Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Οι Οικολόγοι Πράσινοι ενόψει της Ευρωτουρκικής Συνόδου Κορυφής για την προσφυγική κρίση

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ενόψει της Ευρωτουρκικής Συνόδου Κορυφής για την προσφυγική κρίση

by ikariaki.gr
7 views

(Back L-R) Greek Prime Minister Alexis Tsipras, Ireland's Prime Minister Enda Kenny, Croatia's Prime Minister Zoran Milanovic, Denmark's Prime Minister Lars Lokke Rasmussen, Poland's Prime Minister Beata Szydlo, Hungary's Prime Minister Viktor Orban, Belgium's Prime Minister Charles Michel, Spain's Prime Minister Mariano Rajoy, Sweden's Prime Minister Stefan Lofven, Czech Republic's Prime Minister Bohuslav Sobotka, Slovenia's Prime Minister Miro Cerar, Portugal's Prime Minister Antonio Costa, Germany's Chancellor Angela Merkel, Finland's Prime Minister Juha Sipila, Austria's Chancellor Werner Faymann, Bulgaria's Prime minister Boyko Borissov, (Front L-R) EU foreign policy chief Federica Mogherini, EU Commission vice president Frans Timmermans, Turkish Minister for EU Affairs Volkan Bozkir, British Prime Minister David Cameron, Slovakia's Prime Minister Robert Fico, European Parliament president Martin Schulz, European Commission president Jean-Claude Juncker, Romania's President Klaus Werner Iohannis, Cyprus' President Nicos Anastasiades, European Council President Donald Tusk, Luxembourg's Prime Minister Xavier Bettel, French President Francois Hollande, Lithuania's President Dalia Grybauskaite, Netherlands' Prime Minister Mark Rutte, Malta's Prime minister Joseph Muscat and Estonia's Prime Minister Taavi Roivas pose for a family picture during a summit on relations between the European Union and Turkey and on the migration crisis at the European Council in Brussels on November 29, 2015. AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND / AFP / EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

oikologoi-prasinoi 1

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής και αναζητώντας λύσεις για την κρίση του προσφυγικού που αντιμετωπίζει η χώρα μας και η Ευρώπη, διατυπώνουν συνοπτικά τις θέσεις τους για το κρίσιμο αυτό θέμα. Οι Θέσεις αυτές συμφωνούν και απορρέουν μέσα από την γενικότερη συνεννόηση μεταξύ των Ευρωπαϊκών Πράσινων Κομμάτων και ειδικότερα έπειτα από στενή συνεργασία των Οικολόγων Πράσινων με την υπεύθυνη για το προσφυγικό στην Ευρωομάδα των Πρασίνων, SkaKeller.

Αναλυτικότερα:

1. Η λύση θα πρέπει να είναι  κυρίως πολιτική και όχι λογιστική: οι Αρχηγοί των Κρατών Μελών και οι Κυβερνήσεις καλούνται να επιβεβαιώσουν άμεσα την πίστη της Ευρώπης στις αξίες της αλληλεγγύης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντίθετα από τα προτάγματα των μικροπολιτικών και φοβικών επιλογών.

2. Η Ευρώπη των 500 εκ.  κατοίκων μπορεί να υψώσει το παράστημά της και τα ανθρωπιστικά κριτήρια στην αντιμετώπιση της κρίσης και όχι άλλους τοίχους και φράχτες: μπορεί να υποδεχθεί μεγάλο  αριθμό προσφύγων, αν τους κατανείμει με δίκαιο τρόπο ανάμεσα στα κράτη μέλη και διαθέσει κατάλληλους πόρους για την αξιοπρεπή διαβίωση και ένταξή τους.

Περιμένουμε από το Συμβούλιο να προχωρήσει σε άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά και να επανα-ενεργοποιήσει και επεκτείνει το πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων, ως πρώτα και βραχυπρόθεσμα μέτρα.

3. Βιώσιμη και ανθρωπιστική λύση μπορεί να βρεθεί μόνο με σεβασμό στη Συνθήκη της Γενεύης για τα δικαιώματα των προσφύγων και μέσα από την επεξεργασία κατάλληλων θεσμικών αλλαγών και μηχανισμών προς την κατεύθυνση αυτή: Ασφαλείς διόδους διέλευσης έτσι ώστε οι πρόσφυγες να μη διακινδυνεύουν τη ζωή του στη Μεσόγειο, αναθεώρηση στη Συνθήκη Δουβλίνο 2στην προοπτική κατανομής των αιτούντων άσυλο σε όλα τα Κράτη Μέλη, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ανάγκες και προτιμήσεις τους.

4. Οι ευρωπαϊκές χώρες πρώτης άφιξης όπως η Ελλάδα και η Ιταλία –αλλά και στο παρελθόν η Μάλτα και η Ισπανία- αλλά και η Τουρκία και η Ιορδανία, θα πρέπει να εξασφαλίσουν την απαραίτητη στήριξη για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, η οποία θα πρέπει να σχεδιαστεί σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση των γενικότερων προβλημάτων που οι κοινωνίες και οι οικονομίες των χωρών αυτών αντιμετωπίζουν. Υποστήριξη θα πρέπει να δοθεί αντίστοιχα και σε χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος,  που φιλοξενούν μεγάλους αριθμούς προσφύγων.

5. Η προσφυγική κρίση είναι μία ακόμη κρίση που αντιμετωπίζει με δραματικό τρόπο η Ευρώπη και η λύση της δεν μπορεί παρά να είναι κομμάτι μιας καινούργιας πορείας σε όλα τα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματαπου συνιστούν και τις υπόλοιπες κρίσεις

banner

Για μια ακόμη φορά επιμένουμε στη σημαντικότερη προτεραιότητα, την Ειρήνη: Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάστηκε κυρίως με βάση αυτό το ιδεώδες και οφείλει να επιτελέσει τον ρόλο της:  να γίνει η Ευρώπη αρωγός ειρήνης στην περιοχή, με ενεργή συμμετοχή στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, μέσα από δημοκρατικά εκλεγμένους θεσμούς, όπως το Ευρωκοινοβούλιο και  εργαλεία εφαρμογής υπό δημοκρατικό έλεγχο (σε αντίθεση με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ)

 

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue