Home ΚοινωνίαΣάμος Κάλεσμα για τον εορτασμό της 40ης επετείου του Πολυτεχνείου

Κάλεσμα για τον εορτασμό της 40ης επετείου του Πολυτεχνείου

by ikariaki.gr
1 views

πολυτεχνείο κεφάλιΕργαζόμενοι, Εργαζόμενες, Νέοι και Νέες,

Τιμάμε την 40η επέτειο της ηρωικής εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973. Τιμάμε το Πολυτεχνείο σαν ένα ιστορικό γεγονός, ορόσημο της λαϊκής πάλης και κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής αντίστασης. Τιμάμε το Πολυτεχνείο σαν ένα γνήσιο λαϊκό ξεσηκωμό που πήρε το χαρακτήρα εξέγερσης ενάντια στην δικτατορία αλλά και ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Κανείς δεν μπορεί ν’ αμφισβητήσει τον αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό που είχε το σύνθημα «Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ». Κανείς, επίσης, δεν μπορεί ν’ αμφισβητήσει ότι τα μηνύματα του Πολυτεχνείου έχουν διαχρονική αξία, ότι είναι απαραίτητο τα μηνύματα αυτά να τα γνωρίζει ο λαός και η νεολαία, ότι είναι αναγκαίο να μπολιάζεται το κίνημα με αυτά.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, με την καθοριστική συμβολή της εργατικής τάξης της Αθήνας, πήρε το χαρακτήρα μαζικής λαϊκής εξέγερσης και σήμανε την αρχή του τέλους της στρατιωτικής δικτατορίας. Η παλλαϊκή κινητοποίηση απέδειξε πως κανένας αντιδραστικός μηχανισμός όσο και αν εμφανίζεται παντοδύναμος και αιώνιος, δεν μπορεί να αναμετρηθεί με την υπεροχή, τη γιγαντιαία δύναμη του οργανωμένου και ταξικά προσανατολισμένου μαζικού εργατικού – λαϊκού κινήματος.

Ο ξεσηκωμός του λαού και της νεολαίας στο Πολυτεχνείο, ξεσκέπασε τις μεταμφιέσεις της φασιστικής χούντας και σηματοδότησε την αρχή του τέλους της. Η εξέγερση ήταν αποτέλεσμα και συνέχεια μιας μακρόχρονης παράνομης αντιδικτατορικής πάλης και ανέδειξε τόσο τις ανώτερες μορφές πάλης που είναι απαραίτητες σε τέτοιες συνθήκες όσο και σε ποιους αγώνες χρειάζονται να κάνουμε θυσίες. Στο Πολυτεχνείο το 1973 ισχυρή και καθοριστική ήταν η συμμετοχή εργατών, με πρωτοπορία τους οικοδόμους και τους εργαζόμενους νυχτερινούς μαθητές. Εκεί εκφράστηκε η σύνδεση του φοιτητικού και του εργατικού κινήματος.

Σήμερα, το αστικό πολιτικό σύστημα κλυδωνίζεται, ψάχνει τρόπους να ελιχθεί, καθώς δυσκολεύεται να διαχειριστεί την καπιταλιστική κρίση. Η ναζιστική Χρυσή αυγή, εργαλείο στα χέρια των καπιταλιστών παίζει ακριβώς αυτό τον ρόλο και προσπαθεί να σβήσει από την μνήμη του λαού την αντιδικτατορική δράση που κορυφώθηκε με πληθώρα αίματος και θυσιών. Για αυτό η εργατική τάξη και η νεολαία πρέπει να στήσει τείχος απέναντι στους φασίστες σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς, στα σχολεία και στις σχολές. Παντού να καταδικαστεί η δολοφονική δράση τους και η σάπια ιδεολογία τους.

 

Όσο κυριαρχούν τα μονοπώλια, ο λαός θα υποφέρει

Το δίλημμα είναι μονάχα ένα: ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες

 

Είναι επιτακτική ανάγκη το εργατικό λαϊκό κίνημα να βγάλει συμπεράσματα και να υιοθετήσει πιο προωθημένα συνθήματα και στόχους από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και του αντιδικτατορικού κινήματος. Ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται, ούτε ανατρέπεται με πετροπόλεμο και ένα «ντου» στη Βουλή, όπως και η χούντα δεν ανατράπηκε με τέτοιου τύπου και μορφής αγώνα. Χρειάζεται παντού, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία, στις σχολές, να δημιουργηθούν εστίες οργάνωσης του αγώνα και αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων προς όφελος του ταξικά προσανατολισμένου κινήματος.

banner

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, να συμβάλλουν, με κάθε δυνατό τρόπο, ώστε να δοθεί το πραγματικό νόημα της επετείου και να αποδοθεί η ιστορική αλήθεια. Καλούμε τη νέα γενιά να κάνει δική της υπόθεση το γιορτασμό δίνοντας αποστομωτική απάντηση στους πάσης φύσεως παραχαράκτες.

 

Όλοι στη Συγκέντρωση στην Πλατεία Καρλοβάσου

Την Κυριακή 17 Νοέμβρη και ώρα 6μ.μ.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue