Home Το ΡαδιόφωνοΕκπομπές Οι Γκιντίκι και ο νέος τους δίσκος “Πέρασμα” στην Ικαριακή Ραδιοφωνία

Οι Γκιντίκι και ο νέος τους δίσκος “Πέρασμα” στην Ικαριακή Ραδιοφωνία

by ikariaki.gr
312 views

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή την κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου του νέου συγκροτήματος Γκιντίκι «Πέρασμα», την προσεχή Τετάρτη 06/11/2024, ο Θοδωρής Σιούτης και ο Τάσος Κουφοδήμος από το συγκρότημα, κοντά μας, στην Ικαριακή Ραδιοφωνία και στην εκπομπή Όλα τριγύρω αλλάζουνε…& όλα τα ίδια μένουνε, για μια συνέντευξη παρουσίαση της νέας αυτής δουλειάς, αλλά και της συνολικής πορείας του συγκροτήματος στην ελληνική μουσική σκηνή…Την Τετάρτη λοιπόν λίγο μετά τις 20:00, συντονιστείτε στην Ικαριακή Ραδιοφωνία..μη λείψει κανείς!!!

Οι Gidiki είναι ένα από τα συγκροτήματα που ακουμπώντας με εμπιστοσύνη στη δημοτική μουσική, κατάφεραν να διευρύνουν το κοινό τους, ειδικά χάρη στις “ζωντανές” εμφανίσεις, που εντοπίζονται όχι μόνο στην Αθήνα, ή και σε άλλα σημεία στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Τα μέλη του συγκροτήματος, οι Τάσος Κουφοδήμος (λαούτο), Κωνσταντίνος Λάζος (κιθάρα), Κωνσταντής Παπακωνσταντίνου (κρουστά), Θοδωρής Σιούτης (βιολί), Αλέξανδρος Καρλής (όρθιο μπάσο) μέσα από τον αυτοσχεδιασμό έχουν καταφέρει να αναπτύξει έναν ενδιαφέροντα “διάλογο” με την καθαυτή λαϊκή μουσική, να προσθέτουν συνεχώς στοιχεία στην ερμηνευτική τους προσέγγιση και να καταθέτουν μια συναυλιακή εμπειρία γεμάτη ενέργεια και διάδραση, σαν σε μια «σύγχρονη αστική γιορτή», όπως αναφέρουν και οι ίδιοι.

 

 

 

Το 2023, το γκρουπ κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο “AHOY”, με το οποίο τράβηξε την προσοχή εντός και εκτός Ελλάδας.

 

 

Σε συνέχεια αυτού, και μόλις ένα χρόνο αργότερα (Ιούνιος 2024), το «Gidiki» επανέρχεται με μία αυτοδιαχειριζόμενη παραγωγή, υπό τον τίτλο «Πέρασμα».

 

 

 

«Η λέξη «Πέρασμα» περιλαμβάνει διάφορα συμφραζόμενα και εφαρμογές. Κυριολεκτικά, αναφέρεται σε μια διαδρομή ή μονοπάτι που επιτρέπει τη μετακίνηση από το ένα μέρος στο άλλο, όπως ένας στενός διάδρομος μέσα από βουνά. Στη σφαίρα του χρόνου, το «πέρασμα» σημαίνει τη ροή ή την εξέλιξη του χρόνου, υπογραμμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι στιγμές και οι εποχές μεταβαίνουν η μία στην άλλη. Επιπλέον, το «πέρασμα» μπορεί να περιγράψει μια μετάβαση ή αλλαγή, όπως η μετάβαση από τη μια φάση της ζωής στην άλλη, υπογραμμίζοντας σημαντικούς μετασχηματισμούς. Έτσι, το “πέρασμα” περικλείει υπέροχα την ουσία της κίνησης, είτε μέσα από το χώρο, τον χρόνο, τις λέξεις ή τις εμπειρίες. Η παραδοσιακή μουσική λειτουργεί ως “πέρασμα” ανά γενιά, εξελίσσεται και μεταμορφώνεται σαν ζωντανός οργανισμός, που αγωνίζεται να αντέξει τη δοκιμασία του χρόνου, σαν φάρος που καθοδηγεί και διατηρεί μια σύνδεση με το παρελθόν, ενώ φωτίζει το μονοπάτι προς το μέλλον».

Το υλικό που έχει ετοιμάσει και παρουσιάζει το «Gidiki», στο δεύτερο άλμπουμ του είναι ένα «πέρασμα», διευρύνοντας την ερμηνεία της έννοιας με φιλοσοφικές προσλαμβάνουσες, παρουσιάζοντας τα δημοτικά τραγούδια, ως έργα λαϊκής Τέχνης που έχουν περάσει μέσα από ζυμώσεις πολλών ετών, φανερώνοντας παράλληλα, στον ακροατή μια σοφία και μια πολυεπίπεδη ερμηνεία εννοιών. Στο «πέρασμα» εμπεριέχονται τραγούδια, τα οποία προέρχονται από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας (Θράκη, Κύθηρα, Μακεδονία, Ικαρία, Δωδεκάνησα, Κρήτη) περνώντας έτσι ερμηνευτικά, από τη μία στην άλλη. Πρόκειται για δημοφιλή τραγούδια (Τσαμούρικος, Παλαιός Ικαριώτικος / Συμπεθέρα, Θόδωρα, Με Γέλασαν τα Πουλιά, Μακρυνίτσα, Μεσσαρίτικος, Πονεμένη Καρδιά, Μπρατσέρα) που έχουν γνωρίσει πολλές ερμηνείες και φυσικά είναι πολύ αγαπητά και στο νεανικό κοινό, που στήνει γλέντια στα αστικά έγκατα, αλλά και στις παρυφές της ενδοχώρας, φωτίζοντας την όποια ομίχλη, μιας ζωής με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Το «Gidiki» προσεγγίζει αυτά τα τραγούδια με μουσική γενναιοδωρία αφού δίνει χώρο και χρόνο στις ερμηνείες, ενώ εμπιστεύεται την Ιουλία Καραπατάκη, τη Νεφέλη Φασουλή, και τον Αλέξανδρο Κτιστάκη στο τραγούδισμα, εκτός των ίδιων των μελών. Εξάλλου, παρατηρείται πως στις τελευταίες δεκαετίες, το δημοτικό τραγούδι έχει διευρύνει την αποδοχή του, έχει περάσει στο δυναμικό, νεανικό κοινό (με μια αποδοχή που συνεχώς μεγαλώνει) και ακόμη και σε καλλιτέχνες που δεν είχαν αυστηρά και άμεση σχέση με το συγκεκριμένο είδος. Αυτό όμως είναι που πιστοποιεί και την ιδιότητα του μουσικού είδους ως «λαϊκού» και φέρνει την ανανέωση.

Ακούστε το «Πέρασμα» εδώ SpotifySpotify

 

 

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue