Home Περίθαλψη Η Σαμιακή Αρωγή ”στον αέρα”;

Η Σαμιακή Αρωγή ”στον αέρα”;

by ikariaki.gr
8 views

γιαγιάΚινδυνεύει να διακοπεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» εξαιτίας αδυναμίας του Νομικού Προσώπου «Σαμιακή Αρωγή» του δήμου Σάμου να λάβει ασφαλιστική ενημερότητα. To όλο θέμα προέκυψε όταν θεωρήθηκε δικαστικά η «Σαμιακή Αρωγή» -μετά από προσφυγή των υπαλλήλων του πρώην νομικού προσώπου Πυθαγορείου- ότι αποτελούσε την «συνέχεια» αυτού του νομικού προσώπου.

«Πέρασαν σε μας τα βάρη του προγράμματος ωστόσο αυτό συμπαρασύρει και άλλες δομές, στις οποίες έχουμε φτάσει στο σημείο να αδυνατούμε να αποπληρώσουμε τους εργαζόμενους και τις εισφορές τους!» σημείωσε προβληματισμένος ο πρόεδρος της Σαμιακής Αρωγής Κώστας Αμυρσώνης, τονίζοντας πως του ζητήθηκε από τον διευθυντή ΙΚΑ η προσκόμιση του Ε9 του προέδρου, αντιπροέδρου και μελών.

 

 

Σύμφωνα πάντως με το νόμο, για τις ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ και κατά τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 69 του Ν 2676/1999

«τα ισχύοντα για το Δημόσιο από το άρθρο 115 του Ν 2238/1994 (ευθύνη διοικούντων ΝΠ) πρέπει να εφαρμόζονται κατ΄ αναλογία και για την καταβολή των οφειλομένων στο ΙΚΑ ασφαλιστικών εισφορών. Επομένως από 5.1.1999 (ισχύς του νόμου) οι διοικούντες τα ΝΠ ευθύνονται προσωπικώς, αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με την ατομική τους περιουσία για την εξόφληση των οφειλόμενων εισφορών στο ΙΚΑ» Ωστόσο, στην ίδια διάταξη αναφέρεται ότι «η ευθύνη των ανωτέρω προσώπων εκτείνεται και σε οφειλές που ήταν βεβαιωμένες κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους καθώς και σε αυτές που θα βεβαιωθούν ή θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους.» όπως συνέβη και στην περίπτωση της «Σαμιακής Αρωγής», ενάμιση χρόνο μετά!

 

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι: «Ενώ η αστική ευθύνη βαρύνει τους κατά νόμο εκπροσώπους διοίκησης των ΝΠ η ποινική ευθύνη βαρύνει όλα τα μέλη του ΔΣ των ΑΕ ή συνεταιρισμών κ.λπ. ώστε προκειμένου να αποφύγουν την καταδίκη τους είναι υποχρεωμένα να εξοφλήσουν τις οφειλόμενες εισφορές για τις οποίες διώκονται (ΓνωμΝΣΚ Ολ ΝΣΚ 606/1972)»

Στη συνεδρίαση της 8ης Νοέμβρη, αποφασίστηκε να κατατεθούν οι παραιτήσεις όλων των μελών του Συμβουλίου στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο εξαιτίας των αστικών ευθυνών που μπορεί να ανακύψουν για το προεδρείο ή και καθένα από τα μέλη, ώστε να ληφθούν αποφάσεις περί του τι μέλλει γενέσθαι.

 

banner

«Σε αδιέξοδο έχουμε οδηγηθεί» σημείωσε ο κ. Αμυρσώνης μιλώντας στη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Ικαρίου («Ράδιο Σάμος 102 fm»)

«Για τους μήνες του 2012 οι τρίμηνες εισφορές αγγίζουν τις 110 χιλιάδες ευρώ. Η ρύθμιση τους απαιτεί μηνιαία καταβολή 20 περίπου χιλιάδων ευρώ, που δεν υπάρχουν στα ταμεία… Οι παρακρατηθέντες φόροι έχουν προσαυξήσεις… Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους 32 περίπου υπαλλήλους καθώς δεν μπορούμε να πάρουμε ασφαλιστική ενημερότητα, 6 εκ των οποίων είναι σε δημοτικό καθεστώς μισθοδοσίας… Από στιγμή σε στιγμή, κινδυνεύουμε να γίνει μπλοκάρισμα του λογαριασμού της «Σαμιακής Αρωγής» στη Τράπεζα και επιπρόσθετα, θεωρούμαστε υπεύθυνοι με την ατομική μας περιουσία…!»

 

Η υπόθεση είναι σε εξέλιξη καθώς θα ζητηθεί –από τους αρμόδιους φορείς- να δώσουν λύση! Ίσως και να αποδοθούν ευθύνες, σε εκείνους που τους αναλογούν, από παλαιότερες διαχειρίσεις…

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue