Home ΠερίθαλψηΓηροκομείο Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες για το Γηροκομείο Ικαρίας

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες για το Γηροκομείο Ικαρίας

by ikariaki.gr
3 views

Αν.ΈλληνεςΠαρασκευή 21/09/12

Θέμα : Γηροκομείο Ικαρίας

Εδώ και μια δεκαετία μια άνευ προηγουμένου δικαστική διαμάχη με συνεχείς μεταθέσεις ευθυνών έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιο και την Πανικαριακή Αδελφότητα Αμερικής με μόνα θύματα τους ανήμπορους γέροντες, τρόφιμους του Γηροκομείου Ικαρίας και τους επί 14 χρόνια εργαζόμενους σε αυτό.

Η μεγάλη δωρεά 1000000$ του Ικαριώτη με το όνομα Σουρουμάνης στο Γηροκομείο Ικαρίας για την κατασκευή μιας επιπλέον πτέρυγας στο δεύτερο όροφο του ιδρύματος και η οποία θα είχε στο εξής το όνομα του, ήταν η σπίθα που άναψε το καντήλι.

Αυτό ήταν μόνο η αρχή για να ξεσπάσει μια δικαστική διαμάχη ανάμεσα στην Πανικαριακή Αδελφότητα Αμερικής και τον Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιο καθώς ο ανιψιός του αείμνηστου δωρητή, μήνυσε τον Μητροπολίτη Ευσέβιο για ‘’παράβαση καθήκοντος του Δ.Σ. του γηροκομείου’’ και το Μητροπολιτικό Συμβούλιο με τη σειρά του υπέβαλε μήνυση κατά της Πανικαριακής Αδελφότητας Αμερικής.

Έτσι τον Μάιο του 2011 επιχειρείται για πρώτη φορά το κλείσιμο του γηροκομείου. Στο έντυπο που εξέδωσε το Δ.Σ. του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Ικαρίας μεταξύ άλλων αναφέρει <<ότι για την ανακαίνιση , την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και την επαναλειτουργία του ιδρύματος, υπεύθυνη είναι πλέον η Πανικαριακή Αδελφότητα Αμερικής (FOUNDATION) που πρέπει να αποστείλει 1000000$ συν τους τόκους που τους παρακρατεί επί 6 χρόνια>>.

Στη συνέχεια ο Δήμος Ικαρίας συναισθανόμενος το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η όλη κατάσταση με το Γηροκομείο Ικαρίας και θέλοντας να βάλει ένα τέλος στο μακρόπνοο αγώνα και την συνεχιζόμενη ανασφάλεια από πλευράς γερόντων, συγγενών αυτών και εργαζομένων του ιδρύματος σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, την 19-5-2011, με παρουσία όλων των εμπλεκομένων πλευρών αποφασίζει να συνδράμει με το ποσό των 30000 ευρώ, εν προκειμένω να βγει αλώβητο το ίδρυμα από αυτήν τη διαμάχη και να μην κλείσει.

Τον Ιανουάριο του 2012 η Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας αναγγέλλει αιφνιδιαστικά το κλείσιμο του γηροκομείου, απολύει τους εργαζομένους ενώ οι ανήμποροι και αβοήθητοι γέροντες διέμεναν ακόμα σε αυτό!!!

Το μεγαλόπνοο σχέδιο προέβλεπε την μεταφορά στη Σάμο όσων εξ’ αυτών είχαν μια αξιοπρεπή σύνταξη και των υπολοίπων εξ’ αυτών φιλοξενία σε συγγενικά πρόσωπα, ενώ υπήρχαν και κάποιοι που ήταν ‘’επί ξύλου κρεμάμενοι’’.

Οι γέροντες αρνούνται να φύγουν, από το ΄΄σπίτι’’ τους όπως λένε, και να μεταφερθούν στο γηροκομείο της Σάμου.

banner

Οι εργαζόμενοι από την άλλη, παρότι έχουν απολυθεί από τη εργασία τους, εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους αβοήθητους συμπατριώτες μας.

Ύστερα από μια σειρά παρεμβάσεων και συνεχών οχλήσεων από μεριάς του Δήμου Ικαρίας ο οποίος με κοινό αίσθημα ευθύνης και αναλογιζόμενος τόσο την ανάγκη αυτού του ακριτικού νησιού της νήσου Ικαρίας να μην αφήσει τους ανήμπορους συμπατριώτες του χωρίς στέγη και περίθαλψη αιτεί :<< να μεταβιβάσετε την πλήρη κυριότητα του ακινήτου στο Δήμο Ικαρίας ,έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανακατασκευάσουμε τις εγκαταστάσεις , να εξασφαλίσουμε τις απαιτούμενες άδειες και να λειτουργήσουμε μια σύγχρονη και κατάλληλη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, που θα ικανοποιεί τις ανάγκες του νησιού μας>>.

Η Μητρόπολη ανταποκρινόμενη θετικά στο αίτημα του δήμου αποφασίζει «χωρίς δεύτερες εμπάθειες ή δεύτερες σκέψεις να παραχωρήσει την κυριότητα του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Ικαρίας,

Η Στέγη της Παναγίας, στο Δήμο Ικαρίας , ο οποίος και το εζήτησε ,με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της τις οποίες ήδη ενεργοποίησε προς την Ιεράν Σύνοδον της Εκκλησίας της Ελλάδας ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ. Ευσέβιος», όπως αναφέρεται και στο δελτίο τύπου της Μητρόπολης. Έκτοτε παρά το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε και τα χαμόγελα ανακούφισης ακολούθησε πλήρης απραξία, από μεριάς της Μητρόπολης, που ως διά μαγείας σαν άλλος ‘’Πόντιος Πιλάτος ένιπτε τα χείρας της’’, σε όσα είχε ήδη συμφωνήσει.

Ο δήμος Ικαρίας χωρίς να μείνει αδρανής στα γεγονότα απευθύνεται ξανά προς την Μητρόπολη Σάμου, χωρίς να λάβει καμία απάντηση, όπου μετά από αμέτρητα δημοτικά συμβούλια αποφασίστηκε η κάθοδος αντιπροσωπείας του Δήμου Ικαρίας με επικεφαλής τον δήμαρχο Ικαρίας κ. Χριστόδουλο Σταυρινάδη και άλλων εκπροσώπων του δήμου, προκειμένου να συναντηθούν με τον σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, προκειμένου να του εκθέσουν την κατάσταση και τα γεγονότα.

Και ερχόμαστε στο σήμερα και στο αποκορύφωμα όλων αυτών των επί χρόνια διενέξεων, όπου ήρθε να προστεθεί και η αιφνιδιαστική απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κου Θεμιστοκλή Παπαθεοφάνους, ο οποίος με μια επιστολή κόλαφο, κάνει λόγο για πολλαπλά προβλήματα που έχουν προκύψει στο Γηροκομείο Ικαρίας και καθιστά αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας του.

Ανάμεσα σε αυτά αναφέρεται στις σοβαρότατες ελλείψεις που υπάρχουν στο ίδρυμα, καθώς όπως λέει δε διαθέτει άδεια λειτουργίας και κάνει λόγο μάλιστα για αδυναμία έκδοσης άδειας.

Εκτός των άλλων αναφέρεται στο πρόβλημα στατικότητας του κτιρίου όπως αυτό προκύπτει από την επιτροπή που συστάθηκε ειδικά για την περίπτωση καθώς και για την ανυπαρξία, πάντα με τα λεγόμενα του κου αντιπεριφερειάρχη, φορέα διαχείρισης.

Για όλα αυτά τα παραπάνω λοιπόν το Γηροκομείο Ικαρίας, το οποίο λειτουργεί από το 1997 με χρηματικές χορηγίες και προσωπική εργασία των απανταχού Ικαριωτών οι οποίοι με ζήλο και μεράκι θέλησαν να κατασκευάσουν ένα ευαγές ίδρυμα για να διαμένουν οι ανήμποροι συμπατριώτες μας, ζητάει μετ’ επιτάσεως να κλείσει και να ‘’ξοριστούν’’ οι αβοήθητοι γέροντες συμπατριώτες μας στο εκκλησιαστικό γηροκομείο στο Καρλόβασι Σάμου.

Και ερωτάμε ποίος φταίει κ. Aντιπεριφερειάρχα που τόσο καιρό δεν υπάρχει φορέας διαχείρισης;

Μήπως φταίνε οι ανήμποροι γέροντες που έχουν καταντήσει ‘’μπαλάκι’’ στα κάθε είδους αθέμιτα παιχνίδια υπεύθυνων και ανεύθυνων;

Εφόσον η Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας δεν επιθυμεί για «δικούς της λόγους» να το λειτουργήσει γιατί δεν τοποθετεί κύριο και υπεύθυνο διαχείρισης τον Δήμο Ικαρίας ο οποίος διακαώς επιθυμεί την παραχώρηση του;

Με εκτίμηση

-Λαμπρινή Βατούγιου Πολιτευτής Ανεξάρτητων Ελλήνων Νομού Σάμου-Ικαρίας-Φούρνων

-Αργυρώ Βουδαντά Δημοσιογράφος-Μέλος της Συντονιστικής επιτροπής Ανεξάρτητων Ελλήνων Ικαρίας

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue