Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Η Ικαρία συνάντησε την Αίγυπτο (ξανά) – Δείτε σε βίντεο την εκδήλωση

Η Ικαρία συνάντησε την Αίγυπτο (ξανά) – Δείτε σε βίντεο την εκδήλωση

by ikariaki.gr
96 views

Μια εκδήλωση που σηματοδοτεί επισήμως το άνοιγμα δίαυλου επικοινωνίας της Ικαρίας με την Αίγυπτο, έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου 26 Μαρτίου 2016 στην αίθουσα του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων.

Η Ικαριακή Ραδιοφωνία διοργάνωσε, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων μια εκδήλωση με θέμα τους Ικαριώτες που έδρασαν στην γειτονική μας Αίγυπτο, μια συνεισφορά που εκτός του ότι έδωσε στην τότε Αίγυπτο σπουδαίους επιφανείς πολίτες, έδωσε στην Ικαρία σε περιόδους μεγάλης ανάγκης συνεισφορά σε υλικό και έμψυχο και άψυχο, και φυσικά μιλάμε την περίοδο που οι Ικαριώτες αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση τους όπου οι Ικάριοι-Αιγυπτιώτες δεν ξέχασαν το ”μικρό αλλά ανδρείο νησί”.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ.Κώστας Μιχαηλίδης

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων                                                      κ.Κώστας  Μιχαηλίδης

Η εκδήλωση όπου είχε έντονο το συγκινησιακό στοιχείο, παρουσιάστηκαν επιφανείς Ικάριοι-Αιγυπτιώτες όπου χαιρέτησαν αυτή την πρωτοβουλία και την προσπάθεια να μαζευτούν και νέα στοιχεία τα οποία μένουν σίγουρα στην αφάνεια και μπορούν να εμπλουτίσουν την ήδη μεγάλη προσπάθεια που απεικονίζεται στο πρόσφατα δημοσιευμένο έργο του Ερευνητή-Διδασκάλου Στέλιου Σιμάκη ”100 Χρόνια Ικαριακής Μετανάστευσης”, όπου εισαγωγικό κεφάλαιο αποτελεί η Αίγυπτος. Ο κ. Σιμάκης ήταν ο βασικός ομιλητής της εκδήλωσης με σκοπό να θέσει τις βάσεις της μέχρι τώρα έρευνας, έτσι ώστε να ενθαρρύνουμε και άλλους να συμμετέχουν σε αυτήν την ιστορική αναδρομή-ανάδειξη.

Ο Πρόεδρος της ΣΑΕ και ο Διευθυντής της Ικαριακής      Ο Πρόεδρος της ΣΑΕ και ο Διευθυντής της Ικαριακής

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ.Κώστας Μιχαηλίδης που έδωσε στην Ικαριακή Ραδιοφωνία το μετάλλιο τιμής του Συνδέσμου. Ακολούθως ο Διευθυντής της Ικαριακής κ.Σωτήρης Πολίτης έθεσε το πλαίσιο της εκδήλωσης εκφράζοντας την ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας που ξεκινάει με αυτή την εκδήλωση. Το δώρο των Ικαρίων προς τον φιλόξενο Σύνδεσμο ήταν μια φωτογραφία της Ικαριακής Αδελφότητας εν Αιγύπτω, που ελπίζουμε να κοσμεί την πολύ ζεστή αίθουσα που φιλοξενεί κάθε μέρα δεκάδες ενεργά μέλη της Αιγυπτιακής Παροικίας στην Αθήνα, σε ανάμνηση αυτής της πρώτης εκδήλωσης.

Ο Αιγυπτιώτης-Ικαριώτης ηθοποιός Χρήστος Σιμαρδάνης

Ο Αιγυπτιώτης-Ικαριώτης ηθοποιός Χρήστος Σιμαρδάνης

Ο Αιγυπτιώτης με Ικαριακή καταγωγή ηθοποιός Χρήστος Σιμαρδάνης άνοιξε το ομιλητικό τμήμα της εκδήλωσης με έναν χαιρετισμό, ιστορικά στοιχεία της Ικαριακής επανάστασης, ιδιαίτερης σημασίας είναι η απαγγελία του Ικαριακού Ύμνου από τον κ.Σιμαρδάνη, Ύμνο που έγραφε ο Φραγκίσκος Καρρέρ και μελοποίησε ο Κωνσταντίνος Ψάχος.

Ο Ικαριώτης Ιατρός κ.Σταμάτης Βασίλαρος

Ο Ικαριώτης Ιατρός κ.Σταμάτης Βασίλαρος

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Αιγυπτιώτης, Ιατρός-Συγγραφέας κ.Σταμάτης Βασίλαρος που μοιράστηκε με το κοινό δύο από τα ποιήματα που έγραψε με θέμα την Αίγυπτο και τα όσα έζησε εκείνη τη περίοδο.

Ως κεντρικός ομιλητής ο κ. Σιμάκης έθεσε το ιστορικό πλαίσιο που άνθησε το Ευρωπαϊκό-Ελληνικό και το Ικαριακό στοιχείο, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί να δράσει και να κορυφώσει την παρουσία της η Ικαριακή Αδελφότητα της Αιγύπτου. από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τα μέσα του 20ου όπου εμφανίζει στοιχεία παρακμής.

Ο ερευνητής Στέλιος Σιμάκης

Ο ερευνητής Στέλιος Σιμάκης

Η παρέμβαση του κ.Ηλία Γιαννίρη

Η παρέμβαση του κ.Ηλία Γιαννίρη

 

banner

 

Η Μαρία Καραπέτη, από τον Σύλλογο Κάβο Πάππας

Η Μαρία Καραπέτη, από τον Σύλλογο Κάβο Πάππας

Στους σχολιαστές – ομιλητές που έκλεισαν το ομιλητικό τμήμα της εκδήλωσης ο κ.Ηλίας Γιαννίρης τ.αναπληρωτής καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, τ. Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου, και η κ. Μαρία Καραπέτη από το Σύλλογο Κάβος Πάππας με πολύ σημαντικές τοποθετήσεις.

Οι Ζευκαλίδες - Η Ικαριώτικη Χορευτική ομάδα

Οι Ζευκαλίδες – Η Ικαριώτικη Χορευτική ομάδα

Μετά την ομιλία η Ικαριώτικη χορευτική ομάδα Ζευκαλίδες, υπό τους ήχους του βιολιού του Μιχάλη Γαμπιεράκη, του λαούτου του Γιάννη Μεγαλούδη και του τραγουδιού της Μαρίας Παντελάκη, παρουσίασε τους Ικαριώτικους χορούς, στο τέλος η εκδήλωση έκλεισε με τους παρευρισκόμενους να χορεύουν τον Ικαριώτικο.

Οι μουσικοί μας, Μιχάλης Γαμπιεράκης, Γιάννης Μεγαλούδης, Μαρία Παντελάκη

Οι μουσικοί μας, Μιχάλης Γαμπιεράκης, Γιάννης Μεγαλούδης, Μαρία Παντελάκη

Θέλοντας να ευχαριστήσουμε για μια ακόμη φορά τον πολύ δραστήριο Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων που αγκάλιασε και φιλοξένησε αυτή την εκδήλωση, όλους τους παρευρισκόμενους και φυσικά όλους όσους έφεραν ή υποσχέθηκαν ότι θα προσκομίσουν στοιχεία για την έρευνα του Ικαριακού στοιχείου στην Αίγυπτο…με στόχο να επαναληφθεί μια τέτοια εκδήλωση.

[Best_Wordpress_Gallery id=”10″ gal_title=”To ikariotiko stoixeio sthn aigypto – 26_3_2016″]

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue