή με τον κ. Σιμάκη ή με την ομάδα Προφορικού Ικαριακού Αρχείου έτσι ώστε να δοθεί η απαραίτητη δημοσιότητα και ίσως να αποτελέσουν τον χαμένο κρίκο προς τις ρίζες μας.

Δημήτρης Φιλιπποπολίτης για την Ικαριακή Ραδιοφωνία 92,8fm – ikariaki.gr


Δείτε την παρουσίαση του κ. Σιμάκη στην εκδήλωση της Ικαριακής Ραδιοφωνίας ‘‘Το Ικαριακό Στοιχείο στην Αίγυπτο” τον Μάρτιο του 2016 όπου παρουσιάστηκε το κομμάτι της έκδοσης για τους Ικαρίους στη χώρα του Νείλου.

Η Ικαρία συνάντησε την Αίγυπτο (ξανά) – Δείτε σε βίντεο την εκδήλωση

Το βίντεο από την εκδήλωση θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες στην σελίδα της Ικαριακής Ραδιοφωνίας.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue