Home ΚοινωνίαΠολιτικήΚινητοποιήσεις Η Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ – Κάλεσμα στις κινητοποιήσεις

Η Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ – Κάλεσμα στις κινητοποιήσεις

by ikariaki.gr
5 views

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΕΗ (ΕΤΕ/ΔΕΗ)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΑΜΟΥ – ΙΚΑΡΙΑΣ

23/1/14

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

 

ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ-ΧΑΡΑΤΣΙΑ

Καταγγέλλουμε την εφαρμοζόμενη πολιτική της συγκυβέρνησης για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, παραδίδοντάς την στις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον χώρο. Εδώ και πολύ καιρό ζούμε την ισοπέδωσή της αφού οι μονάδες Υγείας πανελλαδικά, αλλά και στον τόπο μας αδυνατούν να λειτουργήσουν, λόγω της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και των τραγικών ελλείψεων σε υγειονομικό υλικό, βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Τα χαράτσια (5ευρω και 1ευρω στις συνταγές) είναι μέτρα που προστίθενται στα τόσα άλλα που έχουν πάρει, τόσο αυτή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, σε βάρος της υγείας και της περίθαλψης του λαού. Είναι συνέχεια στις συγχωνεύσεις – κλείσιμο δημόσιων μονάδων υγείας και νοσοκομείων, στις διαθεσιμότητες – απολύσεις υγειονομικών και εκχώρηση δημόσιων δομών και υπηρεσιών στους ιδιώτες, στην καθιέρωση απογευματινών ιατρείων επί πληρωμή.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τι πληρώνουμε για περίθαλψη και υγεία μέσω των καταληστευμένων ασφαλιστικών ταμείων και τη φορολογία. Δεν είναι μόνο τα χαράτσια αλλά είναι και το κόστος για εξετάσεις που δεν πραγματοποιούνται λόγω έλλειψης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ιατρικών ειδικοτήτων, ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, μετακινήσεις σε άλλες πόλεις ή αυξημένης συμμετοχής στο φάρμακο κλπ

Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εμπορευματοποιεί παραπέρα το δημόσιο τομέα της υγείας, αντικαθιστώντας τις μέχρι τώρα δημόσιες μονάδες Υγείας με ένα συνονθύλευμα από δομές που θα λειτουργούν με υποτιθέμενη ευθύνη κράτους, με ιδιώτες, με ΜΚΟ. Τα θύματα αυτής της εξέλιξης θα είναι πάλι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι ,οι ανασφάλιστοι.

banner

Η λογική της «ανάπτυξης» τους που βλέπει την υγεία-εμπόρευμα και τον ασθενή-πελάτη λέει: Όποιος έχει θεραπεύεται ενώ όποιος δεν έχει πεθαίνει αβοήθητος…

 

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΤΗΜΑΤΑ του ΙΚΑ

Στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση είναι και η απόφαση της κυβέρνησης για την αναστολή- στην ουσία κατάργηση- λειτουργίας των δυο παραρτημάτων του ΙΚΑ στην Ικαρία (Άγιος Κήρυκος-Εύδηλος),αλλά και αυτό στο Καρλόβασι Σάμου, στα πλαίσια της λεγόμενης «αναδιάρθρωσης της οργανωτικής δομής του ΙΚΑ».

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στην αντιλαϊκή πολιτική για καταργήσεις- συγχωνεύσεις οργανισμών του δημόσιου. Καμία σχέση δεν έχει με την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των μονάδων του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, όπως διατείνεται η διοίκηση του ΙΚΑ. Η μετατροπή των παρατημάτων του ΙΚΑ σε «γραφεία κοινωνικής ασφάλισης» δεν σημαίνει καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων της Ικαρίας, αφού σε πάρα πολλές περιπτώσεις θα αναγκάζονται να ταξιδεύουν στην Σάμο ή ακόμα και στην Αθήνα, με τις σχεδόν ανύπαρκτες και πανάκριβες συγκοινωνίες, για θέματα που χρόνια τώρα έβρισκαν λύση στον τόπο τους.

Σημειώνουμε επίσης πως και συνάδελφοί μας στην Ενέργεια (συμβασιούχοι, τεχνίτες στους εργολάβους) εξυπηρετούνται και αυτοί από τα συγκεκριμένα παραρτήματα

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ,ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 

 • Να καταργηθεί το χαράτσι στα φάρμακα. Να καταργηθεί το πεντάευρο χαράτσι.

 • Κατάργηση των πληρωμών, εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες. Δωρεάν κάλυψη όλου του λαού ανεξάρτητα απ το αν είναι ή όχι ασφαλισμένος.

 • Να ανακληθεί το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

 • Να συνεχιστεί η λειτουργία των υπηρεσιών του ΙΚΑ στην Ικαρία, έτσι ώστε να καλύπτονται ουσιαστικά οι ανάγκες των ασφαλισμένων στην Ικαρία και στους Φούρνους.

 • Να λειτουργήσει Ιατρείο του ΙΚΑ, για την πλήρη κάλυψη των ιατρικών και φαρμακευτικών αναγκών των ασφαλισμένων, με τις απαραίτητες ειδικότητες

 • Άμεση στελέχωση όλων των μονάδων υγείας (νοσοκομείο, κέντρο υγείας, περιφερειακά, αγροτικά και ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, ΕΚΑΒ κλπ), με μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Καμιά διαθεσιμότητα – απόλυση των εργαζομένων

 • Άμεση χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων και μονάδων υγείας από το κράτος


 

Έχουμε ανάγκη από αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για ΟΛΟΥΣ χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση και μπορούμε να το έχουμε, παλεύοντας οργανωμένα για την ανατροπή της πολιτικής που μετατρέπει τα νοσοκομεία σε «επιχειρήσεις», την υγεία σε «εμπόρευμα» και τους ασθενείς σε «πελάτες»

 

ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΟ

Καταγγέλλουμε, το Υπουργείο «Ναυτιλίας & Αιγαίου», την εταιρεία ΝΕΛ και την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ , για την απαράδεκτη κατάσταση των συγκοινωνιών στον Νομό μας. Στον συνεχιζόμενο ακτοπλοϊκό αποκλεισμό, στην εφοπλιστική ασυδοσία και την δρομολόγηση υπέργηρων πλοίων και επικινδύνων πλοίων απαντάμε με κινητοποιήσεις μαζί με τους φορείς των νησιών μας.

Διεκδικούμε:

 • Καθημερινά δρομολόγια από και προς Πειραιά, χειμώνα – καλοκαίρι.

 • Σύνδεση των νησιών μας με την Βόρεια και ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους, με δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων.

 • Μείωση 50% των εισιτηρίων. Δωρεάν εισιτήρια για άνεργους, ειδικές τιμές για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (συνταξιούχους, ΝΑΤ, πολύτεκνοι, φοιτητές, ΑΜΕΑ, φαντάροι)

 • Δημιουργία ενιαίου, αποκλειστικά Δημόσιου, φορέα συγκοινωνιών (αεροπορικών και ακτοπλοϊκών), που δεν θα υπηρετεί το εφοπλιστικό κέρδος, αλλά θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και οι θαλάσσιες μεταφορές θα αποτελούν κοινωνικό αγαθό.


 

Επίσης: Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και των κρατικών μηχανισμών για την συνεχόμενη προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης. Δηλώνουμε αλληλέγγυοι:

-στους εθελοντές- πρώην εργαζόμενους του Γηροκομείου Ικαρίας- που διώκονται κατόπιν εισαγγελικής εντολής, για την προσπάθεια τους να κρατήσουν ανοιχτό το μοναδικό προνοιακό ίδρυμα του νησιού.

– στους συνδικαλιστές μέλη του ΠΑΜΕ, που διώκονται για την συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις μαζί με άλλους φορείς της Ικαρίας, ώστε να μη καταργηθεί η Δ.Ο.Υ Ικαρίας.


 

Διεκδικούμε την ζωή που μας ανήκει , συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο για την υγεία την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στις 6:30μμ στον Εύδηλο


 


 

Η Τ.Δ.Ε ΣΑΜΟΥ- ΙΚΑΡΙΑΣ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue