Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις: Ένταξη στο ΕΣΠΑ – Η πρόταση του Δήμου Ικαρίας

Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις: Ένταξη στο ΕΣΠΑ – Η πρόταση του Δήμου Ικαρίας

by ikariaki.gr
413 views

Eντάχθηκε στο Πρόγραμμα Βόρειο Αιγαίο 2021-2027 (ΕΣΠΑ) η Στρατηγική Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων Μικρών Νησιών (ΟΧΕ μικρών νησιών), σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Η στρατηγική αφορά την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου μικρονησιωτικής πολιτικής συνολικού προϋπολογισμού 40 εκ. € που απευθύνεται στις νήσους Ικαρία, Φούρνοι Κορσέων, Αγ. Ευστράτιος, Οινούσσες, Ψαρά.

Δείτε εδώ την απόφαση στο Διάυγεια—> https://diavgeia.gov.gr/doc/96167ΛΩ-ΣΒΡ?inline=true

Εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Βόρειο Αιγαίο 2021-2027 οι ΟΧΕ για τα μικρά νησιά

Στις 31 Ιουλίου 2023, ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ικαρίας ση Έγκριση Σχεδίου ΟΧΕ  & του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης και Κανονισμού Λειτουργίας.

Ο Δήμος Ικαρίας υποβάλλει πρόταση Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης

Ο Δήμος Ικαρίας πρότεινε ενδεικτικά τα εξής έργα για χρηματοδότηση: 1. Περιφερειακή οδός του οικισμού Ευδήλου Ικαρίας 8.755.000,00 – 2. Ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων Θερμών και 3. Ανακάινιση “Απόλλωνα” (Ιαματικά) 1.800.000 – Μεταφορά,  4. Επεξεργασία και διάθεση λυμάτων οικισμού Καραβοστάμου 1.605.000 –  5. Κατασκευή μικρού πράσινου σημείου Δήμου Ικαρίας 230.000.

Ωστόσο, το ποια έργα θα ενταχθούν τελικά θα απασχολήσει ξανά το Δημοτικό Συμβούλιο, όταν το πρόγραμμα μπει στη τελική ευθεία.

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης όπως είχε διατυπωθεί

“Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ (9η 2023), συζητήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση (η διαβούλευση ξεκίνησε το Μάρτιο του 2023) η πρόταση του Δήμου Ικαρίας στην διαδικασία σχεδιασμού των Ολοκληρωμένων Χωρικών επενδύσεων για τα μικρά νησιά, στο πλαίσιο του Ε.Π «Βόρειο Αιγαίο» του ΕΣΠΑ 2021-2027.
Δίνουμε στην δημοσιότητα την τοποθέτηση μας, με την οποία προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τον πρόχειρο και προβληματικό τρόπο που έφτασε κυριολεκτικά στο πάρα 5 το σχέδιο να συζητηθεί στο Δ.Σ. ταυτόχρονα καταθέσαμε μια σειρά προτάσεις σχετικά με το πλαίσιο του σχεδιασμού που πιστεύουμε ότι αν γινόταν δεκτές, θα διασφάλιζαν καλύτερους όρους στην δυνατότητα χρηματοδότησης αναγκαίων έργων για το νησί μας.
Ενημερωτικά καμία πρόταση δεν έγινε δεκτή από τις άλλες παρατάξεις (ΠΕΑ – ΑΣΠΙ – Ανεξάρτητη Πανικαριακή Κίνηση) , ούτε για το πλαίσιο του σχεδιασμού (όπου προτείναμε μεταξύ άλλων να αποκλειστεί η δυνατότητα χρηματοδότησης στις προσκλήσεις των ΟΧΕ έργων σε Σύμπραξη με ιδιώτες – ΣΔΙΤ). Ούτε για το ποιες προτάσεις θα ενταχθούν στις ΟΧΕ (Μέχρι και σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί αν στο σχεδιασμό υπάρχουν 5 η 7 προτάσεις που αφορούν την Ικαρία). Τα συμπεράσματα δικά σας….
Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα παρεμβαίνουμε διεκδικώντας ότι μας στερούν και μας «οφείλουν» σε έργα υποδομών, αναβάθμισης σχολικών κτιρίων, ανάπλασης ελεύθερων χώρων,κλπ. Αφού επισημάνουμε ότι δεν απορρίπτουμε τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις λόγο του πολιτικού προσανατολισμού της Ε.Ε. Τονίζουμε μια ακόμα φορά ότι κάθε έργο (ειδικά έργο μεγάλης κλίμακας) που προετοιμάζεται και υλοποιείται στο νησί μας είναι θετική εξέλιξη, ανεξάρτητα από το ποια χρονική στιγμή εκτελείτε.
Κλείνοντας καλούμε τον Ικαριώτικο λαό σε συστράτευση για να διεκδικήσουμε, από τους έχοντες την κύρια ευθύνη αυτά που δικαιούμαστε.
Παράλληλα καλούμε η στάση όλων μας απέναντι στους σχεδιασμούς που ανοίγουν τον δρόμο μέσω των ΣΔΙΤ, για να μπουν ιδιώτες στην διαχείριση των απορριμμάτων και των φυσικών πόρων του νησιού (π.χ ιαματικές πηγές), να είναι ένα βασικό κριτήριο ψήφου στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.”

Οι ΟΧΕ αποτελούν μια νέα διάσταση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν ως σκοπό τη διασφάλιση χρηματοδοτικών πόρων για περιοχές που υστερούν λόγω των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων τους, όπως είναι η διπλή νησιωτικότητα. Οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις των περιοχών αυτών –όπως τα μικρά νησιά του Βορείου Αιγαίου- έχουν δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες με όλους του ευρωπαίους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής το Περιφερειακό Πρόγραμμα δέσμευσε πόρους, που θα διατεθούν μόνο σε έργα και δράσεις για τα νησιά αυτά, μέσω της ΟΧΕ.

Οι Δήμοι και η Περιφέρεια για την σύνταξη της πρότασης απευθύνθηκαν στην ΕΕΤΑΑ, η οποία, για το σκοπό αυτό, οργάνωσε και συντόνισε όλες τις διαδικασίες διαβούλευσης, τόσο με τους Δήμους, όσο και με εκπροσώπους φορέων από τα νησιά. Οι συμμετέχοντες και τα λεχθέντα κατά τις διαδικασίες διαβούλευσης περιλαμβάνονται στο σχετικό Κεφάλαιο της
Πρότασης ΟΧΕ.

Η ΕΕΤΑΑ, με βάση τις πληροφορίες και τις προτάσεις που παρείχε ο κάθε Δήμος και η Περιφέρεια, αλλά και τη σχετική έρευνα που πραγματοποίησε, συνέταξε την «Πρόταση ΟΧΕ μικρών Νησιών του Βορείου Αιγαίου» και το «Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης και Κανονισμό Λειτουργίας», για τη διακυβέρνηση της στρατηγικής.

Η Πρόταση ΟΧΕ περιλαμβάνει τη διάγνωση των ιδιαίτερων αναγκών κάθε νησιού ξεχωριστά, την αναπτυξιακή του προοπτική, και τις ανάγκες τους όπως διατυπώθηκαν από τους δήμους και τους τοπικούς φορείς. Διαρθρώνεται σε πέντε (5) Άξονες Προτεραιότητας:
1. Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης
2. Βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες
3. Περιβάλλον – Πολιτισμός & Κλιματική Αλλαγή
4. Βασικές Υποδομές
5. Βελτίωση της διοικητικής ικανότητας και διακυβέρνηση

 

banner

 

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue