Home ΣυγκοινωνίεςΑκτοπλοϊκό Καταγγελία ΕΚΣ προς Αντιπεριφέρεια Σάμου για τον διάλογο του ακτοπλοικού

Καταγγελία ΕΚΣ προς Αντιπεριφέρεια Σάμου για τον διάλογο του ακτοπλοικού

by ikariaki.gr
6 views

Σάμος, 3/2/2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Καταγγέλλουμε το επιλεκτικό κάλεσμα της Αντιπεριφέρειας Σάμου για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ερήμην των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων. Το επέλεξαν αυτό γιατί για χρόνια συμφωνούν με την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, βολεύονται με το ελάχιστο και δεν θέλανε να τους βάλουμε μπροστά στις ευθύνες τους.

Το ταξικό εργατικό κίνημα έχει συγκρουστεί με τα συμφέροντα που υπερασπίζονται οι πολιτικές δυνάμεις αυτές, σε Δήμο και Περιφέρεια. Τα αιτήματά μας έτσι κι αλλιώς είναι διαφορετικά. Εμείς προτάσσουμε τα συμφέροντα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων των νησιών μας και των ναυτεργατών και όχι τα κέρδη των εφοπλιστών. Για τούτο οργανώνουμε τον αγώνα μας με απεργίες, συλλαλητήρια, αποκλεισμούς λιμανιών και έκφραση αλληλεγγύης στους ναυτεργάτες.

Αντίθετα στη σύσκεψη Ομόφωνα τα κόμματα και οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, στηρίζουν ακόμα και σήμερα την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των εφοπλιστών. Προτείνουν ακόμα περισσότερες επιδοτήσεις. Δεν καταγγέλλουν την πολιτική και τους νόμους που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση. Απλά κάνουν κινήσεις τακτικής για προεκλογικούς λόγους. Καμιά εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς. Είναι συνυπεύθυνοι.

Η κατάσταση των συγκοινωνιών οφείλεται στις πολιτικές της ΕΕ, των κομμάτων που τη στηρίζουν και των κυβερνήσεων που ψηφίσανε τέτοιο νομικό πλαίσιο που κατοχυρώνει την ασυδοσία και τα κέρδη των εφοπλιστών. Για την κατάσταση αυτή οι κυβερνητικές δυνάμεις στην Τοπική Διοίκηση, έχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες που όλα αυτά τα χρόνια ήταν νεροκουβαλητές των κυβερνήσεων, της ΕΕ και των εφοπλιστών.

Ψήφιζαν με χέρια και με πόδια τους νόμους που μας έφεραν εδώ που μας έφεραν. Τους νόμους της εφοπλιστικής ασυδοσίας, της εγκατάλειψης των νησιών μας, της αύξησης των εισιτηρίων, της κατάργησης της 35ετίας και δρομολόγησης υπέργηρων καραβιών. Από την ύπαρξη καθημερινών δρομολογίων φτάσαμε να μην έχουμε μέσα στις γιορτές κανένα καράβι και τώρα να έχουμε 2 δρομολόγια όλα κι όλα.

Καλούμε τους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τους φοιτητές τη νεολαία, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους και όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα που βιώνουν την επίθεση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής σε συσπείρωση για ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Να διεκδικήσουμε μια άλλη πολιτική που θα εξυπηρετεί τα δικά μας συμφέροντα και όχι των μονοπωλιακών και επιχειρηματικών ομίλων. Να διεκδικήσουμε συγκοινωνίες που να εξυπηρετούν τις δικές μας ανάγκες και όχι των εφοπλιστών.

  • Καθημερινά δρομολόγια από και προς Πειραιά, χειμώνα – καλοκαίρι. Σύνδεση των νησιών μας με την Βόρεια και ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους, με δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων.

  • Μείωση 50% των εισιτηρίων. Δωρεάν εισιτήρια για άνεργους, ειδικές τιμές για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Ουσιαστικοί έλεγχοι και λήψη αυστηρών μέτρων για την ασφάλεια και προστασία της ζωής στη θάλασσα.

  • Εξασφάλιση στους ναυτεργάτες πλήρους και σταθερής δουλειάς με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Κατοχύρωση του ναυτικού επαγγέλματος ως βαρύ, ανθυγιεινό και επικίνδυνο.

  • Να καταργηθεί ο κανονισμός 3577/92, ο νόμος Παπουτσή 2932/2001, καθώς και όλοι οι μετέπειτα νόμοι που απελευθερώνουν τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και καταργούν το καμποτάζ. Δημιουργία ενιαίου, αποκλειστικά Δημόσιου, φορέα συγκοινωνιών (αεροπορικών και ακτοπλοϊκών), που δεν θα υπηρετεί το εφοπλιστικό κέρδος, αλλά θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Αποκλειστικά κρατικά λιμάνια και αεροδρόμια.

 

banner

Η Διοίκηση

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue