Home ΚοινωνίαΠολιτικήΚινητοποιήσεις Κάλεσμα Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών Σάμου στη συγκέντρωση στην πλατεία Καρλοβάσου Πέμπτη 17 Νοέμβρη και ώρα 6.00 μ.μ.

Κάλεσμα Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών Σάμου στη συγκέντρωση στην πλατεία Καρλοβάσου Πέμπτη 17 Νοέμβρη και ώρα 6.00 μ.μ.

by ikariaki.gr
7 views

sarosi0088

mas_logo

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973-ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2016

43 χρόνια μετά συνεχίζουμε μαζί με το λαό για τις σύγχρονες ανάγκες μας!

 

Αρκετά χρόνια μετά απ’ τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από τον Νοέμβρη του ’73, την κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της νεολαίας στα χρόνια της  δικτατορίας. Οι αγώνες και τα μηνύματα του 1973 είναι επίκαιροι παρά ποτέ!

 

 Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν αποτέλεσμα της συνεχής και πολύμορφης λαϊκής πάλης και σύγκρουσης πολιτικών αντιλήψεων.  Η  οικονομική κρίση που είχε ξεσπάσει και τότε όπως και σήμερα, γνωστή και ως πετρελαϊκή, δυσκόλευε την αστική τάξη, την τάξη των αφεντικών, να πλουτίσει σε βάρος του λαού. Η εξουσία δεν άλλαξε χέρια, αυτό που άλλαξε ήταν η μορφή άσκησής της. Πάλι το κεφάλαιο και τα μονοπώλια κυβερνούσαν. Η χούντα, ήταν μια ανοιχτή δικτατορία του κεφαλαίου. Το κεφαλαίο και τα μονοπώλια, άλλωστε βγήκαν ενισχυμένα απ’ τη χουντική διακυβέρνηση. Τα κέρδη τους εκτινάχθηκαν, ενώ εντάθηκε η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, τσακίστηκε το εργατικό κίνημα με το βούρδουλα της καταστολής.

 

Παρ’ όλη τη βαρβαρότητα όμως που δέχτηκε ο λαός δε σταμάτησε την πάλη του τόσο ενάντια στη χούντα όσο και στον ιμπεριαλισμό, το αιματοκύλισμα δηλαδή των λαών για τον πλούτο των αστών. Το δείχνουν άλλωστε και τα συνθήματα που αντηχούν ακόμα στα αυτιά μας αυτές τις μέρες, «ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», «ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ».

banner

 

Τα συνθήματα τους για ΕΞΩ το ΝΑΤΟ, ΕΞΩ οι ΗΠΑ, όχι μόνο είναι επίκαιρα στο σήμερα, αλλά και περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Βλέπουμε και ζούμε καθημερινά τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ε.Ε., Ρωσίας, στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, Αφγανιστάν κ.λ.π. Γι αυτό και αποτελεί πρόκληση η επίσκεψη του μακελάρη Ομπάμα στη χώρα μας και πολύ περισσότερο αν επισκεφθεί την Μυτιλήνη όπως λέγεται… . Το νησί που μαζί με τη Σάμο και την Χίο, δέχεται τον μεγαλύτερο όγκο προσφύγων και μεταναστών που δημιουργούν οι επεμβάσεις τους για το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών και τα κέρδη των μονοπωλίων. Η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους έχει εγκλωβίσει στη χώρα μας και στα νησιά μας.

 

Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου δεν ήταν μόνο φοιτητικός ξεσηκωμός, όπως προβάλλουν οι απολογητές του συστήματος, το δυνάμωμα του φοιτητικού κινήματος «πατούσε» πάνω στο λαϊκό παράγοντα, στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος. Πλήθος απεργιακών κινητοποιήσεων είχαν οργανωθεί πριν την κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης, όπου εργαζόμενοι διεκδικούσαν αύξηση του μεροκάματου και βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Στον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου εκφράστηκε η σύνδεση του φοιτητικού κινήματος με το εργατικό κίνημα.

 

Αντίστοιχα τη σημερινή εποχή κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ συνεχίζουν την επίθεση στα δικαιώματα μας .

  • Τσακίζουν το δικαίωμά μας στη δουλειά!. Ενισχύουν τις ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις μειώνοντας έτσι και άλλο τον μέσο μισθό. Επεκτείνουν  τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης την μαύρη ανασφάλιστη εργασία .
  • Φορτώνουν νέα  δυσβάσταχτα βάρη στις οικογένειές μας! Καταργούν όσα επιδόματα έχουν μείνει. Η στέγαση καλύπτει μόνο 150 φοιτητές από της 324 αιτήσεις και στη σίτιση ένα μεγάλο ποσοστών των φοιτητών να πρέπει να πληρώνουν. Ρίχνουν  το όριο έτους  για τους φοιτητές που μένουν εστία και έχουν σκοπό να βάλουν κριτήρια το πόσα μαθήματα έχουν περάσει.
  • Οι σπουδές μας υποβαθμίζονται μέρα με τη μέρα! Η έλλειψη στης σχολές μας από καθηγητές έχει ως αποτέλεσμα την μείωση τον μαθημάτων του οδηγού σπουδών και δημιουργώντας ένα πτυχίο «σούπα» , ακόμη η έλλειψη σε κτιριακές υποδομές, αναλώσιμα, μεταφορές, σίτιση και στέγαση κλπ.

 

Την ίδια ώρα, μοιράζουν φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές, ανακεφαλοποιούν τις τράπεζες, δίνουν ζεστό χρήμα στους μεγαλοεπιχειρηματίες

 

Ανάπτυξη για τους φοιτητές σημαίνει μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια για όλους, πτυχία που θα εξασφαλίζουν όλη την απαραίτητη γνώση ώστε να είμαστε ολοκληρωμένοι επιστήμονες και θα αποτελούν την μόνη προϋπόθεση για δουλειά.

 

Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου απέδειξε πως κανένας αντιδραστικός μηχανισμός όσο κι αν εμφανίζεται παντοδύναμος και αιώνιος, δεν μπορεί να αναμετρηθεί με την υπεροχή του οργανωμένου εργατικού-λαϊκού κινήματος.  Παίρνουμε δύναμη από τον ιστορικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου όχι σαν επετειακή γιορτή αλλά για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας! Αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Για να ανατρέψουμε την βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για μια ζωή και μια κοινωνία που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες μας!

 

  • Είναι ανεπιθύμητος ο σφαγέας των λαών Ομπάμα στη χώρα μας
  • Όχι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους
  • Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Απεμπλοκή της χώρας από Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις στη χώρα μας.
  • Αλληλεγγύη και απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τη χώρα μας με νόμιμα έγγραφα προς τις χώρες προορισμού τους τώρα!
  • Για όσο μένουν στη χώρα μας ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, διατροφής, υγιεινής και ασφάλειας.
  • Υψώνουμε τοίχος στον ρατσισμό και την ξενοφοβία

 

Καλούμε τους φοιτητές στη Συγκέντρωση

στην πλατεία Καρλοβάσου

Πέμπτη 17 Νοέμβρη και ώρα 6.00 μ.μ.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue