Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Ο Σύλλογος “Ηλιαχτίδα” για την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ σε παραλίες, υπηρεσίες, λιμάνια της Ικαρίας

Ο Σύλλογος “Ηλιαχτίδα” για την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ σε παραλίες, υπηρεσίες, λιμάνια της Ικαρίας

by ikariaki.gr
526 views

Επιστολές προς το Δήμο Ικαρίας και το Λιμενικό Ταμείο εκδίδει ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων Φίλων ΑΜΕΑ & Αναπήρων Ικαρίας «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ», σχετικά με την πρόσβαση στις παραλίες του νησιού, τη χρήση των SeaAccess που τοποθετήθηκαν πρόσφατα αλλά και για την έλλειψη σηματοδότησης σε χώρους παραμονής/στάθμευσης για κατά προτεραιότητα αποβίβαση/επιβίβαση των ΑΜΕΑ συνανθρώπων μας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε πρόσφατα στο ikariaki.gr, τα παράπονα ατόμων που επισκέπτονται τις παραλίες της Ικαρίας, όπου τοποθετήθηκαν τα συστήματα πρόσβασης ΑΜΕΑ, SeaAccess, πληθαίνουν, με χαρακτηριστικό το περιστατικό ατόμου σε αμαξίδιο που επισκέφτηκε τη Μεσαχτή για να κολυμπήσει και κατέληξε στα χέρια συνανθρώπων του τελικά για να μπει στη θάλασσα.

Στη Μεσαχτή το Sea Access δεν λειτούργησε ποτέ – Απογοήτευση για επισκέπτες και κατοίκους

 

Ο Σύλλογος “ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ”, επιπλέον,  επισημαίνει την απουσία υποδομών στις δημόσιες υπηρεσίες και στα σχολεία της Ικαρίας, που εξασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση ΑΜΕΑ σε αυτά.

 

Αναλυτικά οι επιστολές:

 

Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων

Φίλων ΑΜΕΑ & Αναπήρων Ικαρίας «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ»

Email :iliahtida.ikaria@gmail                                                                                                                                                                                         

                                                                                                                       ΑΡ.ΠΡ.:7

banner

Άγιος Κήρυκος, 24/07/23

 

 

Προς :

Δήμο Ικαρίας

Κοινοποίηση :

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ

M.M.E

Σ.Ε.A.ΑΝ.

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ

Π.Ο.Β.Α

 

 

Με λύπη μας διαπιστώνουμε, ως πολίτες και ως Σύλλογος, πως η διατύπωση των απόψεων, επισημάνσεων και προτάσεών μας,  ως Τοπικός Φορέας με δράσεις και σκοπούς,  που αποβλέπουν στην ανάδειξη των αναγκών των ΑμεΑ συμπολιτών μας και των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, είναι γνωστές στο Δήμο.

Με τη κατάθεση σχετικού υπομνήματος  τη περίοδο 2017, με τη κατάθεση δευτέρου υπομνήματος στο περιφερειακό συμβούλιο το 2019,  ώστε με τη συμβολή του Δήμου και της περιφέρειας  να συμπεριληφθούν και να ενσωματωθούν στο εκπονούμενο Σχέδιο σημεία απαιτούμενων διαμορφώσεων, επεμβάσεων και κατασκευών προς τις  βασικές κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις στο νησί μας.

Κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε τότε,  για ισότιμη πρόσβαση στις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες όπως :ΔΟΥ, Λιμεναρχείο, Αστυνομία, Δημαρχείο, ΚΕΠ, Κέντρο Κοινότητας, καθώς και στα λοιπά δημοτικά διαμερίσματα  του νησιού, δεν υπάρχουν χωροταξικές  υποδομές , που να διευκολύνουν τη πρόσβαση των ΑμεΑ   συμπολιτών μας όσο και των επισκεπτών του νησιού  μας  σε δημόσιους  χώρους πρόσβασης.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις σχολικές μονάδες του νησιού που μένουν και αυτές  χωρίς πρόσβαση , και χωρίς πρόβλεψη στη ικανοποίηση των προσωπικών αναγκών  των μαθητών και όχι μόνο (wc ,κ.α)

Με απογοήτευση όμως παρατηρούμε ότι,  ακόμα και το σχέδιο εκπόνησης  για τους χώρους πρόσβασης  των ΑμεΑ  γίνεται με άνισους όρους,  καθώς η πρόχειρη,  όπως αποδείχθηκε,   εγκατάσταση των τεσσάρων  Sea Access συστημάτων  σε τέσσερις παραλίες της Ικαρίας: στα Θέρμα, στη Μεσαχτή, στα Σπάσματα και στο Καραβόσταμο, πραγματοποιήθηκε με ανύπαρκτη πρόνοια για τους ΑΜΕΑ συνανθρώπους μας . Αυτό δείχνει  τη προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται  το πρόβλημα  των αναγκών,  όχι μόνο της πρόσβασης των ΑμεΑ,  αλλά και σαν σύνολο,  η αναπηρία σε ανθρωπιστικό επίπεδο  και κυρίως στη  πολιτική γραμμή που ακολουθείται .

Το πρόσφατο περιστατικό ενός ατόμου σε αναπηρικό αμαξίδιο, που ενώ είχε πληροφορηθεί ότι υπάρχει πρόσβαση, πήγε στη παραλία και κατέληξε στα χέρια συντοπιτών του για να μπει στο νερό . Κανένας δεν αξίζει να βλέπει τη θάλασσα  από μακριά και να μην μπορεί  να έχει το δικαίωμα να κολυμπήσει,  όπως και κανένας δεν αξίζει να τον κουβαλάν στα χέρια για να μπει στη θάλασσα.

Αναμένουμε άμεση ανταπόκριση,  με αίσθημα ευθύνης  και σωστής  αντιμετώπισης του προβλήματος,  χωρίς  προχειρότητες.  

Ωστόσο,  θα θέλαμε να θέσουμε τα παρακάτω  ερωτήματα:

  1. Με ποια μελέτη τοποθετήθηκαν τα συστήματα seaAccess ;
  2. Ποιος είναι υπεύθυνος για τη σωστή λειτουργιά και την ασφάλεια τους ;
  3. Η δημοτική αρχή θα μπει στη διαδικασία υπεύθυνης και σοβαρής επίλυσης των προβλημάτων  που αντιμετωπίζουν οι ΑΜΕΑ συμπολίτες μας ;

 

 

 

Για το Δ.Σ.

Ο  πρόεδρος                                                                           Ο γραμματέας

Ιωάννης Κράτσας                                                                 Ελευθέριος Μπερμούντες- Καλογερής

 

Προς Λιμενικό Ταμείο

Θέμα  : Σηματοδότηση  στους λιμένες /προβλήτες  του νησιού για κατά προτεραιότητα  αποβίβαση /επιβίβαση ΑΜΕΑ

Στο Δ.Σ  του συλλόγου έχουν γίνει αναφορές /παραπόνα από επισκέπτες και  μόνιμους κάτοικούς του νησιού μας,  για την ελλιπή ως ανύπαρκτη,  θα λέγαμε, σηματοδότηση  στα λιμάνια και τις προβλήτες  που χρησιμοποιούνται.               Παρατηρείται η δυσκολία πρόσβασης  των ΑΜΕΑ  στα λιμάνια τόσο με τη δυσκολία της παραμονής  τους  κατά την επιβίβαση σε διακριτό μέρος   για τα οχήματα όσο και για τους πεζούς (χρήση αμαξιδίου ή άλλουβοηθήματος   )

Θεωρούμε πως η αναγκαιότητα της εύκολης πρόσβασης  των επισκεπτών και όχι μόνο,  επιβάλλεται,   καθώς είναι δείγμα ισότιμης μεταχείρισης  προς τους πολίτες.             Πιστεύουμε στη καλή συνεργασία της υπηρεσίας σας  και του συλλόγου μας,  με σκοπό την εύκολη  πρόσβαση  προς τους κατοίκους του νησιού και τους επισκέπτες του .

Αναμένουμε την απάντηση σας  και ελπίζουμε σε μια καλή συνεργασία με εκτίμηση το ΔΣ  του Συλλόγου .

 

 

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος                                                                               Ο γραμματέας

Ιωάννης Κράτσας                                                  Ελευθέριος Μπερμούντες- Καλογερής

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue