Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Κατάθεση τροπολογίας ΣΥΡΙΖΑ για την Αμυντική Εθνική Βιομηχανία

Κατάθεση τροπολογίας ΣΥΡΙΖΑ για την Αμυντική Εθνική Βιομηχανία

by ikariaki.gr
6 views

ΘΕΜΑ : Κατάθεση τροπολογίας για την διάσωση της αμυντικής βιομηχανίας

 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας (Α’ Πειραιά και Νησιών) , Όλγα – Νάντια Βαλαβάνη (Β‘ Αθηνών), Γιώργος Σταθάκης (Χανίων), Nίκος Βούτσης (Α΄Αθηνών), Μανώλης Γλέζος (Επικρατείας), Παναγιώτης Κουρουμπλής (Β΄Αθηνών), Παναγιώτης Λαφαζάνης (Β΄Πειραιά), Δημήτρης Παπαδημούλης (Β΄Αθηνών), Δημήτρης Στρατούλης (Β΄Αθηνών), Βαγγέλης Αποστόλου (Εύβοιας), Ρένα Δούρου (Β΄Αθηνών), Θανάσης Πετράκος (Μεσσηνίας), Νάσος Αθανασίου (Αττικής), Γιώργος Βαρεμένος (Αιτωλοακαρνανίας), Θανάσης Γερμανίδης (Φλώρινας), Αγνή Καλογερή (Σάμου), Χρήστος Μαντάς (Ιωαννίνων), Γιάννης Σταθάς (Βοιωτίας) και Βασίλης Χατζηλάμπρου (Αχαϊας) κατέθεσαν τροπολογία για την διάσωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας τονίζονται τα εξής :

 

«1. Οι εταιρείες «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία» (ΕΑΣ ΑΒΕΕ) και «Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων» (ΕΛΒΟ ΑΒΕ), καθώς και οι θυγατρικές τους, διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην εξασφάλιση της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Η διατήρησή τους υπό δημόσιο έλεγχο εγγυάται την εφοδιαστική επάρκεια Στρατού – Ναυτικού – Αεροπορίας, εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι παραπάνω εταιρείες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, εξαιτίας γραφειοκρατικών παλινωδιών (πχ καθυστέρηση επιβολής ποινικών ρητρών) και άλλων αιτίων που μπορούν να αντιμετωπιστούν, πίσω από τα οποία επιχειρεί να κρύψει η Κυβέρνηση το γεγονός ότι οι απαιτήσεις των δανειστών οδηγούν στην εξαφάνιση κάθε εγχώριας αμυντικής παραγωγικής ικανότητας. Όμως, διαθέτουν σύγχρονες εγκαταστάσεις, υψηλή τεχνογνωσία και ικανό προσωπικό, που τις καθιστούν βιώσιμες και επιτρέπουν την παραγωγική τους ανασυγκρότηση.

2. Με την προτεινόμενη τροπολογία καταρχάς απαγορεύεται η εφαρμογή στις παραπάνω εταιρείες των νομοθετικών διατάξεων, στις οποίες στηρίχτηκε το «μαύρο» στην ΕΡΤ και κατ΄επέκταση και η βίαιη επέμβαση στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής τα ξημερώματα της 7ης Νοεμβρίου 2013. Περαιτέρω, ως προσωρινό μέτρο παρέχεται η δυνατότητα κατά παρέκκλιση εξόφλησης των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου με την ταυτόχρονη θεσμοθέτηση δικλείδων, που εξασφαλίζουν την κατά προτεραιότητα εξόφληση των εδώ και πολλούς μήνες απλήρωτων εργαζόμενων.»

 

Η τροπολογία κατατέθηκε ενόψει της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε.»» και θα συζητηθεί στην συνεδρίαση της Τετάρτης 13 Νοεμβρίου 2013.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τροπολογίας :

banner

 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ – ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε.»»

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1. Οι εταιρείες «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία» (ΕΑΣ ΑΒΕΕ) και «Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων» (ΕΛΒΟ ΑΒΕ), καθώς και οι θυγατρικές τους, διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην εξασφάλιση της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Η διατήρησή τους υπό δημόσιο έλεγχο εγγυάται την εφοδιαστική επάρκεια Στρατού – Ναυτικού – Αεροπορίας, εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι παραπάνω εταιρείες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, εξαιτίας γραφειοκρατικών παλινωδιών (πχ καθυστέρηση επιβολής ποινικών ρητρών) και άλλων αιτίων που μπορούν να αντιμετωπιστούν, πίσω από τα οποία επιχειρεί να κρύψει η Κυβέρνηση το γεγονός ότι οι απαιτήσεις των δανειστών οδηγούν στην εξαφάνιση κάθε εγχώριας αμυντικής παραγωγικής ικανότητας. Όμως, διαθέτουν σύγχρονες εγκαταστάσεις, υψηλή τεχνογνωσία και ικανό προσωπικό, που τις καθιστούν βιώσιμες και επιτρέπουν την παραγωγική τους ανασυγκρότηση.

2. Με την προτεινόμενη τροπολογία καταρχάς απαγορεύεται η εφαρμογή στις παραπάνω εταιρείες των νομοθετικών διατάξεων, στις οποίες στηρίχτηκε το «μαύρο» στην ΕΡΤ και κατ΄επέκταση και η βίαιη επέμβαση στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής τα ξημερώματα της 7ης Νοεμβρίου 2013. Περαιτέρω, ως προσωρινό μέτρο παρέχεται η δυνατότητα κατά παρέκκλιση εξόφλησης των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου με την ταυτόχρονη θεσμοθέτηση δικλείδων, που εξασφαλίζουν την κατά προτεραιότητα εξόφληση των εδώ και πολλούς μήνες απλήρωτων εργαζόμενων.

3. Ειδικότερα με την πρώτη παράγραφο της προτεινόμενης τροπολογίας αποκλείεται η ειδική εκκαθάριση των εταιρειών «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία» (ΕΑΣ ΑΒΕΕ) και «Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων» (ΕΛΒΟ ΑΒΕ)

Με την δεύτερη παράγραφο απαγορεύεται η εφαρμογή στις εταιρείες «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία» (ΕΑΣ ΑΒΕΕ) και «Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων» (ΕΛΒΟ ΑΒΕ) του «αμαρτωλού» άρθρου 14Β του Νόμου 3429/2005, με βάση το οποίο έπεσε «μαύρο» στην ΕΡΤ.

Με την τρίτη παράγραφο εξασφαλίζεται αφενός η απαλλαγή των παραπάνω εταιρειών από την υποχρέωση προσκόμισης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας μέχρι 31.12.2014, χρονικό διάστημα το οποίο κρίνεται εύλογο για την ολοκλήρωση των εκκρεμών διαδικασιών πληρωμής, αφετέρου η εφαρμογή του εξαιρετικού αυτού μέτρου και στις θυγατρικές τους εταιρείες, όπως για παράδειγμα η Ηλεκτρομηχανική Κύμης και η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου.

Με την τέταρτη παράγραφο συγκροτείται Επιτροπή Διαπραγματεύσεων με αντικείμενο τον περιορισμό των ποινικών ρητρών στο προσήκον μέτρο και μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της καθιερώνεται αναστολή είσπραξης ποινικών ρητρών από τις παραπάνω εταιρείες το αργότερο μέχρι 31.12.2014. Το χρονικό αυτό διάστημα διασφαλίζει την πραγματική και όχι απλά λογιστική καταβολή των οφειλών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Με την πέμπτη παράγραφο θεσπίζεται το ακατάσχετο των πληρωμών, που αναλογούν σε οφειλόμενους μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να εξοφληθούν κατά προτεραιότητα οι εδώ και πολλούς μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι.

Με την έκτη παράγραφο γίνεται ένα πρώτο βήμα μεγαλύτερου δημοκρατικού ελέγχου των προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υποχρεούται να ενημερώσει εντός μηνός την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την πορεία υλοποίησης των παραπάνω ρυθμίσεων, προκειμένου να αναληφθούν και νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Τέλος με την έβδομη παράγραφο διασφαλίζεται ο δημόσιος έλεγχος του συνόλου της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας.

4. Συνολικά, η προτεινόμενη τροπολογία υπηρετεί, πέραν των επιμέρους άμεσων ζητημάτων, την ανάγκη δημιουργίας προϋποθέσεων για την βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Β. ΔΙΑΤΑΞΗ ΝΟΜΟΥ

 

Άρθρο 1

 

Αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών αναγκών της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας

1. Οι εταιρείες «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία» (ΕΑΣ ΑΒΕΕ) και «Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων» (ΕΛΒΟ ΑΒΕ), καθώς και οι θυγατρικές των παραπάνω εταιρειών, εξαιρούνται από την εφαρμογή του άρθρου 14α του Νόμου 3429/2005 «Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί (Δ.Ε.Κ.Ο)» (ΦΕΚ Α΄ 314), όπως αυτό προστέθηκε με την παρ.2 άρθρου 40 του Νόμου 3710/2008, (ΦΕΚ Α 216) και τροποποιήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 40 του Νόμου 3844/2010 (ΦΕΚ Α 63), το άρθρο 120 του Νόμου 4070/2012 (ΦΕΚ Α 82) και το άρθρο 119 παρ.1, 2 και 3 του Νόμου 4199/2013 (ΦΕΚ Α 216).

2. Οι εταιρείες της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, καθώς και οι θυγατρικές τους, εξαιρούνται από την εφαρμογή του άρθρου 14β του Νόμου 3429/2005 «Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί (Δ.Ε.Κ.Ο)» (ΦΕΚ Α΄ 314), όπως αυτό προστέθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 66 του Νόμου 4002/2011 (ΦΕΚ Α 180) και τροποποιήθηκε με την παρ.8 του άρθρου 1 της από 31.12.2011 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α 268), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο δεύτερο παρ.2 του Νόμου 4047/2012 (ΦΕΚ Α 31), το άρθρο τρίτο παρ.2 του Νόμου 4047/2012 (ΦΕΚ Α 31) και με το άρθρο 1 της από 10.6.2013 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α΄ 139).

 

3. Κατά παρέκκλιση του άρθρου 26 του Νόμου 1882/1990 (Α 43), όπως ισχύει, και κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, ή τυχόν αντίθετου συμβατικού όρου, επιτρέπεται μέχρι 31.12.2014 η χωρίς παρακράτηση εξόφληση των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς τις εταιρείες της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, καθώς και προς τις θυγατρικές τους, χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής ή/και ασφαλιστικής ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής.

 

4. Εντός έξι (6) μηνών από την θέση σε ισχύ του παρόντος άρθρου συγκροτείται στην Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) Επιτροπή Διαπραγματεύσεων, με αντικείμενο τον περιορισμό των ποινικών ρητρών, που επιβάλλονται σε βάρος των εταιρειών της παραγράφου 1 του παρόντος ή των θυγατρικών τους και αφορούν σε συμβάσεις οι οποίες καταρτίστηκαν πριν την θέση σε ισχύ του παρόντος, στο προσήκον μέτρο, σύμφωνα με το άρθρο 409 του Αστικού Κώδικα. Η Επιτροπή Διαπραγματεύσεων αποτελείται από έναν (1) εκπρόσωπο της κάθε εταιρείας, έναν (1) εκπρόσωπο της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) και έναν (1) εκπρόσωπο του κατά περίπτωση αρμόδιου Γενικού Επιτελείου. Η Επιτροπή Διαπραγματεύσεων ολοκληρώνει το έργο της μέχρι 31.12.2014 το αργότερο. Μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της αναστέλλεται η είσπραξη ποινικών ρητρών, που επιβάλλονται σε βάρος των εταιρειών της παραγράφου 1 του παρόντος ή των θυγατρικών τους και αφορούν σε συμβάσεις οι οποίες καταρτίστηκαν πριν την θέση του σε ισχύ.

 

5. Η κατάθεση των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς τις εταιρείες της παραγράφου 1 του παρόντος και τις θυγατρικές τους γίνεται με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό των εταιρειών σε πιστωτικό ίδρυμα. Κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, ποσά που καταβάλλονται από το Ελληνικό Δημόσιο στις εταιρείες της παραγράφου 1 του παρόντος και στις θυγατρικές τους, είναι ακατάσχετα και ανεκχώρητα μέχρι 31.12.2014. Η εξαίρεση του προηγούμενου εδαφίου ισχύει μόνο στην έκταση που ο λογαριασμός παρουσιάζει υπόλοιπο που δεν υπερβαίνει, τα ποσά που απαιτούνται για την ικανοποίηση απαιτήσεων μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών παροχών, οι οποίες και εξοφλούνται κατά προτεραιότητα.

 

6. Εντός μηνός από την θέση σε ισχύ του παρόντος άρθρου, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υποβάλλει στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής έκθεση σχετικά με την υλοποίηση των ρυθμίσεων των προηγούμενων παραγράφων, καθώς και προτάσεις για την διευκόλυνση της εφαρμογής τους.

 

7. Απαγορεύεται οποιοσδήποτε εταιρικός μετασχηματισμός των εταιρειών «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία» (ΕΑΣ ΑΒΕΕ), «Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων» (ΕΛΒΟ ΑΒΕ) και «Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία» (ΕΑΒ ΑΕ) και των θυγατρικών τους, όπως ενδεικτικά η μετατροπή, συγχώνευση με άλλη εταιρία, η συγχώνευση με σύσταση νέας ανώνυμης εταιρίας, η διάσπαση, με οποιαδήποτε μορφή και αν αυτή πραγματοποιείται, ή η απόσχιση κλάδου ή κλάδων, καθώς και οποιαδήποτε μεταβίβαση ποσοστού μετοχικού κεφαλαίου, εφόσον αποτρέπει τον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου και την διαχείριση (management) τους από αυτό.

 

8. Το παρόν άρθρο τίθεται σε ισχύ από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

12.11.2013

Οι προτείνοντες βουλευτές

Θοδωρής Δρίτσας

Όλγα – Νάντια Βαλαβάνη

Γιώργος Σταθάκης

Nίκος Βούτσης

Μανώλης Γλέζος

Παναγιώτης Κουρουμπλής

Παναγιώτης Λαφαζάνης

Δημήτρης Παπαδημούλης

Δημήτρης Στρατούλης

Βαγγέλης Αποστόλου

Ρένα Δούρου

Θανάσης Πετράκος

Νάσος Αθανασίου

Γιώργος Βαρεμένος

Θανάσης Γερμανίδης

Αγνή Καλογερή

Χρήστος Μαντάς

Γιάννης Σταθάς

Βασίλης Χατζηλάμπρου

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue