Home ΚοινωνίαΠολιτική Η εκδήλωση για τα 95χρονα του ΚΚΕ στην Ικαρία

Η εκδήλωση για τα 95χρονα του ΚΚΕ στην Ικαρία

by ikariaki.gr
10 views

DSCF2851

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Τ.Ε. Ικαρίας και Φούρνων για τα 95 χρόνια του Κόμματος μας.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα και παρά το τσουχτερό κρύο και τις μεγάλες αποστάσεις, σε ατμόσφαιρα ζεστασιάς και γεμάτης από τις θύμησες των εκατοντάδων Ικαριωτών κομμουνιστών αγωνιστών, τιμήθηκαν τα 95 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση άνοιξε με προβολή ντοκιμαντέρ, ακολούθησε ομιλία από το Νίκο Κουρκούνη, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, στη συνέχεια απαγγελία του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου «ΚΚΕ, τρία κόκκινα γράμματα» και η βραδιά έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ετοίμασαν σύντροφοι και φίλοι του Κόμματος.

Στο χώρο λειτουργούσε βιβλιοπωλείο και έκθεση φωτογραφίας από τους αγώνες των Ικαριωτών.

Ανάμεσα στα άλλα, στην ομιλία του ο Νίκος Κουρκούνης τόνισε:

«Η σημερινή εκδήλωση είναι μια ιδιαίτερη γιορτή για την Ικαρία γιατί είναι συνδεμένη με τη δράση και την ιστορία του ΚΚΕ. Στα πρακτικά του 3ου Συνεδρίου του ΣΕΚΕ (3/12/1924) φαίνεται πως το τμήμα Ικαρίας του ΣΕΚΕ απαριθμούσε 6 μέλη, όταν στην εργατούπολη του Λαυρίου είχε μόλις 7.

Η Ικαρία έχει μακρύ κατάλογο αγωνιστών όπως ο Γιάννης Σαλλάς (ηγέτης του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου, ενώ στις αρχές του ’30 οργάνωσε το κίνημα «άρνησης φόρων των Ικάριων αγροτών), ή όπως οι εκτελεσμένοι με τους 200 στην Καισαριανή: Γιώργος Κρόκος, Γιώργος Πίττακας, Μιχάλης Τσερμέγκας. Ή όπως ο Σταμάτης Τσαμούταλης που δολοφονήθηκε με φριχτά βασανιστήρια στην ασφάλεια, ή όπως η ομάδα των ανταρτών που δεν παρέδωσε τα όπλα και για 8 ολόκληρα χρόνια έμεινε όρθια και από την αλληλεγγύη των κατοίκων της Ικαρίας.

Πολλοί Ικαριώτες υπήρξαν μέλη της Κ.Ε: Λευτέρης Σεφέρης, Στρατής Τσαμπής, Αντώνης Καλαμπόγιας, Στέφανος Παπαγιάννης, Κώστας Λίτσας.

banner

Ενώ στην κομματική κρίση ’91-’92, η συντριπτική πλειοψηφία των κομματικών δυνάμεων του νησιού τάχθηκε υπέρ της υπεράσπισης των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών του Κόμματος.

Διδασκόμαστε παραμένοντας ακλόνητοι στον σκοπό μας: την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Διδασκόμαστε από την ανιδιοτελή προσφορά και θυσία εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών του λαού μας, που βρεθήκαν 95 χρόνια τώρα στην πρώτη γραμμή της μάχης, παλεύοντας με συνείδηση στον ταξικό αγώνα.

Το κεντρικό σύνθημα του εορτασμού των 95 χρόνων: Αγώνες-θυσίες- συνεχίζουμε για τον λαό, με στόχο τον σοσιαλισμό. Στα 95 χρόνια δεν υπάρχει μικρός ή μεγάλος αγώνας, μικρή ή μεγάλη κατάκτηση του λαού μας που το Κ.Κ.Ε δεν πρωτοστάτησε ή να μην βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, χωρίς να λογαριάσει κόπους, στερήσεις, διώξεις. Οι κομμουνιστές αλύγιστοι ακόμα και στο εκτελεστικό απόσπασμα, στις φυλακές, στις εξορίες, παντού.

Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό Κόμμα που τόλμησε και τολμά να μελετά την ιστορία του (ποιο άλλο κόμμα το κάνει αυτό;) γιατί η μελέτη της ιστορίας του αποτελεί και μέρος της ανάπτυξης του. Το ΚΚΕ δεν απαρνήθηκε ποτέ τον ρόλο του ως Κόμμα της εργατικής τάξης, που έχει μια ιστορική αποστολή: να ηγηθεί στον επαναστατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, στην οικοδόμηση της σοσιαλιστικής- κομμουνιστικής κοινωνίας. Για μια κοινωνία δίχως καπιταλιστές.

Σήμερα το ΚΚΕ ανοίγει νέους δρόμους δράσης, εξοπλισμένο με τις αποφάσεις του 19ου Συνεδρίου, με το νέο πρόγραμμα που χαράζει την τη μοναδική ρεαλιστική επαναστατική γραμμή πάλης, που οδηγεί την εργατική τάξη, το λαό, τη νεολαία, στην πάλη για διεκδίκηση- κατάκτηση-οικοδόμηση της δικής τους κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο λαός μας τα τελευταία χρόνια βιώνει και πληρώνει την καπιταλιστική οικονομική κρίση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε εξέλιξη επίσης και η μεγάλη προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού, μέσω των ΜΜΕ (όπου κουμάντο κάνουν τα μονοπώλια και οι εφοπλιστές) ώστε να καλλιεργηθούν κάλπικες προσδοκίες από την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ αλλά και από ΣΥΡΙΖΑ, ότι μόνο η εναλλαγή στην διακυβέρνηση θα μπορέσει να ανακουφίσει τα προβλήματα του λάου.

Η συγκυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι θυσίες του λάου «πιάνουν τόπο», 1ογενές πλεόνασμα… Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι, γιατί ψηφίστηκε από όλα τα μέλη-κράτη η Ευρωσυνθήκη για το 2020, όπου λέει ότι τα μεροκάματα πρέπει να πιάσουν πάτο, οι συντάξεις να γίνουν προνοιακό επίδομα. Στόχος η εξαπάτηση και η υπόταξη του ελληνικού λαού, για να μην δει ότι ΔΕΝ υπάρχει λύση μέσα στα πλαίσια της Ε.Ε. και ότι υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης με κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να μπει φραγμός σε αυτές τις συνθήκες είναι: Ισχυρό ΚΚΕ από θέση λαϊκής αντιπολίτευσης και όχι από θέση συμμετοχής σε μια αστική «αριστερή» κυβέρνηση για να διαχειριστεί το σύστημα. Ισχυρό ΚΚΕ σήμερα σημαίνει να είναι εμπνευστής, οργανωτής της λαϊκής πάλης. Το ΚΚΕ αγωνίζεται να αποδείξει ότι υπάρχει διαφορετική διέξοδος από αυτή που ζούμε: Εργατικός δρόμος εξόδου από την κρίση. Είναι ο δρόμος της αγωνιστικής ανασύνταξης του εργατικού- αγροτικού-γυναίκειου- φοιτητικού κινήματος και οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας. Ο δρόμος που ενώνει την πλειοψηφία του λαού για διεκδίκηση και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του. Αυτός ο δρόμος είναι αντίθετος και σε σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης, με την Ε.Ε, με τα συμφέροντα των μονοπωλίων, με το σύνολο της αστικής τάξης της χώρας μας. Είναι ο νικηφόρος δρόμος της λαϊκής εξουσίας που θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής, που θα σχεδιάσει κεντρικά τν οικονομία, που θα αξιοποιήσει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας προς όφελος αυτών που παράγουν τον πλούτο και όχι προς όφελος αυτών που τον αρπάζουν.

Να αξιοποιήσει ο λαός και οι εργαζόμενοι την πείρα που συγκέντρωσαν όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Δεν είναι «ανθρωπιστική» η κρίση όπως λέει τελευταία ο ΣΥΡΙΖΑ, που οφείλεται σε «κακοδιαχείριση και «σκάνδαλα». Υπάρχουν βέβαια ως αντιθέσεις του ίδιου του συστήματος, αυτό που βιώνουν όμως οι εργαζόμενοι είναι τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, που καταστρέφουν τις παραγωγικές δυνάμεις, πρώτα και κύρια την εργατική.

Το ΚΚΕ αντιπαλεύει και τις δυο μορφές διαχείρισης του συστήματος σήμερα.

Ανάμεσα στα αστικά κόμματα υπάρχει διαπάλη για τη διαχείριση της κρίσης: από τη μια ο Σαμαράς κι αυτά που βιώνουμε σήμερα και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου δέχθηκε συγχαρητήρια από τους αμερικανούς στο Τέξας, γιατί θα ακολουθήσει την πολιτική Ομπάμα στην Ελλάδα. Όπου η πολιτική αυτή σημαίνει 40 εκατομμύρια Αμερικανοί χωρίς πρόσβαση στην Υγεία, πολλά εκατομμύρια άστεγοι…

Δεν θα μπει κανένας φραγμός στην επίθεση που δέχονται τα λαϊκά στρώματα με την είσοδο του ΚΚΕ σε μια «αριστερή κυβέρνηση» διαχείρισης με παραδείγματα σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΑΚΕΛ. Η καπιταλιστική οικονομία έχει τους δικούς της νόμους που δεν συμβιβάζονται με τα συμφέρονται των εργαζομένων και της εργατικής τάξης.

Το ΚΚΕ λέει πως δεν υπάρχουν «σωτήρες» για τον λαό μέσα στις κυβερνήσεις και τα κόμματα που θέλουν να διαχειριστούν το βρώμικο σύστημα και την κρίση του. Η σωτηρία βρίσκεται στην πάλη του λαού για να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων και στην επεξεργασμένη μα θέση για Λαϊκή Συμμαχία. Στη συμμαχία δηλαδή της εργατικής τάξης, των εργαζόμενων με τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία, τις γυναίκες, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Αυτή είναι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού που έχει κοινά συμφέροντα.

Στην πορεία προς τα 100 χρόνια του ΚΚΕ λέμε πως παραμένουμε το πιο νέο Κόμμα, γιατί πρεσβεύει το νέο, το αναγκαίο,, το μοναδικό προοδευτικό μέλλον για την ανθρωπότητα. Πρεσβεύουμε την απαλλαγή της εργατικής τάξης από την εκμετάλλευση, για την θεμελίωση των νέων κοινωνικών σχέσεων, για την κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, για τον κεντρικό σχεδιασμό στην οικονομία.

Το ΚΚΕ πρεσβεύει τον σοσιαλισμό- κομμουνισμό. Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου!!!»

[nggallery id=114]

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue