Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΠεριφέρεια Β.Αιγαίου Ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου για τα Πυροσβεστικά Αεροπλάνα στη Σάμο

Ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου για τα Πυροσβεστικά Αεροπλάνα στη Σάμο

by ikariaki.gr
2 views

cl-215 ΠυροσβεστικόΈχοντας πλέον μπει για τα καλά στην αντιπυρική περίοδο, από τη θέση του εκπροσώπου στο δεύτερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης των πολιτών των νησιών της Περιφερειακής μας Ενότητας (Σάμου –Ικαρίας-Φούρνων), είμαι πλέον υποχρεωμένος να μεταφέρω και να δημοσιοποιήσω προς κάθε κατεύθυνση την αγωνία όλων αυτών των πολιτών για την κατάσταση που βιώνουμε σε ό,τι αφορά στην πυροπροστασία.

Από νωρίς, και μάλιστα με επίσκεψη στον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας αλλά και με σχετικά έγγραφα σε όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε το μέγεθος του προβλήματος που αφορά στην έγκαιρη οργάνωση της προστασίας των νησιών μας από τον κίνδυνο των πυρκαγιών.

Σε μια χρονιά κατά τον οποίο προηγήθηκε ένας δύσκολος χειμώνας, που εκτός από τις μεγάλες ζημιές στις υποδομές, λόγω της βροχόπτωσης, οδήγησε σε οργιώδη βλάστηση, σε μια χρονιά, όπου η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, σε καθεστώς απόλυτης οικονομικής ασφυξίας, χωρίς ανθρώπινο δυναμικό, παλεύει τουλάχιστον να αποψιλώσει τη βλάστηση στο οδικό δίκτυο στηριζόμενη και στην εθελοντική προσφορά ,θα περίμενε κανείς να είναι αρωγός η κεντρική διοίκηση.

Ζητήσαμε και ζητάμε να μη χαθεί με ευθύνη της κεντρικής διοίκησης αυτός ο τόσο πολύτιμος θησαυρός, το εθελοντικό κίνημα δηλαδή που τόσα έχει προσφέρει και που τόσο αναγκαίο είναι στα νησιά μας. Ζητήσαμε και ζητάμε το αυτονόητο δηλαδή την άμεση επιχορήγηση για την συντήρηση και επέκταση του εξοπλισμού των εθελοντικών ομάδων αλλά και τη θεσμική τους κατοχύρωση.

Ζητήσαμε και ζητάμε την άμεση αποστολή των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, που θα έπρεπε ήδη να σταθμεύουν στο αεροδρόμιο της Σάμου για να αποτελέσουν την ασπίδα όλων των νησιών μας.

Ζώντας με αυτήν την αγωνία και έχοντας ήδη ζήσει στον τόπο μας τις πρώτες φωτιές, η είδηση της επίσκεψης του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας αλλά και του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος στη Σάμο μας έκανε να νιώσουμε ότι θα είχαμε οι φορείς

-αλλά κυρίως οι εθελοντικές ομάδες και οι πολίτες- την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το πρόβλημα και να λάβουμε απαντήσεις. Η ενημέρωση όμως, που μας δόθηκε για μια συνάντηση λίγων μόνο λεπτών στην οποία φυσικά δεν δεχτήκαμε να συμμετέχουμε μας οδήγησε όλους στη σκληρή πραγματικότητα. Έπρεπε λέει, το κλιμάκιο να πάει την ίδια μέρα σε 3 νησιά.

Την επόμενη μέρα έπιασε φωτιά στο Πάνδροσο της Σάμου. Οι εθελοντές έτρεξαν αμέσως όπως φυσικά κινητοποιήθηκε με επαγγελματισμό και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου αλλά και κάθε άλλος εμπλεκόμενος. Αλήθεια τι να πούμε σε αυτούς τους εθελοντές για την επίσκεψη της προηγούμενης μέρας ; Ποιες απαντήσεις δόθηκαν στα προβλήματά τους, ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν ;

Καλούμε την κεντρική διοίκηση – έστω και καθυστερημένα – με τον κίνδυνο να βρίσκεται πλέον στην πόρτα μας, να ενεργήσει άμεσα και

1) Να μας ακούσει επανερχόμενη στα νησιά μας ως τοπική κοινωνία –φορείς-εθελοντές-πολίτες.

banner

2) Να προχωρήσει σε άμεση αποστολή των εναέριων μέσων στο αεροδρόμιο της Σάμου

3) Να προχωρήσει σε ΑΜΕΣΗ εξασφάλιση –στο πλαίσιο της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης- ικανού κονδυλίου ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες πυροπροστασίας αλλά κυρίως συντήρησης και ενίσχυσης όλων των υφισταμένων μέσων της πυροσβεστικής υπηρεσίας αλλά και των εθελοντών.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΡΑΚΑΖΟΣ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue