Home ΟικονομίαΕργασία Ξενοδοχουπάλληλοι Σάμου : Μέτρα για την υγεία και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων στον τουρισμό-επισιτισμό

Ξενοδοχουπάλληλοι Σάμου : Μέτρα για την υγεία και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων στον τουρισμό-επισιτισμό

by ikariaki.gr
50 views

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ

ΓΡΑΦΕΙΑ & ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΑΜΟΥ

 

Σάμος, 14/03/2020

 

ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ Η ΥΓΕΙΑ KAI TA ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Λόγω της πανδημίας το επόμενο διάστημα επιτάσσει όλοι οι συνάδελφοι να πάρουμε μέτρα για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας και να είμαστε σε ετοιμότητα και σε στενή επικοινωνία με το σωματείο, ώστε να μην χαθούν τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Το Δ.Σ. του συνδικάτου μας καλεί όλους τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες, take away, catering, delivery/διανομείς να μη δεχτούν και να μην υπογράψουν αλλαγή στις συμβάσεις τους, άδειες άνευ αποδοχών, απολύσεις και παραιτήσεις/οικειοθελείς αποχωρήσεις. Να μην επιτρέψουμε να καταργηθούν δικαιώματά μας. Να μην παραχωρήσουμε αποζημιώσεις, επιδόματα ανεργίας και ότι άλλο δικαιούμαστε.

banner

Ερχόμαστε σε επαφή με το Σωματείο μας τώρα
στο 2273027561, στο [email protected]

Άμεσα ενημερώνουμε το σωματείο και δίνουμε εικόνα για το συμβαίνει στις επιχειρήσεις που δουλεύουμε ώστε από κοινού να αποτρέψουμε την επίθεση που δεχόμαστε σήμερα τόσο στα εργασιακά μας όσο και σε ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας που μπορεί να μην τηρούνται θέτοντας εμάς και τους γύρω μας σε κίνδυνο!

Συνάδελφοι, δεν πρέπει να επιτρέψουμε όσοι εργάζονται στον επισιτισμό ή σε ξενοδοχεία που ήδη έκλεισαν, άλλοι που δουλεύουν σε τουριστικά καταλύματα και πιθανά να μην ανοίξουν ή να έχουν μειωμένες κρατήσεις, να βρεθούν χωρίς εισόδημα. Να μην επιτρέψουμε όσοι ακόμη εργάζονται, κυρίως delivery και κουζίνες φαστφουντ να δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια και χωρίς τις ανάλογες απολαβές.

Πληρώσαμε την κρίση τους – Δε θα πληρώσουμε και τις επιπτώσεις της πανδημίας

Με μεγάλο θράσος η κυβέρνηση και οι μεγαλοεργοδότες μεθόδευσαν διαδικασίες ώστε να πληρώσουμε εμείς, οι εργαζόμενοι, τη χασούρα και τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό και την εστίαση και μάλιστα σε έναν κλάδο που πανελλαδικά σημειώνει τεράστιους τζίρους και κέρδη και αποτελεί σύμφωνα με τα λεγόμενά τους την «ατμομηχανή και τη βαριά βιομηχανία» της χώρας.

Για όλα αυτά η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα.

Δεν ξεχνάμε ότι στις πλάτες μας ξεπέρασαν την κρίση τους με τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τη διατήρηση των μειωμένων μισθών και τη μεγάλη εντατικοποίηση της δουλειάς με καταπάτηση της Κυριακάτικης Αργίας, 6ήμερα, 7ήμερα και 10ωρα, μη τήρηση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης.

Απαιτούμε από τους εργοδότες και τη κυβέρνηση:
Για τα εργασιακά μας δικαιώματα:

1. Να διασφαλιστεί το εισόδημα για τους εργαζόμενους που μένουν χωρίς δουλειά λόγω αναγκαστικού κλεισίματος ή μείωσης δραστηριοτήτων επισιτιστικών καταστημάτων, ξενοδοχείων, κέντρων αισθητικής κλπ.
2. Εδώ και τώρα να δοθεί επίδομα ανεργίας σε εποχικούς εργαζόμενους που δεν θα επαναπροσληφθούν στον τουρισμό (ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ), στο ύψος του 80% του βασικού μισθού.
3. Ειδική μέριμνα αν δεν κολληθούν τα απαραίτητα ένσημα κατά την φετινή σεζόν ώστε να μπουν ταμείο ανεργία και να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πλήρη ασφαλιστική ικανότητα.
4. Αυστηρός έλεγχος από την επιθεώρηση εργασίας στους χώρους δουλειάς. Οι χώροι δουλειάς δεν μπορεί να γίνουν «κάτεργα» εν μέσω επιδημίας.
5. Καμία παρέμβαση στην κανονική άδεια των εργαζομένων! Να εξασφαλίσει πρόσθετη άδεια επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση: α) Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς. β) Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός.
6. Καμιά απόλυση, εκ περιτροπής εργασία, αλλαγή σύμβασης κλπ.
7. Οικονομική στήριξη σε αυτοαπασχολούμενους τους κλάδου

Για την υγεία και την ασφάλειά των εργαζομένων και του λαού:

8. Να εφαρμοστούν σε όλους τους χώρους δουλειάς όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας με ευθύνη των εργοδοτών (απολύμανση, αντισηπτικά, μάσκες, γάντια, ρουχισμός) κυρίως σε όσους ακόμη εργάζονται (delivery, κουζίνες και καφέ take away, εργαζόμενοι καθαριότητας σε αυτά).
9. Να τηρείται ο απαραίτητος χρόνος ξεκούρασης σε εργαζόμενους που ακόμη εργάζονται, ώστε να μην εξαντλείται ο οργανισμός τους.
10. Ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες καθώς και για τις εγκύους ώστε να μην κινδυνεύσουν οι ίδιοι ή το έμβρυο
11. Τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων κατά την παράδοση από τους delivery αλλά και από όσους κάνουν παραγγελίες
12. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών, προκειμένου να στελεχωθεί το Νοσοκομείο του νησιού, τα Κέντρα Υγείας Καρλοβάσου και Βαθιού, το ΕΚΑΒ.
13. Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων.

ΤΟ Δ.Σ.

 

 

Σάμος 16/3/2020

 

ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Συναδέλφισσες συνάδελφοι
Η αύξηση των κρουσμάτων του ιού επιβάλλει μέτρα προστασίας από τη κυβέρνηση και τους δήμους, ιδιαίτερη και προσεκτική τήρηση από τον καθένα των κανόνων υγιεινής και τη προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων μας.
Το ΔΣ του σωματείου μας καλεί τους εργαζόμενους σε σ/μ, εμπορικά, χονδρεμπορικά, τους υπαλλήλους γραφείου, ιατρείων, μεταφορείς κλπ να μην υπογράψουν αλλαγή στις συμβάσεις τους, άδειες άνευ αποδοχών, απολύσεις και παραιτήσεις (οικειοθελείς αποχωρήσεις). Δεν πρέπει η πανδημία να αποτελέσει αφορμή να χάσουμε δικαιώματα, να μειωθεί και άλλο το εισόδημά μας.
Είναι επιτακτική ανάγκη να εξασφαλιστούν μέτρα υγιεινής στους εργαζόμενους και κυρίως σε όσους έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, όπως πχ στα σούπερ μάρκετ.

Για ό,τι χρειαστείτε επικοινωνήστε με το σωματείο
στο τηλέφωνο 2273027561, στο [email protected].

Ενημερώστε το σωματείο για τις συνθήκες που επικρατούν στην εργασία σας, ώστε να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τόσο την επίθεση που δεχόμαστε στην υγεία μας, όσο και στα εργασιακά μας δικαιώματα.

Συναδέλφισσες συνάδελφοι, κυρίως εσείς που δουλεύεται σε σ/μ πολλές ώρες, παρά το σύνθημα που κυριαρχεί “μένουμε σπίτι” αλλά και όλοι εμείς οι καταναλωτές, έχουμε καθήκον και υποχρέωση να απαιτήσουμε κανόνες προστασίας και υγιεινής για το καλό της υγείας όλων μας, όπως:
Απολύμανση των μεγάλων εργασιακών χώρων πχ σούπερ μάρκετ.
Αντισηπτικό, γάντια και ότι άλλο χρειάζεται σε κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία των σ/μ. Σε κάθε εργασιακό χώρο να παρέχονται με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, είδη απολύμανσης, ατομικής υγιεινής και προστασίας.
Να δοθεί άδεια ασθενείας σε ευπαθείς ομάδες, όσους παρουσιάζουν συμπτώματα.
 Να ισχύσει το μέτρο της ελάχιστης παρουσίας πελατών μέσα στο σ/μ.
Να τηρηθούν τα ωράρια εργασίας. Εξασφάλιση του αναγκαίου χρόνου ξεκούρασης (12ωρο μεταξύ βαρδιών). Πληρωμή υπερεργασίας και υπερωρίας.
Έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.
Διασφάλιση των θέσεων εργασίας, του εισοδήματος, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων αν κλείσουν εργασιακοί χώροι ή ελαττωθεί η δουλειά λόγω μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση.
Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει απλήρωτος και ανασφάλιστος
Στοπ στις μονομερείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Μετατροπή όλων των ελαστικών θέσεων εργασίας σε πλήρους απασχόλησης με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
 Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγεία, στο ΕΚΑΒ του νομού μας.
Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, Τράπεζες, ΔΕΚΟ. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών.

ΤΟ Δ.Σ.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue