Πλησιάζουν σιγά-σιγά οι γιορτές των Χριστουγέννων και φτιάχνουμε τα απολαυστικά γλυκίσματα μας!
Υλικά
250 γρ χυμό πορτοκαλί
500 γρ λάδι
100 γρ μέλι
170 γρ νερό
200 γρ ζάχαρη
5 γρ αμμωνία
10 γρ κανέλα
5 γρ γαρύφαλλο
5 γρ μοσχοκάρυδο
2 πορτοκάλια ξύσμα
1 πρέζα βανίλια
1.100 γρ αλεύρι
10 γρ μπεικιν
250 γρ σιμιγδάλι ψήλο
Σιρόπι
2500 γρ ζάχαρη
1700 γρ νερό
100 γρ γλυκόζη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε τον χυμό, μέλι, νερό, ζάχαρη, λάδι και όλα τα μπαχαρικά, όταν αυτά ομογενοποιηθούν ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας ένα ένα το δουλευουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά μας.
2 πλάθουμε ελαφρώς στο εθιμικού σχήμα και μέγεθος κ τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 – 180 βαθμούς περίπου 30 λεπτά.
3 ξεφουρνίζουμε σιροπιάζουμε αμέσως με το σιρόπι που το έχουμε έτοιμο και είναι σε θερμοκρασία δωματίου, τα βυθίζουμε στο σιρόπι μέχρι να τραβήξουν. Τα βγάζουμε τα αφήνουμε να κρυώσουν τα αλείφουμε με μέλι και ρίχνουμε καρύδι τριμμένο
ΠΡΟΣΟΧΗ
1. Το σιρόπι να είναι έτοιμο από πριν και να έχει θερμοκρασία δωματίου.
2. Τα μελομακάρονα να είναι ζεστά, μόλις τα ξεφουρνίσουμε τα βάζουμε στο σιρόπι. Βγάζουμε ένα και ζουμπάμε λίγο να δούμε αν έχουν μαλακώσει.
3. Όταν ρίξουμε μέσα στα υγρά τα υπόλοιπα υλικά, αλεύρι, μπέικιν, σιμιγδάλι, σταματάμε αμέσως να δουλεύουμε το μίγμα μας. μόλις ενσωματωθούν το μίγμα είναι έτοιμο.
Ο Ρατατούλης της Ικαριακής
Ικαριακή Ραδιοφωνία 92,8 fm