Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα ΛΑΣ: Ερωτηματικά για την οικονομική διαχείριση έργων της Περιφέρειας και στην Ικαρία

ΛΑΣ: Ερωτηματικά για την οικονομική διαχείριση έργων της Περιφέρειας και στην Ικαρία

by ikariaki.gr
724 views

Η Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου θεωρεί υποχρέωσή της να ενημερώσει τους κατοίκους της Περιφέρειας Β. Αιγαίου για τις σοβαρές ενστάσεις που έχει για τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος από την Περιφερειακή Αρχή.

Έτσι έχουμε :

  • Αλλεπάλληλες, συχνά σκανδαλώδεις παρατάσεις στην εκτέλεση έργων ζωτικής σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες, με σαθρά επιχειρήματα όπως:
  1. Παράταση( μέχρι της 30-4-2024) εκτέλεσης του έργου «αποκατάστασης ζημιών λιμένα Βαθέως (παλιός λιμένας) προϋπολογισμού 540.330€»
  2. Παράταση εκτέλεσης του έργου «βελτίωση κατά τμήματα της βατότητας της επαρχιακής οδού ΣΤΕΛΙ — ΦΡΑΝΤΑΤΟ Ικαρίας. Προϋπολογισμού 2.150.000 €»
  • Προκλητικά χαμηλές εκπτώσεις, πχ της τάξης του 0,07% όπως στο έργο «Συμπληρωματικά έργα για την έναρξη λειτουργίας των νέων υποδομών λιμένα Ευδήλου Ικαρίας» προϋπολογισμού 860.000€. Τις δημοπρασίες αυτές η περιφερειακή αρχή έπρεπε να κηρύττει άγονες.
  • Τις εγκρίσεις(μεγάλου αριθμού και αλλεπάλληλων πχ. 1ου-2ου-3ου ) Ανακεφαλαιωτικών Πινάκων Εργασιών που οδηγούν στην άνοδο του κόστους των έργων, για παράδειγμα:
  1. Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου: «Αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων γηπέδου Ίππειου δήμου Μυτιλήνης, προϋπολογισμού: 250.000€, με έκπτωση 18%, φτάνει στα 231.597,83ε »
  2. Έγκριση 2ου ΑΠΕ του έργου «Αλιευτικό καταφύγιο Ηραίου ν. Σάμου, προϋπολογισμού 1.650.000€, με έκπτωση 8% , φτάνει στα 1.812.219,78€!!! στο οποίο περιλαμβάνεται και πριμ έγκαιρης εκτέλεσης 75.900€!!
  • Την αποδοχή και παραλαβή μελετών με «τεχνικές αβλεψίες» όπως πχ του έργου «Αποκατάσταση ζημιών αλιευτικού καταφυγίου Κοκκαρίου Σάμου» προϋπολογισμού των 2.020.000€, που σηματοδοτούν περαιτέρω επιβάρυνση του κόστους του έργου.
  • Την έγκριση απολογιστικών δαπανών, χωρίς την απαιτούμενη τεκμηρίωση, για τη διάθεση ιδιωτικών μηχανημάτων, προσωπικού και προμηθειών προς κάλυψη «εκτάκτων αναγκών» που προκαλούνται από υποτιθέμενες ακραίες βροχοπτώσεις και πλημμυρικά γεγονότα όπως π.χ. την ανύπαρκτη, σύμφωνα με το μετεωρολογικό δελτίο, « εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων» στη Λέσβο στις 26-11-2023.

Συγκεκριμένα, για την περίπτωση αυτή, εμφανίζονται οι εκσκαφείς των οκτώ συμμετεχόντων να έχουν δουλέψει συνολικά 400 ώρες!!!!, τα φορτωτάκια 280 ώρες και τα φορτηγά 210 ώρες , χωρίς στην εισήγηση να αναφέρονται οι τοποθεσίες δράσης των μηχανημάτων, τα ημερολόγια εργασίας των εργαζομένων δηλ. οι εργατοώρες και η αντίστοιχη ασφάλισή τους.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ συμμετέχοντας στην Περιφερειακή Επιτροπή της Π.Β.Α. μόνο ως αναπληρωματικό μέλος, χωρίς δικαίωμα ψήφου,(ελέω νομοθετικού πλαισίου όλα τα τακτικά μέλη πρόσκεινται στη ΝΔ) θα ασκήσει τη λαϊκή αντιπολίτευση υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα των εργαζομένων και γενικότερα των κατοίκων των νησιών μας, που τους καλεί σε αγωνιστική συμπόρευση με γνώμονα την πίεση για αξιοποίηση των δημόσιων πόρων για την ικανοποίηση των αναγκών τους.

Με βάση τα παραπάνω πιστεύουμε ότι είναι σωστό το Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητήσει τα θέματα που είδε η Περιφερειακή Επιτροπή, ειδικά από τη στιγμή που γεννιούνται σοβαρά ερωτηματικά για την οικονομική διαχείριση της Περιφερειακής αρχής.

Από το γραφείο τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue