Home ΚοινωνίαΕλλάδα Ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την τετραετία 2019 – 2023

Ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την τετραετία 2019 – 2023

by ikariaki.gr
7 views

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Φίλες και φίλοι,

Είμαστε σήμερα εδώ ενώπιον σας στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου  έχοντας τη πολυτέλεια για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, να συζητάμε για το δικό μας πρόγραμμα για την ερχόμενη τετραετία. Για το πρόγραμμα που θα εγκρίνει ο ελληνικός λαός Και όχι για ένα πρόγραμμα που θα κληθεί να εγκρίνει η τρόικα.

banner

Αυτό ακόμη και πριν από λίγους μήνες δεν ήταν αυτονόητο ότι θα συμβεί. Συμβαίνει γιατί βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Δεν ήταν απλό. Δεν ήταν βέβαιο. Δεν ήταν δεδομένο. Κάποιοι επίμονα πίστευαν καθ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, ότι δεν θα αντέξουμε. Ότι η Ελλάδα δεν μπορεί εκτός. Ότι δεν θα τα καταφέρει.

Η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού πίστεψε ότι μπορούμε. Ότι μπορούμε και δικαιούμαστε να σχεδιάζουμε ελεύθεροι ένα καλύτερο μέλλον.

Χάρη στη δική τους επιμονή, κάναμε το όραμα πράξη. Και την ελπίδα πραγματικότητα. Η Ελλάδα δεν είναι πια μια χρεοκοπημένη χώρα. Δεν είναι πια η Ελλάδα των μνημονίων. Αλλά μια χώρα που ο λαός της έχει ξανά δικαίωμα στην ελπίδα.  Να ζήσει καλύτερα και να δημιουργήσει σε αυτό το τόπο.

Μια χώρα που ο λαός της μπορεί να είναι περήφανος ξανά, γιατί δεν αποτελεί πια τον αποδιοπομπαίο τράγο της Ευρώπης. Αλλά όλοι του αναγνωρίζουν ότι στα κρίσιμα και ιστορικά σταυροδρόμια των καιρών μας, βρέθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και κυρίως όλοι του αναγνωρίζουν ότι επάξια κουβαλά στις πλάτες του τις μεγάλες, τις βαριές παρακαταθήκες των μεγάλων αξιών που γεννήθηκαν σε αυτό το τόπο. Την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη.

Σήμερα, λοιπόν, όλοι – ακόμα και αυτοί που δεν πίστεψαν ποτέ ότι μπορούμε και ότι θα τα καταφέρουμε-  έχουν πια τη δυνατότητα να εκπονούν το δικό τους πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα. Και εμείς εδώ, που έχουμε πια συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία, έχουμε τη δυνατότητα να σας παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για την Ελλάδα του αύριο. Μια Ελλάδα όχι μόνο για τους λίγους και εκλεχτούς, αλλά και για τους αδικημένους, για όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα.

Μια Ελλάδα για όλους τους Έλληνες.

Σε όλη αυτή τη δύσκολη διαδρομή αναγκαστήκαμε πολλές φορές να σφίξουμε τα δόντια και να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Κάποιους πικράναμε. Κάποιους δυσαρεστήσαμε. Ο δρόμος δεν ήταν καθόλου εύκολος. Η ανηφόρα ήταν μεγάλη και δύσκολη. Και είχαμε ευθύνη να φτάσουμε όλοι στο τέλος του δρόμου. Να βγούμε όλοι μαζί σε ξέφωτο.

Κάποιοι λοιπόν έπρεπε να βοηθήσουν περισσότερο προκειμένου να μη μείνει κανείς πίσω στη διαδρομή. Αυτούς τους ανθρώπους τους καταλαβαίνω περισσότερο από κάθε τι. Τη κόπωση τους, το θυμό τους τη δυσαρέσκειά τους.  Τους καλώ όμως να αναλογιστούμε όλοι μαζί αν άξιζε το κόπο αυτή η προσπάθεια. Αν άξιζε το κόπο να μη μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος.

Και να  θυμηθούμε που ήταν η χώρα πριν τέσσερα χρόνια. Και που βρίσκεται σήμερα.

Σήμερα η Ελλάδα έχει ξανά ανοιχτό το δρόμο μπροστά της. Γιατί όλοι μαζί αντέξαμε. Και τώρα μπορούμε να ανεβούμε ψηλότερα. Τώρα μπορούμε να δώσουμε ανάσα σε όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα. Τώρα η πατρίδα μας δεν χρειάζεται πια σχέδια μάχης ή σχέδια διαχείρισης της κρίσης και της καταστροφής. Και αυτό ήταν ένα σημαντικό και ιστορικό βήμα. Το κρίσιμο ερώτημα, όμως, είναι αν αυτό το ιστορικό βήμα θα ολοκληρωθεί. Το κρίσιμο ερώτημα, όμως, είναι αν η Ελλάδα θα συνεχίσει, τώρα που ανοίγουν τα φτερά της, τη πορεία προς τα εμπρός. Αν θα φτερουγίσει για να πετάξει ή θα ξαναγυρίσει πίσω, με πεσμένα τα φτερά, στα δύσκολα και δραματικά χρόνια που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε.

Η απάντηση θα δοθεί και πάλι από τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Είναι ο μόνος που μπορεί να κλείσει οριστικά πίσω τη καταπακτή πίσω μας  αλλά και να ανοίξει μπροστά μας διάπλατα το φεγγίτη για ένα μέλλον πιο φωτεινό. Είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει την απάντηση αν  το  πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα θα τελειώσει οριστικά. Ή αν οι θύτες θα επιστρέψουν ως εκδικητές. Αν όλοι αυτοί που έμαθαν να πολιτεύονται με δανεικά. Όλοι αυτοί που έκαναν πολιτική, χρεώνοντας τις γενιές του μέλλοντος. Όλοι αυτοί που μας χρεοκόπησαν, θα  επιστρέψουν ως δήθεν λυτρωτές από τα δεινά που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Ξέρετε οι Έλληνες, έχουμε κάτι που μας κράτησε όρθιους σε πολύ δύσκολα χρόνια. Έχουμε αξίες με γερά θεμέλια στην ιστορία μας.

Έχουμε όμως και μνήμη.

Έχουμε μνήμη γιατί χωρίς αυτή δεν θα είχαμε ιστορία.

Η Ελλάδα δεν προχώρησε μπροστά επειδή εμπιστεύτηκε το παρελθόν της. Αλλά επειδή διδάχτηκε από αυτό.

Και στις δύσκολες στιγμές επένδυσε πάντα στο μέλλον της, με πυξίδα τη συλλογική μνήμη και τη δύναμη των Ελλήνων που πίστεψαν σε μια καλύτερη ζωή.

Δεν ήταν παρά μόλις πέντε χρόνια πριν, όταν ο προκάτοχος μου διατράνωνε ότι η Ελλάδα δήθεν είχε τελειώσει με τα μνημόνια. Την ίδια στιγμή που παρέδιδε τη χώρα με 400 δισεκατομμύρια χρέος. Ανήμπορη να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Αυτή την Ελλάδα παραλάβαμε. Την Ελλάδα που δεν έβγαζε το μήνα. Την Ελλάδα που θα μπορούσε να την εκβιάσει όποιος τη δάνειζε όσο όσο.

 Και αυτή είναι η πιο σκληρή μνήμη απ’ όλες. Όχι η φτωχή πατρίδα. Αλλά η πατρίδα που αφέθηκε έρμαιο στις βουλές κάθε κερδοσκόπου.

 Σήμερα η Ελλάδα είναι πάλι μια ασφαλής χώρα. Με υγιή δημοσιονομικά. Με ρυθμισμένο το χρέος της. Με 34 δις απόθεμα στα δημόσια ταμεία.

Όλα αυτά σημαίνουν ένα πράγμα:

Κανένας πια δεν μπορεί να εκβιάσει την Ελλάδα. Κανένας πια δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Και γι’ αυτό, την ώρα που βρισκόμαστε μπροστά στο άλμα προς το μέλλον, όλοι οι Έλληνες βρισκόμαστε ενώπιον μιας ιστορικής απόφασης.

Ή θα κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας. Ή θα την δώσουμε πίσω σε αυτούς που μας χρεοκόπησαν.

Μας λένε οι υπαίτιοι της καταστροφής, ότι το κοντέρ μηδένισε. Ότι πλήρωσαν για τα λάθη τους το 2015. Όμως κάνουν μεγάλο λάθος. Το κοντέρ δε μηδενίζει. Η εκλογική ήττα δεν εξαγνίζει. Γιατί; Γιατί παραμένουν αμετανόητοι. Γιατί παραμένουν ίδιοι. Αυτοί που παρέδωσαν 13% έλλειμμα και μας οδήγησαν στα μνημόνια. Αυτοί που παρέδωσαν άδεια ταμεία και οδήγησαν ένα ολόκληρο έθνος έρμαιο κάθε εκβιασμού. Και τώρα έρχονται να μας σερβίρουν το ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό. Το ίδιο πρόγραμμα που έστειλε τους Έλληνες στην ανεργία. Το ίδιο πρόγραμμα που καταδίκασε τις ελληνικές επιχειρήσεις σε αφανισμό.

Το ίδιο πρόγραμμα που έστειλε τη νιότη αυτής της χώρας μαζικά στο εξωτερικό. Μας λένε τώρα ότι το πρόγραμμα αυτό είναι δήθεν διαφορετικό. Και το ερώτημα είναι τι άλλαξαν ; Γιατί δε πέτυχαν ποτέ και θα πετύχουν τώρα; Γιατί δεν έφεραν ποτέ την ανάπτυξη και τις φοροελαφρύνσεις και θα τις φέρουν τώρα;

Γιατί δεν έφεραν ποτέ την επενδυτική άνοιξη, παρά μόνο το χειμώνα, και θα τη φέρουν τώρα ; Γιατί δεν έφεραν ποτέ τη πρόοδο, τη δικαιοσύνη και το φως, όπως τώρα υπόσχονται Και θα τα φέρουν τώρα ; Εμείς προκαλούμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους να μιλήσουμε σε αυτή τη προεκλογική περίοδο όχι με συνθήματα, αλλά με επιχειρήματα. Να συγκρίνει ο ελληνικός λαός προγράμματα και θέσεις. Για αυτό και ξεκινάμε με το σχέδιό μας. Με το πρόγραμμά μας. Ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο. Γιατί αποδείξαμε ότι μπορούμε μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες. Ένα πρόγραμμα που δεν διαπνέεται μόνο από μέτρα και στόχους αλλά και από ένα όραμα για την Ελλάδα του αύριο. Μια Ελλάδα ισχυρή ξανά. Μια Ελλάδα πυλώνα αξιών, αλλά και σταθερότητας στη περιοχή μας. Μια Ελλάδα σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα.

 Μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, αλληλεγγύη και ασφάλεια.

Αυτοπεποίθηση που μας γεμίζει ο νέος ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.  Με συμφωνίες και πρωτοβουλίες όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως η προώθηση του αγωγού EastMed, όπως η αναβάθμιση του ρόλου της Βόρειας Ελλάδας σε κόμβο μεταφορών και ενέργειας,

όπως η τετραμερής των Βαλκανίων, όπως η Σύνοδος των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, όπως η καθιέρωση μιας πολυεπίπεδης στρατηγικής σχέσης με την Κίνα.

Συμφωνίες και πρωτοβουλίες που ανοίγουν δρόμους για τη συνεργασία και τη συνανάπτυξη, με τη νέα ισχυρή θέση της χώρας στον ραγδαία μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό χάρτη.

Αλληλεγγύη, όπως αυτή που δείξαμε απέναντι στους κυνηγημένους του πολέμου και της τρομοκρατίας. Αντιμετωπίζοντας τη σημαντικότερη προσφυγική κρίση μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Κάνοντας την Ελλάδα ξανά σύμβολο αξιών στην Ευρώπη και το κόσμο. Όταν οι συντηρητικοί της Ευρώπης, μας προέτρεπαν να τους επαναπροωθούμε στη θάλασσα.

Αλλά και Ασφάλεια, που νιώθουμε ξανά στα βόρεια σύνορα μας, όπου μετράμε ένα νέο, σταθερό σύμμαχο, του οποίου τον εναέριο χώρο προστατεύουν ελληνικά και όχι Τούρκικα μαχητικά. Όπου τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία τίθενται για πρώτη φορά ως κριτήριο για την είσοδό της στην Ε.Ε. Ασφάλεια που νιώθουμε  από τη σταθερή στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι σε κάθε τουρκική πρόκληση στην ΑΟΖ της.

Από το γεγονός ότι το Κυπριακό για πρώτη φορά τέθηκε στη σωστή του βάση, με ανάδειξη της ανάγκης για κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού. Από την αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας μας με τις χώρες της Aνατολικής Μεσογείου, από την έναρξη Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ και τη συνεργασία με το Ισραήλ, από την προώθηση μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής επαναπροσέγγισης της ιστορικά, φίλης Ρωσίας και χωρών της Μέσης Ανατολής. Ασφάλεια που νιώθουμε και προς την Ανατολή, όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις μας δίνουν καθημερινά το μήνυμα ότι δεν θα δεχτούμε οιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Όπου πλέον οι γείτονές μας γνωρίζουν καλά ότι όσο αγνοούν την ανάγκη για διάλογο και συνεργασία θα συνεχίσουν να χάνουν ερείσματα και στηρίγματα διεθνώς. Αλλά ασφάλεια δεν είναι μόνο η απόλυτη εγγύηση της εδαφικής μας ακεραιότητας. Είναι και η ασφάλεια που νιώθουμε ως έθνος που στηρίζεται ξανά στις δικές του δυνάμεις. Που δεν εξαρτάται πια από τις ορέξεις κάποιων υπαλλήλων υπερεθνικών οργανισμών. Ούτε από τα σχέδια κερδοσκοπικών funds που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούν να παίξουν στα ζάρια τους κόπους και τις αποταμιεύσεις μιας ζωής κάθε Έλληνα πολίτη.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έζησαν οχτώ ολόκληρα χρόνια με το άγχος να τους κυριεύει για το πως θα βγάλουν τη βδομάδα,πως θα καλύψουν τις υποχρεώσεις μέχρι το τέλους του μήνα. Τώρα ήρθε η ώρα να είναι σε θέση κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να ζήσει καλύτερα. Να αισθανθεί στη καθημερινότητά του ότι οι κόποι έπιασαν τόπο. Να σχεδιάσει κάθε ελληνική οικογένεια με ηρεμία και ασφάλεια, μια καλύτερη ζωή.  Για αυτούς και τα παιδιά τους.

Με μια καθημερινότητα που θα βελτιώνεται καθημερινά. Με νέες ευκαιρίες για δουλειές με αξιοπρεπείς όρους και αμοιβές. Με κοινωνική προστασία και ασφάλεια για όλους. Για τον νέο, για τον μισθωτό, για τον μικρομεσαίο επιχειρηματία. Για τον άνεργο και τον συνταξιούχο.

Φίλες και φίλοι,

Εμείς που έχουμε αποδείξει πως τα καταφέραμε στα πολύ δύσκολα, δικαιούμαστε την ευκαιρία να κυβερνήσουμε αυτή τη φορά χωρίς τα χέρια δεμένα πίσω από τη πλάτη. Χωρίς μνημόνια και αυστηρή επιτροπεία Για αποδείξουμε ότι μπορούμε να εγγυηθούμε μια καλύτερη ζωή για όλες και όλους σε αυτή τη χώρα.

Το σχέδιό μας ξεκινά από τον μεγάλο εθνικό στόχο την ανάκτηση της κανονικότητας στην αγορά εργασίας στον τόπο μας. Και κανονικότητα στην εργασία σημαίνει ανεργία ξανά στο μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης και τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας. Μέσα στα 4 χρόνια που πέρασαν, μέσα σε αντίξοες συνθήκες καταφέραμε να  δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να βρουν δουλειά περισσότεροι από 400.000 άνεργοι συμπολίτες μας. Την επόμενη τετραετία, είμαστε έτοιμοι, έχουμε την εμπειρία και το σχέδιο να καλύψουμε το χαμένο έδαφος της κρίσης, που ώθησε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους στην ανεργία.

Και μπορούμε, ξέρουμε τον τρόπο, να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερες νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Βασικός μας στόχος και δέσμευσή μας λοιπόν :

500.000 νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας την επόμενη τετραετία.

 Και παράλληλα θέτουμε ως διττό εθνικό στόχο και είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε γι’ αυτό ώστε να μην υπάρχει Ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία

Γιατί στην Ελλάδα που οραματιζόμαστε Δεν είναι κανόνας η εκμετάλλευση. Δεν είναι κανόνας η παρανομία. Δεν θα γυρίσουμε το ρολόι της ιστορίας δυο αιώνες πίσω. Να δουλεύουν οι άνθρωποι «ήλιο με ήλιο» χωρίς κανόνες και αμοιβές. Και έχουμε στόχο να εξασφαλίσουμε νέες ποιοτικές θέσεις, με πλήρη δικαιώματα αλλά και συνολικά αξιοπρεπείς μισθούς. Γι’ αυτό και προχωράμε μέσα στην επόμενη διετία.

Στην περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% τόσο για το 2020 όσο και για το 2021. Για να σβήσει οριστικά και το τελευταίο  αποτύπωμα της κρίσης που γονάτισε τους εργαζόμενους αυτής της χώρας.

Θα προχωρήσουμε με ακόμα πιο τολμηρά βήματα και για να εδραιώσουμε την αλληλεγγύη και την ασφάλεια σε όλη την ελληνική κοινωνία. Με 10.000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία και 15.000 στην Παιδεία. Και ταυτόχρονη αύξηση των δαπανών στο 6% και στο 5% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

 Και ταυτόχρονα θα εγγυηθούμε, όχι απλά ως πολιτική δέσμευση αλλά ως όρκο απέναντι στις γενιές του αύριο ότι όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Για να μπορεί η Ελλάδα να γίνει ξανά μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης για τους νέους γονείς. Και τα νέα ζευγάρια να σχεδιάζουν με καλύτερους όρους την οικογενειακή τους προοπτική.

Με το βλέμμα στο μέλλον, στις γενιές του αύριο αλλά και στην Ελλάδα του αύριο. Θα προχωρήσουμε και στην υλοποίηση των μεγάλων εθνικών στόχων για την πράσινη ανάπτυξη: Την αύξηση στο 32% των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μίγμα και την ενεργειακή εξοικονόμηση κατά 32,5% ως το 2030.

Χτίζουμε μια οικονομία σύγχρονη, οικολογική, πρωτοπόρα και εξωστρεφή. Με διπλασιασμό των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ. Αλλά και μια οικονομία δίκαιη και ορθολογική. Που στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα και ευνοεί την επανεπένδυση. Γι’ αυτό και προχωράμε σε στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις. Με τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 50%, τη μείωση του πρώτου κλιμακίου της φορολογίας εισοδήματος στο 20%, και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα ως 20.000 ευρώ.

 Όμως η Ελλάδα της νέας εποχής δεν έχει ανάγκη μόνο από οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις αλλά και από  μεγάλες προοδευτικές θεσμικές τομές.

Γι’ αυτό και μπροστά μας υπάρχει η προοπτική ενός Νέου Συντάγματος, που διευρύνει τη λαϊκή συμμετοχή, προστατεύει τα δημόσια αγαθά, βάζει τέλος στην ασυλία που απολάμβαναν οι υπουργοί για κάθε πράξη ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Στη προηγούμενη Βουλή τολμήσαμε και κάναμε το αποφασιστικό βήμα. Μένει η επόμενη Βουλή αυτό το βήμα να το ολοκληρώσει. Αλλά χρειαζόμαστε την ισχυρή εντολή του λαού. Για το Νέο Σύνταγμα αλλά και για όλες τις απαραίτητες θεσμικές τομές.

Για να ολοκληρώσουμε με συναίνεση και ειλικρινή διάλογο την τομή για τους διακριτούς ρόλους εκκλησίας και κράτους.

Για να προχωρήσουμε στο μεγάλο εκσυγχρονισμό του κράτους και της δημόσιας διοίκησης με τη ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου.

Η μεγάλη επαναστατική αλλαγή στη σχέση κράτους και πολίτη, όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να εξυπηρετείται από το σπίτι του αποφεύγοντας τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και την ταλαιπωρία. Αλλά και για να προχωρήσουμε με τόλμη και σε νέες τολμηρές θεσμικές τομές, που κάποτε θα έμοιαζαν επαναστατικές αλλά σήμερα η κοινωνία μας είναι πλέον ώριμη για να υποστηρίξει, όπως η θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Γιατί για εμάς όλοι πολίτες πρέπει να είναι ίσοι με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις απέναντι στο νόμο, ανεξάρτητα από το φύλο, τη καταγωγή, τη θρησκεία ή το σεξουαλικό του προσανατολισμό.

Φίλες και φίλοι,

Αυτοί οι προγραμματικοί στόχοι που σας παρουσιάσαμε σήμερα είναι τα θεμέλια της Ελλάδας της νέας εποχής. Δεν είναι φυσικά μόνο αυτοί. Το σχέδιο μας εκτείνεται στο σύνολο των ζητημάτων που αφορούν κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Όμως πάνω σε αυτούς θέλουμε να χτίσουμε την επόμενη μέρα. Η Ελλάδα βρίσκεται, πλέον, στο κατώφλι μιας καινούριας εποχής. Μετά την έξοδο από την κρίση, όλοι συμφωνούμε ότι χρειάζεται μία νέα αρχή. Ένα άλμα προς το μέλλον.

Ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία.

 Σας καλώ από τις 8 Ιουλίου να κάνουμε, όλοι μαζί, αυτή τη νέα αρχή. Σας καλώ, σήμερα, να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Να αφήσουμε πίσω όλα όσα  χρεοκόπησαν την Ελλάδα. Να αφήσουμε πίσω όλα αυτά που οδήγησαν στην πολιτική και οικονομική χρεοκοπία. Γιατί, η κρίση δεν ήταν μόνο οικονομική.

Ήταν και το αποτέλεσμα μιας ηθικής παρακμής. Η παραγωγική ανασυγκρότηση προϋποθέτει την πολιτική ανασυγκρότηση της χώρας. Οι ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για την οικονομική και ηθική χρεοκοπία είναι τεράστιες. Και δεν παίρνουν συγχωροχάρτι. Ο μόνος τρόπος για να βγούμε οριστικά από την κρίση, μια και καλή, είναι να τελειώσουμε οριστικά με τις αιτίες της. Με αυτά αλλά και με αυτούς που μας έφτασαν έως εδώ.

Σας καλώ, λοιπόν, όχι απλά να συνεχίσουμε όπως ξέρουμε. Αποδείξαμε ότι μπορούμε στα δύσκολα. Ότι τα καταφέραμε εκεί που όλοι οι άλλοι απέτυχαν. Αλλά σήμερα δε καλούμε τον ελληνικό λαό να μας εμπιστευθεί γιατί αποδείξαμε ότι είμαστε καλοί διαχειριστές. Τον καλούμε να μας εμπιστευθεί γιατί ξέρει ότι μόνο εμείς μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Εμείς που τη διατηρήσαμε ζωντανή. Εμείς τώρα θα την αλλάξουμε.

 Σας καλώ λοιπόν να πάμε μαζί με σχέδιο αλλά και με όραμα όχι να τα διατηρήσουμε όλα. Αλλά να τα αλλάξουμε όλα.

 Και πρώτα από όλα, να αλλάξουμε αυτό το κράτος. Να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα. Να αλλάξουμε το Σύνταγμα. Να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο.

Να αλλάξουμε προχωρώντας μπροστά. Μαζί με το Λαό. Με ένα πρόγραμμα τετραετίας. Για την Ελλάδα του μέλλοντός μας.

Σε αυτό το Προσκλητήριο Αλλαγής, καλούμε πρώτα από όλους τους νέους και τις νέες, να ανοίξουν αυτοί το δρόμο. Καλούμε τους νέους να βγουν μπροστά.

Να διεκδικήσουν και  να απαιτήσουν μια καλύτερη Ελλάδα. Να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Καλούμε όμως και όλους όσοι αισθάνονται νέοι, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.  Όσοι θέλουν το νέο, όσοι θέλουν να συμμετέχουν στην σύγκρουση με το παλιό , να δημιουργήσουμε μαζί τη Νέα Ελλάδα.

Η Αριστερά δεν έγινε κυβέρνηση για να επαναλάβει ότι έκαναν και οι άλλοι. Αναγκάστηκε να ακολουθήσει δύσκολα μονοπάτια ακριβώς για να μην επαναλάβει ότι οι άλλοι. Για να πετύχει εκεί που οι άλλοι απέτυχαν. Και πέτυχε για αυτό και σήμερα είμαστε εκτός μνημονίων. Τώρα δικαιούται να αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να κυβερνήσει διαφορετικά. Αυτή η χώρα πρέπει να ξαναφτιαχτεί από την αρχή. Και θα τη ξαναφτιάξουμε. Ενωμένοι και αποφασισμένοι.

Τώρα λοιπόν αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Τώρα αποφασίζουμε για το μέλλον μας. Και θα αποφασίσουμε να προχωρήσουμε μπροστά

Σας ευχαριστώ.

 

 

Ανάπτυξη για Όλους

Αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής

Τι παραλάβαμε:

 • Μια χρεοκοπημένη δημοσιονομικά χώρα και μια καθημαγμένη κοινωνία χωρίς καμία ουσιαστική αναπτυξιακή προοπτική
 • «Ανάπτυξη» που στηριζόταν στην Υποβάθμιση: Υποβάθμιση της εργασίας, της περιφέρειας, του περιβάλλοντος, του κοινωνικού κράτους και του ρόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (200.000 ΜμΕ διέκοψαν δραστηριότητα)
 • Έναν αναπτυξιακό μηχανισμό που χαρακτηριζόταν από Διαφθορά, Αδράνεια και έλλειμμα Αξιοπιστίας:
  • Έλλειμμα αξιοπιστίας στη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Καθυστέρηση στην απορρόφηση των κονδυλίων του προηγούμενου ΕΣΠΑ
  • Εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς στη διαχείριση των κονδυλίων των παλιών Αναπτυξιακών Νόμων
  • Σταματημένα τα περισσότερα μεγάλα έργα υποδομών: Κτηματολόγιο, Αυτοκινητόδρομοι, Μετρό

 

Τι καταφέραμε και τι υλοποιούμε:

 • Διευθετήσαμε το χρέος και δημιουργήσαμε για 15 χρόνια ένα καθαρό διάδρομο για να μπορέσουμε όλοι μαζί να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη, ισχυρή και βιώσιμη παραγωγική βάση

 Χρηματοδότηση  μικρομεσαίων επιχειρήσεων, νέων επαγγελματιών και καινοτομίας

 Δημιουργούμε την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – κομβικός αναπτυξιακός θεσμός

 • Αναβαθμίσαμε τον Αναπτυξιακό Νόμο για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων έντασης γνώσης, την μεταποίηση και για την τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία
 • Αναπτύσσουμε το πλαίσιο των μικροπιστώσεων – χρηματοδότηση πολύ μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών
 • Ήρθαμε πρώτοι στην Ευρώπη στην αξιοποίηση του Επενδυτικού Σχεδίου Γιουνκέρ με 2,7 δισ. Ευρώ
 • Εξασφαλίσαμε πρόσθετους πόρους 2 δισ. ευρώ τον χρόνο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και για έργα υποδομών
 • Δημιουργήσαμε το μεγαλύτερο Ταμείο Συμμετοχών (EquiFund) στην Ευρώπη, διασφαλίζοντας 500 εκ. ευρώ για νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις
 • Εργαστήκαμε για την ανάσχεση του braindrain, εξασφαλίζοντας 250 εκ. για υποτροφίες σε ερευνητές και ακαδημαϊκά προγράμματα, έναντι 80 εκ την προηγούμενη προγραμματική περίοδο
 • Θεσμοθετήσαμε και υλοποιούμε το Πρόγραμμα ΦιλόΔημος, εξασφαλίζοντας 2,6 δισ. ευρώ στους δήμους για έργα τοπικών υποδομών
 • Εξασφαλίσαμε ήδη 8% περισσότερα κονδύλια για την Ελλάδα από το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027)

Θεσμικός εκσυγχρονισμός για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας 

 Απλοποιήσαμε το πλαίσιο για τη σύσταση και αδειοδότηση επιχειρήσεων με λιγότερα δικαιολογητικά και χωρίς επίσκεψη σε δημόσιες υπηρεσίες με αποτέλεσμα 74.000 επιχειρήσεις να έχουν αδειοδοτηθεί ηλεκτρονικά τους τελευταίους 18μήνες

 • Εκσυγχρονίσαμε το Εταιρικό δίκαιο μετά από έναν αιώνα(!) – Δημιουργήσαμε ένα νέο απλοποιημένο θεσμικό πλαίσιο για ΕΠΕ & ΑΕ
 • Επεκτείνουμε τις διαδικασίες που μπορούν να διεκπεραιωθούν ψηφιακά από τις επιχειρήσεις μέσω του Οnestop Shop στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Εκσυγχρονίζουμε το ΓΕΜΗ, απλοποιούμε και ψηφιοποιούμε περαιτέρω την αδειοδότηση. Ιδρύουμε Δίκτυο υποστήριξης σε όλη την χώρα σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια

Αναπτυξιακός σχεδιασμός και Επενδύσεις

 • Καταρτίσαμε για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική με σαφή χρονοδιαγράμματα και στοχοθεσία έπειτα από εκτενή διαβούλευση με την κοινωνία στα 13 Αναπτυξιακά Συνέδρια σε όλη τη χώρα. Με ορίζοντα το 2030, η Αναπτυξιακή Στρατηγική συνδυάζει την οικονομική, την κοινωνική και την περιβαλλοντική διάσταση ακολουθώντας τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε.
 • Αυξήσαμε τις άμεσες ξένες επενδύσεις στο 2% του ΑΕΠ – έναντι ετήσιου μέσου όρου 1% μεταξύ 1995 – 2015

Κλιματική αλλαγή και ενεργειακή μετάβαση

 • Διαμορφώσαμε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα
 • Υλοποιήσαμε το πρόγραμμα « Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»
 • Θεσμοθετήσαμε και υλοποιήσαμε τον καινοτόμο θεσμό των Ενεργειακών κοινοτήτων προκειμένου οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να αναπτυχθούν από τις τοπικές κοινωνίες για τις τοπικές ανάγκες
 • Θεσμοθετήσαμε Εθνική Στρατηγική για τη Προσαρμογή στη Κλιματική Αλλαγή και προχωράμε στην εκπόνηση των περιφερειακών σχεδίων
 • Μειώσαμε εντυπωσιακά (80% στα σούπερ-μάρκετ) την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας

Τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη

 • Αναβαθμίζουμε με προσωπικό και χρηματοδότηση τον αναπτυξιακό ρόλο των Δήμων
 • Προωθούμε σχέδιο οικονομικής υποστήριξης για επιχειρήσεις σε μειονεκτούσες περιοχές της χώρας
 • Υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις στα νησιά μέσα από το μεταφορικό ισοδύναμο

Τι οφείλουμε να αποτρέψουμε:

 • Την επαναφορά του παλιού και αποτυχημένου μοντέλου ανάπτυξης των προηγούμενων δεκαετιών
 • Την εγκατάλειψη της Αναπτυξιακής Στρατηγικής και την χωρίς στόχευση κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος σε έργα «βιτρίνας»
 • Να δημιουργηθούν νέες «φούσκες» όπως στο παρελθόν (χρηματιστήριο, κόκκινα δάνεια, περιπτώσεις «energa»)
 • Την επιστροφή σε πελατειακά δίκτυα και την ανάπτυξη των «ημετέρων»

Τι σχεδιάζουμε:

 Υλοποιούμε νέο πλαίσιο Στρατηγικών Επενδύσεων – Διπλασιασμός των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων  μέχρι το 2025

 • Υλοποιούμε και διευρύνουμε το Σχέδιο Δράσης για την υποστήριξη των εξαγωγών – Αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ μέχρι το 2025
 • Αξιοποιούμε χρηματοδοτήσεις 15δισ για τους νέους επιστήμονες, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία την επόμενη 4ετια
 • Ολοκληρώνουμε μέχρι το 2021 το Εθνικό Κτηματολόγιο
 • Διαμορφώνουμε νέο θεσμικό πλαίσιο για το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – μακροχρόνιος προγραμματισμός, αντικειμενικά κριτήρια στην κατανομή των πόρων, αυστηρός έλεγχος
 • Ολοκληρώνουμε τη μεταρρύθμιση «Δίκη χωρίς Χαρτί» μέχρι το 2021
 • Πρωταγωνιστούμε στη μάχη για την κλιματική αλλαγή με ριζική στροφή στην πράσινη ενέργεια – 32% παραγωγή ΑΠΕ και 32,5% εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το 2030
 • Εκπονούμε περιφερειακά σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έως το 2020
 • Εντάσσουμε τη γεωργία στην Ψηφιακή εποχή, με στόχο το 50% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της χώρας να καλύπτεται από ψηφιακές τεχνολογίες (2020)

Νέες και ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς

Τι παραλάβαμε:

 • Την ανεργία  στο 27%, και την  ανεργία των νέων στο 60%
 • 1.000.000 θέσεις εργασίας να έχουν χαθεί την περίοδο 2010-2014,
 • Τον κατώτατο μισθό περικομμένο κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, με τη θέσπιση του «υποκατώτατου μισθού».
 • Τις συλλογικές διαπραγματεύσεις να έχουν ανασταλεί, οδηγώντας σε γενικευμένη συρρίκνωση των μισθών
 • Την αδήλωτη εργασία στο 20%
 • Το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της εργασίας εξ ολοκλήρου απορρυθμισμένο
 • Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας διαλυμένο και υποστελεχωμένο

Τι καταφέραμε και τι υλοποιούμε:

 • 380.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι τα τέλη του 2018 – Μειώσαμε την ανεργία κατά 8 μονάδες και την ανεργία των νέων κατά 13 μονάδες
 • Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και για τους νέους κατά 27%
 • Επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επεκτείναμε 15 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που καλύπτουν πάνω από 215.000 εργαζόμενους
 • Μειώσαμε την αδήλωτη εργασία στο 9%
 • Καταπολεμήσαμε την παραβατικότητα στους χώρους εργασίας μέσω νομοθετικών παρεμβάσεων και παρεμβάσεων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
 • Υλοποιούμε προγράμματα εργασίας ύψους 2,4 δισ.€ για 240.000 ανέργους
 • Υλοποιούμε στοχευμένα προγράμματα για νέους επιστήμονες σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας
 • Ενισχύουμε τη θέση των εργαζομένων αλλά και του υγιούς επιχειρηματικού ανταγωνισμού μέσα από την ευρεία κάλυψη της αγοράς εργασίας από συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Εφαρμόζουμε μέτρα καταπολέμησης της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας

Τι οφείλουμε να αποτρέψουμε:

 • Τη νομιμοποίηση της 7ήμερης εργασίας
 • Την υπέρβαση της 8ωρης εργασίας
 • Την κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων
 • Την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας
 • Την κατάργηση των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα την υπερίσχυση των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων (με χαμηλότερους μισθούς και επιδεινωμένους όρους εργασίας)
 • Την πλήρη ανατροπή των νόμων προστασίας των εργαζομένων που θεσπίστηκαν τα τελευταία 4 χρόνια (προστασία από την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία, προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες)
 • Τον κίνδυνο εκ νέου έκρηξης της ανεργίας
 • Την καθήλωση των μισθών, βάσει του δόγματος ότι

Τι σχεδιάζουμε:

 • Στο τέλος της τετραετίας να έχουμε ξανακερδίσει όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην κρίση
  • Δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας εντός τετραετίας με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες, ώστε στο τέλος της τετραετίας το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα να βρεθεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο
  • Μείωση της ανεργίας των γυναικών στο 10% εντός τετραετίας
  • Εφαρμογή κινήτρων για δημιουργία θέσεων πλήρους εργασίας
 • Να ενισχύσουμε τα μέτρα κατά της υποδηλωμένης εργασίας, ώστε να μην υπάρχει ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία
 • Νέες διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού κατά 7,5 % το 2020 και 7,5% το 2021 και επαναφορά της αρμοδιότητας καθορισμού του στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους από το 2022
 • Αναδιαμόρφωση των κοινωφελών προγραμμάτων εργασίας από 8μηνα σε 12μηνα με αυξημένες απολαβές αντίστοιχες των προσόντων των εργαζομένων

 

Δικαιότερη φορολογία

Δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος

Τι παραλάβαμε:

Οικονομία

 • Μια χώρα δεσμευμένη σε πολύ υψηλούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων
 • Άδεια ταμεία, δημοσιονομικό κενό και κανέναν σχεδιασμό για το μέλλον
 • Μηδενική αξιοπιστία
 • Υψηλή φοροδιαφυγή και χωρίς σχέδιο για την καταπολέμηση της

Κράτος

 • Ένα δημόσιο τομέα απόλυτα διαβλητό στα ιδιωτικά συμφέροντα
 • Ένα πελατειακό και γραφειοκρατικό κράτος
 • 3.000 απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους

Τι καταφέραμε και τι υλοποιούμε:

Φορολογικά

 • Μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για το 2019 (30% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες)
 • Ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη στην εφορία
 • Μείωση του «υπερμειωμένου» συντελεστή από 6,5% σε 6%
 • Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στα τρόφιμα στον μειωμένο συντελεστή 13%
 • Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια
 • Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδήματος των ελ. Επαγγελματιών (26% για εισόδημα έως € 50.000, 33% για το υπερβάλλον ποσό) και ένταξή τους στην κλίμακα των μισθωτών (συντελεστής 1ου κλιμακίου: 22%)
 • Σταδιακή μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 29% σε 25%, 1% κατ’ έτος και έναρξη το 2019

Δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος

 • Απόδοση ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς
 • Θέσπιση συμφώνου συμβίωσης
 • Νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου
 • Επαναφορά απολυμένων –κατάργηση Διαθεσιμότητας
 • Διαφάνεια στην κινητικότητα προσωπικού για πρώτη φορά. Εφαρμογή ενιαίου συστήματος κινητικότητας.
 • Δημοκρατικό και ψηφιακό σύστημα Αξιολόγησης
 • Αδιάβλητο σύστημα επιλογής προϊσταμένων με συμμετοχή του ΑΣΕΠ
 • Στοχευμένες προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς (Παιδεία-Υγεία-Πρόνοια) Εφαρμογή του κανόνα 1:1
 • Ενίσχυση Κοινωνικών και Εκπαιδευτικών Δικαιωμάτων δημοσίων υπαλλήλων
 • Ειδικές διατάξεις πρόσληψης ΑμεΑ και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στο δημόσιο
 • Σύστημα Πολυετούς και Ετήσιου Στρατηγικού Προγραμματισμού Προσλήψεων στη βάση πραγματικών αναγκών
 • Παρατηρητήριο Δημόσιας διοίκησης για την αξιολόγηση και κοινωνική λογοδοσία της διοικητικής λειτουργίας
 • Ψηφιακός μετασχηματισμός δημόσιας διοίκησης.
  • Ψηφιακό ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.
  • Δημιουργία του ψηφιακού ΚΕΠ
  • Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων εντός του 2020

Τι οφείλουμε να αποτρέψουμε:

Φορολογικά

 • Εκ νέου εκτίναξη της φοροδιαφυγής
 • Οριζόντιες μειώσεις φορολογίας που-σε αντίθεση με τις στοχευμένες μειώσεις- θα δώσουν την μερίδα του λέοντος από τα οφέλη στα ανώτερα στρώματα και ελάχιστα στην μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα-
 • Φοροαπαλλαγές για τους λίγους, λιτότητα για τους πολλούς

Κράτος

Επαναφορά του κανόνα 1-5 στο δημόσιο που σημαίνει καμία πρόσληψη στην υγεία, στην παιδεία, στο Κοινωνικό Κράτος. Καμία πρόσληψη νέων επιστημόνων για την αναβάθμιση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Τι σχεδιάζουμε:

Φορολογικά

 • Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50% για φυσικά πρόσωπα και προσωπικές επιχειρήσεις σε 2 δόσεις (2020-2021) και στο 80% για νομικά πρόσωπα σε ορίζοντα τριετίας ώστε να επιστρέψει στα προ μνημονίου επίπεδα
 • Σταδιακή μείωση του πρώτου κλιμακίου του φόρου εισοδήματος στο 20%
 • Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως € 20.000, και μείωση συντελεστών για μεγαλύτερα εισοδήματα
 • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά για το 2020, -50%τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες
 • Μείωση φόρου εισοδήματος μόνιμων κατοίκων νησιών με πληθυσμό έως 3100 κατοίκους και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1000 κάτοικους.
 • Μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης για ορεινές περιοχές (Ζώνες Α&Β)
 • Μείωση μειωμένου συντελεστή  ΦΠΑ από 13% σε 11%
 • Μείωση φόρου συνεταιρισμένων αγροτών
 • Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων στο 150%
 • Περαιτέρω απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και διεύρυνση των ψηφιακών υπηρεσιών
 • Ηλεκτρονικά βιβλία για την διευκόλυνση τόσο των λογιστών και των επιχειρηματιών όσο και των ελέγχων της φορολογικής διοίκησης
 • Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω συνέχισης της διασταύρωσης φορολογικών δηλώσεων- καταθέσεων

Δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος

 • Προώθηση της πρότασης για τους διακριτούς ρόλους Πολιτείας – Εκκλησίας και συνέχιση του διαλόγου με την Εκκλησία
 • Θέσπιση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια
 • Πλήρης μετάβαση στο ψηφιακό δημόσιο – Απλούστευση των διαδικασιών
 • Ψηφιακό ΚΕΠ εντός του 2020: Εξυπηρέτηση πολιτών από το γραφείο, το σπίτι και τις φορητές συσκευές τους
 • Ενίσχυση των δικαιωμάτων του πολίτη στις διοικητικές διαδικασίες
 • Αναβάθμιση εργασιακών σχέσεων και συλλογικές διαπραγματεύσεις στο Δημόσιο
 • Πρόσληψη νέων επιστημόνων στο δημόσιο. Εισροή νέας γνώσης-ανάσχεση της δημογραφικής γήρανσης του ανθρώπινου δυναμικού

 

Αλληλεγγύη και ασφάλεια για την κοινωνία

Τι παραλάβαμε:

Στην Υγεία

 • 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες χωρίς δικαίωμα πρόσβασης στο ΕΣΥ και σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
 • Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας σε κατάρρευση, με δραματικές περικοπές στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων (σωρευτικά πάνω από 40%), χωρίς μόνιμες προσλήψεις για 5 χρόνια
 • Τον ΕΟΠΠΥ με χρέη πάνω από 1 δισ.€ σε ιδιώτες παρόχους

Στην Κοινωνική Ασφάλιση

 • Τα ασφαλιστικά ταμεία με θηριώδες έλλειμμα άνω του 1 δισ.
 • Τις συντάξεις περικομμένες οριζόντια 12 φορές με μειώσεις που έφταναν έως και το 50% και συνολικό ύψος περικοπών στα 45 δισ.
 • 400. 000 απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές
 • Τα χρέη των ασφαλισμένων προς τα ασφαλιστικά ταμεία στα 30 δισ.

Στην Παιδεία

 • Την παγιωμένη κατάσταση της καθυστερημένης έναρξης λειτουργίας των σχολείων και των ειδικών σχολείων με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών και τεράστια προβλήματα στη διανομή των βιβλίων
 • Την διακοπή διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών και τη στελέχωση των σχολείων αποκλειστικά με αναπληρωτές

Στην Κοινωνική Αλληλεγγύη

 • Την παντελή έλλειψη οποιουδήποτε νομοθετικού πλαισίου και προϋπολογισμού για την προστασία από τη φτώχεια εντός της κρίσης
 • Την διανομή 200 επιδομάτων από 120 πηγές με αδιαφάνεια και ανισοτιμία
 • Τα ΑΜΕΑ σε καθεστώς πλήρους ανασφάλειας με τεράστιες καθυστερήσεις στην πληρωμή των επιδομάτων τους

Τι καταφέραμε και τι υλοποιούμε:

Στην Υγεία

 • Διασφαλίσαμε την ελεύθερη πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στην δημόσια υγεία
 • Ενισχύσαμε το ΕΣΥ με προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, ιδρύσαμε νέα νοσοκομεία
 • Εισάγουμε νέα πολιτική τιμολόγησης – αποζημίωσης φαρμάκων μειώνοντας την οικονομική επιβάρυνση των ασθενών
 • Παρέχουμε για πρώτη φορά δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα για 800.000 παιδιά Δημοτικού

Στην Κοινωνική Ασφάλιση

 • Υλοποιήσαμε μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση μειώνοντας τις εισφορές για την πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών
 • Διαμορφώσαμε ένα πλεονασματικό ασφαλιστικό σύστημα
 • Μειώσαμε τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά 70%
 • Προχωρήσαμε σε αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους, που θα συνεχιστούν την επόμενη τετραετία
 • Επαναφέραμε ένα σημαντικό τμήμα της 13ης σύνταξης που είχε ολοσχερώς καταργηθεί
 • Υλοποιούμε μια ρύθμιση-ανάσα 120 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Στην Παιδεία

 • Καθιερώσαμε την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση
 • Επεκτείναμε το oλοήμερο πρόγραμμα διδασκαλίας στο σύνολο των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
 • Καλύψαμε όλο το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό στην Ειδική Αγωγή
 • Ιδρύσαμε 40 νέα Ειδικά Σχολεία και 570 νέα Τμήματα Ένταξης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση
 • Αυξήσαμε τις δαπάνες για την έρευνα για πρώτη φορά στο 1% του ΑΕΠ
 • Θεσμοθετούμε μια νέα αρχιτεκτονική για τα Πανεπιστήμια, ώστε η Ανώτατη εκπαίδευση να είναι ενιαία χωρίς ΤΕΙ

Στον Πολιτισμό

 • Αποκαταστήσαμε απολυμένους υπαλλήλους του ΥΠΟΑ, και προσλάβαμε νέους υπαλλήλους
 • Καταργήσαμε την ΑΕΠΙ και δημιουργήσαμε νέο φορέα για τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών
 • Εκσυγχρονίσαμε το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων

Στην Κοινωνική Αλληλεγγύη

 • Τριπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό της Πρόνοιας
 • Εφαρμόσαμε ουσιαστικές πολιτικές στήριξης: Πρόγραμμα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης, ΚΕΑ, επίδομα ενοικίου, σχολικά γεύματα, επίδομα παιδιού
 • Μειώσαμε την φτώχεια και την παιδική φτώχεια στα προ κρίσης επίπεδα
 • Εντάσσουμε τους ανάπηρους συμπολίτες μας στην εργασία, καλύπτοντας το 15% των νέων θέσεων στο Δημόσιο, χωρίς απώλεια του επιδόματος αναπηρίας

 

Τι οφείλουμε να αποτρέψουμε:

Στην Υγεία

 • Την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας μόνο για τους λίγους
 • Την ακύρωση του σχεδίου νέων προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού
 • Την ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Στην Κοινωνική Ασφάλιση

 • Την εφαρμογή του «ασφαλιστικού Πινοσέτ» το οποίο:
  • Θέτει σε κίνδυνο τη χορήγηση των σημερινών συντάξεων
  • Θέτει σε κίνδυνο τις μελλοντικές συντάξεις των νέων εργαζομένων
  • Αφήνει ακάλυπτους τους σημερινούς ασφαλισμένους
  • Δημιουργεί τρύπα τουλάχιστον 55 δισ. στον προϋπολογισμό του κράτους
  • Μεταφέρει τις ασφαλιστικές εισφορές από το δημόσιο σύστημα σε ιδιωτικές εταιρείες
  • Οδηγεί σε μειώσεις συντάξεων

Στην Παιδεία

 • Την ακύρωση των 15.000 μόνιμων διορισμών με την επαναφορά στον κανόνα 1 προς 5
 • Την ακύρωση της νέας δομής της Γ’ Λυκείου, που καθιερώνει μία τάξη με λίγα μαθήματα διδασκόμενα για πολλές ώρες κάθε εβδομάδα (4 μαθήματα με 6 ώρες) και εξασθενεί την παραπαιδεία
 • Την κατάργηση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης στα Πανεπιστήμια

Στην Κοινωνική Αλληλεγγύη

 • Την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων στη βάση του δόγματος ότι είναι αντιαναπτυξιακά και ανακυκλώνουν τη φτώχεια
 • Την ενσωμάτωση όλων των κοινωνικών επιδομάτων στο ΚΕΑ, αποκλείοντας από αυτά όλους όσοι δεν βρίσκονται σε ακραία φτώχεια
 • Την επιστροφή των πελατειακών σχέσεων, μέσω της κατάργησης του ηλεκτρονικού και διαφανούς συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης
 • Την κατάργηση του νόμου για την αναδοχή-υιοθεσία

Τι σχεδιάζουμε:

Στην Υγεία

 • Την περαιτέρω ενδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας
  • Πολυετής προγραμματισμός προσλήψεων (10.000 γιατροί-νοσηλευτές-λοιπό προσωπικό για το 2019-2022 )
  • Ανανέωση των υποδομών και του εξοπλισμού του ΕΣΥ
 • Οι δαπάνες για την υγεία στο τέλος της τετραετίας να ανέρχονται στο 6% του ΑΕΠ, δηλ. στον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Στην Κοινωνική ασφάλιση

 • Την αύξηση της εθνικής σύνταξης για την περαιτέρω ενίσχυση του εισοδήματος όλων των συνταξιούχων σε μόνιμη βάση
 • Την απλοποίηση της επαφής του ασφαλισμένου με το ασφαλιστικό σύστημα με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του ΕΦΚΑ

Στην Παιδεία

 • Μόνιμους διορισμούς 15.000 εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας με τους πρώτους 4.500 στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση εντός του 2019
 • Τη δημιουργία 10.000 θέσεων νέων ερευνητών έως το 2021
 • Οι δαπάνες για την παιδεία στο τέλος της τετραετίας να ανέρχονται στο 5% του ΑΕΠ, δηλ. στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
 • Την αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης δημόσιας Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης με επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών και νέα αναλυτικά προγράμματα και σχολικά εγχειρίδια
 • Την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας μέσω της οικοδόμησης νέων εστιών και της αύξησης του στεγαστικού επιδόματος

Στον Πολιτισμό

 • Πολιτισμό για όλους χωρίς αποκλεισμούς και προστασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας

Στην Κοινωνική αλληλεγγύη

 • Την περαιτέρω μείωση της φτώχειας στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου:
  • Με αύξηση του ΚΕΑ κατά 11% και ένταξη των δικαιούχων του στην εργασία
 • Την περαιτέρω διεύρυνση της πολιτικής για τη στήριξη του παιδιού με:
  • αύξηση των εισοδηματικών ορίων για το επίδομα παιδιού στα 30.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια
  • επέκταση των σχολικών γευμάτων σε όλα τα παιδιά του Δημοτικού
  • δημιουργία θέσεων για όλα τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue