Home ΚοινωνίαΠολιτική Για να μην υπάρχουν δικαιολογίες σε όσους δεν ξέρουν ή κάνουν ότι δεν ξέρουν

Για να μην υπάρχουν δικαιολογίες σε όσους δεν ξέρουν ή κάνουν ότι δεν ξέρουν

by ikariaki.gr
0 comment

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ικαρίας-Φούρνων οφείλει μια απάντηση στην ανακοίνωση του ΚΚΕ Ικαρίας που είχε θέμα την επικείμενη μετακίνηση του ενός παιδιάτρου στο νοσοκομείο Σάμου από το νοσοκομείο Ικαρίας.

  1. Η κινητοποίηση για την προστασία της δημόσιας περίθαλψης είναι υπόθεση όλου του καριώτικου λαού, των υγειονομικών, των συλλογικοτήτων του νησιού. Η συλλογική δράση, ο κοινωνικός αγώνας, η διεκδίκηση για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον μπορούν και πρέπει να είναι κτήμα πολλών (μακάρι όλων), χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση το «καπέλωμα» από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις.
  2. Στις επιμέρους παρατηρήσεις για τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ (και προφανώς του Σταμάτη Βαρδαρού, υποψήφιου βουλευτή στον Νομό) στην υγεία να ξεκαθαρίσουμε ότι:

Το νοσοκομείο Σαντορίνης πέρασε από 40 κύματα μέχρι να λειτουργήσει ως δημόσια δομή υγείας, προς όφελος του τοπικού και του τουριστικού πληθυσμού το 2016. Τότε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τη σύμφωνη γνώμη τότε των φορέων της Σαντορίνης, κατόρθωσε να το λειτουργήσει υπό τη Διοίκηση της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας Α.Ε. (ΑΕΜΥ Α.Ε.), μιας μονομετοχικής εταιρείας του Δημοσίου εποπτευόμενης από τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών.

banner

Η συγκεκριμένη επιλογή έγινε για λόγους καθαρά υπέρβασης των μνημονιακών περιορισμών σχετικά με τις προσλήψεις στο ΕΣΥ και τα όρια δαπανών στην υγεία. Αν δεν γινόταν αυτό, το νοσοκομείο θα παρέμενε κλειστό και θα εμφανιζόταν ως «μονόδρομος» η ιδιωτικοποίηση του, την οποία είχε ξεκινήσει η Κυβέρνηση της ΝΔ από το 2014, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να λειτουργήσει ως spa.

Αντί για για spa κάποιου ιδιώτη επενδυτή η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το λειτούργησε ως δημόσιο Νοσοκομείο, με πολύ καλά αποτελέσματα για την τοπική κοινωνία κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του. Από το 2019 μέχρι σήμερα, όπως και στο υπόλοιπο ΕΣΥ, η πορεία του είναι φθίνουσα.

Δεν μειώθηκε καμία χρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ κατά τη θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε φυσικά κόπηκαν θεραπείες ειδικής αγωγής και φροντίδας (λογοθεραπείες, εργοθεραπείες). Άλλαξε ο τρόπος πληρωμής και πληρώνονταν απευθείας οι επαγγελματίες υγείας. Αντίθετα χρησιμοποιήθηκαν πόροι από τον ΕΟΠΥΥ που μέχρι τότε (2015) κατευθύνονταν στον ιδιωτικό τομέα για να ενισχυθεί το ΕΣΥ, χρησιμοποιήθηκαν πόροι και από τον ΕΟΠΥΥ για να καλυφθούν υγειονομικά οι περισσότεροι από 2 εκατομμύρια ανασφάλιστοι συμπολίτες μας. Επί ΣΥΡΙΖΑ και επί θητείας Σταμάτη Βαρδαρού στο Υπουργείο Υγείας διαγράφηκαν βεβαιωμένες οφειλές προς τις Εφορίες, ύψους 28.000.000 ευρώ, που προέκυψαν από νοσηλεία ανασφάλιστων ασθενών μέχρι το 2015 και επιπλέον 150.000.000 ευρώ «πάγωσαν» και δεν μεταφέρθηκαν στις ΔΟΥ.

Επί ΣΥΡΙΖΑ και επί θητείας Σταμάτη Βαρδαρού στο Υπουργείο Υγείας η βελτίωση του Νοσοκομείου Ικαρίας ήταν αισθητή, με ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, με χρηματοδότηση και λειτουργία του αξονικού τομογράφου, με δρομολόγηση (χρηματοδότηση, στελέχωση) της μονάδας αιμοκάθαρσης (καθυστέρησε χαρακτηριστικά να λειτουργήσει επί κυβέρνησης ΝΔ), με έγκριση αύξησης των οργανικών θέσεων του νοσοκομείου από 130 σε 200 (το μπλόκαρε η Κυβέρνηση της ΝΔ) και με σημαντικές παρεμβάσεις ενίσχυσης του Νοσοκομείου Σάμου.

Το μέτωπο για την υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης είτε θα είναι ενιαίο, είτε δεν θα είναι αρκετό για να αντικρούσει το εξελισσόμενο σχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Και αυτό είναι το δίλημμα των επόμενων εκλογών: Ή με τον Μητσοτάκη για να ολοκληρώσει το έργο καταστροφής ή απέναντί του με ένα σχέδιο προοδευτικής και δημοκρατικής διακυβέρνησης για να σώσουμε ό,τι σώζεται.

Σε αυτό το δίλημμα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρος: Συνεργασία με όποια πολιτική δύναμη και σε όποιο επίπεδο (τοπικό η πανελλαδικό) με στόχο την νεοφιλελεύθερη και ακροδεξιά κυβέρνηση και την πολιτική της που καταστρέφει την Ελλάδα. Σε αυτό το διακύβευμα της εθνικής μας επιβίωσης θα κριθεί ο καθένας μας.

Δικαίωμα του ΚΚΕ να διαλέξει το δρόμο της πολιτικής μοναξιάς, έχει όμως την υποχρέωση στην αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην χρησιμοποιεί ψευδή στοιχεία. Εμείς θα αφιερώσουμε τις δυνάμεις μας στην αντιπαράθεση με τον εθνικό καταστροφέα που  σήμερα την Ελλάδα.

Τέλος ευχόμαστε καλόν αγώνα στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτικη Συμμαχία Σταμάτη Βαρδαρό, όπως και στον υποψήφιο του ΚΚΕ Λεωνίδα Βαρδαρό.

Νομαρχιακή επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ικαρίας-Φούρνων

You may also like

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Edtior's Picks

Latest Articles

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue