Home ΚοινωνίαΠολιτική «Μη επιλέξιμη» από την ΕΕ η αποζημίωση των πληγέντων στη Σάμο και η καθολική αντισεισμική θωράκιση

«Μη επιλέξιμη» από την ΕΕ η αποζημίωση των πληγέντων στη Σάμο και η καθολική αντισεισμική θωράκιση

by ikariaki.gr
16 views

«Μη επιλέξιμες» προς αποζημίωση χαρακτηρίζονται για μία ακόμη φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι καταστροφές που υπέστησαν οι κάτοικοι της Σάμου από το σεισμό του περασμένου Οκτώβρη. Σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για το αν θα υπάρξει άμεση και πλήρης αποζημίωση των λαϊκών νοικοκυριών, των αυτοαπασχολούμενων και συνολικά των πληγέντων, η αρμόδια επίτροπος E. Ferreira απάντησε ότι το λεγόμενο Ταμείο Αλληλεγγύης (ΤΑΕΕ) «δεν περιλαμβάνει τις ιδιωτικές ζημιές». Από την απάντηση αυτή, όπως και από άλλες ανάλογες σε προηγούμενες καταστροφές, επιβεβαιώνεται ουσιαστικά ότι η «αλληλεγγύη» της ΕΕ είναι ψευδεπίγραφη και ότι το εν λόγω Ταμείο δεν έχει καμία σχέση με την ανακούφιση των κατοίκων.

Η Επιτροπή κυνικά απέρριψε τις αποζημιώσεις, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι αφορούν πληγέντες που υφίστανται τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης την οποία η πανδημία επιτάχυνε, κόσμο που είναι χωρίς δουλειά, χωρίς σπίτι, χωρίς επαρκή υγειονομική περίθαλψη, βρισκόμενος σε πλήρη αβεβαιότητα.

Αντιθέτως, η επίτροπος στην απάντησή της φρόντισε να διαφημίσει τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ (π.χ. Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ΤΑΕΕ, Ταμείο Συνοχής) ως μάννα εξ ουρανού, παραβλέποντας σκόπιμα την πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι τα αναγκαία έργα υποδομής, εν προκειμένω η αντισεισμική θωράκιση, είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα. Η πρόβλεψη χρηματοδότησης τέτοιων υποδομών και έργων από την ΕΕ, όπως ομολογεί στην απάντησή της η Επιτροπή, γίνεται με βάση τη «διαχείριση του κινδύνου καταστροφής», δηλαδή αφορά τις περιοχές με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα, και όχι την καθολική θωράκιση μίας περιοχής, συνολικά της χώρας.

Η εκάστοτε «επιλογή» παρέμβασης της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, λοιπόν, κριτήριο έχει την αναλογία «κόστους – οφέλους» για τους ίδιους και τα μονοπώλια τα οποία υπηρετούν, μακριά και ενάντια στις πραγματικές ανάγκες του λαού.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό της Σάμου να μην πτοηθεί. Να δυναμώσει την οργάνωση, τη διεκδίκηση και τον καθημερινό αγώνα του για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, πολύ περισσότερο που ενώ η ΕΕ απορρίπτει προκλητικά τα δίκαια αιτήματά του, πακτωλός δισεκατομμυρίων του «Ταμείου Ανάκαμψης» προορίζεται να καταλήξει στους επιχειρηματικούς ομίλους. Το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης της Σάμου και αγωνίζεται στο πλευρό των κατοίκων έτσι ώστε:

  • Να αποζημιωθούν για όλες τις ζημιές που καταγράφονται από τους σεισμούς που έπληξαν το νησί, στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να προχωρήσουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας.
  • Να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές σε υποδομές και σχολικά κτίρια, στα ιστορικά μνημεία.
  • Να δοθεί άμεσα υγειονομική βοήθεια (τεστ, μέσα ατομικής προστασίας) στους πληγέντες.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue