Home ΚοινωνίαΠολιτική Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ – «ΟΔΗΓΗΤΗ» στην Ικαρία

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ – «ΟΔΗΓΗΤΗ» στην Ικαρία

by ikariaki.gr
10 views

ikaria2Κάτω από το σύνθημα του Φεστιβάλ εκατοντάδες νέοι και νέες, γυναίκες, εργαζόμενοι, συνταξιούχους, φίλοι και επισκέπτες του νησιού, πήραν μέρος στην κεντρική εκδήλωση της ΚΝΕ στο Καραβόσταμο της Νικαριάς, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στην Ικαρία.

Στο χώρο του Φεστιβάλ λειτουργούσε παιδότοπος, όπου δεκάδες πιτσιρίκια ζωγράφισαν και έκαναν κατασκευές, μαθητικό στέκι, περίπτερο της ΟΓΕ, βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής, μπαρ.

Συγκινητική στιγμή το μικρό αφιέρωμα στη μαρτυρική Παλαιστίνη, όπου διαβάστηκαν γράμματα μικρών Παλαιστινίων και προβλήθηκε ντοκιμαντέρ.

Με τις θαυμάσιες μουσικές τους μας ταξίδεψαν ο Βασίλης Σκούτας, ο Δημήτρης Μηταράκης, ο Σπύρος Χαϊκάλης και η παρέα τους, σε ένα πρόγραμμα με ρεμπέτικα και λαϊκά.

Χαιρετισμό απηύθυνε η γραμματέας της ΤΕ Ικαρίας & Φούρνων, Σεφέρη Κωστούλα, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από το Μαρίνο Μακρή, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, όπου ανάμεσα στα άλλα τόνισε:

«Το σημερινό σύστημα στηρίζεται στην αδικία και την ταξική εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Είναι το σύστημα στο οποίο εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται, και το προϊόν αυτής της εργασίας το καρπώνονται μια χούφτα κεφαλαιοκράτες. Ενώ οι ίδιοι είναι εντελώς αχρείαστοι στην παραγωγή.

Είναι κοινωνικά παράσιτα, που όχι μόνο δεν έχουν καμία συμβολή στην παραγωγή, ακόμα και για τη διεύθυνση των επιχειρήσεών τους έχουν άλλους, δεν γνωρίζουν τι έχουν, που βρίσκεται το εργοστάσιό τους, τι παράγει. Ζουν μέσα στη χλιδή και την πολυτέλεια από την εκμετάλλευση εκατομμυρίων εργατών, χωρίς να προσφέρουν τίποτα στην κοινωνική παραγωγή.

Την ίδια ώρα τι προσφέρει το καπιταλιστικό σύστημα στη νεολαία;

Αντί για ολόπλευρη μόρφωση προσφέρει αμορφωσιά, και μεγαλώνει τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση. Κοιτάει τα παιδιά και τους γονείς τους στις τσέπες. Τη μόρφωση την κάνει εμπόρευμα.

Αντί για σταθερή δουλειά με δικαιώματα προσφέρει εργασιακή περιπλάνηση, ανασφάλεια, ανακύκλωση από τις ουρές του ΟΑΕΔ σε προγράμματα ολιγόμηνης δουλειάς .

Αντί για σύγχρονες υποδομές, παροχές και εξασφάλιση σε όλους, πρόσβαση στον αθλητισμό και την πολιτιστική δημιουργία, εμπορευματοποιεί τα πάντα. Για να παίξεις μπάλα πρέπει να πληρώνεις ή δεν παίζεις γιατί δεν υπάρχουν υποδομές, όπως εδώ στην Ικαριά όπου όλα τα γήπεδα είναι εγκαταλελειμμένα, έχουν σταματήσει το τοπικό πρωτάθλημα.

Αντίθετα, προσφέρει κρίσεις, εξαθλίωση και μαζική φτώχεια, την ίδια ώρα που ο πλούτος συγκεντρώνεται σε ακόμα λιγότερα χέρια.

Ο καπιταλισμός σαπίζει και εγκληματεί. Με ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Παλαιστίνη, Ουκρανία, Ιράκ, Μέση Ανατολή, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Σφαγές λαών, προσφυγιά και μετανάστευση. Σήμερα για τα κέρδη τους οι εκμεταλλευτές, μαζί με τις κυβερνήσεις και τις ενώσεις τους, τσακίζουν τα δικαιώματά μας και εμπλέκουν τη χώρα στους ανταγωνισμούς τους. Ό,τι δεν λύνουν με συμφωνίες και συνόδους, το λύνουν με τα όπλα, πιο γενικευμένα από ότι τώρα, σπρώχνοντας τον έναν λαό ενάντια στον άλλο για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Δεν υπάρχει πρόβλημα της νεολαίας που να μη σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία, που έχει γιγαντωθεί σε μεγάλες μετοχικές εταιρείες, σε μονοπωλιακούς ομίλους που τσακώνονται μεταξύ τους -σε όλο τον κόσμο, στην ΕΕ και σε κάθε χώρα- για το ποιος θα χάσει λιγότερα και ποιος θα κερδίσει περισσότερα από τον κόπο και μόχθο των εργαζομένων.

...Τι έχουμε να περιμένουμε οι νέοι και οι νέεος από τη σταθερότητα και την όποια ανάπτυξη στη συνέχεια;

Θα βρουν δουλειά οι 1,5 εκατ. άνεργοι; Θα έχουμε δωρεάν υγεία, παιδεία και πρόνοια; Θα σταματήσει η εργασιακή ζούγκλα; Θα ανοίξουν τα 1200 σχολεία και οι 102 ΕΠΑΣ που έκλεισαν; Θα επανέλθουν οι 46 ειδικότητες στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ, που καταργήθηκαν; Η τεχνική εκπαίδευση θα αξιοποιείται για να γενικευτεί η μαθητεία στην τσάμπα δουλειά. Στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ θα συνεχίζεται να υλοποιείται η αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ, μετατρέποντας την πλειοψηφία των φοιτητών σε πελάτες, στερώντας τους την ολόπλευρη επιστημονική μόρφωση και ειδίκευση.

Θέλουν τη γενιά μας να είναι απλά η επόμενη γενιά που θα ταΐζει τα παράσιτα, τους εκμεταλλευτές, για να συνεχίζουν να μοιράζονται οι πολλοί τη φτώχεια και οι λίγοι τον πλούτο.

Ενώ η Ελλάδα έχει εκατοντάδες νησιά, και έχει ανάγκη από σύγχρονες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, από σύγχρονα πλοία, έχει έμπειρο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, από την άλλη υπάρχουν νησιά, όπως η Ικαρία, που δεν έχουν σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, χρησιμοποιούν γερασμένα πλοία που βγάζουν συνεχώς προβλήματα (“Εuropean Εxpress”, “Μυτιλήνη”), και το χειμώνα μειώνονται τα δρομολόγια σε 3 την εβδομάδα. Την ίδια ώρα οι Έλληνες εφοπλιστές πάνε για ναυπήγηση τα καράβια τους σε άλλες χώρες, γιατί οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν συμφωνίες με τράπεζες αυτών των χωρών, που χρηματοδοτούν αδρά τη ναυπήγηση νέων πλοίων. Πάνε τα καράβια τους αλλού, γιατί έχουν εξασφαλισμένο ζεστό χρήμα και συμφωνίες μεταφοράς εμπορευμάτων. Όμως παίρνουν και άλλα μέτρα για την κερδοφορία των εφοπλιστών. Τους επιτρέπουν να αποσυρθούν από τις πολυετείς συμβάσεις εξυπηρέτησης των λεγόμενων άγονων γραμμών, χωρίς κανένα κόστος, και ταυτόχρονα να απαλλαγούν από τη συμβατική τους υποχρέωση να ανανεώσουν το στόλο που δρομολογούν σ’ αυτές τις γραμμές.

Αυτό που ζούμε, αποδεικνύει από τη μια τις τεράστιες δυνατότητες για να εξασφαλιστούν οι κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες, και από την άλλη την τεράστια αναντιστοιχία που υπάρχει για να ζήσουμε καλύτερα. Ο καπιταλισμός έχει διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να μπει στα μουσεία της κοινωνικής ιστορίας. Γι’  αυτό αντιστέκεται με όλες τους τις δυνάμεις στην προοπτική της αντικατάστασής του με τη νέα οργάνωση της κοινωνίας και της παραγωγής, όπου τα μέσα και οι δυνατότητες της παραγωγής θα ανήκουν εκεί που πρέπει, σε αυτούς που τα παράγουν, στην οργανωμένη κοινωνία, βγάζοντας από τη μέση τους εκμεταλλευτές ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής, και την εξουσία τους. Γι’ αυτό πασχίζουν να διατηρήσουν το σάπιο σύστημα της οικονομικής και πολιτικής τους εξουσίας. Θα έχουν όμως την ίδια τύχη με το σύστημα και την τάξη που οι ίδιοι ανέτρεψαν για να πάρουν την εξουσία, τον καιρό των αστικών επαναστάσεων. Θα γίνουν παρελθόν. Συνεχίζουμε, για να φτιάξουμε τον κόσμο στο μπόι των ανθρώπων».

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue