Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Το ΚΚΕ για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ

Το ΚΚΕ για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ

by ikariaki.gr
11 views

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου

Για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ

  ÄÅÇ ÁÈÇÍÁ ÊÅÍÔÑÉÊÏ ÊÁÔÁÓÔÇÌÁ

 Η πώληση  της «μικρής ΔΕΗ» και η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ που φέρνει το κυβερνητικό νομοσχέδιο, θα συνοδευθεί με νέες μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και των μισθών στον κλάδο, ακριβότερη άρδευση για τμήμα των αγροτών.

Το νομοσχέδιο, προβλέπει την απόσπαση απ’ τη ΔΕΗ μιας ομάδας σταθμών παραγωγής κάθε τύπου, που συνιστούν σημαντικό τμήμα της παραγωγικής βάσης της ΔΕΗ και τη δημιουργία μιας νέας εταιρίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που αποκαλείται «μικρή ΔΕΗ» και στη συνέχεια την πώληση αυτής. Δηλαδή αφορά λιγνιτικούς σταθμούς και λιγνιτορυχεία, σταθμούς με φυσικό αέριο και υδροηλεκτρικά εργοστάσια που εμπλέκονται και στην γενικότερη διαχείριση των υδάτων.

Αυτή η εξέλιξη δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», όπως προσπαθούν να την εμφανίσουν. Αποτελεί τον τελευταίο κρίκο μιας αλυσίδας βημάτων ιδιωτικοποίησης, που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία 20ετία, ξεκινώντας από την μετοχοποίηση της ΔΕΗ στα μέσα του ’90, για να φθάσουμε στον διαχωρισμό των δικτύων απ’ την παραγωγή σε ξεχωριστή ανεξάρτητη εταιρία και την μετέπειτα πώληση της, που έγιναν μόλις πριν από μερικούς μήνες. Αυτή η πορεία ιδιωτικοποιήσεων προωθεί την πολιτική απελευθέρωσης του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας. Η πολιτική της απελευθέρωσης στοχεύει στο να δημιουργηθούν νέα επενδυτικά πεδία, εξασφαλισμένης κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους που επενδύουν στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας. Γι’ αυτό και η ΕΕ κωδικοποιεί την πολιτική αυτή σε μια σειρά από δέσμες μέτρων, τις οποίες τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να εφαρμόζουν υποχρεωτικά. Η ανάγκη των μονοπωλιακών ομίλων για να προωθηθεί η απελευθέρωση και οι αντίστοιχες δεσμεύσεις της ΕΕ οδήγησαν σε μια απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πρακτικά σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Είναι πρόκληση, από τη μεριά της κυβέρνησης να μιλά για φθηνότερη ενέργεια λόγω της απελευθέρωσης και ταυτόχρονα η ΔΕΗ να προχωρά κάθε χρόνο σε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια λαϊκής κατανάλωσης. Συγχρόνως, οι εργαζόμενοι του κλάδου της ενέργειας γνώρισαν δραστικές μειώσεις μισθών, απολύσεις, εντατικοποίηση της εργασίας, ελαστικά ωράρια και ενοικιαζόμενη εργασία. Χιλιάδες οικογένειες που παρασύρθηκαν και τοποθέτησαν τις αποταμιεύσεις τους σε φωτοβολταϊκά, γιατί πείστηκαν ότι θα μετατραπούν σε πετυχημένοι μικροεπιχειρηματίες στο κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα καταστρέφονται  από τα υψηλά τραπεζικά επιτόκια και τις αλλαγές στα τιμολόγια αγοράς.

Μοναδικοί κερδισμένοι απ’ την απελευθέρωση είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι στο κλάδο. Είτε ως μεγαλομέτοχοι της σημερινής ΔΕΗ, είτε ως ιδιοκτήτες μεγάλων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εξασφαλίζουν κέρδη δισεκατομμυρίων, από τον ιδρώτα των εργαζόμενων και το υστέρημα των λαϊκών καταναλωτών.

Οι επενδυτές στη μικρή ΔΕΗ, θα τοποθετήσουν τα κεφάλαια τους με στόχο να κερδίσουν, όχι να μειώσουν τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Άλλωστε η κυβερνητική πολιτική και οι κατευθύνσεις της ΕΕ για ευθυγράμμιση των τιμολογίων με το κόστος παραγωγής και οι συνεχείς τοποθετήσεις για το ότι στην Ελλάδα έχουμε φθηνό ρεύμα,  σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ, μεταφράζεται σε αυξήσεις, σε πανάκριβο ρεύμα όσο αυξάνει η χρήση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα. 

Η διάσπαση της ΔΕΗ στα δύο πραγματοποιείται και για να ικανοποιηθούν αντίπαλα στρατόπεδα μονοπωλιακών ομίλων και ιμπεριαλιστικών κέντρων, που επιδιώκουν να αποκτήσουν σημαντικά μερίδια στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Σημαίνει ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στο κρίσιμο τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, που για τους λαούς δεν προμηνύει θετικές εξελίξεις.

banner

Οι πρόσφατες κυβερνητικές τοποθετήσεις, ιδίως απ’ τη πλευρά του ΠΑΣΟΚ,  για «θετική τροπή», καθώς «τα έσοδα απ’ τη πώληση θα πάνε στη ΔΕΗ για επενδύσεις και όχι για την αποπληρωμή των δανείων» δεν μπορούν να κοροϊδέψουν κανέναν. Αφ’ ενός η ΔΕΗ σήμερα είναι μετοχική εταιρία, στοχεύει στο κέρδος και το 49% των μετοχών της δεν ανήκει στο κράτος. Αφ’ ετέρου, οι νέες επενδύσεις  δεν θα γίνουν με γνώμονα το φθηνότερο ρεύμα για το λαό, την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την αποτροπή ατυχημάτων στα λιγνιτωρυχεία. Θα γίνουν με γνώμονα την κερδοφορία της επιχείρησης που απαιτεί ακριβό ρεύμα και μικρούς μισθούς.

Τοποθετήσεις άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κάποιων συνδικαλιστών της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, που τάχα αντιστρατεύονται την  ιδιωτικοποίηση, αλλά αποδέχονται το πλαίσιο της απελευθέρωσης και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, ρίχνουν στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων. 

Ο αγώνας των εργαζόμενων για να μην προχωρήσει ο νέος γύρος απελευθέρωσης είναι δίκαιος και πρέπει να στηριχθεί απ’ όλο το λαό. Για να μην παραμείνει άσφαιρος πρέπει να σημαδέψει τον πραγματικό αντίπαλο: Το κεφάλαιο και την πολιτική του. Μόνο αυτός ο αγώνας των εργαζόμενων, σήμερα και στο μέλλον,  μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις προς όφελος του λαού.  Να γίνει υπόθεση όλου του εργατικού – λαϊκού κινήματος, να κλιμακωθεί, να αντιπαλέψει συνολικά το ευρωενωσιακό πλαίσιο της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας με κατεύθυνση  τον αποκλειστικά κρατικό ενιαίο φορέα ενέργειας, που σε καθεστώς λαϊκής εξουσίας θα μπορεί να καλύψει συνδυασμένα τις λαϊκές ανάγκες.

Ζητάμε να αποσυρθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο και να καταργηθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο της απελευθέρωσης, που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση, αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης και ενέργεια που συμβάλει σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Αθήνα, 3/7/3014

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue