Home ΚοινωνίαΠολιτική Για την Ετήσια Γενική Συνέλευση ΕΚΣ – Ψήφισμα για την ακρίβεια, τις συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς

Για την Ετήσια Γενική Συνέλευση ΕΚΣ – Ψήφισμα για την ακρίβεια, τις συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς

by ikariaki.gr
33 views

Με μαζική συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Σάμου και μελών ΔΣ Σωματείων, πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση του την Κυριακή 10 Απριλίου, στον απόηχο της μεγάλης απεργίας σε Σάμο και Ικαρία ενάντια στην ακρίβεια και τον πόλεμο.

Ομόφωνα υπερψηφίστηκαν από το ανανεωμένο ηλικιακά σώμα, μετά και τις πρόσφατες εκλογές πολλών σωματείων, ο απολογισμός και ο σχεδιασμός δράσης της Διοίκησης, ο οικονομικός απολογισμός και ο προϋπολογισμός καθώς και η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Τη συνέλευση άνοιξε η πρόεδρος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, Βάσω Βρυνιώτη, η οποία αρχικά ανέλυσε τις συνθήκες του πολέμου στην Ουκρανία μετά την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας, συνέπεια των σκληρών ανταγωνισμών μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσίας για την αναβάθμισή τους στην περιοχή και τον έλεγχο των αγορών.

Αυτές οι συνθήκες έχουν επιδεινώσει, τόνισε, την ήδη προ πολέμου επιβαρυμένη κατάσταση στα εργατικά στρώματα με την ακρίβεια, την ανεργία, τους πετσοκομμένους μισθούς, την πανδημία να είναι πραγματικότητα.

Τόνισε, ότι πρέπει να απορρίψουμε τα διλήμματα για το ποιον ιμπεριαλιστή θα πρέπει να υποστηρίξουμε και να προτάξουμε τη δική μας συλλογική και οργανωμένη δράση με βάση τις δικές μας ανάγκες.

Ακολούθησε γόνιμη συζήτηση από τους συναδέλφους φέρνοντας πολύτιμη πείρα από τους χώρους δουλειάς όπως την ΔΕΗ, τα ξενοδοχεία, τις οικοδομές, τον κλάδο των ιδιωτικών υπαλλήλων, τους μουσικούς, τα ΕΛΤΑ, τους συνταξιούχους κλπ, ενώ υπερψηφίστηκαν ψηφίσματα σχετικά με τον πόλεμο, την ακρίβεια και τις συλλογικές συμβάσεις αλλά και σχετικό υπόμνημα της Ένωσης Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας για την έλλειψη παιδιάτρων στις δημόσιες δομές υγείας του νησιού.

Το σώμα κατέληξε ότι στο επόμενο διάστημα χρειάζεται να γίνουν κι άλλες προσπάθειες ώστε να ενισχυθούν και να συζητηθούν τα αιτήματα και το πλαίσιο πάλης πλατειά με τους συναδέλφους, να βελτιωθεί η επιχειρηματολογία μας στην αντιπαράθεση με τη γραμμή της εργοδοσίας και του κράτους της. Να δραστηριοποιηθούν περισσότερα σωματεία, να βελτιώσουν τη μαζικοποίηση και τις συλλογικές τους διαδικασίες, την κινητοποίηση δυνάμεων και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ακρίβεια, τις ΣΣΕ, τον πόλεμο. Να ενισχυθεί η μαχητικότητα των εργαζομένων ώστε να σπάει η γραμμή του συμβιβασμού, του φόβου και της ηττοπάθειας.

Τέλος, ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους μπροστά στην Πρωτομαγιά για την Κυριακή 1η Μάη, ώστε να γίνει ένα βήμα ακόμα στην οργάνωση του εργατικού κινήματος για συλλογικές συμβάσεις στους κλάδους, αυξήσεις στους μισθούς, αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας με μέτρα που θα ανακουφίζουν την λαϊκή οικογένεια, απεμπλοκή της χώρας μας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!

Η Διοίκηση

 

banner

Ετήσια Γενική Συνέλευση ΕΚΣ: Ψήφισμα για την ακρίβεια, τις συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς

Τους τελευταίους μήνες οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα βιώνουμε τις συνέπειες από το μεγάλο κύμα ακρίβειας. Συγκεκριμένα έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη σε σχέση και με το εισόδημά μας τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, το ρεύμα, τα καύσιμα, τα ακτοπλοϊκά κι αεροπορικά εισιτήρια, ενώ έχουμε τεράστια υπερφορολόγηση των φτωχών λαϊκών νοικοκυριών που «συνεισφέρουν» σταθερά το 95% των φόρων του κρατικού προϋπολογισμού.

 

Την ίδια ώρα ο κατώτερος μισθός παραμένει καθηλωμένος εδώ και 15 χρόνια, στο ύψος του 2007. Συγκεκριμένα ο κατώτερος μισθός είναι 663€ μικτά (καθαρά 569€).  Την κατάσταση επιδεινώνει το γεγονός ότι καταργήθηκαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με εντολή υπουργού, με βάση τις αντοχές της οικονομίας (νόμος Βρούτση (ΝΔ) – Αχτσιόγλου (ΣΥΡΙΖΑ)). Ένας, δε, στους τρεις εργαζόμενους έχει καθαρό μισθό κάτω από 500€ το μήνα λόγω των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός γκρεμίστηκε το 2012 κατά 22%, ενώ τους τελευταίους μήνες σημειώνει απώλειες πάνω από 10% ενώ ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 5% και θα συνεχίσει να υπάρχει το επόμενο διάστημα.

 

Είναι ανάγκη να βάλουμε σε πρώτο πλάνο το διεκδικητικό αγώνα για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, για να δοθεί απάντηση στην ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και στα αλματώδη κύματα αυξήσεων στο ρεύμα που μας κάνουν να παγώνουμε και να σκεφτόμαστε αν θα ανοίξουμε τους λογαριασμούς.

 

Προχωράμε, λοιπόν, στο συγκεκριμένο ψήφισμα διεκδικώντας στα μέτωπα:

 

 • Της ακρίβειας:
 • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα, στο ρεύμα και σε είδη λαϊκή κατανάλωσης
 • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές σε ενέργεια (στο ρεύμα στο 50%) και σε βασικά είδη κατανάλωσης
 • Κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις Ρήτρες Αναπροσαρμογής
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και μείωση δημοτικών τελών για τα λαϊκά νοικοκυριά
 • Μείωση της τιμής των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων
 • Καμιά διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου και πλειστηριασμός σε κανένα λαϊκό σπίτι και αυτοαπασχολούμενο

 

 

 

 • Της Υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς:
 • Κατώτατο μισθό στα 825 € μεικτά ως βάση για αυξήσεις και υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ, επίδομα ανεργία στο 80% του βασικού μισθού άρα στα 600 €
 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων για τις ΣΣΕ, τους μισθούς και τις συντάξεις
 • Αυξήσεις σε συντάξεις, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης. Να γυρίσουν πίσω όλα τα κλεμμένα από τα ασφαλιστικά μας ταμεία
 • Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ
 • 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
 • Επαναφορά κατακτήσεων όπως τις τριετίες, την αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, την κυριακάτικη αργία, την πληρωμή υπερωριών, μέτρα υγιεινής και ασφάλεια κ.ά.
 • Την κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού στην καταγγελία σύμβασης (απόλυση) με ή χωρίς προειδοποίηση.
 • Την ουσιαστική προστασία των εργαζόμενων γυναικών και της μητρότητας.

 

Η Γ.Σ. των Αντιπροσώπων του Ε.Κ.Σ.

10-04-2022

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue