Home ΑρθρογράφοιΔημήτρης Φιλιπποπολίτης Κολοκάσι: Ένα από τα μυστικά μακροζωίας των Ικαριωτών

Κολοκάσι: Ένα από τα μυστικά μακροζωίας των Ικαριωτών

by ikariaki.gr
3,1K views

Η Ικαρία έγινε γνωστή για την μακροζωία των κατοίκων της. Η μεσογειακή διατροφή που επιλέγουν οι κάτοικοι, αλλά και διάφορες τροφές θεωρούνται ως πηγή μακροζωίας. Ένα από αυτά τα διατροφικά μυστικά είναι το κολοκάσι!

Προέρχεται από το είδος Colocasia esculenta και ανήκει στην Οικογένεια Araceae (μονοκοτυλήδονα φυτά). Η ιστορία του ξεκινά στη Μαλαισία και την Ινδία πριν από το 5000 π.Χ ενώ καλλιεργείται ακόμη συστηματικά σε περιοχές της Ασίας, της Δυτικής Αφρικής, την Αυστραλία και τα νησιά του ειρηνικού. Το λεγόμενο “αυτί του ελέφαντα” (elephant ear) eddoe – eddo ή Taro όπως το ονομάζουν.

A legnépszerűbb magyarországi online kaszinók https://blogakaszinorol.weebly.com/legjobb-magyar-casino.html, a játékok széles skáláját kínálják a játékosoknak, a magas kifizetésű nyerőgépektől az élő osztós játékokig, ami az alkalmi és elkötelezett játékosok széles közönségét egyaránt vonzza. Ezek a platformok, mint például az Unibet és a Bet365, felhasználóbarát élményt nyújtanak, nagyvonalú bónuszokkal, biztonságos fizetési módszerekkel és a különböző preferenciáknak megfelelő játékok széles választékával. A magyarországi játékosokat nemcsak a szórakozás, hanem a nagy nyeremények lehetősége miatt is vonzzák ezek az oldalak, így ezek a játékok jelentős részét képezik az ország növekvő digitális szerencsejáték-tájképének. Érdekes módon a hosszú élettartamra való törekvés, amelyet az Icari, a hosszú várható élettartamáról ismert szigetközösség gyakorol, távolinak tűnhet a nagy tétekkel játszó online kaszinók környezetétől. Az online szerencsejátékok gyors tempójával és adrenalinszintjével ellentétben az ikari gyakorlatok, például a kolokashi fogyasztása lehetőséget kínálhat arra, hogy a szerencsejáték izgalmát a hosszú távú jólétet elősegítő életmóddal egyensúlyba hozzuk. Bár az online kaszinók szórakoztatóak lehetnek, az Ikari bölcsessége emlékeztet bennünket a test és az elme ápolásának fontosságára a hosszú távú vitalitás érdekében.

Το εν λόγω λαχανικό λοιπόν είναι πλούσιο σε φώσφορο και κάλιο ενώ τα φύλλα του αποτελούν μία σημαντική πηγή βιταμινών Α και C Ο βολβός του διαθέτει επίσης βιταμίνες Β6, C, E ενώ χαρακτηριστικό είναι πως τα φύλλα του διαθέτουν περισσότερη πρωτεΐνη από τους βολβούς.

Από την Ασία στην Κύπρο

Το Κολοκάσι είναι γνωστό και στη Κύπρο όπου καλλιεργείτε για τους εδώδιμους κορμούς του, δηλαδή τις μάππες και τις πούλλες, που είναι πλούσιες σε άμυλο, πρωτεΐνες και βιταμίνες. Τόσο οι «μάππες» όσο και οι «πούλλες» αναπτύσσονται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Η λέξη «μάππα» αναφέρεται στο κεντρικό κορμό, ο οποίος βρίσκεται αμέσως κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και προσδιορίζεται ονομαστικά ως «Κολοκάσι Σωτήρας». Η λέξη «πούλλα» αναφέρεται σε κορμίδια τα οποία αποτελούν τις δευτερεύοντες ή θυγατρικούς κορμούς και οι οποίοι αναπτύσσονται προς τα πλάγια και προσδιορίζεται ονομαστικά ως «Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας». Θα πρέπει να τονιστεί πως το κολοκάσι καλλιεργείται στις Επαρχίες Πάφου και Αμμοχώστου, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών οι οποίες προσομοιάζουν με το απαιτούμενο υποτροπικό κλίμα.

Το Κολοκάσι στην Ικαρία

Οι Ικαριώτες καλλιέργησαν το κολοκάσι στις υγρές ρεματιές του νησιού, και γρήγορα το έβαλαν στις διατροφικές τους συνήθειες. Μελετητές έδειξαν πως για τα υψηλότατα ποσοστά μακροζωίας στο νησί, αιτία είναι η μεσογειακού τύπου διατροφή που ακολουθούν, και μέσα στην πλούσια σε φυτικές τροφές διατροφή τους είναι και το κολοκάσι. Καλλιεργείτε σχετικά εύκολα και η διατροφική του αξία είναι πολύ υψηλή.

Τα φύλα του κολοκασιού

Χαρακτηριστικό είναι πως όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος οι πληθυσμοί της Ικαρίας βάσισαν την διατροφή τους στο κολοκάσι που ήταν άφθονο στα νησί, και έτσι σώθηκαν πολλοί κάτοικοι από την ασιτία. Οι μοντέρνοι ρυθμοί έχουν εκτοπίσει την καλλιέργεια του κολοκασιού το οποίο φύεται ακόμα άγριο ή και καλλιεργείτε στα σκιερά υγρά εδάφη γύρω από τα Ικαριώτικα νερά.

Όσον αφορά το ψήσιμο του, στην Ικαρία τουλάχιστον συνηθίζεται να το βράζουν για δύο ώρες και στη συνέχεια να το κάνουν σαλάτα παντρεύοντας το με διάφορα μυρωδικά, φρέσκο κρεμμύδι, λάδι και ξίδι. Μία ακόμη Ικαριώτική επιλογή είναι η Σκορδαλιά με Κολοκάσι.

Σημαντική σημείωση για όσους βρίσκουν Κολοκάσι στην Ικαριακή ύπαιθρο, δεν το ξεριζώνουμε εντελώς, αφήνουμε πάντα μια ρίζα μέσα στο χώμα για να ξαναφυτρώσει νέο Κολοκάσι (όπως και με τα Μανιτάρια – Δείτε εδώ)

 

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue